Καστελόριζο: Με NAVTEX απαντά η Ελλάδα στην Τουρκία

Με την ελληνική οδηγία ακυρώνεται η τουρκική που δεσμεύει την περιοχή του Καστελορίζου εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας - Νέα ναυτική οδηγία για την ίδια περιοχή από την Τουρκία

navtex
Με ναυτική οδηγία που ακυρώνει ως εκδοθείσα από μη εξουσιοδοτημένη υπηρεσία την τουρκική NAVTEX για την περιοχή του Καστελορίζου απάντησε η Ελλάδα στην Τουρκία, ενώ έχει προηγηθεί και το διάβημα Δένδια με το οποίο καθίσταται σαφές ότι τουρκική NAVTEX παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας . Την ώρα που πολεμικά πλοία συρρέουν στην περιοχή του Καστελόριζου, αυξάνοντας τους φόβους για ένα θερμό επεισόδιο, εξελίσσεται παράλληλα ένα πινγκ- πονγκ με ναυτικές οδηγίες εκατέρωθεν. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην ελληνική NAVTEX που καθίσταται σαφές ότι είναι παράνομη η οδηγία που εκδόθηκε από την Τουρκία για τις έρευνες του Oruc Reis, απάντησε ήδη με νέα οδηγία η Τουρκία, με την οποία επαναδεσμεύει έως τις 2 Αυγούστου την ίδια περιοχή. 

Στην ελληνική αντι- NAVTEX  που  μεταδόθηκε σε όλα τα σκάφη και αναμεταδόθηκε από τον σταθμό του Ηρακλείου, η Υδρογραφική Υπηρεσία του Πολεμικού Ναυτικού, καλεί τους ναυτικούς να αγνοήσουν την παράνομη τουρκική οδηγία, αναφέροντας τα εξής:

«Η NAVTEX που βγάλατε σε μη εξουσιοδοτημένη και παράνομη δραστηριότητα σε περιοχή η οποία υπερκαλύπτει την ελληνική υφαλοκρηπίδα. Για τη συγκεκριμένη περιοχή εξουσιοδοτημένος σταθμός να εκδίδει NAVTEX είναι ο σταθμός Ηρακλείου. Ολοι οι ναυτιλομένοι παρακαλούνται να αγνοήσουν την τουρκική NAVTEX. »

Photoanti_navtex


H Τουρκία απάντησε ήδη με έκδοση νέας ναυτικής οδηγίας που δεσμεύει ξανά την ίδια περιοχή. 

Ειδήσεις σήμερα:

Τεντώνει το σχοινί η Τουρκία - Ξεκινά πόλεμος νεύρων 12 ημερών

Ρημάζει το ράντσο του Βγενόπουλου στην Πάρνηθα - Δείτε φωτογραφίες

Τι απάντησε η Dua Lipa για τη φωτογραφία με τη «Μεγάλη Αλβανία»
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης