Κρίση στο Αιγαίο: Άγρια νύχτα με το Oruc Reis - Πλέει μέσα στην ελληνική υφαλοκρηπίδα

Κρίση στο Αιγαίο: Άγρια νύχτα με το Oruc Reis - Πλέει μέσα στην ελληνική υφαλοκρηπίδα

Κινείται σε σχεδόν ευθεία γραμμή με κατεύθυνση νοτιοδυτικά - Συνοδεύεται από τον μισό τουρκικό στόλο και επιτηρείται από ελληνικές φρεγάτες και υποβρύχια - Εκτιμάται ότι λόγω του θορύβου δεν μπορεί να προχωρήσει σε έρευνες - Ψυχραιμία και αποφασιστικότητα το μήνυμα των ελληνικών αρχών - Δείτε σε χάρτη την πορεία του σκάφους αφού άνοιξε τον πομπό του

opuc0000000000000
Σε κατάσταση «κόκκινου συναγερμού» βρίσκονται οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις παρακολουθώντας στενά τς κινήσεις του Oruc Reis ενώ η πολιτική ηγεσία ενημερώνεται διαρκώς για τις εξελίξεις.

Το Oruc Reis που συνοδεύεται από σχεδόν τον μισό τουρκικό στόλο βρίσκεται από περίπου τις 4 το απόγευμα της Δευτέρας στο νοτιοανατολικό ακρό της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Το τουρκικό σκάφος όπως φαίνεται στο χάρτη που ακολουθεί κινείται με κατεύθυνση νοτιοδυτικά σε σχεδόν ευθεία γραμμή με ταχύτητα 3-4 μίλια την ώρα (ώρα 22:45).

map_oruc


Όπως εκτιμούν οι ελληνικές αρχές το Oruc Reis στην πραγματικότητα δεν μπορεί να διεξάγει έρευνες καθώς αν και έχει απλώσει καλώδια δεν μπορεί να προχωρήσει λόγω του θορύβου των πολεμικών πλοίων που βρίσκονται στην περιοχή.

Κλείσιμο
Η περιοχή που πλέει το Oruc Reis και τα δύο συνοδευτικά του πλοία, το «Αταμάν» και το «Τσένγκιζ Χαν», είναι διεθνή ύδατα άνωθεν περιοχής ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

oruc4
Η θέση του Oruc Reis στις 4:30 τα ξημερώματα



Την ίδια ώρα από τους ασυρμάτους των ελληνικών πλοίων εκπέμπεται ανά 15 λεπτά το ίδιο μήνυμα με το οποίο λένε στο πλήρωμα και τον κυβέρνητη του Oruc Reis ότι βρίσκεται σε ελληνική υφαλοκρηπίδα και τον καλούν να απομακρυνθεί από την περιοχή.

xartis-anatoliki-mesogeios


Κυβερνητικές πηγές διαμηνύουν ότι η Ελλάδα κινείται με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να ενημερώνει για τις εξελίξεις τόσο τον πρόεδρο του ευρωπαϊκού συμβουλίου Σαρλ Μισέλ όσο και τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ.

Το Oruc Reis συνοδεύεται από επτά τουρκικές φρεγάτες οι οποιες έχουν απλωθεί σε κοντινή απόσταση γυρω του, δημιουργώντας έναν προστατευτικό κλοιό. Σύμφωνα με πληροφορίες το τουρκικό ερευνητικο σκάφος έχει κινηθεί για λίγα ναυτικά μίλια εντος της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, πραγματοποιωντας συνεχώς ελιγμούς οι οποίοι δείχνουν ότι μέσα στις προθέσεις του είναι να πραγματοποιεί ένα συνεχές «πήγαινε-έλα» μεταξυ ελληνικης και τουρκικής ΑΟΖ.

Το ερώτημα ειναι ωστόσο εάν απο εκει και πέρα είναι αν θα επιδιώξει απλά να προκαλέσει διεξάγοντας σεισμικές έρευνες μέσω σόναρ - κάτι που αποτελεί «κόκκινη γραμμή» για την ελληνική πλευρά - με σκοπό την δημιουργία εντυπώσεων οι οποίες εν συνεχεία θα αξιοποιηθούν από την τουρκικη προπαγάνδα.

ataman-0
Το ΑΤΑΜΑΝ που συνοδεύει το ORUC-REIS
cengiz-han-0
Το CENGIZ-HAN που συνοδεύει το ORUC-REIS


Πέρα από την κινητικότητα του Oruc Reis όμως, την ελληνική πλευρά ανησυχεί παράλληλα και η σημαντική συσσώρευση μεγάλων μονάδων επιφάνειας του τουρκικού στόλου, νότια της Ρόδου. Σύμφωνα με πληροφορίες οι Τούρκοι έχουν στείλει περισσότερα από 17 πλοία (φρεγάτες, κορβέτες και τορπιλάκατοι) και υποβρύχια μεταξύ Ρόδου και Καστελλόριζου, στα οποία εάν προσθέσουμε και τις 7 φρεγάτες που συνοδεύουν το Oruc Reis, τότε συμπληρώνεται μια δύναμη περί των 25 πλοίων.

Εντυπωσιακό είναι όμως και το γεγονός ότι σε αυτήν τη δύναμη η Τούρκοι έχουν ενσωματώσει μερικές απο τις πιο ισχυρές μονάδες τους, όπως πχ φρεγάτες τυπου ΜΕΚΟ, στέλνοντας ετσι ένα επιπλέον μήνυμα και σε επιχειρησιακό επίπεδο, προς την ελληνική πλευρά.

Διπλωματικος πυρετός

Τα παιχνίδια της Άγκυρας έχουν προκαλέσει διπλωματικό «πυρετό» με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να ενημερώνει τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ για τις τουρκικές προκλήσεις και να τονίζει ότι πολιτική των ίσων αποστάσεων είναι αντιπαραγωγική και μη αποδεκτή με τον κ. Στόλτενμπεργκ να γράφει στο Twitter ότι «η κατάσταση πρέπει να ληθεί με πνεύμα συμμαχικής αλληλεγγύης και σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο».

Λίγο αργότερα το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δια του εκπροσώπου του κάλεσε την Τουρκία να σταματήσει άμεσα τις ερευνητικές δραστηριότητες του «Oruc Reis» στην Ανατολική Μεσόγειο εκφράζοντας για μια ακόμα φορά την ανησυχία της Ουάσιγκτον για τις ενέργειες της Τουρκίας.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες γνωρίζουν ότι η Τουρκία έχει εκδώσει ειδοποίηση σε άλλα πλοία για ερευνητικές δραστηριότητες στην Ανατολική Μεσόγειο. Προτρέπουμε τις τουρκικές αρχές να σταματήσουν τέτοια σχέδια για επιχειρήσεις και να αποφύγουν μέτρα που αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή. Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανησυχούν βαθιά για τα δηλωμένα σχέδια της Τουρκίας για έρευνες φυσικών πόρων σε περιοχές στις οποίες η Ελλάδα και η Κύπρος διεκδικούν δικαιοδοσία στην Ανατολική Μεσόγειο. Τέτοιες δράσεις είναι προκλητικές και αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή. Η ανάπτυξη των πόρων στην Ανατολική Μεσόγειο θα πρέπει να προάγει τη συνεργασία και να παρέχει τα θεμέλια για διαρκή ενεργειακή ασφάλεια και οικονομική ευημερία σε ολόκληρη την περιοχή» δήλωσε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ.

Ειδήσεις σήμερα:

Κορωνοϊός: Στα 126 τα νέα κρούσματα - 38 στην Αττική, 18 στη Θεσσαλονίκη

Κορωνοϊός: Κλείνουν μπαρ-εστιατόρια από τα μεσάνυχτα σε Μύκονο, Πάρο, Χαλκιδική και άλλες δώδεκα περιοχές

Εισαγγελική έρευνα μετά τους 8 θανάτους από τις πλημμύρες στην Εύβοια
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης