Αγιά Σοφιά: Η ΕΕ εξετάζει κυρώσεις για Τουρκία - Η Αθήνα έτοιμη για όλα τα σενάρια

agia-sofia-tourkia-konstadinoupolh--arthrou

Πέτσας: Δυσκολότερος ο διάλογος με την Τουρκία μετά την απόφαση για Αγιά Σοφιά - Οι υπ. Εξωτερικών των 27 κάλεσαν την Άγκυρα να επανεξετάσει την απόφαση - Τι ζήτησε η Ελλάδα - Τι απάντησε σε ανακοίνωσή του το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών

Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ έπραξαν το στοιχειώδες και αναμενόμενο: καταδίκασαν την απόφαση μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί. Η έκκλησή τους προς την Άγκυρα να επανεξετάσει την απόφασή της θεωρείται βέβαιο ότι θα πέσει στο κενό. Ο Τούρκος πρόεδρος δεν παίρνει από λόγια και όσο αυτά δεν ακολουθούνται από πράξεις, τα πετάει στον κάλαθο των αχρήστων.

Ενδεικτική των προθέσεων της Άγκυρας η ανακοίνωση του εκπροσώπου τύπου του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας Χαμί Ακσόι μετά τις ανακοινώσεις Μπορέλ τόσο για την ανατολική Μεσόγειο όσο και για την Αγία Σοφία.

Ο κ. Ακσόι στην ανακοίνωσή του αφενός λέει για την ανατολική Μεσόγειο ότι η Τουρκία είναι αυτή που ζητά τη συνεργασία επαναλαμβάνοντας τη θέση για δίκαιη κατανομή των υδρογονανθράκων, αφετέρου για την Αγία Σοφία λέει ότι το θέμα είναι ζήτημα εθνικής κυριαρχίας της Τουρκίας σημειώνοντας ότι «κανείς δεν μπορει να εμπλακεί στο ζήτημα αυτό».

Σύμφωνα με τον κ. Ακσόι, μάλιστα, οι όποιες εργασίες γίνουν στο εσωτερικό της Αγίας Σοφίας δεν θα επηρεάσουν τα κριτήρια βάσει των οποίων εντάχθηκε στον κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

anakoinoisi-turkia


Η Ευρωπαϊκή Ένωση, όμως, δεν έχει την πολιτική βούληση περάσει από τα λόγια στις πράξεις. Και μάλιστα πράξεις που να έχουν σοβαρό κόστος για τον Ερντογάν, αφού μόνο έτσι μπορεί να ελπίζει πως θα φέρουν το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα.

Αναφερόμενος στο ζήτημα της Αγίας Σοφίας, ο Ζοζέπ Μπορέλ είπε ότι η απόφαση μετατροπής του εμβληματικού μνημείου σε τέμενος «αναπόφευκτα καλλιεργεί δυσπιστία, προκαλεί νέες διχόνοιες και υπονομεύει τις προσπάθειές μας για διάλογο» και κάλεσε τις τουρκικές αρχές «άμεσα να επανεξετάσουν και να αλλάξουν την απόφαση». Οι δηλώσεις του μάλλον προκάλεσαν θυμηδία στην Άγκυρα, αφού πολύ σωστά θεωρήθηκαν άσφαιρες.

EU foreign ministers urge more action on Turkey and China. Josep Borrell explains


Κατά τη διάρκεια της συνόδου, στο πλευρό της Αθήνας στάθηκε η Γαλλία, το Λουξεμβούργο, η Εσθονία, η Σλοβακία, η Σουηδία, ενώ η Αυστρία ζήτησε και τη διακοπή των ήδη εδώ και πολύ καιρό ουσιαστικά παγωμένων ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία. Οι υπόλοιπες χώρες δεν φάνηκαν να θέλουν να κατανοήσουν την θέση της Αθήνας: «αν δεν μπει φρένο στην τουρκική προκλητικότητα και επεκτατικότητα δύο κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα βρεθούν προ τετελεσμένων».

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Αθήνα ξεκαθάρισε ότι αν χρειαστεί θα αντιδράσει με όλα τα μέσα (και με τις ένοπλες δυνάμεις της) για να προασπίσει τα κυριαρχικά δικαιώματά της. Ο Έλληνας υπουργός των Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, σύμφωνα με διασταυρωμένες διπλωματικές πηγές, εξήγησε εκτενώς στους 27 Ευρωπαίους ομολόγους του ότι σε μια τέτοια περίπτωση, θα επικαλεστεί το άρθρο 42 της ιδρυτικής συνθήκης της ΕΕ και θα ζητήσει την στρατιωτική συνδρομή των άλλων χωρών-μελών.

«Σε περίπτωση κατά την οποία κράτος-μέλος δεχθεί ένοπλη επίθεση στο έδαφος του, τα άλλα κράτη-μέλη οφείλουν να του παράσχουν βοήθεια και συνδρομή με όλα τα μέσα που έχουν στη διάθεσή τους, σύμφωνα με το άρθρο 51 του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών» αναφέρεται στο προοίμιο του άρθρου 42 παράγραφος 7 της ιδρυτικής συνθήκης της ΕΕ.

Δηλώσεις ΥΠΕΞ, Ν. Δένδια, μετά το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ. (Βρυξέλλες, 13/7/20)


Πέτσας: Ετοιμαζόμαστε για όλα τα σενάρια

Ερωτηθείς για τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, υπογράμμισε ότι η Ελλάδα προετοιμάζεται για όλα τα σενάρια σε ενδεχόμενο που η Τουρκία «περάσει την κόκκινη γραμμή» με γνώμονα όχι το καλύτερο αλλά το δυσμενέστερο σενάριο.

Σύμφωνα με τον κύριο Πέτσα, που μίλησε στον ΣΚΑΪ, η Τουρκία με τις κινήσεις της δείχνει ξεκάθαρα την αλλαγή προσανατολισμού της σε σχέση με την Δύση,  καθώς η απόφαση για μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί την απομακρύνει de facto από την Ευρώπη.

«Το θέμα δεν είναι ελληνοτουρκικό είναι διεθνές και παγκόσμιο» είπε χαρακτηριστικά ενώ ανέφερε πως ο Πρόεδρος Ερντογάν δεν είχε προϊδεάσει τον Έλληνα Πρωθυπουργό για τις βλέψεις του για την μετατροπή της Αγίας Σοφίας  σε τζαμί στην τελευταία τους επικοινωνία.

Παράλληλα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έκανε λόγο για γεγονός που «ανοίγει» ψυχικό χάσμα ανάμεσα στους χριστιανούς και την Τουρκία και δυσκολεύει ακόμα περισσότερο τον διάλογο με την Ελλάδα.

H στάση Γερμανίας-Ρωσίας

Η γερμανική κυβέρνηση λειτούργησε σαν Πόντιος Πιλάτος. Κατέστησε σαφές πως κατά την άποψή της η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί «δεν αφορά τις πολιτικές σχέσεις με την Τουρκία, αλλά πρόκειται για πολιτιστικό θέμα που αφορά θεσμούς, όπως την UNESCO». Μένει να δούμε τί θα γίνει με τα μέτρα που προτείνει η Ελλάδα, τα οποία χαρακτηρίστηκαν «τομεακά μέτρα».

Από την πλευρά της η Μόσχα ουσιαστικά τάχθηκε στο πλευρό της Άγκυρας. Η θέση της εκφράστηκε από τον υφυπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Βερσίνιν, ο οποίος είπε ότι η απόφαση για λειτουργία της Αγίας Σοφίας ως χώρου λατρείας αποτελεί εσωτερική υπόθεση της Τουρκίας και πως δεν θα πρέπει να αναμειχθεί ούτε η χώρα του ούτε κανένα άλλο κράτος. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε βέβαια και η θέση του Βλαντιμίρ Πούτιν κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε με τον Ταγίπ Ερντογάν.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ρωσικής προεδρίας, ο Ρώσος πρόεδρος επέστησε την προσοχή στον Τούρκο ομόλογό του στη «σημαντική δημόσια κατακραυγή» που προκάλεσε η αλλαγή του καθεστώτος της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη. Σε αντίθεση με την ανεκτική επίσημη αντίδραση, η ορθόδοξη ρωσική κοινή γνώμη, που κατά κανόνα είναι βαθιά θρησκευόμενη, βιώνει ως προσβολή την εξέλιξη αυτή.

Εντύπωση προκαλεί, ότι ακόμα και στην Τουρκία, υπάρχει ένα ποσοστό του πληθυσμού που δηλώνει αντίθετο με την απόφαση του καθεστώτος. Σύμφωνα με δημοσκόπηση, μόνο το 46% των Τούρκων είναι υπέρ της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί και το 44% είναι εναντίον. Στην πραγματικότητα, είναι οι κεμαλιστές της αξιωματικής αντιπολίτευσης και άλλων μικρότερων κομμάτων που αντίτίθενται, επειδή θεωρούν ότι η πράξη του Ταγίπ Ερντογάν συνιστά ευθεία βολή εναντίον του Κεμάλ και του κεμαλισμού.

Σε παρέμβαση για το θέμα της Αγίας Σοφίας προχώρησε ο Αρχιεπίσκοπος Τιράνων και πάσης Αλβανίας Αναστάσιος. Με αποκλειστική του δήλωση χαρακτηρίζει «πολιτιστική τζιχάντ» την επιλογή Ερντογάν να μετατραπεί η Αγία Σοφία σε τέμενος και σημειώνει ότι η απόφαση αυτή «γυρίζει την ανθρωπότητα σε παλιές σκοτεινές εποχές».

Eιδήσεις σήμερα:

O μπακάλης που έγινε ο βασιλιάς της Μυκόνου

Το έπος της δρακογενιάς στα media και τη διαπλοκή

Βίντεο ντοκουμέντο: Καρέ καρέ η δολοφονία του Κούρδου σε καφετέρια στο Περιστέρι
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Best of Network

ΣΧΟΛΙΑ (41)

Που'σαι

αγυριγε, μου λειπεις _________

.

Ασχετα με το τι θα κανει η ΕΕ, που οπως φαινεται, δεν προτιθεται να κανει τιποτα, αυτο που μας ενδιαφερει ειναι το τι θα κανει η ελληνικη κυβερνηση. Την ωρα που οι τουρκοι θα εχουν παραβιασει την ελληνικη υφαλοκρηπιδα, θα περιμενει τις κυρωσεις της ΕΕ?? Σημειωτεον οτι στη χτεσινη συνεδριαση των ΥΠΕΞ της ΕΕ, ΜΟΝΟ 6 ΧΩΡΕΣ ΗΤΑΝ ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ!! Οποτε το σεναριο των κυρωσεων ειναι ηδη καμμενο και η ικανοποιηση του Δενδια ειναι μονο για εσωτερικη καταναλωση!! Η κυβερνηση πρεπει να σταματησει να κοροιδευει τον κοσμο και να κοιταξει πως θα αντιμετωπισει τους τουρκους!! Αν οι τουρκοι παραβιασουν την ελληνικη υφαλοκρηπιδα και η κυβερνηση κανει τα στραβα ματια, τοτε θα προκειται περι ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΡΟΔΟΣΙΑΣ!

Οι κυρώσεις

Η ΕΕ θα επιβάλει δασμούς 1% στο Τουρκικό λουκούμι . Θα υπάρξει σοκ στην Τουρκική οικονομία.

Το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ.

Ήταν το κλήμα στραβό τοφαγε και ο γάϊδαρος. Τι Κατρουγκαλος Ματρουγκαλος και Δενδιας Μενδιας.Χαμογελάκια από εδώ και χαμογελάκι από εκεί. Μόνο δύο μεγάλοι, αξιόλογοι υπουργοί εξωτερικών πέρασαν από την Ελλάδα κάτω από τις υπηρεσίες του Μεγάλου Ανδρέα Παπανδρέου. Όλοι οι άλλοι και σημερινοί ΕΙΝΑΙ απλώς τσουτσεκια.

Είναι ξεκάθαρο ότι

Το δυνατό χαρτί αυτής της κυβέρνησης είναι ή εξωτερική πολιτική!

X

χαχαχαχαχα. Από τα καλύτερα ανέκδοτα που έχω ακούσει εσχάτως.

Έλεος

Δεν αντέχω να βλέπω τον Δένδια να κάνει δηλώσεις με χαμογελάκι για τόσο κρίσιμα ζητήματα. Λίγη σοβαρότητα δεν θα έβλαπτε.

ROP

Δεξιοι, να λέτε ευχαριστώ που ο Τσίπρας δεν κάνει αντιπολίτευση με κρεμάλες και εις βάρος των εθνικών συμφερόντων....και για τους εξυπνάκηδες που θα αρχισουν να λένε ότι ο τσιπρας θα την εκανε μόνος του τζαμί, απλά τους θυμίζω ΔΕΝ ΤΟΛΜΗΣΕ Ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΕΙ ΚΑΙ ΕΦΑΓΕ ΚΑΙ ΚΥΡΩΣΕΙΣ...και δεν έκλεισε καμία εκκλησια

αλλ

Νομίζαν κάποιοι ότι όταν έλεγαν ότι πουλήθηκε η μακεδονία και ανταλλάχθηκε με τις συντάξεις( άσχετα αν τα σκοπια είναι ο μόνος σύμμαχος μας δίπλα μας κ η Ελλάδα ελέγχει το fir σκοπιων) οι ευρωπαίοι θα κοιτάζαν να μας βοηθήσουν στην εξωτερική πολιτική. Αυτά είναι τα αποτέλεσμα της λαικιστικης αντιπολίτευσης του μακεδονικού σανού....αυτά είναι τα αποτελέσματα όταν διατυμπανίζεις για συναλλαγή ευρώπης....αυτά είναι τα αποτελέσματα όταν καταλαβαίνεις ότι η ευρώπη την αριστερά την σεβόταν(καλούσε σε συνδιασκέψεις για λιβυη την ελλάδα, ο υπεθα κατέθετε στεφάνι στα ιμια)...και βεβαια οι πολίτες να μην πεφτουν στα σύννεφα...μικρασιατική καταστροφή, σεπτεμβριανά , κύπρο, δεν κυβερνούσε η αριστερά.......βρίστε ελευθερα.....είναι λογική αντίδραση όταν γκρεμίζεται αυτό που είχατε φτιάξει μέσα σας

ΑΝΤΙΣΚΑΡΙΟΣ

Η προδοσια της Μακεδονιας απο τους 154 προδοτες δεν παραγραφεται και οι ψυχες χιλιαδων Ελληνων που θυσιαστηκαν για τη Μακεδονια μας δε θα βρουν αναπαυση, αν δεν τιμωρηθουν οι υπογραψαντες το ξεπουλημα! Οσο για τη μεγαλη Εκκλησιά, της Αγιας του Θεου Σοφιας, ειναι αυτονοητο οτι θα πρεπει να αντιδρασουν ολοι οι χριστιανοι πιο δυναμικα απο οσο μεχρι στιγμης αντιδρουν! Δεν προβλεπω ομως και ιερο πολεμο!

Οι γραφειοκρατες

των Βρυξελων εξεταζουν κυρωσεις και κανουν τη μια συσκεψη μετα την αλλη για να δικαιολογησουν τους αδικαιολογητους μισθους τους. Εαν βεβαια στη θεση της Ευρωπης βρισκονταν οι ΗΠΑ δεν θα χρειαζοταν καμμια συσκεψη και το προβλημα θα ειχε λυθει σε μερικες ωρες με το πατημα μερικων κουμπιων. Εδω ομως το βλεπουμε απο ολες τις αποψεις εμεις οι ευρωπεη.

ilias

Απο τους Ευρωπαίους περιμένετε?χαχαχα

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης