ΣΥΡΙΖΑ: Τώρα προτείνει να αλλάξει η διάταξή του που ευνοεί τη Χρυσή Αυγή

ΣΥΡΙΖΑ: Τώρα προτείνει να αλλάξει η διάταξή του που ευνοεί τη Χρυσή Αυγή

ΝΔ, ΚΙΝΑΛ, ΚΚΕ, Ελληνική Λύση, ΜεΡΑ25 αλλά και η ηγεσία του υπ. Εσωτερικών χαρακτήρισαν προσβλητική την πρόταση Τσίπρα που παρουσίασε ο Ραγκούσης

ragousis-tsipras
Τροποποίηση στην νομοθεσία ώστε να κλείσει η πληγή που άνοιξε ο ΣΥΡΙΖΑ και να στερηθούν τα στελέχη της Χρυσής Αυγής τα πολιτικά τους δικαιώματα προανήγγειλε η κυβέρνηση στην Βουλή.

Προηγήθηκε θύελλα αντιδράσεων όλων των κομμάτων της Βουλής κατά της αξιωματικής αντιπολίτευσης όταν ο Γιάννης Ραγκούσης επέλεξε να κατηγορήσει την κυβέρνηση για το γεγονός ότι τα μέλη του ναζιστικού μορφώματος θα διατηρήσουν τα πολιτικά τους δικαιώματα. Ο ίδιος μεταφέροντας όπως είπε πρόταση του προέδρου του κόμματος Αλέξη Τσίπρα, ζήτησε την αλλαγή της εκλογικής νομοθεσίας ώστε να αφαιρεθεί το δικαίωμα εκλέγειν και εκλέγεσθαι στους χρυσαυγίτες.

ΝΔ, Κίνημα Αλλαγής, ΚΚΕ, Ελληνική Λύση, ΜεΡΑ25 αλλά και η παριστάμενη ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών χαρακτήρισαν προσβλητική και υποκριτική την τακτική του ΣΥΡΙΖΑ υπενθυμίζοντας πως επι δικών του ημερών στην κυβέρνηση, τον Ιούνιο 2019 άλλαξε ο Ποινικός Κώδικας, μειώθηκε στο μισό η ποινή για τα ηγετικά στελέχη εγκληματικών οργανώσεων ενώ το επίμαχο αδίκημα αφαιρέθηκε από την λίστα των εγκλημάτων που προκαλούν αφαίρεση αξιωμάτων και αφαίρεση πολιτικών δικαιωμάτων.

Ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος απαντώντας στον κ. Ραγκούση εανέφερε: «αντί να ζητήσει συγγνώμη που διαμόρφωσε ευνοϊκότερο νομικό πλαίσιο για τους υπόδικους του ναζιστικού μορφώματος, έρχεται σήμερα και ζητά τα ρέστα» και σε άλλο σημείο πρόσθεσε «γεννηθήκατε στις ρίζες του τεχνητού διχασμού που εσείς δημιουργήσατε με την ανευθυνότητα και την δημαγωγία σας. Δεν αντέχετε ούτε για ένα λεπτό ότι η παράταξη της ΝΔ και Κυριάκος Μητσοτάκης απέδειξαν ότι μπορούν να ενώνουν τους έλληνες και να διασφαλίζουν την ενότητα των Θεσμών. Οσα δεν κάνατε τα κάνουμε εμείς. Υπάρχει απόφαση Δικαιοσύνης που στέλνει τους φασίστες στην φυλακή και αυτό δεν το αντέχετε. Και έρχεστε την επόμενη της γιορτής της Δημοκρατίας για να βρείτε ένα τρόπο να διχάσετε. Αυτοί είστε. Είστε αυτοί που διχάζετε την χώρα και τον λαό και ψάχνετε να βρείτε τον τρόπο. Δεν ξεχνάμε ότι πήγατε βόλτες στο Αιγαίο με αυτούς τους φασίστες. Με αυτούς φωνάζατε στην [άνω και την κάτω πλατεία».

Να σημειωθεί ότι η αρχή έγινε με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της αξιωματικής αντιπολίτευσης Γιάννη Ραγκούση να καλεί την κυβέρνηση να φέρει ρύθμιση στον εκλογικό νόμο ώστε άμεσα και πριν την τελεσιδικία να υπάρξει αφαίρεση των πολιτικών δικαιωμάτων του ηγετικού πυρήνα της ΧΑ. «Αν δεν το κάνετε θα φέρουμε εμείς τροπολογία. Το ερώτημα για την κυβέρνηση παραμένει. Θέλει να στείλει ένα μήνυμα φέρνοντας ρύθμιση για την αφαίρεση των πολιτικών δικαιωμάτων των στελεχών της Χρυσής Αυγής ή θέλει να το αρνηθεί;».

Πάντως, από την πλευρά της κυβέρνησης και της πλειοψηφίας εξηγήθηκε ότι πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ εκτός από υποκριτική είναι και αντισυνταγματική καθώς το Σύνταγμα προβλέπει στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων μόνο σε αμετάκλητες ποινικές καταδίκες.

Επιπροσθέτως τονίστηκε ότι ενδεχόμενη τροποποίηση της ποινικής νομοθεσίας και πάλι δεν θα έχει αποτέλεσμα καθώς ισχύει πάντα ο «ευμενέστερος νόμος» δηλαδή αυτός του ΣΥΡΙΖΑ.

Κλείσιμο
Υπο αυτά τα δεδομένα ο υφυπουργός Εσωτερικών Θεόδωρος Λιβάνιος ανέφερε «μέχρι την ψήφιση του προηγούμενου Ποινικού Κωδικα από τον ΣΥΡΙΖΑ οποιαδήποτε ποινή επέφερε στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων και διαγραφή από τους πολιτικούς καταλόγους. Βρεθήκαμε σε μια γκρίζα ζώνη που πρέπει να αλλάξει η νομοθεσία και να γίνει εξαντλητική καταγραφή των ποινών που θα προκαλούν στέρηση δικαιωμάτων» και εξήγησε ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει σε λίγες ώρες προσθέτοντας «η νομοθεσία μιλά για αμετάκλητη ποινική καταδίκη. Αρα αυτό που θα δούμε ειναι όταν θα έρθει η ώρα - δεν έρχονται εκλογές άμεσα μην βιάζεστε - να γίνει τροποποίηση και οι καταδικασμένοι για εγκληματική οργάνωση να μην μπορούν να έχουν πολιτικά δικαιώματα. Αυτό απαιτεί σοβαρότητα καθώς άπτεται συνταγματικών δικαιωμάτων».

Πιο αναλυτικά, ο διάλογος στην Βουλή έχει ως εξής:

Γ. Ραγκούσης: Xθες στην πραγματικότητα γεννήθηκε μια νέα χρυσή ιστορική περίοδος για την Δημοκρατία και την αντιφασιστική συνείδηση των πολιτών. Χάρη στο αίμα του Φύσσα ποτίστηκε το αιωνόβιο δένδρο της Δημοκρατίας. Χάρη στον αγώνα νομικό, πολιτικό δημοσιογραφικό είναι καταδικασμένη η ΧΑ ως εγκληματική οργάνωση. Με βάση τον προηγούμενο Ποινικό Κώδικα η ΧΑ και τα στελέχη της επρόκειτο να στερηθούν πολιτικά δικαιώματα μόνο μετά από τελεσίδικη απόφαση. Με βάση παλαιό Ποινικό Κώδικα δεν θα μπορούσε η ΧΑ να στερηθεί πολιτικά δικαιώματα παρά μόνο μετά από χρόνια . Με βάση Νέο ΠΚ η επιστημονική επιτροπή έχει αναφέρει ότι η στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων άπτεται του εκλογικού νόμου. Διατυπώνω εκ μέρους του προέδρου ΣΥΡΙΖΑ και όλης ΚΟ προς τον υπουργό Εσωτερικών την πρόταση εως το μεσημέρι να καταθέσει τροπολογία για στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων των εγκληματιών της ΧΑ. Ενημερώνω ότι αν δεν το κάνει εως το μεσημέρι τότε θα καταθέσουμε εμείς δική μας βουλευτική τροπολογία με την οποία θα ζητούμε να γίνει αποδεκτή.

ΚΚΕ: O ΣΥΡΙΖΑ έφερε τις προϋποθέσεις για να πέσει στα μαλακά η ΧΑ

Ε. Συντυχάκης (ΚΚΕ): «χθές η ομόφωνη ετυμηγορία δικαστηρίου επιβεβαίωσε με κατηγορηματικό και σαφή τρόπο ότι η ΧΑ είναι εγκληματική οργάνωση και καταδίκασε ποινικά τους δολοφόνους . Αποδείχθηκε ότι είναι εγκληματίες γιατί είναι φασίστες. Το ΚΚΕ χαιρετίζει τις δεκάδες χιλιάδες λαού που διαδήλωσαν. Ο λαός να βγάλει συμπεράσματα και να είναι σε ετοιμότητα. Κανείς δεν ξεπλένεται. Δεν ξεπλένονται κυβερνήσεις ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ. Δεν ξεπλένονται στελέχη κομμάτων που αναπαράγουν θεωρεία 2 άκρων. Δεν ξεπλένονται όλες εκείνες οι παράτες που είδαμε στα ακριτικά νησιά μαζί με χρυσαυγίτες. Υποκρισία να έρχεται σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ και να ζητά τα ρέστα όταν τον Ιούνιο 2019 προ λήξης Βουλής εφτιαξε νέο ΠΚ που άλλαξε τις ποινές διαμορφώνοντας προϋποθέσεις για να πέσουν στα μαλακά οι Χρυσαυγίτες. Ας βγάλει ο λαός τα συμπεράσματά του.

ΚΙΝΑΛ: ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να απαλλαγεί από τιος ευθύνες του

Γ. Καμίνης: Aυτά που ακούσαμε από τον κ. Ραγκούση υποτιμούν την νοημοσύνη μας και το ίδιο το κοινοβούλιο. Ανεπίτρεπτα όσα ακούσαμε. Το ξέραμε ότι προϋπόθεση για στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων είναι η αμετάκλητη απόφαση. Το ζήτημα είχε τεθεί επανειλημμένα και από την επιστήμη ότι εκεί θα πηγαίναμε. Το είχε θέσει και ο κ. Κοντονής , πρώην υπουργός Δικαιοσύνης ΣΥΡΙΖΑ. Σήμερα έρχεται ο ΣΥΡΙΖΑ υποτιμώντας το Σώμα και επιχειρεί να αποσείσει τις ευθύνες του.

Υπουργός Εσωτερικών: Θράσος του ΣΥΡΙΖΑ

Τ. Θεοδωρικάκος (υπ. Εσωτερικών): Θα ήταν καλύτερα όλοι μας να κρατήσουμε ισχυρή την εικόνα ενότητας, νίκης του λαού και της Δημοκρατίας . Η αλήθεια είναι ότι με πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη ολοκληρώθηκε η δίκη και απονεμηθεί δικαιοσύνη.. Όμως ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της αξιωματικής αντιπολίτευσης θέλησε προτού καν ολοκληρωθεί από την πλευρά του Δικαστηρίου η πλήρης απονομή δικαιοσύνη να κάνει συνδικαλισμό – κακού επιπέδου - με επιπόλαιο τρόπο έχοντας ανάγκη άντλησης εντυπώσεων από πράγματα που θα έπρεπε να κρατήσουμε υψηλά. Με υποχρεώνετε να υπενθυμίσω και να πω στους Ελληνες ότι ήταν η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ η οποία άλλαξε τις ποινές για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης ψηφίζοντας τελευταίες ημέρες πριν φύγει νέο ΠΚ. Ηταν 10 – 20 έτη και τις κάνατε 5-15 έτη και βγάλετε την πολιτική στέρηση. Το βγάλατε στην μπάντα και είναι έργο δικό σας. Αντι να κάνετε αυτοκριτική έρχεστε να ζητήσετε τα ρέστα. Πόσο θράσος κ. Ραγκούση; Ας κρατήσουμε την εικόνα της ενότητας και της δημοκρατίας. Οι έλληνες θυμούνται επι των ημερών ποιας κυβέρνησης δρομολογήθηκαν οι ενέργειες για να έχουμε το σημερινό αποτέλεσμα. Έγραφε πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, αντιπρόεδρος Ευάγγελος Βενιζέλος και υπουργός Δημόσιας Τάξης Νίκος Δένδιας . Υπήρχε και ένας υποψήφιος πρόεδρος της Δημοκρατίας ο Στ Δήμας που είπε στους βουλευτές και λαό ότι δεν θέλει να εκλεγεί ποτέ με τις ψήφους της ΧΑ. Αυτά γιατί το τι είναι ο καθένας το αποδεικνύει με πράξεις και όχι λόγια κατόπιν εορτής».

Γ, Μπούγας (ΝΔ) : «Είναι άστοχη απόπειρα απενεχοποίησης του ΣΥΡΙΖΑ για όσα έκανε στην κυβέρνηση. Σήμερα παραιτήθηκε ο κ. Κοντονής, πρώην υπουργός. Παραιτήθηκε καταγγέλλοντας αυτές τις μεθοδεύσεις που έλαβαν τότε χώρα. Αναφέρει ότι όσα είπε σήμερα τα είχε θέσει εγκαίρως στην ηγεσια του κόμματος. Ξέρατε από τότε πόσο επικίνδυνο είναι να μειώσετε ποινές για εγκληματική οργάνωση Ήταν άστοχο και επικίνδυνο ότι δεν υπάρχει παρεπόμενη ποινή στέρησης πολιτικών δικαιωμάτων. Η παρεπόμενη ποινή είναι μια νομική και ηθική αποδοκιμασία. Αυτή την αποδοκιμασία ο ΣΥΡΙΖΑ την απάλειψε επιτρέποντας στα μελη ΧΑ να λένε ότι δεν έχουν στερηθεί πολιτικά δικαιώματα. Έρχεται σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ και θέλει να ρίξει το ζήτημα αυτό σε επίπεδο εκλογικού νόμου.. Η ΝΔ θα κάνει ότι πρέπει. Ότι συνταγματικά και θεσμικά πρέπον ώστε να μην επαναληφθούν τέτοιου είδους συμπεριφορές».

Κ. Χήτας (Ελ. Λύση): Η Δικαιοσύνη έκανε την δουλειά της και τα κόμματα προσπαθούν να εκμεταλλευτούν την τεράστια επιτυχία της Δικαιοσύνης. Δεν είναι κομματική νίκη αλλά της Δικαιοσύνης. Δεν μπορεί να διαμαρτύρεται ο ΣΥΡΙΖΑ για την μη στέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων. Είναι βιασμός της λογικής.

Κ. Γρηγοριάδης (ΜεΡΑ25): Ατόπημα διέπραξε ο ΣΥΡΙΖΑ. Θα όφειλε να μην μας θυμίζει ότι με τον Ποινικό Κώδικα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ κινδυνεύουν να έχουν πολιτικά δικαιώματα. Θα πρέπει να ζητά συγγνώμη και έκανε λάθος. Ο Κοντονής λέει ότι είχε ειδοποιήσει τον ίδιο τον πρωθυπουργό. Είναι υποκριτικό ο ΣΥΡΙΖΑ να ζητά από την ΝΔ να φέρει τέτοια τροπολογία

Νίκος Βούτσης: Εξελίσσεται μια συζήτηση για το ιστορικό ορόσημο για την καταδίκη των ηγετών της ΧΑ ως εγκληματική οργάνωση που δίνει στήριξη στην δικαιοσύνη, δημοκρατία και αντιφασιστικό κίνημα.

Η παρουσία ΣΥΡΙΖΑ απονομιμοποίησε την δράση της ΧΑ και φτάσαμε σε αυτό το αποτέλεσμα

Διάβασα πολλά από κυβέρνηση και δημοσιογράφους που στοχεύουν σε δολοφονία χαρακτήρα. Όταν ετοιμάζαμε το Σύνταγμα υπήρχε άποψη στον δημόσιο χώρο μήπως από το Σύνταγμα βγει εκτός η ΧΑ. Δεν μπήκε αυτό το ζήτημα τελικά από καμία πολιτική δύναμη γιατί υπήρχε πλήρης συμφωνία ότι πρέπει μπροστά στους φυσικούς δικαστές να τύχουν της αυστηρότατης ποινής του κολασμού και καταγραφής ως εγκληματική συμμορία.

Φτάσαμε στο να συλληφθεί η ηγεσία ΧΑ και θέλω να επισημάνω ότι και για το ζήτημα της μη άρσης ασυλιών τους και για το ζήτημα χρηματοδότησης υπήρξε συναίνεση για να κοπεί το ομφάλιος λώρος με το χρήμα. Στα 4 χρόνια μπορεί να ανατρέξει κανείς σε πρακτικά προηγούμενης Βουλής. Είμαι υπερήφανος που υπήρξα πρόεδρος με παρόντες αυτούς και δόθηκαν μάχες και τους πήραμε το δικαίωμα να εκπροσωπούν την χώρα στο εξωτερικό στις αποστολές των βουλευτών επανειλημμένα και μετά από επεισοδιακές αντιπαραθέσεις τους πήγαμε Κώδικα Δεοντολογίας με ποινές. Δείτε όλη την τετραετία. Δεν θα βρεθεί ψεγάδι που θολώνει την διάθεση δημιουργίας ευρύτατου μετώπου κατά του μορφώματος.

Ψευδές ότι μέσα σε συνεδρίαση Βουλής για απλή αναλογική τάχατες είπα ότι υπάρχουν ευπρόσδεκτες ψήφοι ανατρέξτε σε δηλώσεις όταν είπα ότι δεν υπάρχουν ευπρόσδεκτες και μη ψήφοι αλλά δεν θέλουμε αυτές της ΧΑ.

Γ. Ραγκούσης: Οι πολίτες στο τέλος της συζήτησης θα μείνουν με ένα ερώτημα. Χθες η ΧΑ καταδικάστηκε. Θα υπάρξει στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων ναι ή όχι; Η αλήθεια δεν μπορεί να αντιπαρατεθεί με συνδικαλισμό.

Με προηγούμενο ΠΚ η στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων θα μπορούσε να συμβεί μετά τελεσίδικη απόφαση δηλαδή μετά από χρόνια. Δεν αναρωτιέται κανείς για την πολιτική ευθύνη που αναλαμβάνουν ; Ο ΠΚ τροποποιήθηκε από την παρούσα κυβέρνηση και δεν υπήρξε τροποποίηση για όσα συζητούμε σήμερα. Γιατί δεν επανήλθε η διάταξη για επιστροφή στέρησης πολιτικών δικαιωμάτων. Η επιστημονική επιτροπή που επεξεργάστηκε αυτό το ζήτημα θεώρησε ότι το ζήτημα αυτό είναι εκλογικής νομοθεσίας. Εάν κάποιος διαφωνεί και θεωρεί ότι δεν είναι εκλογικής νομοθεσίας ας φέρει τροποποίηση στον ΠΚ. Σήμερα υπάρχει δυνατότητα ομόφωνης απόφασης από την Βουλή να πάρει συγκεκριμένες αποφάσεις. Το ερώτημα είναι γιατί σήμερα το κοινοβούλιο δεν συμπεριέλαβε μια διάταξη για την στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων των εγκληματιών

Τ. Θεοδωρικάκος: Επιμένετε από καθήκον προφανώς. Οφείλετε να γνωρίζετε το Σύνταγμα κ. Ραγκούση. Το άρθρο 51 παρ 3 του Συντάγματος ορίζει ότι δεν μπορεί να υπάρξει περιορισμός εκλογικού δικαιώματος αν δεν υπάρχει αμετάκλητη ποινική απόφαση.

Δεν πιστεύω ότι πρέπει να είναι κανείς νομικός για να καταλάβει τι σημαίνει αμετάκλητη ποινική απόφαση. Μαζέψτε λοιπόν τις συνδικαλιστικές σας απόψεις γιατί έχετε μείνει μόνος

Ι. Μπούγας: : Δυστυχώς ο κ. Ραγκούσης με την εμπρηστική τοποθέτηση κατέστρεψε ότι με νηφαλιότητα προσπάθησε να χτίσει ο κ. Βούτσης. Στο ερώτημα αν θα φροντίσουμε να μην έχουν πολιτικά δικαιώματα σας απαντούμε ότι το φροντίσατε εσείς. Είστε απόλυτα υπεύθυνοι. Στο ποινικό σύστημα η στέρηση προβλεπόταν ως παρεπόμενη ποινή. Αν καταργηθεί ο σχετικός νόμος ισχύει ο ευνοϊκότερος Η απάντηση είναι απλή η ευθύνη όμως είναι τεράστια και την επωμίζεται αποκλειστικά ο ΣΥΡΙΖΑ Καλό είναι να γνωρίζουμε τι συνέβη

Γ. Ραγκούσης: Διαπιστώνουμε συστηματική άρνηση από την κυβέρνηση να αποδεχθεί την πρότασή μας. Μια καλοπροαίρετη αντίδραση θα ήταν ότι «ναι το κάνουμε δεκτό» και δίνουμε άλλη διάσταση με την αμετάκλητη απόφαση. Το ερώτημα παραμένει: θέλετε με οποιαδήποτε εκδοχή της ρύθμισης το κοινοβούλιο σήμερα να στείλει ηχηρό μήνυμα κατά του μορφώματος ή θέλετε να μείνετε πίσω από συνδικαλισμούς για να το αρνηθείτε; Θα κριθείτε

Ειδήσεις σήμερα:

Ο «θησαυρός» του Καντάφι βρέθηκε στη Λιμόζ - Τον διακινούσε η τουρκική μαφία

Πέθανε και ο δεύτερος αστυνομικός που πήγε να βοηθήσει στη φωτιά στον Άγιο Κοσμά

Ελεύθερος με ένα εκατ. δολάρια εγγύηση ο αστυνομικός που σκότωσε τον Τζορτζ Φλόιντ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης