Βουλή: Μέτωπο «εθνικής ομοψυχίας» ζήτησε ο Δένδιας - Σύντομα η κυβερνητική θέση για τα 12 μίλια

Βουλή: Μέτωπο «εθνικής ομοψυχίας» ζήτησε ο Δένδιας - Σύντομα η κυβερνητική θέση για τα 12 μίλια

 Η συμφωνία με την Αίγυπτο καταρρίπτει το τουρκολιβυκό μνημόνιο σημειώνει η ΝΔ - Το διεμβολίζει αλλά έχει και σκοτεινά σημεία υποστηρίζει ο Κατρούγκαλος - Αιχμές του υπουργού Εξωτερικών για τη στάση του Νίκου Κοτζιά

dendias-0
Την ανάγκη συγκρότησης μετώπου «εθνικής ομοψυχίας» έναντι των τουρκικών προκλήσεων επισήμανε ο κ. Νίκος Δένδιας τονίζοντας παράλληλα ότι η κυβέρνηση με προσεκτικές ενέργειες ενισχύει το εθνικό και διπλωματικό οπλοστάσιο. Με παρέμβασή του στην συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων και Εθνικής Άμυνας για τις δύο συμφωνίες οριοθέτησης θαλάσσιων ζωνών με Ιταλία και Αίγυπτο εξήγησε αρχικά πως: «θα είμαι ολιγόλογος και προσεκτικός γιατί ότι πω συνιστά αυθεντική δήλωση νομοθέτη και θα συνεκτιμηθεί στο μέλλον για την υπεράσπιση των εθνικών μας συμφερόντων αν υπάρξει κρίση». Πρόσθεσε ωστόσο ότι είναι στην διάθεση των κομμάτων προκειμένου να ενημερώσει για κρίσιμα ζητήματα που δεν μπορούν να συζητηθούν σε δημόσια συνεδρίαση της Βουλής.

Να σημειωθεί ότι από τις τοποθετήσεις των εισηγητών των κοινοβουλευτικών κομμάτων η Συμφωνία οριοθέτησης ΑΟΖ με την Ιταλία συγκεντρώνει ευρύτατη στήριξη ενώ στην Συμφωνία με την Αίγυπτο υπέρ τοποθετούνται οι ΚΟ ΝΔ και Κινήματος Αλλαγής, ο ΣΥΡΙΖΑ δηλώνει «παρών» και τα υπόλοιπα κόμματα καταψηφίζουν.

Σύντομα η κυβερνητική τοποθέτηση για επέκταση 12 μιλίων

Πάντως, ο κ. Δένδιας απαντώντας στην κριτική της αντιπολίτευσης για το γεγονός ότι η Συμφωνία με την Ιταλία δεν περιλαμβάνει αναφορές για δικαίωμα επέκτασης χωρικών υδάτων σε 12 μίλια είπε ότι «Θα έχετε σύντομα σαφή κυβερνητική τοποθέτηση για το θέμα».

Ειδικά για την Συμφωνία με την Αίγυπτο είπε ότι «η συμφωνία ήταν δυσχερέστερη σε σχέση με αυτή της Ιταλίας. Έπρεπε τα δύο κράτη να συμφωνήσουν για πρώτη φορά. Οι δύο χώρες - συμβαλλόμενα μέρη στο Δίκαιο Θάλασσας - δεν συμφωνούσαν στην μέθοδο οριοθέτησης. Η Αίγυπτος ήταν δέκτης πιέσεων από την Τουρκία που της πρόσφερε περισσότερα από την Ελλάδα. Στο παρελθόν αυτές οι δύο χώρες είχαν φθάσει σχεδόν εως τελικού σημείου και ήταν κάτι που θα μπορούσε να γίνει στο μέλλον. Μετά από διαπραγματεύσεις 14ων γύρων και ενώ είχε υπογραφεί το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο οι δύο χώρες – Ελλάδα και Αίγυπτος - επέλεξαν λύση αμοιβαία επωφελή και πολύ κοντά στους αρχικούς στόχους των δύο χωρών. Ορθά παρατηρήθηκε ότι δεν γίνεται αναφορά στην μεθοδολογία και αυτό γίνεται επι τούτου. Η συμφωνία αποτελεί δήλωση βουλήσεως δύο κυρίαρχων κρατών». Ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε σε άλλο σημείο πως «Η Συμφωνία προβλέπει ότι τα δύο μέρη προχωρούν σε μερική οριοθέτηση με ρητή δήλωση ότι θα ολοκληρωθεί μελλοντικά με νέα συμφωνία. Οι συνέπειες που επιφέρει η Συμφωνία στο παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο και στην τουρκική θεώρηση εξηγούν και το μέγεθος της τουρκικής αντίδρασης».

Ο κ. Δένδιας υπογράμμισε ότι «με τις 2 συμφωνίες η χώρα μας αποκτά ΑΟΖ. Το συνολικό αποτέλεσμα κρίνεται ιδιαιτέρως ικανοποιητικό. Δικαιώνεται η πολιτική επιλογή της κυβέρνησης Μητσοτάκης για λύσεις σε θέματα οριοθέτησης και ενίσχυση του εθνικού οπλοστασίου. Το απαραίτητο στις δυσχερείς στιγμές που δημιουργεί η Τουρκική ύβρις αποτελεί η εθνική ομοψυχία».

ΝΔ: Η Συμφωνία με την Αίγυπτο καταρρίπτει το τουρκολιβυκό μνημόνιο

Νωρίτερα, ο εισηγητής της ΝΔ Τάσος Χατζηβασιλείου ανέφερε εισαγωγικά πως η Βουλή καλείται να κυρώσει δύο «ιστορικές» συμφωνίες τις οποίες «η κυβέρνηση διαπραγματεύτηκε με σοβαρότητα και γνώμονα το εθνικό συμφέρον. Ιστορικές γιατί για πρώτη φορά οριοθετούνται ΑΟΖ και επιβεβαιώνεται η πάγια θέση μας ότι τα νησιά διαθέτουν υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ». Πρόσθεσε ότι «Ειδικά η συμφωνία με την Αίγυπτο καταρρίπτει το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο και την τουρκική θεώρηση για την περιοχή. Η συμφωνία αποκαθιστά την τάξη στην Ανατολική Μεσόγειο. Το Κάιρο επέλεξε την νομιμότητα παρά το γεγονός ότι η Τουρκία της πρόσφερε περισσότερα».

Κλείσιμο
Ειδικά για την συμφωνία με την Αίγυπτο εξήγησε «είναι απολύτως νόμιμη συμφωνία μεταξύ δύο κυρίαρχων κρατών. Οικοδομεί συμμαχίες και προασπίζει τα εθνικά συμφέροντα. Οι διαπραγματεύσεις ξεκίνησαν το 2005. Πρόκειται για ισορροπημένη συμφωνία συμβατή με Διεθνές Δίκαιο που επιβεβαιώνει την πάγια θέση δικαιωμάτων ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας των νησιών. Η Ελλάδα δεν συνάπτει παράνομες συμφωνίες ούτε εξαναγκάζει άλλες χώρες σε λεόντειες συμφωνίες. Με την Συμφωνία καταρρίπτεται το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο. Η συμφωνία Ελλάδας – Αιγύπτου δεν συγκρίνεται με το τουρκολιβυκό μνημόνιο που δεν είναι σύμφωνο με το Διεθνές Δίκαιο, δεν υπογράφηκε μεταξύ γειτνιαζόντων κρατών και δεν έχει κυρωθεί από την Βουλή της Λιβύης. Οι τουρκικές αξιώσεις αποδεικνύονται παράνομες και ανεδαφικές».

«Η Αίγυπτος δεν συμφωνούσε με την μέση γραμμή. Ωστόσο αναγνωρίζοντας το κοινό συμφέρον συμφώνησε σε μια μέση λύση που ανταποκρίνεται στα συμφέρονται και των δυο χωρών. Η κατανομή είναι 55% και 45% μεταξύ Αιγύπτου- Ελλάδας αντίστοιχα» είπε σε άλλο σημείο.

Γ. Κατρούγκαλος: Η Συμφωνία διεμβολίζει το τουρκολιβυκό μνημόνιο έχει όμως και «σκοτεινά» σημεία

Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Γιώργος Κατρούγκαλος επισήμανε ότι η Συμφωνία Ελλάδας – Αιγύπτου διεμβολίζει το τουρκολιβυκό μνημόνιο από την άλλη όμως έχει αρκετά «σκοτεινά» σημεία που αφορούν την μεθοδολογία χάραξης της οριογραμμής που υποχρεώνουν την αξιωματική αντιπολίτευση να ψηφίσουν «παρών».

«Να μας προσδιορίσει η κυβέρνηση την επήρεια των Ελληνικών Νησιών και κυρίως την μεθοδολογία που εφαρμόστηκε. Στελέχη της ΝΔ ισχυρίζονται ότι εφαρμόστηκε η αρχή της αναλογικότητας. Να μας το πει επίσημα η κυβέρνηση και κυρίως αν αυτή τη μεθοδολογία θα την χρησιμοποιήσει και στις διαπραγματεύσεις με την Τουρκία» είπε ο πρώην υπουργός Εξωτερικών για να προσθέσει «Να το πείτε χωρίς φόβο αντιδράσεων και τις δικής σας παράταξης. Εμείς αν η μεθοδολογία που θα μας ανακοινώσετε θεωρήσουμε ότι εντάσσεται σε ένα συνολικό σχέδιο στρατηγικής είμαστε διατεθειμένοι να το στηρίξουμε. Εσείς πρέπει να μας πείτε πως θα προσέλθετε στις διαπραγματεύσεις με την Τουρκία και πως θα καθορίσετε την οριογραμμή».

Πάντως, ο ίδιος είπε ότι είναι «θετικό» το γεγονός ότι η Συμφωνία «διεμβολίζει και αντιρροπεί το τουρκολιβυκό σύμφωνο συνεχίζοντας μια διαπραγμάτευση που είχαμε φτάσει και εμείς σε επίπεδο σχετικής ωριμότητας». Αναφορικά ωστόσο με τα προβλήματα στάθηκε στην επήρεια των νησιών και στην μεθοδολογία που αυτή καθορίστηκε.

Παράλληλα προβληματισμό εξέφρασε και για «τις λεπτομέρειες» της μερικής οριοθέτησης καθώς δεν αποτρέπει μια μελλοντική οριοθέτηση των περιοχών που εξαιρέθηκαν μεταξύ Τουρκίας και Αιγύπτου.

Κλείνοντας επανέλαβε ότι «Η Συμφωνία μπορεί να διαβολίσει το τουρκολιβυκό μνημόνιο έχει όμως σκοτεινά σημεία που αν δεν αντιμετωπιστούν ίσως να εμποδίσουν μια δίκαιη λύση με την Τουρκία. Έχετε υποχρέωση αλήθειας. Ενόψει αυτών των προβληματισμών και επειδή είμαστε υπεύθυνη δύναμη θα ψηφίσουμε παρών ζητώντας για μια ακόμα φορά να συγκληθεί συμβούλιο πολιτικών αρχηγών ώστε να συζητηθούν όλα τα κρίσιμα ζητήματα».

Νωρίτερα η κυρία Σία Αναγνωστοπούλου τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα ψηφίσει υπερ της Συμφωνίας οριοθέτησης ΑΟΖ με την Ιταλία υποστηρίζοντας «Δεν είναι όπως τα παρουσιάζει η ΝΔ αλλά αυτό έχει η διαπραγμάτευση όταν οι συμβιβασμοί είναι επωφελείς και για τις δύο χώρες. Γι αυτό και συναινέσαμε».

Αν. Λοβέρδος: Απαιτείται σχεδιασμός εθνικής στρατηγικής

Ο ειδικός αγορητής του Κινήματος Αλλαγής Ανδρέας Λοβέρδος ξεκαθάρισε ότι το κόμμα του στηρίζει και τις δύο Συμφωνίες ωστόσο επέμεινε ότι η κυβέρνηση παρουσιάζει έλλειμμα στρατηγικής στα θέματα εξωτερικής πολιτικής. «Ζητούμε εδώ και μήνες την σύγκληση συμβουλίου πολιτικών αρχηγών. Στρατηγική έχεις όταν ξέρεις και ξέρουν ποια είναι η επόμενη κίνησή σου. Εμείς δεν γνωρίζουμε. Ξέρει η κυβέρνηση; Εμείς δεν το βλέπουμε» είπε για να προσθέσει σε άλλο σημείο «Σήμερα το τουρκικό ερευνητικό βρίσκεται στην 14η ημέρα πλεύσης και θα συνεχίσει εως 27 Αυγούστου. Η Ελλάδα αυτές τις ημέρες κατά τις εκτιμήσεις μας κερδίσει σε διπλωματικό επίπεδο – δεν χάνει. Όχι μόνο ο Μακρόν αλλά και η Μέρκελ αποδέχεται ως αποκλειστικό θέμα συζήτηση τις θαλάσσιες ζώνες».

Από την πλευρά του ΚΚΕ ο κ. Γιώργος Μαρίνος σημείωσε ότι το κόμμα του καταψηφίζει την Συμφωνία ασκώντας παράλληλα κριτική «για την μειωμένη επήρεια των ελληνικών νησιών».

Κατά την συμφωνίας θα ψηφίσει και η Ελληνική Λύση όπως διευκρίνισε ο κ. Αντώνης Μυλωνάκης ο οποίος υποστήριξε ότι η κυβέρνηση και η ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών «θα καταγραφεί στην συνείδηση του λαού ως άνθρωποι που δεν επιτέλεσαν το καθήκον τους».

Τέλος, τις Συμφωνίες καταψηφίζει και το ΜεΡΑ25 με την κυρία Σοφία Σακοράφα να τονίζει ότι «οι κινήσεις αποτελούν σπασμωδικές αντανακλαστικές αντιδράσεις σε κινήσεις άλλων. Η Ελλάδα σύρεται πίσω από τις εξελίξεις καταδικασμένη να διασώσει ότι μπορεί να διασωθεί. Ο αντανακλαστικός απαντητικός χαρακτήρας των Συμφωνιών αντανακλά και το πρόχειρο προβληματικό περιεχόμενό τους. Καταψηφίζουμε για λόγους αρχής καθώς οι μεμονωμένες Συμφωνίες ΑΟΖ δεν λύνουν το πρόβλημα Μεσογείου».

Στο τέλος της συνεδρίασης ο υπουργός Εξωτερικών παρενέβη ξανά προκειμένου να απαντήσει σε κριτική που ανέπτυξαν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ενώ παράλληλα άφησε εμμέσως αιχμές κατά του πρώην υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά λέγοντας πως «εγώ δεν θα απαντώ με απόρρητα έγγραφα που θα έρχομαι εδώ να τα πετώ».

Πιο αναλυτικά επισήμανε ότι «δεν απέκρυψα από την Βουλή την μέθοδο ευρέσεως της οριοθετικής γραμμής (σ.σ. για Συμφωνία με Αίγυπτο). Η μέθοδος είναι η συνάντηση βουλήσεως δυο κυρίαρχων κρατών. Εάν οποιοδήποτε κόμμα επιθυμεί οποιαδήποτε συζήτηση επι θεμάτων εξωτερικής πολιτικής ή επι της συμφωνίας είμααι στην πλήρη διάθεση. Επαναλαμβάνω οτι η εύρεση μεθόδου δεν υποκρύπτει μέθοδο. Αποτελεί την συνάντηση βουλήσεως δύο κυριάρχων κρατών» και πρόσθεσε «Επειδή είδα από μια κριτική από ορισμένους συναδέλφους - μάλλον από αντιπολιτευτικοί οίστρο - . Ομως παρακαλώ μη κατηγορείτε την συμφωνία που σταμάτησε στο 27,59 μεσημβρινό. Αναζητήστε επι ποιάς βάσης διαπραγματεύτηκε η δική σας κυβέρνησης. Εγώ δεν θα διαπραγματευτώ με απόρρητα έγγραφα κα να έρχομαι εδώ να τα πετώ. Υπάρχει ενιαία θέση»



Ειδήσεις σήμερα

Κλειστή για δύο ημέρες η Λίμνη Βουλιαγμένης μετά τον εντοπισμό ασυμπτωματικού κρούσματος

Ρεκόρ καθημερινών κρουσμάτων στη Γαλλία μετά την άρση του lockdown

Το Μπαλί δεν θα δεχθεί ξένους τουρίστες πριν από το τέλος του 2020
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης