Μετά τις αλλαγές το ΚΙΝΑΛ λέει «ναι» στο νομοσχέδιο για τις πορείες 

Μετά τις αλλαγές το ΚΙΝΑΛ λέει «ναι» στο νομοσχέδιο για τις πορείες 

Γιατί είναι υπέρ του νομοσχεδίου  το Κίνημα Αλλαγής

kinal1
Τους λόγους που θα ψηφίσει υπέρ του νομοσχεδίου του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, για τις πορείες το Κίνημα Αλλαγής εξηγεί σε ανακοίνωση του. Όπως λέει, ήδη οι ενστάσεις και οι προτάσεις του κόμματος έγιναν δεκτές από την κυβέρνηση.

Συγκεκριμένα όπως τονίζεται, από το 2001 αλλά και το 2011 η προοδευτική παράταξη αναγνώριζε την ανάγκη να ορισθούν κανόνες στην οργάνωση των πορειών.

Η Τρικουπη, στο αρχικό νομοσχέδιο είχε εκφράσει έντονες ενστάσεις, καθιστώντας  σαφές ότι το σχέδιο νόμου που κατέθεσε η κυβέρνηση στη Βουλή δεν παρείχε τις αναγκαίες θεσμικές εγγυήσεις χωρίς τις οποίες δεν υπήρχε περίπτωση να ψηφιστεί  από την πλευρά του ΚΙΝΑΛ. 

Οι κόκκινες γραμμές του κόμματος ήταν αρκετές. Ζήτησαν λοιπόν και έγινε δεκτό  στη τελευταία συνεδρίαση στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλή ο νόμος να ρυθμίζει και να προστατεύει το δικαίωμα στη διαδήλωση πληρέστερα και από το ίδιο το Σύνταγμα -το άρθρο 11 είναι αυστηρότερο από τις τελικές διατάξεις μετά τις αλλαγές που πέτυχε το ΚΙΝΑΛ.

Συγκεκριμένα:

1. Ως προς την απαγόρευση της διαδήλωσης:
Το αρχικό σχέδιο προέβλεπε απαγόρευση από την αστυνομική αρχή μόνον με απλή γνώμη του δημάρχου.
Μετά από  πρόταση του ΚΙΝΑΛ προβλέπεται πλέον η σύμφωνη γνώμη του Προέδρου Πρωτοδικών.

2. Ως προς τη διάλυση μιας εν εξελίξει συνάθροισης:
Κλείσιμο
Στην αρχική μορφή του νομοσχεδίου αρκούσε η απόφαση της αστυνομικής αρχής. Το Κίνημα Αλλαγης κατάφερε να προστεθεί και η «σύμφωνη γνώμη του παριστάμενου εισαγγελέα πρωτοδικών».

3. Απάλειψη ιδιώνυμου αδικήματος:
Το αρχικό νομοσχέδιο επανέφερε το καταργημένο από τον νέο Ποινικό Κώδικα, αναχρονιστικό αδίκημα της συμμετοχής σε απαγορευμένη διαδήλωση. Οι διατάξεις αυτές ωστόσο πλέον  απαλείφονται

4. Αυθόρμητη συνάθροιση:
Στο αρχικό νομοσχέδιο οι αυθόρμητες συναθροίσεις κατά κανόνα απαγορεύονταν και για να επιτραπούν ήταν απαραίτητη ειδική απόφαση. Ωστόσο, τελικά η αυθόρμητη συνάθροιση επιτρέπεται και μόνο κατ’ εξαίρεση μπορεί να απαγορευθεί αν απειλείται η δημόσια ασφάλεια και μετά από ενημέρωση του αρμόδιου εισαγγελέα πρωτοδικών.

Ενώ η πέμπτη πρόταση αφορά την αστική ευθύνη διοργανωτή. Το Κίνημα Αλλαγής, ζητά να αποσυρθεί η διάταξη για την αστική ευθύνη των διοργανωτών της διαδήλωσης, που καλούνται να αποδείξουν οι ίδιοι ότι είχαν λάβει τα αναγκαία μέτρα περιφρούρησης. Προς τον σκοπό αυτό θα κατατέθηκε από το ΚΙΝΑΛ και τροπολογία που θα καταργεί την αδικαιολόγητη και υπέρμετρα αυστηρή αυτή ρύθμιση. 

Αξίζει να σημειωθεί, ότι παρά τις αρχικές διάφορες στο εσωτερικό της ΚΟ του Κινήματος Αλλαγής, κατά τη χθεσινή συνεδρίαση υπήρξαν ακόμη κάποιες διαφορετικές απόψεις, χωρίς ωστόσο να δημιουργηθεί ζήτημα σοβαρών  αποκλίσεων. Μάλιστα η συζήτηση  μεταξύ των στελεχών ήταν σε ήρεμο κλίμα και αρκετά εποικοδομητική.



Ειδήσεις σήμερα:

Θεσσαλονίκη: 150 στρέμματα κάηκαν από φωτιά στη ΒΙ.ΠΕ. Σίνδου

Αυτό είναι το ζευγάρι των «λογιστών» που εξαπατούσε και χτυπούσε ηλικιωμένους

Θρίλερ με το πτώμα στα Βοτσαλάκια: Ήταν χτυπημένο λέει η γυναίκα που το εντόπισε - Δείτε βίντεο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης