Φωτιά στη Μόρια: Έντονη αντιπαράθεση στη Βουλή - Σε «εθνική ομοψυχία» καλεί η κυβέρνηση

Φωτιά στη Μόρια: Έντονη αντιπαράθεση στη Βουλή - Σε «εθνική ομοψυχία» καλεί η κυβέρνηση

Ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί την κυβέρνηση ότι ντροπιάζει την Ελλάδα 

moria_apokaidia__3_
Στη Βουλή μεταφέρθηκε η σύγκρουση κυβέρνησης και αντιπολίτευσης για τη Μόρια με την ΝΔ να καλεί τις υπόλοιπες δυνάμεις να επιδείξουν εθνική ομοψυχία και τον ΣΥΡΙΖΑ να κατηγορεί το Μέγαρο Μαξίμου πως ντροπιάζει την Ελλάδα.

Ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Λευτέρης Οικονόμου αναφερόμενος στην πυρκαγιά που κατέστρεψε τη δομή φιλοξενίας στην Μόρια μίλησε για «θέμα που έχει στοιχεία εθνικής κρίσης» και τόνισε ότι οι αρμόδιες αρχές διεξάγουν έρευνες για να εντοπιστούν οι υπεύθυνοι. Επισήμανε πως «απαιτείται εθνική ομοψυχία και πολιτική συναίνεση» και πρόσθεσε πως «η κυβέρνηση έχει στρατηγική και σχέδιο και ελέγχει τα σύνορα».

Νωρίτερα, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Ραγκούσης ανέφερε ότι η μεταναστευτική πολιτική της κυβέρνησης «έχει φέρει την Ελλάδα σε αδιέξοδοι και αυτό είναι αποτέλεσμα συνειδητής επιλογής. Αυτή η κυβέρνηση επέλεξε να έχει την Μόρια και την Λέσβο και συνολικά την Ελλάδα ως γκέτο ψυχών. Δεν έκλεισε μόνο τα Ανατολικά σύνορα αλλά και τα Δυτικά». Ο ίδιος αναφερόμενος στην πυρκαγιά είπε ότι «οι εικόνες μας κάνουν να ντρεπόμαστε για λογαριασμό του κ. Μητσοτάκη. Η εικόνα από εχθές στην Μόρια και Λέσβο δεν είναι Ελλάδα. Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι ο εμπρηστικός μηχανισμός».

«Το δόγμα των ανοικτών συνόρων η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ την υιοθέτησε. Μπήκαν χιλιάδες άνθρωποι λόγω της δικής σας πολιτικής χωρίς να έχετε ετοιμάσει δομές» απάντησε ο αντιπρόεδρος της Βουλής Χαράλαμπος Αθανασίου.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Σπήλιος Λιβανός είπε: «Τα γεγονότα στην Μόρια εγείρουν σοβαρότατα ζητήματα ανθρωπισμού, προστασίας δημόσιας υγείας και ασφάλειας

Δεν υπάρχουν ενδείξεις για εχθρικές ενέργειες. Αυτοί που έβαλαν τη φωτιά θα βρεθούν και θα αντιμετωπίσουν την έννομη τάξη. Η Ελλάδα διενεργεί τιτάνια προσπάθεια για να αντιμετωπίσει την τουρκική προκλητικότητα και μέχρι τώρα μετράμε μόνο νίκες.

Η κυβέρνηση της ΝΔ αναλαμβάνει τις ευθύνες της. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει τις δικές του ευθύνες που ο λαός γνωρίζει καλά. Ας μην μπούμε όμως σήμερα σε αυτή τη συζήτηση

Το συμβάν στην Μόρια ενισχύει την πολιτική μας για το μεταναστευτικό που στηρίζεται στον άξονα διεθνοποίησης και αποσυμφόρησης νησιών. Αναδεικνύεται η σημασία για κλειστά κέντρα φιλοξενίας Τέτοιας έκτασης ταραχές δεν θα γίνουν σεβαστές. Η κατάσταση απαιτεί εθνική ενότητα και συναίνεση. Δεν είναι ώρα για διχασμούς».

Ο Θανάσης Παφίλης από το ΚΚΕ σημείωσε: «Υπάρχουν τεράστιες ευθύνες και από την ΝΔ και από τον ΣΥΡΙΖΑ. Γνώριζαν την κατάσταση που υπάρχει. Η κατάσταση είναι τραγική. Παραβίαση όλων των υγειονομικών κανόνων για να ωφεληθούν μεγαλοξενοδόχοι και πλοιοκτήτες. Ποιος δέχθηκε την άθλια συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας; Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και την δέχθηκε στην συνέχεια και η κυβέρνηση της ΝΔ

Άμεσα να γίνει απεγκλωβισμός και να φύγουν από εκεί. Να μεταφερθούν με πλοία στην ενδοχώρα. Διαφορετικά δεν θα την αντιμετωπίσετε με κλειστά ΚΥΤ. Δεν πρέπει να μετατραπούν τα νησιά σε στρατόπεδα συγκέντρωσης μεταναστών γιατί θα εργαλειοποιούνται».

Από το Κίνημα Αλλαγής ο κ. Γιώργος Καμίνης υπενθύμισε ότι το πρόβλημα της Μόριας υπάρχει από το 2015 ενώ παράλληλα κάλεσε την κυβέρνηση να αντιμετωπίσει και το ζήτημα της πλατείας Βικτωρίας με τους συγκεντρωμένους πρόσφυγες. Τέλος, εξήγησε προς την πλειοψηφία πως η συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων που απελαύνονται είναι αλβανικής καταγωγής.

Ειδήσεις σήμερα: 

Εμβόλια για τον κορωνοϊό - Θα χρειαστούν 8.000 αεροπλάνα για τη μεταφορά τους - Ο παγκόσμιος σχεδιασμός

Κρίσιμο ραντεβού Μητσοτάκη-Μακρόν στην Κορσική για όπλα και Τουρκία

Νέες προκλητικές δηλώσεις Ακάρ: Αποφασισμένη η Τουρκία, δεν θα επιτρέψει τετελεσμένα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης