Κριτική από Μενδώνη στον δήμο Άργους-Μυκηνών - «Τα μνημεία δεν υπέστησαν καταστροφές», επαναλαβάνει

Κριτική από Μενδώνη στον δήμο Άργους-Μυκηνών - «Τα μνημεία δεν υπέστησαν καταστροφές», επαναλαβάνει

«Η βλάβη είναι η χρωματική αλλοίωση, το μαύρο του καπνού», τόνισε η υπουργός Πολιτισμού με παρέμβασή της στην αρμοδια κοινοβουλευτική επιτροπή 

Μενδωνη_Βουλη
Ευθύνες στον Δημο Άργους Μυκηνών επέρριψε η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, για την προσφατη πυρκαγιά λεγοντας πως δεν εχει προχωρήσει την σύνδεση του αρχαιολογικού χωρου των Μυκηνών με το δίκτυο ύδρευσης.

Με παρέμβασή της στην αρμοδια κοινοβουλευτική επιτροπή ενημερωσε τους βουλευτές πως παρα τις σχετικες οχλήσεις της νυν αλλα και των προηγουμενων πολιτικών ηγεσιών του υπουργείου Πολιτισμού η δημοτική αρχή αρνείτο την υλοποιηση του έργου επικαλούμενη το οικονομικό κόστος.

«Το δίκτυο φτάνει μέχρι το τελευταίο σπίτι του οικισμού ο οποίος όμως απέχει ένα χιλιόμετρο από τον αρχαιολογικό χώρο. Ο δήμος δεν κατασκεύασε το δίκτυο μέχρι τον αρχαιολογικό χώρο για καθαρά οικονομικούς λόγους. Αυτό το θέμα το συζητήσαμε χθες σε διευρυμένη σύσκεψη στην οποία προήδρευσα. Ο νυν δήμος ανέλαβε εντός πολύ μικρού διαστήματος να εκπονήσει τη μελέτη σύνδεσης και το Υπουργείο Πολιτισμού ανέλαβε να χρηματοδοτήσει την κατασκευή του έργου» είπε η κ. Μενδώνη.

Περαν αυτου, η κ. Μενδωνη επέμεινε αναφορικά με τις επιπτώσεις της πυρκαγιάς λεγοντας πως τα μνημεία δεν υπέστησαν καταστροφές και πως τα κατάλοιπα της φωτιάς είναι διαχειρισιμα.

«Τίποτα δεν κάηκε»

Επικαλούμενη σημερινές δηλώσεις υπηρεσιακών παραγόντων οι οποίοι πραγματοποίησαν αυτοψία στον χώρο επεσήμανε την πρόνοια των υπαλλήλων της εφορίας αρχαιοτήτων να κάνουν συνεχείς αποψιλώσεις με αποτέλεσμα η φωτιά να διέλθει με μεγάλη ταχύτητα χωρίς να κάψει τίποτα.

«Εντοπίζεται χρωματική αλλοίωση στον φυσικό βράχο. Η εικόνα του αρχαιολογικού χώρου είναι πολύ καλή. Δεν υπάρχει ύβρις από την πλευρά του Υπουργείου. Ύβρις είναι η δική σας ψευδής προσέγγιση. Σήμερα τις Μυκήνες επισκέφθηκαν 240 επισκέπτες. Όλοι διαπίστωσαν με ικανοποίηση ότι ο αρχαιολογικός χώρος είναι ανέγγιχτος. Η βλάβη είναι η χρωματική αλλοίωση, το μαύρο του καπνού. Τίποτα δεν κάηκε. Στην πύλη των λεόντων, ο γκρίζος λίθος με τον οποίον έχει δομηθεί το μνημείο έχει αποκτήσει μύκητες. Δημιουργούν ένα γκρίζο μαύρο, χρώμα .Η πύλη των λεόντων όπως και ο θησαυρός του Ατρέα δεν είχε την παράμικρή σχέση με τη φωτιά» είπε η κ. Μενδώνη.

Όσον αφορά στον χώρο έκτασης τεσσάρων τετραγωνικών μέτρων στον οποίον εντοπίζεται πρόβλημα σε τοίχο κτηρίου και όχι στο τείχος, η υπουργός υποστήριξε πως το μόνο που κάηκε ήταν το υλικό που είχε χρησιμοποιηθεί σε αναστήλωση προς 15ετίας και η ζημιά μπορεί εύκολα να αποκατασταθεί.

Ειδήσεις σήμερα

Κορωνοϊός: 207 νέα κρούσματα - Τον Οκτώβριο αποτελέσματα από το εμβόλιο, λέει ο Τσιόδρας

Στο τραπέζι η προμήθεια γαλλικών Rafale – Ο σχεδιασμός για τις κοινές ασκήσεις με το Charles de Gaulle

Επίθεση με βιτριόλι: Δεν μπορεί να δει ακόμα τον εαυτό της στον καθρέφτη η άτυχη Ιωάννα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης