LIVE

Κορωνοϊός

Ο Μητσοτάκης προτείνει τη Διαμαντοπούλου για Γενικό Γραμματέα του ΟΟΣΑ

mitsotakis-diamant

Για πρώτη φορά η Ελλάδα διεκδικεί την ηγεσία του ΟΟΣΑ - Μητσοτάκης: Σηματοδοτεί την σύγχρονη Ελληνίδα της προόδου και του κόσμου - Διαμαντοπούλου:  Η Ελλάδα μπορεί να γίνει συνδιαμορφωτής των εξελίξεων στους διεθνείς οργανισμούς

Συνάντηση με την πρώην Επίτροπο και Υπουργό και Πρόεδρο του Δικτύου για τη Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη Άννα Διαμαντοπούλου είχε σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοινώνοντας ότι η Ελλάδα θα την προτείνει ως υποψήφια για τη θέση του Γενικού Γραμματέα του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ).

Όπως επισήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετά τη συνάντηση η Ελλάδα θέτει για πρώτη φορά στιν ιστορία υποψηφιότητα για την ηγεσία του ΟΟΣΑ 60 χρόνια μετά την εισήγηση του Ξενοφώντα Ζολώτα για την σημερινή μορφή του οργανισμού.

«Η προσωπικότητά της έχει συνδεθεί με τολμηρές επιλογές, μεγάλες συναινέσεις και καινοτόμες προτάσεις: Ως Ευρωπαία Επίτροπος τίμησε το χαρτοφυλάκιο Απασχόλησης και Κοινωνικής Πολιτικής. Ως υπουργός Παιδείας ήταν πρωταγωνιστής των εκπαιδευτικών μεταρρυθμίσεων στη χώρα μας. Κι ως υπουργός Ανάπτυξης εργάστηκε για τον εκσυγχρονισμό της οικονομίας μας.  Ενώ, εδώ και 8 χρόνια, προΐσταται του Δικτύου. Ενός πρωτοπόρου Ινστιτούτου, το οποίο εστιάζει στις μεταρρυθμίσεις που απαιτεί η Δ΄ Βιομηχανική Επανάσταση, έχοντας διεθνείς συνεργασίες σε 4 ηπείρους. Η Άννα Διαμαντοπούλου σηματοδοτεί την σύγχρονη Ελληνίδα της προόδου και του κόσμου. Με γνώσεις, κύρος και εμβέλεια, που ξεπερνούν τα εθνικά μας σύνορα. Είναι, λοιπόν, η πιο κατάλληλη υποψήφια για το αξίωμα της Γενικής Γραμματέως του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης. Της εύχομαι καλή επιτυχία και όρεξη για δουλειά» ανέφερε σε δήλωσή του ο κ. Μητσοτάκης.

Η δήλωση του πρωθυπουργού έχει ως εξής:

«Σε συνθήκες πανδημίας, παγκόσμιας οικονομικής αναταραχής, θεμάτων ασφαλείας και νέων προκλήσεων όπως το Μεταναστευτικό και η κλιματική αλλαγή, ο ρόλος των διεθνών οργανισμών αποκτά κρίσιμη διάσταση. Πολύ περισσότερο, όταν μιλάμε για τον ΟΟΣΑ, τον κατεξοχήν φορέα για τη συνεργασία των κρατών με στόχο την ειρήνη και την κοινή ανάπτυξη.

Η χώρα μας υπήρξε ιδρυτικό μέλος αυτού του σημαντικού οργανισμού. Και μάλιστα ένας Έλληνας, ο Ξενοφών Ζολώτας, ήταν ο εισηγητής της σημερινής μορφής του. Είναι χαρά μου, λοιπόν, που, 60 χρόνια μετά, η πατρίδα μας για πρώτη φορά στην ιστορία της, θέτει υποψηφιότητα για την ηγεσία του. Και εισηγείται για τη θέση του Γενικού Γραμματέα του ΟΟΣΑ μία άξια Ελληνίδα: Την Άννα Διαμαντοπούλου.

Η κυρία Διαμαντοπούλου αποτελεί μία υπερκομματική επιλογή, με πολυδιάστατη επιστημονική και κοινωνική διαδρομή. Με διεθνή εμπειρία και αναγνώριση. Αλλά και δράση σε τομείς όπως η Εκπαίδευση, η Απασχόληση, οι νέες Τεχνολογίες και το Περιβάλλον. Ζητήματα, δηλαδή, που ανήκουν στην πρώτη γραμμή ενδιαφέροντος του ΟΟΣΑ για τον 21ο αιώνα.

Η προσωπικότητά της έχει συνδεθεί με τολμηρές επιλογές, μεγάλες συναινέσεις και καινοτόμες προτάσεις: Ως Ευρωπαία Επίτροπος τίμησε το χαρτοφυλάκιο Απασχόλησης και Κοινωνικής Πολιτικής. Ως υπουργός Παιδείας ήταν πρωταγωνιστής των εκπαιδευτικών μεταρρυθμίσεων στη χώρα μας. Κι ως υπουργός Ανάπτυξης εργάστηκε για τον εκσυγχρονισμό της οικονομίας μας.

Ενώ, εδώ και 8 χρόνια, προΐσταται του Δικτύου. Ενός πρωτοπόρου Ινστιτούτου, το οποίο εστιάζει στις μεταρρυθμίσεις που απαιτεί η Δ΄ Βιομηχανική Επανάσταση, έχοντας διεθνείς συνεργασίες σε 4 ηπείρους.

Η Άννα Διαμαντοπούλου σηματοδοτεί την σύγχρονη Ελληνίδα της προόδου και του κόσμου. Με γνώσεις, κύρος και εμβέλεια, που ξεπερνούν τα εθνικά μας σύνορα. Είναι, λοιπόν, η πιο κατάλληλη υποψήφια για το αξίωμα της Γενικής Γραμματέως του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης. Της εύχομαι καλή επιτυχία και όρεξη για δουλειά».

20-10-13_0005__DPC6659
20-10-13_0003__DPC6654
20-10-13_0001__DPC6643


Άννα Διαμαντοπούλου: Είναι μεγάλη μου τιμή

Από την πλευρά της η Άννα Διαμαντοπούλου χαρακτήρισε «μεγάλη τιμή» και «μεγάλη ευθύνη» την πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη τονίζοντας ότι «η Ελλάδα μπορεί να γίνει συνδιαμορφωτής των εξελίξεων στους διεθνείς οργανισμούς, συνενώνοντας εθνικές δυνάμεις, αξιοποιώντας πλεονεκτήματα και πρόσωπα και εξασφαλίζοντας διεθνείς συμμαχίες. Και αυτό ακριβώς θα προσπαθήσουμε να πετύχουμε».

Η δήλωση της Άννας Διαμαντοπούλου έχει ως εξής:

«Η ανακοίνωση από τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, της υποψηφιότητάς μου για τη θέση της Γενικής Γραμματέως του ΟΟΣΑ είναι μεγάλη τιμή για μένα και, ταυτόχρονα, μεγάλη ευθύνη.

Η διαδικασία εκλογής, είναι μια ευγενής άμιλλα ανάμεσα σε κράτη και σημαντικές προσωπικότητες, για ευγενείς και υψηλούς στόχους. Η ίδια η διαδρομή προς τον στόχο, αξίζει την οργανωμένη κοινή μας προσπάθεια.

Η Ελλάδα, μέσα από τις σκληρές και επίπονες προσπάθειες του λαού μας και των πολιτικών δυνάμεων, απέδειξε τη διαχρονική ανθεκτικότητα των δημοκρατικών της θεσμών και την δυνατότητά της, για μια θαρραλέα εξωστρέφεια. Η στάση αυτή σήμερα αναγνωρίζεται διεθνώς, και της εξασφαλίζει πρόσθετα πλεονεκτήματα.

Ο κόσμος μετά την πανδημία, πρέπει να είναι ανοικτός στη συνεργασία και στην αλληλεγγύη των χωρών και αποτρεπτικός στις συγκρούσεις, στους αποκλεισμούς και στις διακρίσεις.

Η Ελλάδα μπορεί να γίνει συνδιαμορφωτής των εξελίξεων στους διεθνείς οργανισμούς, συνενώνοντας εθνικές δυνάμεις, αξιοποιώντας πλεονεκτήματα και πρόσωπα και εξασφαλίζοντας διεθνείς συμμαχίες. Και αυτό ακριβώς θα προσπαθήσουμε να πετύχουμε».

Η διαδικασία

Από τα 37 κράτη-μέλη του ΟΟΣΑ, τα 22 είναι και μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ ακόμη τέσσερα είναι Ευρωπαϊκά (Ελβετία, Ηνωμένο Βασίλειο, Νορβηγία και Ισλανδία). Σημειώνεται ότι ο νυν Γενικός Γραμματέας, Angel Gurria, προέρχεται από το Μεξικό ενώ ο προκάτοχός του, ο Καναδός Donald J. Johnston, προερχόταν επίσης από την αμερικανική ήπειρο, γεγονότα που ενισχύουν μία υποψηφιότητα από την Ευρώπη.

Η διεκδίκηση της ηγεσίας ενός τόσο σημαντικού οργανισμού προσφέρει στη χώρα μας την δυνατότητα να αναδείξει τον ρόλο της, την εικόνα της και την συνεισφορά της. Στο πλαίσιο αυτό, η εκλογή της κυρίας Διαμαντοπούλου θα αποτελούσε σημαντική επιτυχία για την Ελλάδα.

Με την προβολή ενός τεκμηριωμένου και φιλόδοξου οράματος για τον ΟΟΣΑ, η ελληνική υποψηφιότητα παρουσιάζει μια Ελλάδα ανανεωμένη, αξιοκρατική, δυναμική, στραμμένη στο μέλλον που αγκαλιάζει τις μεταρρυθμίσεις που φέρνουν ευημερία και πρόοδο για όλους. Η προσωπικότητα της κυρίας Ά. Διαμαντοπούλου προσφέρεται για να ενσαρκώσει ένα τέτοιο αφήγημα. Χάρη στη μακρά πολιτική σταδιοδρομία της, η οποία περιλαμβάνει τη διαχείριση ποικίλων χαρτοφυλακίων, και τις σπουδές της που υπερβαίνουν τη στενή οικονομική ειδίκευση, η κ. Διαμαντοπούλου πληροί όλα τα κριτήρια που έχει ορίσει ο ΟΟΣΑ στην πρόσκληση για κατάθεση υποψηφιοτήτων. Επίσης μέσω της δραστηριότητάς της ως Πρόεδρος του Δικτύου, έχει αναπτύξει σχέσεις στις σημαντικότερες χώρες του κόσμου.

Το βιογραφικό της Άννας Διαμαντοπούλου

Η Άννα Διαμαντοπούλου είναι Πρόεδρος του ΔΙΚΤΥΟΥ για τη Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη, ενός ανεξάρτητου οργανισμού έρευνας και πολιτικής, με έδρα την Αθήνα.

Έχει διατελέσει Επίτροπος Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Υπουργός Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων και Υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας. Επιπλέον, υπήρξε μέλος του Ελληνικού Κοινοβουλίου για έντεκα χρόνια.

Δίδαξε ευρωπαϊκές υποθέσεις στη σχολή Kennedy του Πανεπιστημίου Harvard ως Fisher Family Fellow και στη σχολή Lee Kuan Yew του Εθνικού Πανεπιστημίου της Σιγκαπούρης. Επίσης, υπήρξε Υπότροφος “Richard von Weizsäcker” στο Ίδρυμα Robert Bosch, στο Βερολίνο, ενώ συνεργάζεται στενά στον τομέα της ανάπτυξης της Αφρικής με το Ίδρυμα Brenthrust, ένα από τα σημαντικότερα ιδρύματα της ηπείρου.

Επιπλέον, έχει δώσει διαλέξεις σε πάνω από 20 πανεπιστήμια ανά τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων των Bocconi, Βοστώνης, Φρανκφούρτης, London School of Economics & MIT.

Η  Άννα Διαμαντοπούλου είναι μη εκτελεστικό μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Coca-Cola HBC, μιας από τις 100 εισηγμένες στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου εταιρείες, με τη μεγαλύτερη χρηματιστηριακή αξία.

Επιπλέον, η κ. Διαμαντοπούλου είναι μέλος του Συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Εξωτερικών Σχέσεων (ECFR), μέλος του διοικητικού συμβουλίου του ιδρύματος Friends of Europe και του επιστημονικού συμβουλίου του Ιδρύματος Προοδευτικών Ευρωπαϊκών Μελετών (FEPS), με έδρα τις Βρυξέλλες. Επίσης, είναι μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών και του εξαμελούς Συμβουλίου του Ινστιτούτου Bussola, ενός ιδρύματος με έδρα τις Βρυξέλλες που προωθεί τη συνεργασία Ευρώπης και Χωρών του Κόλπου.

Η Άννα Διαμαντοπούλου έχει τιμηθεί με σημαντικά παράσημα και διακρίσεις, μεταξύ των οποίων το παράσημο της «Λεγεώνας της Τιμής», για τη συνεισφορά της στην ευρωπαϊκή κοινωνική πολιτική, από τον Πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας, το διεθνές βραβείο για την προώθηση του κοινωνικού διαλόγου ως μέσο για την ανταγωνιστικότητα, από την Ένωση Σκανδιναβών Βιομηχάνων και ο Σταυρός των Σταυροφόρων του Παναγίου Τάφου του Πατριαρχείου των Ιεροσολύμων.

Η Άννα Διαμαντοπούλου είναι πολιτικός Μηχανικός, με μεταπτυχιακές σπουδές στην Περιφερειακή Ανάπτυξη.
Εχει σημαντικό συγγραφικό έργο.
Είναι παντρεμένη και έχει ένα γιο.

Ειδήσεις σήμερα:

Πάρτι «βόμβα» για τη δημόσια υγεία στο Βοτανικό: Κάλεσαν μέχρι και ζογκλέρ!

Βίντεο-σοκ: Επιτραπέζια θερμάστρα εκρήγνυται και σκοτώνει 19χρονο κορίτσι

Η χαμένη ζωή της Ελοίσα Φόντες και το μυστήριο της φαβέλας
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (69)

Κουλη στα αρματα

Τι εγινε ρε παιδια καμια δημοσκοπηση δεν θα βγει να δουμε την διαφορα να εκτοξεύετε ? Με τετοιους χειρισμους σε Εθνικα θεματα Λαθρομεταναστευτικο Κορωνοιο πρεπει τα ποσοστα να πλησιαζουν το 60%. Γελανε και οι πετρες με τον Κουλη Και εμεις οι Νεοδημοκρατες ντρεπομαστε να πουμε τι ψηφισαμε.

Κοροιδα Νεοδημοκρατες

Τι περιμενεις απο ενα πρωθυπουργο που προδωσε την πατριωτικη παραταξη που τον ανεδειξε ? Χθες ειχαμε 2 μεταγραφες στη ΝΔ η Διαμαντοπουλου και ο Ντοκος και αυτος απο το Πασοκ των Ιμιων με την δηλωση Kazan Kazan για συνεκμεταλευση του Αιγαιου. Ρε τι τραβαμε οι Νεο Δημοκρατες δεν θα ξερουμε τι να ψηφισουμε στις επομενες εκλογες αφου οτι και να ψηφισεις το Πασοκ κυβερναει. Και με την ΝΔ ισχυει οτι και με τις ομαδες μεταγραφες ισχυουν μονο για τους ελευθερους ποδοσφαιριστές. χαχαχαχα

Νεοδημοκρατης

Και με τα δικά μας παιδιά τι θα γίνει κ. Πρωθυπουργε; Έχω έναν γιο και μια κόρη 45 και 43 ετών που περιμέναμε μια θέση στο Μετρό και τον Δήμο. Πότε θα θα κάνουν οικογένεια τα παιδιά μας;

patrivths

ΤΕΛΙΚΑ ΠΟΙΟΣ ΚΥΒΕΡΝΑΗ ΑΥΤΟ ΤΟΝ ΤΟΠΟ

Θλιβερη Χωρα Απατεωνων

Τα τελευταια 40 χρονια, μετα το 1981, η χωρα δυστυχως κυβερναται απο το βρωμερο ΠΑΣΟΚ. Και περιμενετε να δειτε ασπρη μερα. Ο'τι και να ψηφισετε, κυβερνα το ΠΑΣΟΚ. Ολες οι βιλες και τα λαμογια στις ευπορες γειτονιες, καντε ενα τσεκαρισμα ειναι πρωην ΠΑΣΟΚ. Τι δεν καταλαβαινετε?

Στον ΟΟΣΑ θα πάει όχι στην κυβέρνηση...

Αλλά μήπως ξέρεις και τι είναι ο ΟΟΣΑ; Άσχετε...

κοινος νους

μπραβο κουλη....να φανε και οι πασοκοι που σας στηριζουν...!γεματα βρηκατε τα ταμεια,εχει για ολα τα λαμογια δημοσιο χρημα...στο βαθος μνημονιο και περικοπες αλλα θα φταιει ο επομενος

Απόλυτη σύγχιση...

Τι σχέση έχει ο ΟΟΣΑ με το δημόσιο ταμείο; Άλλα αντί άλλων, έτσι απλά για να πεις μια μπούρδα...

Κενός νους

Γνωστός μπουρδολόγος! Τώρα του φταίνε και οι ΠΑΣΟΚΟΙ...αφού όμως τους μάζεψε όλους στο κόμμα του!

Gidi

Με τις εκθέσεις που διάβαζα από τον ΟΟΣΑ μόνο μια κομμουνίστρια με βαθιές τσέπες θα ταίριαζε. Οπότε σωστή επιλογή. Ίσως μόνο η Κανέλλη να ήταν καλύτερη.

Σωστά!

Θα μπορούσε όμως να προτιμήσει τον Λαγό που έχει και διεθνή πείρα...

Είναι η ΝΔ... εκσυγχρονιστική?

Νεοδημοκράτες κλάψτε το κόμμα που χάσατε! Ο Κυριάκος ιδρύει το νέο κεντρώο 'Δημοκρατικό Κόμμα', υπερφιλελεύθερο & διεθνιστικό. Όσον αφορά τα δάνεια της ΝΔ, υπάρχει το προηγούμενο του ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ.

Μπράβο Άννα-Μπράβο Κυριάκο!!

Εκπληκτική επιλογή! Μόλις κέρδισες τις ψήφους μιας οικογένειας Σημιτικών προοδευτικών ανθρώπων που σε έβλεπαν με σκεπτικισμό, Κυριάκο Μητσοτάκη!

Νίκη

Μητσοτάκη, την πάτησες. Οι οικογένειες των δεξιών δεν πρόκειται να συμφωνήσουν να μας κυβερνά το ΠΑΣΟΚ με τη δική μας ψήφο. Υπάρχουν και αλλού πορτοκαλιές Κυριάκο, εσύ έχεις να πάρεις τις ψήφους του ΠΑΣΟΚ, όχι πλέον τις δικές μας.

Διαμαντοπούλου, Ντόκος και άλλοι

Κατά τα άλλα κυβερνά η ΝΔ....

Πολύ καλά κάνει!!

Ετσι πρέπει....να εκμεταλλευόμαστε την ικανότητα και εμπειρία ανεξαρτήτως κομματικής προέλευσης! Ο κόσμος πάει μπροστά....τα κομματικά κράτη ανήκουν στο παρελθόν!

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης