Προτάσεις ΚΚΕ για το μεταναστευτικό

Προτάσεις ΚΚΕ για το μεταναστευτικό

Προτάσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος της μετανάστευσης, το οποίο χαρακτήρισε εκρηκτικό, παρουσίασε στον Πρωθυπουργό η γενική γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα στη συνάντηση που είχαν....

Προτάσεις ΚΚΕ για το μεταναστευτικό
Προτάσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος της μετανάστευσης, το οποίο χαρακτήρισε εκρηκτικό, παρουσίασε στον Πρωθυπουργό η γενική γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα στη συνάντηση που είχαν.

Σε δηλώσεις της μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης, η κ. Παπαρήγα εξέφρασε τη διαφωνία της με την κυβερνητική πολιτική στο μεταναστευτικό ζήτημα, τόνισε ότι μπορεί να υπάρξουν σοβαρές παρενέργειες από τον τρόπο αντιμετώπισης του προβλήματος και ζήτησε να σταματήσει ο διαχωρισμός μεταξύ νόμιμων και παράνομων μεταναστών.

Η γενική γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ υπογράμμισε επίσης την ανάγκη η κυβέρνηση να επιδιώξει άμεσα την αναθεώρηση της συμφωνίας «Δουβλίνο ΙΙ» και και να δοθούν ταξιδιωτικά έγγραφα σε όλους όσοι θέλουν να πάνε σε χώρες της ΕΕ.

Κλείσιμο
Σε υπόμνημα της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, το οποίο επέδωσε η κ. Παπαρήγα στον Πρωθυπουργό, χαρακτηρίζεται ως εκρηκτική η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί με τους μετανάστες, εξαιτίας της εφαρμοζόμενης πολιτικής.

Επικρίνοντας την κυβέρνηση το ΚΚΕ επισημαίνει ότι δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες, οι οποίοι ζουν, εργάζονται και θέλουν να παραμείνουν στη χώρα μας βρίσκονται σε καθεστώς εκκρεμότητας και ομηρίας της ροζ κάρτας, ανησυχούν για το μέλλον τους, φοβούμενοι - δικαίως - ότι και με το νέο σύστημα ασύλου θα δουν τα αιτήματά τους για άσυλο να απορρίπτονται σε ποσοστά ίδια, ή παραπλήσια, με το ισχύον μέχρι σήμερα ποσοστό ντροπής του 99%.
Παράλληλα, στο υπόμνημα του ΚΚΕ σημειώνεται ότι εκατοντάδες χιλιάδες οικονομικοί μετανάστες, οι περισσότεροι με οικογένεια και με παιδιά, δεν μπορούν να ανανεώσουν την πανάκριβη - εξ αιτίας των παραβόλων, προστίμων κλπ. - άδεια παραμονής τους, κινδυνεύουν ακόμη και με απέλαση με βάση το νόμο που ψηφίστηκε πρόσφατα, γιατί οι δυσβάσταχτες προϋποθέσεις της μεταναστευτικής νομοθεσίας τους υποχρεώνουν να προσκομίσουν 150 - 200 ένσημα και σύμβαση με εργοδότη, πετούν στην «παρανομία» έναν όλο και αυξανόμενο αριθμό άνεργων μεταναστών.
Το ΚΚΕ κάνει λόγο για «απαράδεκτη, διαποτισμένη με εθνικιστικό δηλητήριο απόφαση του Δ΄ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας που ακυρώνει το Ν. 3838/2010 για την ιθαγένεια και τη συμμετοχή στις δημοτικές εκλογές ορισμένων, πολύ λίγων μεταναστών» και προσθέτει ότι αυτή η απόφαση δίνει το νομικό προκάλυμμα για τη συνέχιση και την ένταση των πολιτικών καταστολής του μεταναστευτικού ζητήματος.
Η κυβέρνηση, σύμφωνα με την ΚΕ του ΚΚΕ, αντί να σκύψει πάνω στο πρόβλημα και να δώσει λύσεις αντίστοιχες με τη σοβαρότητα που έχει, επιλέγει την καταστολή, παρ' ότι γνωρίζει ότι η καταστολή - εκτός του ότι είναι απάνθρωπη - είναι και αδιέξοδη.

Τα μέτρα που προτείνει το ΚΚΕ για την αντιμετώπιση του προβλήματος είναι:
α) Η παύση της συμμόρφωσης με τον ευρωενωσιακό μηχανισμό του Κανονισμού του Δουβλίνου ΙΙ, που κρατάει ομήρους στη χώρα μας εκατοντάδες χιλιάδες μετανάστες που έχουν ως προορισμό άλλες χώρες της ΕΕ και η παροχή ταξιδιωτικών εγγράφων σε αυτούς, προκειμένου να μεταβούν νόμιμα και με ασφάλεια στις χώρες προορισμού τους,

β) Η άμεση παροχή ασύλου ή άλλης μορφής διεθνούς προστασίας στα θύματα των ιμπεριαλιστικών πολέμων και επεμβάσεων (πχ αυτών που προέρχονται από το Αφγανιστάν, το Ιράκ, την Παλαιστίνη, τη Σομαλία),
γ) Η αποσύνδεση της ανανέωσης της άδειας διαμονής από ένσημα και σύμβαση εργασίας, η χορήγησή της και στους ανέργους, η απλοποίηση των διαδικασιών και η διευκόλυνση των διαδικασιών οικογενειακής επανένωσης,
δ) Η άμεση νομιμοποίηση όλων των μεταναστών που ζουν και εργάζονται στη χώρα μας, ιδιαίτερα αυτών που βρίσκονται για μεγάλο χρονικό διάστημα, έχουν οικογένεια ή έχουν δημιουργήσει ισχυρούς βιοτικούς δεσμούς με τη χώρα μας και επιθυμούν φυσικά να παραμείνουν.

Η ΚΕ του ΚΚΕ εκτιμά ότι τα μέτρα αυτά εξυπηρετούν τα συμφέροντα τόσο των Ελλήνων όσο και των μεταναστών εργαζομένων και προσφύγων, ικανοποιούν δίκαια αιτήματα, είναι ρεαλιστικά και ώριμα να ληφθούν.

Πηγή: AΠΕ –ΜΠΕ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης