Λευκωσία: «Η Τουρκία τορπιλίζει την πρωτοβουλία του ΓΓ του ΟΗΕ για το κυπριακό»

Λευκωσία: «Η Τουρκία τορπιλίζει την πρωτοβουλία του ΓΓ του ΟΗΕ για το κυπριακό»

Η κυπριακή κυβέρνηση απάντησε σε  ανακοίνωση του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών, που «θέτει όρους και προϋποθέσεις για να προσέλθει η τουρκική πλευρά στις συνομιλίες»

kousios_kypros
Η Τουρκία προσπαθεί να τορπιλίσει, πριν καν ξεκινήσει, μια νέα προσπάθεια του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, για το Κυπριακό, αναφέρει σε γραπτή δήλωση ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Κυριάκος Κούσιος σχολιάζοντας ανακοίνωση του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών.

Ο κ. Κούσιος αναφέρει στη δήλωσή του ότι «είναι φανερό από την ανακοίνωση του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών πως η Τουρκία προσπαθεί να τορπιλίσει, πριν καν ξεκινήσει, μια νέα προσπάθεια του ΓΓ του ΟΗΕ, μετά από τη χθεσινή του δήλωση με την οποία τονίζει τη δέσμευση του και την αποφασιστικότητα του να συγκαλέσει Διάσκεψη για το Κυπριακό, στη βάση των όσων συμφωνήθηκαν στο δείπνο στο Βερολίνο, μετά τις εκλογικές διαδικασίες στα κατεχόμενα».

Ο κ. Κούσιος υπενθυμίζει ότι στο Βερολίνο, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί ουσιαστικά συμφώνησαν να επαναρχίσουν οι συνομιλίες από εκεί όπου είχαν σταματήσει στο Κραν Μοντανά, στη βάση των ψηφισμάτων και αποφάσεων του ΟΗΕ, των ευρωπαϊκών αρχών και αξιών, του ευρωπαϊκού κεκτημένου, αλλά και του πλαισίου του ΓΓ των ΟΗΕ.

«Το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών, ωστόσο, με τη σημερινή του ανακοίνωση θέτει όρους και προϋποθέσεις για να προσέλθει η τουρκική πλευρά στις συνομιλίες, απορρίπτοντας τα όσα οι δύο ηγέτες στην Κύπρο συμφώνησαν τον Αύγουστο του 2019, αλλά και στο Βερολίνο, στην παρουσία του ΓΓ των ΗΕ, τον Νοέμβριο του 2019, για επανέναρξη των συνομιλιών από εκεί όπου σταμάτησαν στο Κραν Μοντανά», αναφέρει.

Ο κ. Κούσιος σημειώνει περαιτέρω ότι «οι προϋποθέσεις που θέτει το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών με την ανακοίνωση του σήμερα είναι πρώτον, όπως η ελληνοκυπριακή πλευρά αποδεχθεί την πολιτική ισότητα, όπως η ίδια η Τουρκία την αντιλαμβάνεται και όχι σύμφωνα με τα ψηφίσματα των ΟΗΕ, τις Συμφωνίες Κορυφής, αλλά και τις συγκλίσεις που προέκυψαν στο τραπέζι των συνομιλιών, και δεύτερο, το να επαναρχίσουν οι συνομιλίες όχι από εκεί όπου σταμάτησαν, αλλά σε νέα βάση. Αλλιώς, ζητά νέα διαδικασία για τη δημιουργία δύο κρατών στην Κύπρο».

Ειδήσεις σήμερα

Κύματα 7 μέτρων φέρνει στη Δυτική Ελλάδα ο «Ιανός»

Κακοκαιρία: Ο «Ιανός» έφτασε σε Κεφαλονιά, Ζάκυνθο και Ιθάκη - Δείτε live εικόνα από το Αργοστόλι

Κορωνοϊός-Αττική: Ένα βήμα πριν το «κόκκινο» η μεγαλύτερη περιφέρεια - Γιατί μιλούν για νέα μέτρα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης