Παναγιωτόπουλος από τη Λευκωσία: Η τουρκική παραβατικότητα απαιτεί μέγιστη επαγρύπνηση

Παναγιωτόπουλος από τη Λευκωσία: Η τουρκική παραβατικότητα απαιτεί μέγιστη επαγρύπνηση

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας διαβεβαίωσε την κυπριακή πλευρά ότι θα συνεχιστεί η εμβάθυνση της διμερούς αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας και Κύπρου

5117700__2_
Την ταύτιση Ελλάδας και Κύπρου στους κοινούς στόχους που έχουν θέσει οι δύο χώρες για τα εθνικά δίκαια και την στρατηγική για την αποτελεσματική προάσπισή τους, επιβεβαίωσαν σήμερα από τη Λευκωσία ο Έλληνας υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Νίκος Παναγιωτόπουλος με τον Κύπριο ομόλογό του κ. Χαράλαμπο Πετρίδη.

«Είναι μια στρατηγική που αποδίδει καρπούς τόσο σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, όσο και στις συμμαχίες που από κοινού συγκροτούμε ή επιδιώκουμε στην Ανατολική Μεσόγειο αλλά και πέρα από αυτή, μέσα από τριμερή και πολυμερή σχήματα» επεσήμανε ο κ. Παναγιωτόπουλος ο οποίος μετέβη στην Κύπρο εκπροσωπώντας την ελληνική κυβέρνηση στις επετειακές εκδηλώσεις μνήμης προς τους Αξιωματικούς και Οπλίτες, οι οποίοι έχασαν τη ζωή τους κατά την τουρκική εισβολή του 1974.

Ο κ. Παναγιωτόπουλος αρχικά παρακολούθησε την Επιμνημόσυνη Δέηση που εψάλη στον Τύμβο Μακεδονίτισσας παρουσία του Προεδρεύοντος της Δημοκρατίας, του Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Δημητρίου Συλλούρη, ενώ εν συνεχεία μετέβη στον Ιερό Ναό Παναγίας Φανερωμένης όπου τελέσθηκε το Μνημόσυνο Πεσόντων. 

Ακολούθως, ο κ. Παναγιωτόπουλος πήγε στο Υπουργείο Αμύνης της Κύπρου όπου είχε κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Κύπριο ομόλογό του κ. Χαράλαμπο Πετρίδη, ενώ στη συνέχεια οι δύο Υπουργοί είχαν συνομιλίες με την παρουσία του Α/ΓΕΕΘΑ Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου και του Α/ΓΕΕΦ Αντιστρατήγου Δημόκριτου Ζερβάκη, καθώς και τις αντιπροσωπείες των δύο χωρών.

Στις δηλώσεις του ο κ. Παναγιωτόπουλος αφού απέτισε τιμή στους Ήρωες που αγωνίστηκαν εναντίον του εισβολέα, τους νεκρούς, τους τραυματίες και τους μαχητές που αντιστάθηκαν στον «Αττίλα» για να παραμείνει η Κύπρος ελεύθερη, τόνισε ότι η θυσία τους, αποτελεί για όλους λόγο συνεχούς επαγρύπνησης, αλλά και συστηματικής και εργώδους προσπάθειας για τη δικαίωση του Αγώνα τους.

Παράλληλα ο ΥΕΘΑ αναφέρθηκε και στην καθημερινή παραβατική όσο και προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας, τονίζοντας πως η ελληνοκυπριακή πλευρά παρακολουθεί στενά και με μεγάλη ανησυχία τις παράνομες και αντίθετες προς το Διεθνές Δίκαιο τουρκικές ενέργειες στην κυπριακή ΑΟΖ. «Καταδικάζουμε τις εν λόγω αποσταθεροποιητικές ενέργειες της Άγκυρας, οι οποίες αφενός συνιστούν κατάφωρη παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων ενός Κράτους - Μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δηλαδή της Κυπριακής Δημοκρατίας και αφετέρου αποτελούν, ως εκ τούτου, και μία μεγάλη δοκιμασία της αξιοπιστίας της αποτροπής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όσο και της ικανότητάς της να διαφυλάξει τα κοινά μας συμφέροντα, ενεργειακά και πολιτικά, στην Ανατολική Μεσόγειο».

Ο κ. Παναγιωτόπουλος σχολίασε επίσης και την προκλητική απόφαση της Άγκυρας να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τέμενος, κάτι που, όπως είπε, αφενός προσβάλλει τον οικουμενικό χαρακτήρα της, αφετέρου αποτελεί ακόμα μία απόδειξη, σε όσους συνεχίζουν να εθελοτυφλούν, για την προκλητική και αναθεωρητική συμπεριφορά της χώρας που διεκδικεί επάξια τον τίτλο του ταραξία της περιοχής. «Η τουρκική παραβατικότητα απαιτεί μέγιστη επαγρύπνηση και συνεργασία για τη διασφάλιση της εδαφικής ακεραιότητας και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Παναγιωτόπουλος.

Κλείσιμο
Ταυτόχρονα διαβεβαίωσε την κυπριακή πλευρά ότι θα συνεχιστεί η εμβάθυνση της διμερούς αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας και Κύπρου όπως και η ανάπτυξη ευρύτερων περιφερειακών συνεργασιών τονίζοντας ότι η Ελλάδα βρισκόταν, βρίσκεται και θα βρίσκεται πάντοτε στο πλευρό της Κύπρου.

Να σημειώσουμε πως ο κ. Παναγιωτόπουλος επισκέφθηκε επίσης και τη φρεγάτα «Κανάρης» που ναυλοχεί στον λιμένα της Λεμεσού.

Ειδήσεις σήμερα

Ενθαρρυντικά τα πρώτα αποτελέσματα από το εμβόλιο της Οξφόρδης

Σύνοδος Κορυφής: Ελπίδες συμβιβασμού βλέπουν Μέρκελ - Μακρόν - Ρούτε

Η Dua Lipa ονειρεύεται την «Μεγάλη Αλβανία» μέχρι την Πρέβεζα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης