Τσίπρας: Ορισμένες ακραίες φορές διαδηλώσεις προκάλεσαν δυσφορία, να καταστρατηγήσουμε το Σύνταγμα;

Τσίπρας: Ορισμένες ακραίες φορές διαδηλώσεις προκάλεσαν δυσφορία, να καταστρατηγήσουμε το Σύνταγμα;

Υπάρχει θεσμικό πλαίσιο για απαγόρευση διαδηλώσεων υποστήριξε ο  Αλέξης Τσίπρας

alexis-tsipras
Για επιχείρηση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε μια «αντιλαϊκή τομή με στόχο την ίδια την Δημοκρατία και το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα στην διαδήλωση» έκανε λόγο ο Αλέξης Τσίπρας στην παρέμβασή του στη Βουλή για το νομοσχέδιο που αφορά τις διαδηλώσεις.

«Μια αντιθεσμική τομή που καμία κυβέρνηση δεν διανοήθηκε να φέρει απο την μεταπολίτευση και μετά. ροσπαθείτε να στοιχειοθετήσετε την απόφασή σας αυτή ορισμένες καταστάση που πράγματι σε ορισμένες ακραίες στιγμές πράγματι προκάλεσε δυσφορία στο κοινωνικό σύνολο. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να καταστρατηγήσουμε το Σύνταγμα» σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.Με αφορμή, δε, το έργο του «Μεγάλου Περίπατου» ο κ. Τσίπρας είπε «αναφερθήκατε σε περιπτώσεις λίγων και ολιγάριθμων συγκεντρώσεων που πράγματι προκάλεσαν κυκλοφοριακή συμφόρηση. Για πηγαίνετε μια βόλτα στο κέντρο να δείτε τι έχει γίνει με τα καμώματα του ανιψιού σας Δημάρχου Αθηναίων».

«Ο νόμος σήμερα προβλέπει τον περιορισμό αυτών των ολιγάριθμων συγκεντρώσεων να περιορίζονται στο πεζοδρόμιο» υποστήριξε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζοντας - με αφορμή τις αναφορές Μητσοτάκη για απαγόρευση διαδηλώσεων επί κυβέρνησης Τσίπρα - ότι «βεβαίως, λόγοι ασφάλειας, εθνικής ασφάλειας το επιβάλλουν αυτό και εφαρμόσατε πλαίσιο του πατέρα σας. Υπάρχει λοιπόν θεσμικό πλαίσιο».

«Επιχειρείτε μια αντιδραστική τομή. Γιατί το κάνετε τώρα; Πρόκειται για συνάντηση του ακροδεξιού δόγματος Βορίδη με τη δεξιά στοφή του Χρυσοχοϊδη; ή μήπως καλύπτει φόβο για τις εξελίξεις και τις αντιδράσεις που θα προκληθούν το φθινόπωρο. Το γνωρίζει όλος ο κόσμος ότι η οικονομία μπαίνει σε βαθειά ύφεση και απαιτείται σχέδιο όχι καταστολή και προπαγάνδα απο τα καλοταϊσμένα με κρατικό χρήμα ΜΜΕ» συνέχισε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Σε αυτό το πλαίσιο δεν εξηγήσατε στους πολίτες τι έχει να προσφέρει η σπουδή σας σήμερα να φέρετε νομοσχέδιο που οδηγεί σε απαγόρευση διαδηλώσεων. Τίνος η ζωή βελτιώνεται; Κύριε Μητσοτάκη, έχετε αποφασίσει να ξοδέψετε το χρόνο που σας ως πρωθυπουργός όχι για να χτίσετε αλλά για να γκρεμίσετε. Ξέρετε εγώ ως μηχανικός γνωρίζω ότι το γκρέμισμα είναι εύκολο, η ανοικοδόμηση είναι δύσκολη» πρόσθεσε υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση προχωρεί στο συγκεκριμένο νομοθέτημα «όχι για να δημιουργήσετε. Αλλά για να εκδικηθείτε. Για να εκδικηθείτε μια Ελλάδα που προχώρησε όταν άφησε πίσω το κράτος της Δεξιάς και τα σύνδρομα της. Για να εκδικηθείτε μια παράδοση που χτίστηκε απέναντι σε ό,τι πρεσβεύει και η δική σας παράταξη. Γιατί η Ελλάδα της μεταπολίτευσης είναι δημιούργημα και της δικής σας παράταξης. Για να εκδικηθείτε την Αριστερά, τον πολιτικό σας αντίπαλο δηλαδη, που ξέρετε ότι η δύναμη του βρίσκεται στην ασίγαστη δίψα των ανθρώπων για δικαιοσύνη και αξιοπρέπεια».

«Στο ερώτημα λοιπόν γιατί επιχειρείτε τώρα αυτή την αντιδραστική τομή, η απάντηση είναι προφανής: Γιατί φοβάστε. Παρά τα εκατομύρια που μοιράζετε για να σας φιλοτεχνούν ως κυρίαρχο και άτρωτο τα ΜΜΕ. Αλήθεια πόσο αυτογελοιοποίηση μπορείτε να αντέξετε κύριε Μητσοτάκη. Ανακοινώσατε μετά απο 2,5 μήνες καθυστέρηση τη λίστα της ντροπής, που αποδεικνύει ότι μοιράσατε 20 εκατ στο πίσω γραφείο του Μαξίμου - ξέρετε αυτό όπως μπαίνεις στο Μαξίμου πίσω απο την σκάλα - λες και ήταν λεφτά της οικογένειας. Και τα μοιράσατε σε όποιον σας αρέσει. 1% μόνο για ξεκάρφωμα σε μη φιλοκυβερνητικά μέσα. Και τα υπόλοιπα χωρίς κριτήρια με μόνο στόχο τη χειραγώγηση. Και είχατε και το θράσος προχθές να δηλώσετε ότι δε τα μοιράσατε εσείς αλλά η εταιρεία στην οποία αναθέσατε. Μόνο που είναι η εταιρία που είχε αναλάβει τη προεκλογική σας καμπάνια. Δε ντρέπεστε να λέτε τόσο χοντρά ψέματα; Σε ποιους νομίζετε ότι απευθύνεστε;».

Στη συνέχεια ο Αλέξης Τσίπρας άσκησε κριτική σε σημεία του νομοσχεδίου «γιατί ορισμένα από αυτά προκαλούν ανατριχίλα».

«Για τη συμβατότητα του νομοσχεδίου με το συνταγματικό δικαίωμα της συνάθροισης θα αρκούσε να παραπέμψω στην ανακοίνωση της ολομέλειας των δικηγορικών συλλόγων της χώρας. Οι οποίοι αποφάνθηκαν ότι η κεντρική ρύθμιση του νομοσχεδίου -διαβάζω κατά λέξη- "πλήττει τον πυρήνα του δικαιώματος και βρίσκεται εκτός συνταγματικού πλαισίου"» είπε αρχικά ο κ. Τσίπρας.

«Η υποχρέωση προηγούμενης γνωστοποίησης (άρθρο 3), σε συνδυασμό με την εξουσία της αστυνομίας να διαλύει συγκεντρώσεις για το μόνο λόγο ότι δεν γνωστοποιήθηκαν (άρθρο 9), πλήττει κατάφορα τον πυρήνα του δικαιώματος της συνάθροισης υποστήριξε ενώ παρατήρησε ότι «σέβομαι τις απόψεις των επιστημόνων που παραθέσατε. Σέβομαι τις απόψεις του κ. Μανιτάκη αλλά ήταν υπουργός της κυβέρνησης Σαμαρά και τα στερνά τιμούν τα πρώτα. Οπως σέβομαι και τις απόψεις του κ. Αλιβιζάτου ο οποίος όμως έχει στενή συνεργασία με τον κ. Χρυσοχοϊδη».

«Εγώ θα αναφερθώ στον κ. Γεραπετρίτη. Αναφέρεται στο έργο που λέγεται κατ άρθρο ερμηνεία του Συντάγματος -και διαβάζω πάλι επί λέξει: "Το δικαίωμα στη συνάθροιση δεν υπόκειται σε καθεστώς άδειας, αναγγελίας ή προληπτικού ελέγχου από τις αστυνομικές αρχές, όπως γινόταν σε ανώμαλες περιόδους παλαιότερα". Τι κάνετε μας γυρίζετε σε ανώμαλες περιόδους;» αναρωτήθηκε ο κ. Τσίπρας.

«Θυμίζω ότι κανένα ελληνικό σύνταγμα -από το 1864 που κατοχυρώθηκε για πρώτη φορά το δικαίωμα της συνάθροισης- δεν επέβαλλε υποχρέωση γνωστοποίησης των συγκεντρώσεων. Αυτό το έκαναν μόνο τα χουντικά ψευδοσυντάγματα, με τη φράση: "Αι δημόσιαι συναθροίσεις πρέπει να γνωστοποιούνται δεόντως εις την αστυνομικήν αρχήν τεσσαράκοντα οκτώ ώρας προ της πραγματοποιήσεώς των". Η ρήτρα αυτή όχι απλώς δεν επαναλήφθηκε, αλλά συνειδητά απαλείφθηκε από το Σύνταγμα του 1975».

«Κατασκευάζετε λοιπόν, ένα νέο λόγο απαγόρευσης συγκεντρώσεων, που δεν προβλέπεται στο Σύνταγμα και που δεν επιτρέπεται να προστεθεί με νόμο» υποστήριξε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Σύμφωνα με τον ίδιο «υπάρχουν χειρότερα. Το άρθρο 8 του νομοσχεδίου λέει ότι η αστυνομία μπορεί να επιβάλλει περιορισμούς σε μια συγκέντρωση. Τι είναι οι περιορισμοί; Είναι σκληρές, επιτακτικές και δεσμευτικές διαταγές. Το άρθρο 9 λέει ότι, αν η συγκέντρωση δεν συμμορφωθεί στις υποδείξεις, τότε η αστυνομία μπορεί να τη διαλύσει. Νέος λοιπόν, λόγος διάλυσης: Όταν η συγκέντρωση δεν συμμορφώνεται στις αστυνομικές υποδείξεις, ακόμη κι αν καθαυτή ούτε τη δημόσια ασφάλεια απειλεί ούτε την κοινωνικοοικονομική ζωή διαταράσσει. Και αυτός ο λόγος αντισυνταγματικός».

Ο κ. Τσίπρας μάλιστα σημειώνει ότι το πιο εντυπωσιακό στο νομοσχέδιο είναι οι ελλείψεις του, γιατί όπως λέει «απουσιάζει οποιαδήποτε διάταξη που να περιορίζει την αστυνομία. Είναι εντυπωσιακό ότι, ενώ δε διστάσατε να ποινικοποιήσετε ακόμη και την απλή συμμετοχή πολιτών σε διαδήλωση (κάτι που μαζέψατε άρον άρον μετά την καθολική κατακραυγή), δεν προβλέψατε ούτε τη παραμικρή απαγόρευση, την παραμικρή υποχρέωση, την παραμικρή ευθύνη για τις αστυνομικές αρχές». Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα το μήνυμα προς την αστυνομία είναι σαφές και εφιαλτικό: «”Το κράτος είστε εσείς”», που είχε πει κάποτε ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης»

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε επικίνδυνο τον ορισμό οργανωτή, καθώς στόχος της ρύθμισης είναι να λειτουργήσει αποτρεπτικά και να «εξαναγκάσει οργανώσεις, συλλογικότητες και ομάδες να αυτο-περιοριστούν, να αυτο-λογοκριθούν, να εγκαταλείψουν την ιδέα διοργάνωσης μιας συγκέντρωσης. Το νομοσχέδιο αυτό λοιπόν, από όπου και να το πιάσει κανείς, είναι ντροπή για κάθε δημοκρατικό πολίτη»

«Ντροπή» να υπερψηφίζει η Γεννηματά

Ευθεία επίθεση εξαπέλυσε ο αρχηγός της αντιπολίτευσης κατά της προέδρου του ΚΙΝΑΛ. «Όπως ακόμη μεγαλύτερη ντροπή είναι να το ψηφίζει το νομοσχέδιο αυτό η κα Γεννηματά. Εντάξει η Ελληνική λύση. Μπορεί κάποιοι να ζηλεύουν τη διαδρομή σας κε Χρυσοχοΐδη. Να ζηλεύουν που κάθεστε στα έδρανα που καθόντουσαν και αυτοί μαζί με τον κο Μητσοτάκη και πολλούς άλλους υπουργούς της Δεξιάς, επί Σαμαρά.

Στα κυβερνητικά έδρανα μιας παράταξης που άφησε απροστάτευτη τη χώρα το 2009, με έλλειμμα 15%. Και την οδήγησε στη χρεοκοπία και στα μνημόνια. Και αργότερα στη βαθιά ύφεση και στον αυταρχισμό. Μπορεί να το δούμε στο μέλλον. Μπορεί να τους έχουν λείψει τα κυβερνητικά έδρανα και να σας ζηλεύουν», ανέφερε. Μάλιστα, κάλεσε το ΚΙΝΑΛ να μην ξεχνά τις ρίζες και τις παραδόσεις του, καθώς τέτοιες αποφάσεις οδηγούν σε ρήξη με αυτές.

«Η Δημοκρατική Παράδοση έχει συνέχεια και θα έχει με τον ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία. Όσο για την -παντελώς προσχηματική, αν όχι υποκριτική- απόπειρά σας να εμπλέξετε τις δικαστικές και εισαγγελικές αρχές στον αντιδημοκρατικό κατήφορο, την απάντηση σάς την έδωσε άμεσα η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος. Άσφαιρα τα πυρά των δήθεν δικαστικών εγγυήσεων -τις οποίες μάλιστα πανηγύριζε ως μεγάλη επιτυχία το ΚΙΝΑΛ, στην απέλπιδα προσπάθειά του να δικαιολογήσει τ’ αδικαιολόγητα: Όχι μόνο πρακτικά ανεφάρμοστη, αλλά και αντισυνταγματική η σύμπραξη δικαστικών λειτουργών σε μια σύνθετη διοικητική ενέργεια της απαγόρευσης διαδηλώσεων», σημείωσε.

«Ασχολείστε με φιέστες, με στημένα πορτρέτα και την περιστολή του Συντάγματος»

Κλείσιμο
Μάλιστα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε ότι οι πολίτες «εκεί που νομίζατε ότι θα βλέπουν για πάντα το σωτήρα, αρχίζουν και βλέπουν τον Πρωθυπουργό της μεγαλύτερης ύφεσης που έχει καταγράψει η ελληνική οικονομία στη μεταπολεμική περίοδο Και αρχίζουν να προβληματίζονται. Γιατί δεν σας βλέπουν να ασχολείστε με τα προβλήματα τους. Ασχολείστε με φιέστες, με στημένα πορτρέτα σας, με τη σπίλωση των πολιτικών σας αντιπάλων και σήμερα, με την περιστολή του ίδιου του Συντάγματος».

Όπως είπε, ο κ. Μητσοτάκης καταφεύγει στο γκλομπ και την ασπίδα. «Δεν είστε ο πρώτος πρωθυπουργός της ΝΔ που καταφεύγει σε αυτή τη μέθοδο. Είστε, όμως ο πρώτος που το κάνει τόσο σύντομα και με τόσο κυνισμό», είπε.

«Νομοθετικό έκτρωμα»

«Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, Αυτό το νομοθετικό έκτρωμα που γυρίζει τη χώρα 50 χρόνια πίσω, απόψε το βράδυ θα έχει την υπογραφή 158 τουλάχιστον βουλευτών. Δεν θα σας πω ότι θα κριθείτε από την ιστορία. Είμαι σίγουρος ότι πολλούς από σας, δε σας ενδιαφέρει. Έχετε ήδη κριθεί. Έχετε αποπειραθεί να ξηλώσετε σε ένα βράδυ ένα δημοκρατικό θεμέλιο της πατρίδας μας. Δεν είστε όμως ούτε τόσο ισχυροί, ούτε τόσο ικανοί για να το καταφέρετε. Τα δημοκρατικά θεμέλια αυτής της χώρας εγγράφονται στο Σύνταγμα, αλλά πάνω απ’ όλα στη συνείδηση κάθε πολίτη αυτής της χώρας.

Αυτά είναι τα θεμέλια πάνω στα οποία η κάθε γενιά, έβαλε το λιθαράκι της για να γίνει η Ελλάδα μια σύγχρονη, δημοκρατική, ευρωπαϊκή χώρα. Με ένα λαό που πάντα στα δύσκολα, έβρισκε την απάντηση στη δημοκρατία. Και αυτό θα κάνει πάλι, στα δύσκολα που της βάζετε και τη νέα κρίση που προκαλείτε ξανά με την ανεπάρκεια και τις εμμονές σας. Πάλι λοιπόν η απάντηση θα είναι η ίδια. Πάλι το οξυγόνο θα είναι η Δημοκρατία. Και νομοσχέδια σαν το σημερινό, θα βρουν τη θέση τους εκεί που τους αξίζει. Στον σκουπιδοντενεκέ της Ιστορίας», κατέληξε ο κ. Τσίπρας.

Ειδήσεις σήμερα:

Αλαβάνος (Θέμα 104,6): «Κανείς αντίπαλος δεν έκανε τόσο μεγάλη ζημιά στην Αριστερά όσο ο ΣΥΡΙΖΑ»

«Καμπάνα κινδύνου» για την χαλάρωση: Ξεκινούν εκτεταμένοι έλεγχοι για τα μέτρα προστασίας από τον κορωνοϊό

Δολοφονία Μακρή: Με δάκρυα στα μάτια αναγνώρισε τον έναν κατηγορούμενο η Βικτώρια Καρύδα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης