LIVE

Κορωνοϊός

Μητσοτάκης-Μακρόν: Τι συμφώνησαν για όπλα και Τουρκία - Τα μηνύματα στην Άγκυρα

synodos-korsiki01-mesa

Ξεκάθαρο μήνυμα στήριξης Ελλάδας και Κύπρου από τη Σύνοδο MED7 - Τι αναφέρει το άρθρο 6 του κειμένου συμπερασμάτων - «Τελεσίγραφο» στην Άγκυρα μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ 24-25 Σεπτεμβρίου - Στην Κύπρο αύριο ο Πομπέο

Σχεδόν μονοθεματική υπήρξε η χθεσινή Σύνοδος σε επίπεδο αρχηγών κρατών της Συμμαχίας των χωρών της Νότιας Ευρωπαϊκής Ένωσης (Med7), με τον οικοδεσπότη, Πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας Εμανουέλ Μακρόν να εγείρει ατσάλινο τείχος προστασίας απέναντι στις αδιανόητες προκλήσεις της Τουρκίας, υιοθετώντας στο σύνολό τους τις ελληνικές θέσεις.

Από την Κορσική, «τη γέφυρα ανθρώπων και πολιτισμών» στην Μεσόγειο, ο Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας επανήλθε δυναμικά στην υποστήριξη αμφότερων Ελλάδας και Κύπρου, όπως άλλωστε πράττει δημόσια με κάθε ευκαιρία όλο το τελευταίο διάστημα, υπεραμυνόμενος της ατζέντας της Αθήνας απέναντι στην έξαρση της τουρκικής προκλητικότητας, την προσφυγική κρίση, αλλά και την κρίση ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Διακηρύττοντας την «μεσογειακή ειρήνη», ο κ. Μακρόν περιέγραψε τα όρια της ανοχής των 7 χωρών του ευρωπαϊκού Νότου απέναντι στην Τουρκία, προειδοποιώντας την ανοιχτά για επέκταση της λίστας των κυρώσεων στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, στις 24 Σεπτεμβρίου.

Live Streaming«Θα ήθελα να απευθύνω μήνυμα αλληλεγγύης στην Ελλάδα» τόνισε ο κ. Μακρόν από τα πρώτα λεπτά της ομιλίας του προς τους εκπροσώπους του Τύπου, χαρακτηρίζοντας ως «παράνομες» τις προκλήσεις της Τουρκίας και δίνοντας -συμβολικά- πρώτα από όλους τους ηγέτες τον λόγο στον Έλληνα Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη. Επιπλέον, ο Γάλλος Προέδρος ξεκαθάρισε προς πάσα κατεύθυνση πως «ο κοινός μας είναι να υπάρχουν κανονικές σχέσεις που θα επιτρέψουν σταθερότητα στην περιοχή με την Τουρκία», με αυστηρή, ωστόσο, προϋπόθεση να «σταματήσουν οι γεωτρήσεις».

Διαβάστε επίσης: Στην Κύπρο αύριο ο Πομπέο

Ικανοποιώντας πλήρως τις ελληνικές θέσεις, ο κ. Μακρόν παρέπεμψε ανοιχτά και στο περιεχόμενο της παραγράφου 6 της κοινής διακήρυξης των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου, στην οποία η Τουρκία καλείται να εναρμονιστεί πλήρως με το διεθνές δίκαιο.

med7-002


Γραπτές δεσμεύσεις

Συγκεκριμένα, στην παράγραφο 6 της χθεσινής διακήρυξης αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι «επαναλαμβάνουμε την πλήρη υποστήριξή μας και την αλληλεγγύη μας προς την Κύπρο και την Ελλάδα ενόψει των επανειλημμένων παραβιάσεων της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων τους, καθώς και των αντιπαραγωγικών ενεργειών της Τουρκίας. Καλούμε όλες τις χώρες της περιοχής να συμμορφωθούν με το διεθνές δίκαιο, ιδίως το διεθνές δίκαιο της θάλασσας, και να ενθαρρύνουμε όλα τα μέρη να επιλύσουν τις διαφορές τους μέσω διαλόγου και διαπραγματεύσεων».

Στην ίδια κατεύθυνση, οι ηγέτες των ευρωμεσογειακών χωρών καταλήγουν πως «ελλείψει προόδου στην εμπλοκή της Τουρκίας σε διάλογο και εκτός εάν τερματίσει τις μονομερείς της δραστηριότητες, η ΕΕ είναι έτοιμη να καταρτίσει έναν κατάλογο περαιτέρω περιοριστικών μέτρων που θα μπορούσαν να συζητηθούν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 24-25 Σεπτεμβρίου 2020», αφήνοντας και εγγράφως ανοιχτό το σχετικό ενδεχόμενο.

Την ίδια ώρα, η πλήρης στήριξη του ευρωπαϊκού Νότου προς την Ελλάδα και την Κύπρο οδηγεί στην «αναβίωση» και της ευρωτουρκικής συμφωνίας για το προσφυγικό -μεταναστευτικό του 2016, με απώτερο στόχο «να λειτουργήσει ο μηχανισμός επανεισδοχής», όπως επισήμανε ο Πρόεδρος Μακρόν, διευρύνοντας ακόμη περισσότερο τα σημεία σύγκλισής του με την Αθήνα.

Απόλυτη ταύτιση

Νωρίτερα, η κοινή οπτική Ελλάδας – Γαλλίας απέναντι στην Ανατολική Μεσόγειο αποτυπώθηκε διεξοδικά στη δίωρη, διμερή συνάντηση μεταξύ του Έλληνα Πρωθυπουργού και του Γάλλου Προέδρου, οδηγώντας σε πρωτόγνωρα επίπεδα την εμβάθυνση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.

«Χαίρομαι που ξαναβρίσκω τον Κυριάκο Μητσοτάκη για τη σύνοδο κορυφής Med7, που φιλοξενεί η Γαλλία στο Αζαξιό. Οι συζητήσεις μας για τη στρατηγική εταιρική σχέση μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας ήταν καρποφόρες. Του εξέφρασα την πλήρη αλληλεγγύη μας μετά τη φωτιά της Μόριας» δήλωσε, μετά το πέρας της μεταξύ τους συνάντησης ο κ. Μακρόν, ο οποίος επανέλαβε στη συνέχεια και σε δημόσια θέα την πάγια ελληνική θέση ότι δηλαδή ο ελληνοτουρκικός «διάλογος δεν είναι εφικτός, αν βασίζεται σε εγκατάλειψη επικυριαρχίας ή αίσθημα ενοχής».Ειδικότερα, στο τετ α τετ Μητσοτάκη -Μακρόν συζητήθηκαν «οι τελευταίες εξελίξεις και η κλιμακούμενη τουρκική παραβατική συμπεριφορά στην Ανατολική Μεσόγειο ενώ διαπιστώθηκε η απόλυτη συμφωνία και συμβατότητα στην κεντρική στρατηγική απέναντι στην Τουρκία», σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, όπως και η προοπτική και το ενδιαφέρον «μιας στρατηγικής σχέσης», μετά από μια μακρά περίοδο στενών, διμερών σχέσεων, θέτοντάς τες σε νέο, θεσμικό και διπλωματικό πλαίσιο.

Παράλληλα, σε μια ακόμη ένδειξη αλληλεγγύης, αμφότεροι οι ηγέτες της Γερμανίας και της Γαλλίας, Εμμανουέλ Μακρόν και Άνγκελα Μέρκελ έκαναν γνωστή την πρόθεσή τους να φιλοξενήσουν ασυνόδευτα προσφυγόπουλα από την Μόρια, ενισχύοντας από την πρώτη στιγμή τις ελληνικές προσπάθειες για τη διαχείριση της ξαφνικής κρίσης, λίγο πριν την έναρξη της ευρωμεσογειακής Συνόδου.

Η συνάντηση του Μητσοτάκη με τον Μακρόν στη Κορσική


«Σήμερα η Ευρώπη οφείλει από τα λόγια συμπαράστασης να περάσει σε πράξεις αλληλεγγύης» τόνισε από πλευράς του ο Έλληνας Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης μετά το τέλος της Συνόδου, υπενθυμίζοντας για άλλη μια φορά ότι σήμερα «η Τουρκία αμφισβητεί τα κυριαρχικά δικαιώματα δύο κρατών μελών της ΕΕ» της Ελλάδας και της Κύπρου. Εμφανώς ικανοποιημένος από την κατηγορηματική υπεράσπιση των ελληνικών θέσεων, ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι τα συμπεράσματα της συνάντησης των ευρωπαϊκών χωρών του Νότου «δείχνουν στην Τουρκία το δρόμο».

Η ευρωπαϊκή ασφάλεια το διακύβευμα

«Εάν η Τουρκία θέλει έναν ειλικρινή διάλογο πρέπει να το δείξει στην πράξη» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Έλληνας Πρωθυπουργός και σημείωσε για άλλη μια φορά πως «το τέλος των προκλήσεων είναι και αρχή των συζητήσεων». Περιγράφοντας το διακύβευμα, «η Μεσόγειος είναι ένας ζωτικός χώρος για την ευρωπαϊκή ασφάλεια συνολικά» προειδοποίησε ο κ. Μητσοτάκης, καθώς «εδώ διακυβεύονται στρατηγικά συμφέροντα για την ίδια την Ευρώπη», πρόσθεσε.Διαρκώς παρούσα η Χάγη

Επιπλέον, ο Έλληνας Πρωθυπουργός κάλεσε την Τουρκία να επιστρέψει στο status quo των διερευνητικών επαφών του 2016, προκρίνοντας ότι σε διαφορετική περίπτωση «υπάρχει πάντα η λύση της Χάγης, του Διεθνούς Δικαστηρίου».

Με έναν σαφή υπαινιγμό τοποθετήθηκε ο κ. Μητσοτάκης και απέναντι στο ενδεχόμενο εργαλειοποίησης προσφύγων και μεταναστών για… γεωπολιτικά οφέλη, σημειώνοντας με νόημα πως «για τη φύλαξη των συνόρων και τη διαχείριση του προσφυγικού η Ελλάδα κάνει το καθήκον της φυλάσσοντας τα ευρωπαϊκά σύνορα. Αυτό αποτελεί μόνο μία πτυχή του ζητήματος. Σήμερα περισσότερο από ποτέ απαιτείται έμπρακτη αλληλεγγύη».

Η ελληνογαλλική ατζέντα

Πάντως, οι υψηλές προσδοκίες μετά την «απολύτως επιτυχημένη» χθεσινή διοργάνωση δεν θα αργήσουν να αποκρυσταλλωθούν, καθώς μια πρώτη «αποκωδικοποίηση» της ελληνογαλλικής συνεργασίας αναμένεται να προσδιοριστεί στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, οπότε ο Πρωθυπουργός θα απευθυνθεί προς τους παραγωγικούς φορείς από το βήμα της ΔΕΘ.

Με ορόσημο την 24η Σεπτεμβρίου, οπότε και θα πραγματοποιηθεί η Σύνοδος Κορυφής με αποκλειστικά θέματα την Κίνα και την Τουρκία, όπως ανακοίνωσε χθες η γερμανίδα καγκελάριος, εντείνονται οι πιέσεις προς τη γειτονική χώρα να μπει σε τροχιά αποκλιμάκωσης, με φόντο και την επικείμενη συνεργασία ανάμεσα στην Αθήνα και το Παρίσι, με αντικείμενο την επέκταση του ελληνικού εξοπλιστικού προγράμματος.

Ήδη, η περαιτέρω ενίσχυση της αμυντικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, όπως και θέματα εξοπλιστικών προγραμμάτων συζητήθηκαν, κατά πληροφορίες, στην κατ’ ιδίαν συνάντηση Μητσοτάκη – Μακρόν, ενώ σε ανοιχτή γραμμή βρίσκονται το τελευταίο διάστημα ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος με τη Γαλλίδα ομόλογό του, Φλοράνς Παρλί.

Ειδήσεις σήμερα:

ΗΠΑ: Η «οργή» του Γούντγουορντ «γονατίζει» τον Τραμπ: «Δεν είπα ψέματα για την πανδημία...»

Ανησυχητική έρευνα: Μόνο για ένα μήνα διατηρούνται τα αντισώματα κορωνοϊού

Φεστιβάλ Βενετίας: Ένα γαλλικό φιλί άναψε τα αίματα στο κόκκινο χαλί - Δείτε φωτογραφίες
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (72)

ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ

Κατηγγειλαν οτι η Σαουδικη αραβια και τα ΗΑΕ εδωσαν στην Ελλαδα 2,5 δις για αγορα των ΡΑΦΑΛ !

Παρακαλούνται οι κύριοι-κύριοι...

... τουρκολάτρες, τουρκολάγνοι και τουρκοφυλόφιλοι (ζαίοι, πάκιδες και σία) ΝΑ ΒΓΑΛΟΥΝ ΤΟΝ ΣΚΑΣΜΟ! Ο Μανωλιός μίλησε!

κοινος νους

''ηχηρο μηνυμα'',''χαστουκι'',απομονωση'' αλλα η ΑΛΗΘΕΙΑ ειναι οτι οι τουρκοι κανουν οτι θελουν στην ελληνικη υφαλοκρυπιδα και εμεις κανουμε διαλογο...στα κρυφα γτ στα φανερα ''ειμεθα πατριωται με κοκκιναι γραμμαι''....

Χ

Τα όπλα τα παιρνουν για τις μίζες, όχι για να τα χρησιμοποιήσουν εναντίον των Τούρκων ρε γιδοπρόβατα του Κούλη.

ΑΝΤΙΣΚΑΡΙΟΣ

Αυτο που λες για τις προμηθειες, συμβαινουν, αλλα μονο οταν κυβερνουν Αριστεροι και προπαντος συριζοαριστεροι. Διοτι οι ζαιοι δεν πιστευουν σε Πατριδα και σε πολεμους για την υπερασπιση της, και αρα στον εξοπλισμο,Μενει συνεπως μονο το χρημα απο τις προμηθειες, που κυριολεκτικα ''παθιαζονται'' ολοι οι Αριστεροι!Το πραγμα αλλαζει, οταν κυβερναει πατριωτικο κομμα ,οπως ειναι η ΝΔ,που πιστευει στην Πατριδα και σε ολα τα πατροπαραδοτα ιδανικα Για αυτα τα ιδεωδη και ιδανικα μπορουν να θυσιαστουν τα Ελληνοπουλα και οχι για τα ξενα συμφεροντα και κατα διαταγη ξενων οπως κανουν οι Αριστεροι!

Μπλά - Μπλά

Αέρα πατέρα! Πού είναι ρέ η έμπρακτη Στρατιωτική Υποστήριξη; Οσο για την ''Μαγειρευμένη Προδοσία'' που τη λέτε Χάγη, θα τη βάλετε ακεί που ξέρετε, Λαμόγια! Σηκωθείτε όλοι ρέ! Είμαστε μόνοι μας για άλλη μιά φορά!

ΑΝΤΙΣΚΑΡΙΟΣ

Προσπαθειτε ματαια να καταβαλετε το υψηλο φρονημα του ελληνικου λαου, ερντογανακια,και λετε αρες μαρες κουκουαρες Η Ελλαδα ποτε δεν ηταν εντελως μονη, διοτι ειχε το δικιο παντα με το μερος της Και, οπως συμβανει και στην καθημερινοτητα μας, μπορει οι ιδιοι να μην ειμαστε δικαιοι, αλλα ομως στο τελος συντασσομαστε με τον αδικουμενο και οχι με τον αδικουντα. Να το θυμαστε, στο τελος ο Ερτογαν θα συγκεντρωσει την μηνιν ο λ ω ν!

Ερντογαν

Ωρέ γκιαούρηδες, τί έγινε, πάλι με το λιπού στο χέρι μείνατε? ΧΑΧΑΧΑΧΑΑΑ

Στην Μογγολία

και στη μαμά σου την τουρκάλα

Κούλης Καρπαζούλης

Φαπ φαπ φαπ φαπ φαπ φαπ!!! Από τις πολλές σφαλιάρες έχει γίνει ο σβέρκος μου γαλλικό αεροπλανοφόρο

Από τα λίγα που καταλαβαίνω...

είναι ότι πάλι μείναμε στο μπλα-μπλα, θα αγοράσουμε ένα σκασμό όπλα, ο Μητσοτάκης είναι θεός που ''σέρνει'' σε διάλογο την Τουρκία (για να κερδίσουμε τι ακριβώς;;;), δεν υπάρχει αντιπολιτευόμενος τύπος και τα ΝΔτρολ ειρωνεύονται όποιον γράψει κάτι αντίθετο.

Μιχάλης

Τα συμπεράσματα της Ομάδας Med7 αναφέρουν: "Καλούν όλες τις χώρες της περιοχής να συμμορφωθούν με το Διεθνές Δίκαιο" Το "όλες" περιλαμβάνει και την Ελλάδα που δε φταίει σε κάτι! Άρα ποιο ΝΑΤΟ; εδώ μιλάμε ότι η Med7 υιοθέτησε την ίδια τακτική ίσως αποστάσεων με τον Πομπέο και τον Στολτενμπεργκ...Να τους χαιρόμαστε κι αυτούς (παρακαλώ να δημοσιευθεί)

koukou

Για να λέμε και του στραβού το δίκιο, το πιο δίκαιο θα ήταν να εκμεταλλευόμασταν τα όποια κοιτάσματα από κοινού με Τουρκία και Κύπρο. Και την ησυχία μας θα είχαμε και όλη η γειτονιά θα ήταν ευχαριστημένη οικονομικώς και φαίνεται να είναι και το πιο δίκαιο. Ούτε εξοπλισμοί, ούτε τσαμπουκάδες! Εντάξει, οι περισσότεροι, όπως κι εγώ, έχουμε μια συμπάθεια στη Γαλλία αλλά όπως και να το κάνουμε εδώ δεν είναι τα χωράφια της.

Bre μουλανάκο

πές στη Μογγόλα την μαμά σου να έβρισκε καλύτερο πεομπήχτη εκεί στη ντουρκιά. Οσο για τα κοιτάσματα είναι όλα δικά μας, ΕΛΛΗΝΙΚΑ!

Τακης

Ισως ηταν το καλυτερο μιας και υποστηριζει η Τουρκια οτι εχει εξοπλισμο (που δεν εχει) για να μην ψαχνουμε εταιρειες για εξορυξη. Γιατι η Γαλλια τι συμφερον πιστευεις εχει να ανακατευεται ? Η TOTAL σε ποιον ανηκει ? για ψαξε..

ΑΝΤΙΣΚΑΡΙΟΣ

Αυτα τα λεει και τα καταλαβαινει μονο ο Ερντογανης σας. Φωναζει ο αθλιος σε ολους τους γειτονες του: Ελατε μαζι μου να πιασουμε την Ελλαδα να της παρουμε τις θαλασσες της και τις ΑΟΖ της να τις μοιραστουμε μεταξυ μας και να βγουμε ολοι οι αλλοι ωφελημενοι! Παρακινει δηλαδη τους αλλους να ληστεψουν την Ελλαδα Κανενας πολιτισμενος ανθρωπος δε θα κατεβει στο επιπεδο του Ερντογανη!

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης