Η ΕΕ ενημερώνεται για τις τουρκικές προκλήσεις και το Oruc Reis: Σε εξέλιξη το Συμβούλιο των ΥΠΕΞ

Η ΕΕ ενημερώνεται για τις τουρκικές προκλήσεις και το Oruc Reis: Σε εξέλιξη το Συμβούλιο των ΥΠΕΞ

Γερμανός υπ. Εξωτερικών: Οι προκλήσεις πρέπει να σταματήσουν - Θα ακολουθήσουν οι κρίσιμες συνομιλίες του Νίκου Δένδια με τον Αμερικανό ομόλογό του Μάικ Πομπέο

dendias-sei
Σε εξέλιξη βρίσκεται το Συμβούλιο υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ το οποίο ξεκίνησε στις 4μμ ώρα Ελλάδας.

Βασική επιδίωξη της Αθήνας - που ζήτησε και την έκτακτη συνεδρίαση του οργάνου - είναι να καταγραφεί η έμπρακτη στήριξη της Ελλάδας καθώς και η καταδίκη των τουρκικών προκλήσεων με το Oruc Reis το οποίο τις τελευταίες μέρες βρίσκεται στην ελληνική υφαλοκρηπίδα.



Παράλληλα, η Αθήνα επιδιώκει την αναγνώριση της συμφωνίας που έχει υπογράψει με την Αίγυπτο για την ΑΟΖ ενώ όπως έχει ήδη πει ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας θα εκθέσει στους ομολόγους του τα πραγματικά γεγονότα των τελευταίων ημερών ως προς τα επιχειρησιακά συμβάντα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και τις νέες προπαγανδιστικές ενέργειες της Αγκυρας με τον στολίσκο συνοδείας του Oruc Reis.

Όπως αναφέρει το protothema.gr σε σχετικό δημοσίευμα, μια ανάσα από την πρόκληση θερμού επεισοδίου έφτασαν τις πρωινές ώρες της Τετάρτης η Ελλάδα και η Τουρκία όταν μια τουρκική φρεγάτα που συνόδευε το ερευνητικό πλοίο Oruc Reis προσέκρουσε σε ελληνική φρεγάτα που παρακολουθούσε τις κινήσεις του τουρκικού στολίσκου σε περιοχή ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Mάας: Να σταματήσουν οι προκλήσεις

Κλείσιμο
Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών λίγο πριν ξεκινήσουν οι εργασίες του Συμβουλίου τόνισε την ανάγκη να τερμαστιστούν οι προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο και σε ανάρτησή του στο twitter επανέλαβε την πρόταση του Βερολίνου για διάλογο μετάξύ Αθήνας και Άγκυρας.

Παραμένει ως επιλογή η ενεργοποίηση του άρθρου 42

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Τα Νέα», ο κ. Δένδιας αναφέρεται στη συνεδρίαση του έκτακτου Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων, που είναι σε εξέλιξη, προτάσσοντας πως σε μια τέτοια κρίσιμη συγκυρία η ΕΕ πρέπει να στείλει το μήνυμα ότι έκνομες συμπεριφορές δεν μπορούν να είναι αποδεκτές και πρέπει να τερματισθούν.

Σημειώνει πως είχε προϊδεάσει τους ομολόγους του στο τελευταίο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών, στις 13 Ιουλίου, ότι, αναλόγως της συμπεριφοράς της Τουρκίας, θα ήταν αναγκασμένος να ζητήσει την έκτακτη συνεδρίαση του οργάνου ενώ σε ότι αφορά την ενεργοποίηση του άρθρου 42 που είναι γνωστό ως «η ρήτρα αμοιβαίας άμυνας» της Ευρωπαϊκής Ένωσης είπε ότι «αναλόγως των εξελίξεων, παραμένει μια επιλογή».

Η συνάντηση με τον Πομπέο

Αμέσως μετά την τηλεδιάσκεψη των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ αναμένεται να πραγματοποιηθεί η κρίσιμη συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπέο.

Όσον αφορά τη σημερινή συνάντησή του με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο στη Βιέννη, ο κ. Δένδιας αναφέρει στη συνέντευξή του πως θα του εκφράσει την ανησυχία της Ελλάδας, αλλά και μιας σειράς άλλων κρατών στην περιοχή, ότι η τουρκική παραβατικότητα υπονομεύει πέραν των άλλων τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή, στρέφεται ευθέως κατά των αρχών και της συνοχής του ΝΑΤΟ, ενώ προκαλεί αμφιβολίες για το κατά πόσον η σημερινή Τουρκία ασπάζεται τις ίδιες αξίες με τον αποκαλούμενο δυτικό κόσμο.

Υπενθυμίζει ότι ο κ. Πομπέο είχε λάβει σαφή θέση κατά της παραβίασης της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου, στην υπογραφή της τροποποιημένης αμυντικής συμφωνίας με τις ΗΠΑ (MDCA), πριν από περίπου 10 περίπου μήνες στην Αθήνα, και ότι το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έχει κατ’ επανάληψη υπογραμμίσει τα δικαιώματα των ελληνικών νησιών σε θαλάσσιες ζώνες και έχει καλέσει, ακόμα και πρόσφατα, την Τουρκία να τερματίσει τις παράνομες και προκλητικές ενέργειές της.

Συνέντευξη Βαρβιτσιώτη, στο ΘΕΜΑ 104.6

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να στείλει ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς την Τουρκία ότι αν συνεχίσει αυτήν την προκλητική συμπεριφορά αμφισβήτησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων κράτους – μέλους της, όπως η Ελλάδα, τότε η πόρτα των Βρυξελλών θα είναι κλειστή για την Άγκυρα».

Αυτό τόνισε, μεταξύ άλλων, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης μιλώντας στο ΘΕΜΑ Radio 104.6 και τον Τάκη Σπηλιόπουλο, λίγο πριν αναχωρήσει για τη Βιέννη, προκειμένου να συμμετάσχει από κοινού με τον Υπουργό Εξωτερικών Ν. Δένδια στο σημερινό έκτακτο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε.

Ειδικότερα, ο κ. Βαρβιτσιώτης τόνισε τη σημασία της στάσης της Ευρώπης, σημειώνοντας πως πρέπει να αρθρώσει ενωμένη, με μία φωνή, ένα ξεκάθαρο μήνυμα συμπαράστασης, καθώς σε διαφορετική περίπτωση – όπως είπε - «δεν θα είναι χαμένη η Ελλάδα αλλά θα είναι χαμένη η Ευρώπη, η οποία θα δείξει προς τους πολίτες της ότι τελικά το πλαίσιο το οποίο έχει θέσει για την κοινή μας λειτουργία και αυτό που περιγράφεται στις συνθήκες και υπάρχει και στο πνεύμα της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης δεν μπορεί να το υποστηρίξει». Πρόσθεσε, ακόμη, ότι ο ίδιος ενημέρωσε τους ομολόγους του υπουργούς Ευρωπαϊκών Υποθέσεων για την τουρκική προκλητικότητα στην Αν. Μεσόγειο, και ότι υπάρχει κλίμα στήριξης και κατανόησης προς τις ελληνικές θέσεις.

Ειδήσεις σήμερα:

Φωτογραφίες από την έξοδο του Δεκαπενταύγουστου: Η κίνηση τώρα στα λιμάνια, ΚΤΕΛ και τις εθνικές οδούς

Κατέληξε 84χρονη με κορωνοϊό στο Παπανικολάου

Άνδρος: «Λουκέτο» σε τέσσερα μπαρ στο Μπατσί λόγω συνωστισμού
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης