Ελληνοτουρκικά - Μήνυμα Δένδια: Αν η Τουρκία επιχειρήσει γεώτρηση, η Ελλάδα θα προασπίσει τα δικαιώματά της

nikos_dendias

«Το 74 είναι η πιο χαρακτηριστική και στενάχωρη κατάσταση που η Τουρκία εκμεταλλεύθηκε το κενό εξουσίας στις ΗΠΑ», σημείωσε ο Νίκος Δένδιας -  Τι ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών για τη συνάντηση του Βερολίνου και την Αγιά Σοφιά

Ξεκάθαρο μήνυμα-προειδοποίηση στην Τουρκία ότι αν παραβιάσει την κυριαρχία της Ελλάδας, η χώρα μας θα κάνει το καθήκον της, στέλνει ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

«Δεν υπάρχει καμία δυνατότητα εκπτώσεων», ξεκαθάρισε ο υπουργός Εξωτερικών, σε περίπτωση που η Τουρκία θελήσει να ξεκινήσει γεωτρήσεις παραβιάζοντας τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας.

Ο Νίκος Δένδιας τόνισε ότι η Τουρκία ξέρει πολύ καλά τι θα συμβεί σε περίπτωση που επιχειρήσει να παραβιάσει την κυριαρχία της χώρας μας, καθώς η Ελλάδα και η ελληνική κυβέρνηση θα κάνει το καθήκον της και σύμφωνα με το Σύνταγμα θα υπερασπίσει τα δικαιώματά της.

«Η Ελλάδα έχει απόλυτη υποχρέωση και θα προασπίσει τα δικαιώματά της. Δεν έχουμε κάτι άλλο να συζητήσουμε ή να διαπραγματευτούμε. Η Τουρκία πρέπει να σέβεται το Διεθνές Δίκαιο και της Θαλάσσης. Με την Τουρκία τα πράγματα είναι σοβαρά. Όλο αυτό το διάστημα της κυβέρνησης Μητσοτάκη και παρά τις ελπίδες, έχει οδηγήσει τις σχέσεις σε μια στενωπό με απαράδεκτες πράξεις. Η χώρα θα υπερασπίσει απολύτως την κυριαρχία της και τα δικαιώματά της, όπως έχει υποχρέωση από το Σύνταγμά της και όπως θα έκανε κάθε κυβέρνηση. Το καθήκον της θα κάνει η κυβέρνηση και ο Κυριάκος Μητσοτάκης που είναι καθήκον του να υπερασπίσει τη χώρα. Δεν υπάρχει καμία δυνατότητα εκπτώσεων», ανέφερε συγκεκριμένα ο υπουργός Εξωτερικών.

O υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι δεν πρέπει να εφησυχάζουμε. «Η όλη συμπεριφορά της Τουρκίας το τελευταίο διάστημα δεν επιτρέπει καθόλου στην Ελλάδα να εφησυχάζει», ανέφερε συγκεκριμένα.

Όπως είπε ο Νίκος Δένδιας «το 74 είναι η πιο χαρακτηριστική και στενάχωρη κατάσταση που η Τουρκία εκμεταλλεύθηκε το κενό εξουσίας στις ΗΠΑ».

Ο υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στην τριμερή συνάντηση μεταξύ Ελλάδας - Τουρκίας και Γερμανίας, με πρωτοβουλία της τρίτης χώρας, αλλά και στην «αστοχία» του Ερντογάν να αποφασίσει τη μετατροπή της Αγιά Σοφιάς σε τζαμί, πηγαίνοντας με αυτόν τον τρόπο κόντρα στις «πανανθρώπινες αξίες».

«Δεν απεκρύβη, απλώς δεν ελέχθει. Ήταν μια συνάντηση από της δικής μας πλευρά, της πρέσβεως Σουρανή, με πρωτοβουλία της Γερμανίας. Η Ελλάδα δεν είχε λόγο να αρνηθεί. Είχαμε διακηρύξει ότι η Ελλάδα είναι ανοιχτή στον διάλογο υπό προϋποθέσεις. Η μη άρνηση ήταν απαραίτητη προϋπόθεση τη στιγμή που εγώ ζητούσα από τους ομολόγους μου να δοθεί εντολή στον ύπατο εκπρόσωπο να προετοιμάσει κατάλογο κυρώσεων κατά της Τουρκίας. Είναι αντιφατικό να μη δεχόμαστε συζητήσεις με την τουρκική πλευρά. Θα μπορούσαν να μας πουν ότι αφού αρνείστε συζητήσεις τότε πώς ζητάτε κυρώσεις; Δεν έδωσαν εξηγήσεις οι Τορύκοι, εγώ λέω τι θα μπορούσε να προκύψει ότι τι προέκυψε τελικά. Οι τουρκικές προσεγγίσεις δεν είναι αυτές που θα μπορούσαν να μας δημιουργήσουν τη δυνατότητα να μην επιμείνω στο αίτημα για τις κυρώσεις», ξεκαθάρισε ο Έλληνας ΥΠΕΞ για την τριμερή με Τουρκία και Γερμανία μιλώντας στον «Alpha» και αναφέρθηκε στην Αγιά Σοφιά και τη μετατροπή της σε τζαμί, λέγοντας:

«Θα ήταν προτιμότερο ο Ερντογάν να κάνει αναφορά σε κοινές ευρωπαϊκές αξίες, ανθρώπινα δικαιώματα, κράτος Δικαίου και πράγμα που διέπουν τον τρόπο ζωής μια σύγχρονης χώρας. Εμείς την επόμενη Τετάρτη θα έχουμε συνάντηση στο υπουργείο Εξωτερικών, ζήτησα να επανέλθει η πρέσβης της UNESCO και μαζί με την κ. Μενδώνη να καθορίσουμε τα επόμενα βήματά μας για την αντίδραση μας όσον αφορά στην Αγιά Σοφιά. Το ζήτημα μας είναι η Αγιά Σοφιά ως μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς. Δεν είναι ελληνοτουρκική διαφορά. Η τουρκική δημοκρατία επέλεξε να την κατατάξει στα μνημεία, η Τουρκίας δεσμεύεται από το καθεστώς προστασίας των μνημείων. Επειδή έχω δουλέψει πολύ ώστε να γίνει η παλιά πόλη της Κέρκυρας παγκόσμιο μνημείο και ξέρω τι ισχύει, η Τουρκία αντιβαίνει απολύτως το καθεστώς του δικαίου που έχει η UNESCO, ως πρόβλεψη για τα μνημεία. Εμείς θα κάνουμε ως έχουμε δικαίωμα, απόλαυση των πολιτιστικών αγαθών μας, για να προστατεύσουμε το μνημείο και για να κινητοποιήσουμε την παγκόσμια κοινότητα. Στην πραγματικότητα υπερασπιζόμαστε πανανθρώπινες αξίες. Δεν πρέπει να πέσουμε στη μεγαλύτερη παγίδα που μπορεί να μας οδηγήσει η Τουρκία, να μετατρέψουμε το θέμα σε ελληνοτουρκική διαφορά. Η Τουρκία έχει αστοχήσει. Πρόσβαλε την παγκόσμια οντότητα ανεξαρτήτως παρελθόντος και θρησκευτικής πεποίθησης. Πάνω σε αυτό πρέπει να υποστηρίξουμε την επιχειρηματολογία μας, αυτή είναι η θέση μας».

Αναφερόμενος στην τουρκική προκλητικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο: «Η Ελλάδα έχει σαφή πολιτική. Εδράζεται στο Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας. Δυστυχώς η Τουρκία δεν περιορίζει τις παράνομες διεκδικήσεις στο Αιγαίο, τις επεκτείνει στην Ανατολική Μεσόγειο, με το απολύτως άκυρο τουρκολιβυκο σύμφωνο στο Λιβυκό Πέλαγος. Η Τουρκία είναι μια χώρα που φαίνεται ότι επιστρέφει σε ένα δόγμα νεοοθωμανισμού και επιδιώκει να κυριαρχήσει τόσο στην ανατολική και κεντρική Μεσόγειο, αγνοώντας το Δίκαιο. Η χώρα μας έχει πει ότι θα υπερασπίσει απολύτως τα δικαιώματά της, όπως καταγράφονται στις συνθήκες, στο Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας. Μαζί μας είναι και άλλες χώρες, όπως τα Αραβικά Εμιράτα, το Ισραήλ, η Ιορδανία, έχουμε ανοίξει διαύλους επικοινωνίας με χώρες που πριν δεν είχαμε στενές σχέσεις. Η Ελλάδα επιδιώκει την κατανόηση των χωρών, οι οποίες δέχονται ως αυτονόητη προϋπόθεση το Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας».

Ειδήσεις σήμερα:

Παρατείνονται μέχρι τις 31 Ιουλίου τα μέτρα για τις παραλίες

«Έπεσαν κεφάλια» στον ΠΑΟΚ για την γκάφα με τα ληγμένα δελτία και τον κίνδυνο απώλειας βαθμών

Ουκρανή παρουσιάστρια έχασε το δόντι της σε ζωντανή μετάδοση - Δείτε βίντεο
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (18)

oφμμμ

και τους εκανες τους μογγολους με τα κρεμμυδακια. αυτοι δεν καταλαβαινουν τιποτα. ξυπνα νικολακηηηηηηηηηηηη.

Κροταλίας

Σώπα ρε πουλημένε τώρα ξύπνησες;Πούλησες τήν ΑΟΖ τού ιονίου στούς ιταλούς καί τώρα ετοιμάζεσαι νά πουλήσεις καί τού Αιγαίου.Γιουσουφάκια δέν θά ξέρετε πού να κρυφτείτε.

ευχομαι

την ωρα που εκανες αυτες τις δηλωσεις να μην γινοταν καμια μυστικη συσκεψη στη γερμανια χωρις να το ξερεις

Φακαγιου

Κουτε Δένδια αναγνώρισε κουρδικό κράτος και θα δεις αποτελέσματα

Επομενο σκηνικο...

Αν οι τουρκοι καταλαβουν και την ακροπολη, η Ελλάδα θα προασπίσει τα δικαιώματά της...

Για να στηριξετε

τα λογια σας και να μην εκτεθειτε παλι ΕΞΟΠΛΙΣΤΕ ΑΜΕΣΑ ΤΙΣ Ε.Δ!!!! Αλλοιως θα ζησουμε παλι εθνικους εξευτελισμους του τυπου,,,''Τους παρεσυρε ο αερας'' και κατι τετοιες ανοησιες.

Λουκριτία

Πως τον πετσόκοψες έτσι ρε μεγάλε

Μπράβο

Μπράβο στον κ. Δενδια. Ευτυχώς δεν έχουμε τον σύριζα κυβέρνηση.

Μακ

Μάλλον δεν κατάλαβες τι είπε ο υπουργός, γι'αυτό δεν πρέπει να σχολιάζει ο κάθε άσχετος, σχολίασε καλύτερα σε κάνα αθλητικό ρεπορτάζ.Ειπε αν επιχειρήσει γεώτρηση, όχι αν κάνει έρευνες,αν κάνει έρευνες θα πούμε πάλι ότι το έφερε ο άνεμος,και ποιός σάς είπε ότι τούς Τούρκους τους ενδιαφέρει ή μπορούν νά κάνουν γεωτρήσεις; Απλά να δημιουργήσουν τετελεσμένα θελουν

ΕΛΛΗΝΑΣ

Άμεση (σήμερα όχι αύριο) ανακήρυξη Α.Ο.Ζ. με την Κύπρο με πλήρη επήρεια του συμπλέγματος των δωδεκανήσων (Καστελόριζο και Στρογγύλη). Δεν νομίζω να αρνηθούν οι Κύπριοι. Διευκολύνετε την Αίγυπτο για τον τμηματικό ορισμό Α.Ο.Ζ. και ακυρώνετε στην πράξη το τουρκολυβικό μνημόνιο.

Αυτος τα λογια εστω και αργα

πρεπει να ειπωνονται απο τους ελληνες πολιτικους. Εφτασε το μαχαιρι στο κοκκαλο ομως για να γινει. Τοσα χρονια λουλαμαρα στα τερτιπια του τουρκαλα .

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης