Ρημάζει το ράντσο του Βγενόπουλου στην Πάρνηθα - Δείτε φωτογραφίες

Ρημάζει το ράντσο του Βγενόπουλου στην Πάρνηθα - Δείτε φωτογραφίες

Τέσσερα χρόνια μετά τον θάνατο του ιδιοκτήτη του, το ράντσο αξίας δεκάδων εκατομμυρίων στους πρόποδες της Πάρνηθας, το οποίο είναι δεσμευμένο από το Ελληνικό Δημόσιο έναντι χρεών, αργοσβήνει μέσα στην παρακμή και την απαξίωση

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
exoxiko-parnitha-eripomeno-arthrou
Η ελληνική «Νeverland», ένα ράντσο εκατοντάδων στρεμμάτων, εκτιμώμενης αξίας δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ, τέσσερα χρόνια μετά τον αιφνίδιο θάνατο του επιχειρηματία Ανδρέα Βγενόπουλου έχει περιέλθει σε απαξίωση και εγκατάλειψη.

Το ασύλληπτης ομορφιάς ακίνητο, σύμβολο παντοδυναμίας μια εποχή για τον εκλιπόντα επιχειρηματία Ανδρέα Βγενόπουλο, δεσπόζει επιβλητικά στους πρόποδες της Πάρνηθας, προκαλώντας δέος στους επισκέπτες. Το πριν και το μετά των εικόνων από το εσωτερικό του ράντσου των εκατοντάδων στρεμμάτων, φωτογραφίες από το οποίο για πρώτη φορά βλέπουν το φως της δημοσιότητας, είναι αδιανόητο.

Ποιος θα φανταζόταν ότι το άλλοτε απόρθητο φρούριο με τους εκνευριστικούς σωματοφύλακες να τρέχουν πάνω-κάτω απευθύνοντας συστάσεις και παρατηρήσεις στους περίοικους που το χάζευαν από τη μάντρα, τις κάμερες που σκάναραν κάθε κίνηση ενώ ο ισχυρός Βγενόπουλος χαλάρωνε καβάλα σε ένα από τα άλογά του, θα έφτανε σε τέτοιο σημείο παρακμής, έχοντας εγκαταλειφθεί από τους πάντες.

Από την οικογένεια των πιστών οικονόμων που φρόντιζαν τη συντήρηση της τεράστιας αυτής έκτασης, που κάποιοι την παρομοιάζουν με το «Neverland Ranch» του Μάικλ Τζάκσον, μέχρι το Ελληνικό Δημόσιο που τη δέσμευσε έναντι χρεών που είναι υπό διερεύνηση, αλλά έχει ξεχάσει να το φροντίσει, αφήνοντάς το να ρημάζει στο πέρασμα των χρόνων.

Οι ξύλινοι στάβλοι που φιλοξενούσαν τα άλογα που αγόραζε ο Ανδρέας Βγενόπουλος προκειμένου να γυμνάζεται κάνοντας ιππασία στο δάσος, διότι από ένα διάστημα και μετά είχε εγκαταλείψει το αγαπημένο του άθλημα, την ξιφασκία, είναι άδειοι.

Το μοναδικό ίσως στοιχείο που μαρτυρά ότι κάποτε αυτοί οι χώροι έσφυζαν από ζωή είναι τα παρατημένα κουτιά με τις ακριβές ζωοτροφές που έρχονταν απευθείας από τη Γερμανία. Και δεν ήταν τα μοναδικά συμπαθή τετράποδα που έδιναν άλλο χρώμα στο καταπράσινο ράντσο του άλλοτε παντοδύναμου επιχειρηματία. Ο Ανδρέας Βγενόπουλος είχε αγοράσει και δύο λάμα που ζουν στα ψηλά οροπέδια του Περού και της Βολιβίας γιατί τα έβρισκε χαριτωμένα.

Κλείσιμο
Επιπλέον, στο κτήμα υπήρχαν κατσίκες, πρόβατα και κότες, τη φροντίδα των οποίων είχε αναλάβει το προσωπικό του ράντσου. Το ίδιο σκηνικό εγκατάλειψης επικρατεί και στο μεγάλο σαλέ που βλέπει στη μικρή λίμνη με το γεφυράκι, περίπου στα μισά της έκτασης του ράντσου.
φ1
Μέσα σε ένα ειδυλλιακό τοπίο στους πρόποδες της Πάρνηθας, χτισμένο στις όχθες μιας μικρής λίμνης που ξεπροβάλλει μέσα από πυκνή βλάστηση, βρίσκεται το παλάτι του Ανδρέα Βγενόπουλου, που εδώ και τέσσερα χρόνια ρημάζει μέσα στην εγκατάλειψη

Παρατηρώντας το φωτογραφικό υλικό που μας απεστάλη, το σαλόνι δείχνει άθικτο, σαν να μην πέρασε ούτε μια μέρα από την τελευταία επίσκεψη του ιδιοκτήτη του. Τα δύο παιδικά κουκλάκια πάνω στην ξύλινη καρέκλα στο σαλόνι, τα επιμελώς τακτοποιημένα τηλεκοντρόλ της τηλεόρασης στην τραπεζαρία, το ίδιο και τα μαξιλάρια πάνω στον μεγάλο καναπέ, απέναντι από το τζάκι, προκαλούν μια μικρή ανατριχίλα. Δείχνουν ότι όποιος έμενε εδώ έφυγε ξαφνικά και δεν επέστρεψε ποτέ πίσω.

Ιδια εικόνα και στις κρεβατοκάμαρες. Τα στρωμένα κρεβάτια με τα σεντόνια μέσα στη σκόνη ενισχύουν το σκηνικό εγκατάλειψης, όπως και ο χώρος του μπάνιου στην κρεβατοκάμαρα του Ανδρέα Βγενόπουλου που βρίσκεται σε κακή κατάσταση.

Σε απόσταση περίπου 300 μέτρων βρίσκεται ένα δεύτερο σαλέ, το οποίο πιθανόν να χρησιμοποιούσε ο Βγενόπουλος ως ξενώνα για τους εκλεκτούς καλεσμένους του. Μπορεί να μη διαθέτει την ίδια απαράμιλλη θέα με το κάτω σαλέ που βλέπει στη λίμνη του ράντσου, ωστόσο οι χώροι του βγαίνουν μπροστά σε μια πισίνα που το νερό της έχει πρασινίσει εξαιτίας της έλλειψης χλωρίου.
φ2
Το σαλόνι του κεντρικού σαλέ που βλέπει στη λίμνη είναι επιπλωμένο και στρωμένο με χαλιά. Το τζάκι μοιάζει έτοιμο να ανάψει, έτσι όπως το άφησε ο ιδιοκτήτης του λίγο πριν τον αιφνίδιο θάνατό του πριν από 4 χρόνια

Στην κεντρική ξύλινη πόρτα του σαλέ δεσπόζει η ξεθωριασμένη επιγραφή «Welcome», ενώ δύο μέτρα πιο πέρα κείτεται στο έδαφος ένα σπασμένο φωτιστικό, δείγμα ότι έχει περάσει αρκετός καιρός από την τελευταία φορά που πάτησε εκεί το πόδι του άνθρωπος. Κάτω από το υπόστεγο σαπίζει ο στόλος αυτοκινήτων του ράντσου, συγκεκριμένα ένα πυροσβεστικό τετράτροχο όχημα, ένα τζιπ και δύο τρακτέρ.

Λίγα μέτρα πιο πέρα, σε ένα άλλο υπόστεγο, βρίσκεται σταθμευμένο το πολυτελές μαύρο τζιπ Mercedes που χρησιμοποιούσε για τις μετακινήσεις του ο Ανδρέας Βγενόπουλος στους κακοτράχαλους βουνίσιους δρόμους. Οι διάπλατα ανοιχτές πόρτες, η εμφανής ζημιά στην πρόσοψή του, τα διάφορα αντικείμενα που είναι στοιβαγμένα στα πίσω καθίσματα και στο πορτμπαγκάζ είναι μία ακόμη απόδειξη ότι αυτό το ακίνητο και ό,τι περιλαμβάνει έχουν εγκαταλειφθεί στη μοίρα τους.

Οι κληρονόμοι, μετά τον θάνατο του Ανδρέα Βγενόπουλου, αντικρίζοντας μπροστά τους ένα βουνό από χρέη δεν αποδέχτηκαν την κληρονομιά ωσότου ξεκαθαρίσουν οι οικονομικές διαφορές με το Δημόσιο, ενώ στη συνέχεια το ράντσο, όπως και η υπόλοιπη ακίνητη περιουσία του, δεσμεύτηκαν λόγω χρεών.

Για την ιστορία, ο Ανδρέας Βγενόπουλος αγόρασε τη συγκεκριμένη έκταση λίγο πριν από το 2000. Ηταν η εποχή που έψαχνε να αγοράσει μια εξοχική κατοικία για να μπορεί να απομονώνεται και να αποφορτίζεται από την έντονη καθημερινότητα, όταν ο ίδιος το έκρινε απαραίτητο.
φ9
Με τη σύζυγό του Αρετή Σουβατζόγλου
Μάλιστα οι μεσίτες στους οποίους απευθύνθηκε πήραν εντολή να ψάξουν για μεγάλο ακίνητο στην Κέρκυρα. Ωστόσο, κάποια στιγμή ένας δικός του άνθρωπος του μίλησε για μια μεγάλη έκταση στους πρόποδες της Πάρνηθας, λίγο πιο πάνω από την Ιπποκράτειο Πολιτεία. Ενθουσιάστηκε στην ιδέα, διότι έκρινε ότι δεν θα χρειάζεται να φεύγει μακριά από το γραφείο και τα ραντεβού του. Οταν, δε, επισκέφτηκε το μέρος έμεινε εκστασιασμένος από την τοποθεσία και την απόλυτη ησυχία που επικρατούσε. Σε αυτό το κτήμα, λοιπόν, περνούσε τα περισσότερα Σαββατοκύριακά του. Πήγαινε επίσης κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων, όταν αποφάσιζε να μην ταξιδέψει στην Ελβετία.

Υπενθυμίζεται ότι στον έλεγχο του Δημοσίου έχει περάσει και η μυθική έπαυλη της οδού Πάρνηθος στην Εκάλη, καθώς το Κέντρο Ελέγχου Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου (ΚΕΦΟΜΕΠ) υποθήκευσε το εν λόγω ακίνητο για οφειλές φόρου εισοδήματος, έκτακτης εισφοράς, εισφορές και τέλη για τα φορολογικά έτη από το 2003 έως το 2018. Ολα αυτά, απόρροια της οικογενειακής διαμάχης που μαίνεται για την περιουσία του Ανδρέα Βγενόπουλου ανάμεσα στα παιδιά του και την τελευταία σύζυγό του. Μια διαμάχη που απασχολεί τις δικαστικές αίθουσες και επέτρεψε στο Δημόσιο να υποθηκεύσει το συγκεκριμένο ακίνητο.

φ6
Η κρεβατοκάμαρα του ζεύγους Βγενόπουλου με στρωμένο το κρεβάτι
φ7
Ενα παιδικό κουκλάκι αφημένο πάνω σε μια καρέκλα στο καθιστικό μαρτυρά τη γρήγορη εγκατάλειψη του οικήματος μετά τον θάνατο του ιδιοκτήτη του


Γιατί δεσμεύτηκε η περιουσία του

H δέσμευση της περιουσίας του Ανδρέα Βγενόπουλου είχε επιβληθεί τον Ιούνιο του 2016 μετά από εισαγγελική εντολή στο πλαίσιο έρευνας που διενεργούσε το Κέντρο Ελέγχου Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου (ΚΕΦΟΜΕΠ).

Η δέσμευση της περιουσίας του εκλιπόντος είχε πάρει τότε μεγάλες διαστάσεις στα μέσα ενημέρωσης που μετέδιδαν ότι η εντολή εντάσσεται στο πλαίσιο προκαταρκτικής εξέτασης που διερευνά το αδίκημα της φοροδιαφυγής για εκατοντάδες Ελληνες μεγαλοκαταθέτες, των οποίων τα ονόματα και η κίνηση των λογαριασμών περιλαμβάνονταν σε 65 CD που είχαν πάρει οι οικονομικοί εισαγγελείς από τα πιστωτικά ιδρύματα.

Ο επιχειρηματίας, ο οποίος πέντε μήνες αργότερα απεβίωσε από ανακοπή καρδιάς, είχε τότε εκδώσει μια ανακοίνωση όπου ανέφερε ότι ενημερώθηκε από ιστοσελίδα ότι «δεσμεύτηκαν οι τραπεζικοί λογαριασμοί μου και ελέγχομαι για φοροδιαφυγή ύψους 200 εκατ. ευρώ! Μετά από μεγάλη προσπάθεια πληροφορήθηκα και εγώ ότι πράγματι υπάρχει σε εξέλιξη κάποια διαδικασία, επειδή οι “πιστώσεις” στους τραπεζικούς μου λογαριασμούς στο διάστημα από 1/1/2002 μέχρι 31/12/2012 ήταν περίπου 200 εκατ. ευρώ μεγαλύτερες από τα δηλωθέντα και φορολογηθέντα εισοδήματά μου.
φ3
Στο πάρκινγκ του σπιτιού σκονισμένη και γεμάτη αράχνες η πολυτελής Mercedes που χρησιμοποιούσε το αφεντικό της Marfin στους κακοτράχηλους δρόμους γύρω από το κτήμα

Η διαφορά όμως είναι ότι με τη λέξη “πιστώσεις” υπολογίζονται και τα ίδια ποσά που μεταφέρονται από καταθέσεις όψεως σε προθεσμίας και πάλι σε όψεως και πάλι σε προθεσμίας σε διαφορετικά χρονικά διαστήματα. Ανθρακες ο θησαυρός. Εάν μετά τις διαρροές προς τον Τύπο κληθώ να προσκομίσω τα σχετικά στοιχεία, η υπόθεση θα περαιωθεί. Εν τω μεταξύ, εκφράζω τον αποτροπιασμό μου για την αναίτια δυσφήμηση που υφίσταμαι προτού καν πληροφορηθώ τίποτα επισήμως και μου δοθεί η δυνατότητα να παράσχω εξηγήσεις. Ο νοών νοείτω».

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Βγενόπουλος άρχισε να τεκμηριώνει στις αρμόδιες αρχές μέσω λογιστών, δικηγόρων κ.λπ. τους ισχυρισμούς του για τις κινήσεις των λογαριασμών του και το ποσό της φερόμενης φοροδιαφυγής των 200 εκατ. σχετικά σύντομα μειώθηκε γύρω στα 60 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, ο επιχειρηματίας απεβίωσε αιφνιδίως τον Νοέμβριο του 2016 και η διαδικασία πέρασε σε δεύτερη μοίρα μέχρι οι κληρονόμοι του να αναλάβουν πρωτοβουλίες. Πληροφορίες από τις φορολογικές αρχές αναφέρουν ότι το ποσό των 60 εκατ. έχει μειωθεί σημαντικά -κάποιοι μιλούν για ένα ευτελές ποσό σε σχέση με τα 200 εκατ.- καθώς με δικαστικές αποφάσεις οι φορολογικοί έλεγχοι δεν μπορούν να επεκταθούν πέραν της δεκαετίας.

Τόσο το σπίτι του εκλιπόντος επιχειρηματία στην Εκάλη όσο και το κτήμα στο Πολυδένδρι στους πρόποδες της Πάρνηθας -όπου ήταν το ησυχαστήριό του- παραμένουν σήμερα εγκαταλειμμένα, καθώς οι εκκρεμότητες που άφησε πίσω του δεν έχουν διευθετηθεί. Η δέσμευση της περιουσίας Βγενόπουλου έγινε τον Ιούνιο του 2016, ενώ ακριβώς έναν μήνα πριν, δηλαδή τον Μάιο, ο επιχειρηματίας είχε δώσει συνέντευξη Τύπου όπου ανακοίνωσε ότι κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά για δωροληψία δικαστικού λειτουργού, παράνομη άσκηση επιρροής, απόπειρα εκβίασης και παράβαση καθήκοντος.
φ8
Παρατημένος και ο στόλος των αυτοκινήτων του προσωπικού, μεταξύ των οποίων είναι και ένα ιδιόκτητο πυροσβεστικό όχημα
Ο Βγενόπουλος ενέπλεκε στην υπόθεση την τότε πρόεδρο του Αρείου Πάγου Βασιλική Θάνου, μία επιχειρηματία φίλη της και συγγενικά της πρόσωπα. Το περιεχόμενο της μήνυσης δεν έγινε γνωστό, καθώς ο Βγενόπουλος δεν έδωσε στοιχεία για το περιεχόμενό της, σεβόμενος, όπως είχε πει, το τεκμήριο αθωότητας των υπόπτων. Ωστόσο, είχε προκαλέσει σάλο, καθώς στη συνέντευξη ανέφερε ότι του είχε ζητηθεί να ακολουθήσει τη μέθοδο του «βιβλίου», δηλαδή να τοποθετήσει χαρτονομίσματα εντός βιβλίου και να το παραδώσει, αλλά στη συγκεκριμένη περίπτωση, όπως είχε πει, του ζητήθηκε ολόκληρη βιβλιοθήκη, δηλαδή ένας μεγάλος αριθμός «βιβλίων».

Η κυρία Θάνου, από την πλευρά της, αντέδρασε έντονα και με δηλώσεις της έκανε λόγο για «αθλιότητες και κατασκευασμένα αισχρά ψεύδη». Εναν μήνα αργότερα, τον Ιούνιο του 2016, ακολούθησε η δέσμευση της περιουσίας Βγενόπουλου για φοροδιαφυγή ενώ στις αρχές Νοεμβρίου του ίδιου χρόνου ο επιχειρηματίας πέθανε ξαφνικά από ανακοπή στο σπίτι του στην Εκάλη, σε ηλικία 63 ετών. Η μηνυτήρια αναφορά που είχε καταθέσει κατά της κυρίας Θάνου αρχειοθετήθηκε.

Ειδήσεις σήμερα:

Τι απάντησε η Dua Lipa για τη φωτογραφία με τη «Μεγάλη Αλβανία»

Σκληρή παραδοχή Τραμπ: «Τα πράγματα με τον κορωνοϊό θα χειροτερεύσουν... πριν αρχίσουν να βελτιώνονται»

Μενέλαος Πάγκαλος: Ένας «Sir» από την Χίο πίσω από το εμβόλιο για τον κορωνοϊό
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης