Κορωνοϊός

Χρυσοχοΐδης: Δεν θα σταματήσουμε, ο νόμος για τις διαδηλώσεις θα εφαρμοστεί

diadilwseis_nomosxedio

 Σφοδρή κόντρα στη Βουλή για το νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις -  ΝΔ: Επιθυμείτε τη διατήρηση του καθεστώτος ανομίας– ΣΥΡΙΖΑ: «Εξισώνετε τις πορείες και τις διαδηλώσεις με ανομία και δολοφονίες»

Την ισχυρή βούληση της κυβέρνησης να ρυθμιστεί το πλαίσιο για τις πορείες εξέφρασε ο κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης ξεκαθαρίζοντας πως «δεν πρόκειται να σταματήσουμε. Το νομοσχέδιο θα ψηφιστεί και θα εφαρμοστεί όπως προβλέπει το Σύνταγμα».

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη κάλεσε τα κόμματα της αντιπολίτευσης που διαφωνούν με τις προωθούμενες διατάξεις να αναλογιστούν τι θα πουν στους πολίτες, ενώ επανέλαβε προς το Κίνημα Αλλαγής ότι είναι πρόθυμος να συζητήσει προτάσεις για την συναινετική ψήφιση του νομοσχεδίου.


«Δεν μπαίνει σε διαπραγμάτευση το δικαίωμα των πολιτών αλλά οι προϋποθέσεις. Ο Αλιβιζάτος σε πρόσφατο άρθρο του έγραψε ότι είναι ντροπή για το πολιτικό σύστημα της χώρας που όλες οι κυβερνήσεις για να μην κατηγορηθούν ως αυταρχικές προτίμησαν να διατηρήσουν τα διατάγματα της χούντας παρά να νομοθετήσουν ένα νέο πλαίσιο. Αυτό που κάνουμε σήμερα εδώ είναι να ρυθμίσουμε το δικαίωμα. Όσοι έχετε απόψεις για την ρύθμιση να συμβάλετε με τις απόψεις σας. Όσοι θέλετε να κρατάτε την ανεύθυνη στάση τότε βγείτε έξω και μιλήστε με απλούς ανθρώπους. Αν υπάρξει ένας που θα σας πει ότι είναι υπέρ της σημερινής κατάστασης τότε θα έχω εγώ άδικο», είπε μεταξύ άλλων.

Ο υπουργός επέστρεψε το γάντι στον ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας «κάποιοι μάλλον πάσχουν από γρήγορη αμνησία και επιχειρούν να μεταφέρουν εδώ τις επιθυμίες τους. Βέβαια η ρητορική δεν κοστίζει τίποτα. Όμως κοστίζουν πολλά αυτά που έγιναν τα προηγούμενα χρόνια επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ που σήμερα μιλά για λαϊκό κίνημα. Σήμερα επικαλούνται ακόμα και τον πρόεδρο της ΓΣΕΕ που επί πολλά χρόνια εξύβριζαν. Όπως επικαλούνται και την ΑΔΕΔΥ και την ΠΟΕΔΗΝ. Έλεος. Αναλογιστείτε τι εκφράζατε τόσα χρόνια και ποιες ήταν οι πρακτικές σας».

Σε άλλο σημείο τόνισε «όλοι όσοι σήμερα αρνούνται να ψηφίσουν το νομοσχέδιο και ανεύθυνα το χαρακτηρίζουν όπως το χαρακτηρίζουν μπορούν να μας πουν τι προτείνουν; Μόνο το ΚΙΝΑΛ προτείνει. Οι υπόλοιποι τι θέλουν; Να παραμείνουν τα πράγματα ως έχουν; Οι πολίτες θεωρούν ότι είναι καλή η σημερινή κατάσταση; Τι θα πείτε στα εκατομμύρια πολιτών, ιδίως στην Αθήνα, που πηγαίνουν στις δουλειές τους και υφίστανται όσα υφίστανται σήμερα; Θα τους πείτε ότι θα συνεχίσουν να τα υφίστανται;».

Πάντως, ο υπουργός υπογράμμισε ότι οι προωθούμενες διατάξεις αφορούν μόνο τις πολύ μικρές συγκεντρώσεις ενώ αποκρούοντας την κριτική περί ανεφάρμοστων ρυθμίσεων σε περίπτωση που ΑμεΑ θελήσουν να διαμαρτυρηθούν είπε: «η πολιτική και φυσική ηγεσία της Αστυνομίας σχεδιάζουμε πολιτικές για το πως θα στηρίξουμε τα ΑμεΑ. Πως θα ελευθερώσουμε τα πεζοδρόμια και τις θέσεις πάρκινγκ που είχαν καταληφθεί επί ΣΥΡΙΖΑ».

Αναφορικά με την κριτική για τις διατάξεις που προβλέπουν διάλυση συγκεντρώσεων ανέφερε πως «όταν έχουμε διάλυση ή δίλημμα διάλυσης σε σχέση με συγκέντρωση που δεν έχει πάρει άδεια, εφαρμόζονται οι διατάξεις της αυθόρμητης συγκέντρωσης και θα μπορέσει η αστυνομία να τους πει να συνεχίσουν».

Βούληση της κυβέρνηση η αντιμετώπιση της βίας και του εξτρεμισμού

Απαντώντας στην κριτική του ΚΚΕ που υποστήριξε ότι το νομοσχέδιο ποινικοποιεί την ριζοσπαστικοποίηση εξήγησε «η πρόληψη της βίας, είναι δέσμευση της κυβέρνησης. Αναφερθήκατε στον όρο ριζοσπαστικοποίηση. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναφέρεται στον όρο αυτό και φυσικά δεν αφορά την ποινικοποίηση της ιδεολογίας. Το ξεκαθαρίζουμε. Δεν έχουμε πρόβλημα με τις ιδέες και τους νέους που θέλουν έναν άλλο κόσμο. Αναφερόμαστε σε λογικές που θέλουν να αλλάξουν τον κόσμο με την βία. Μην πάμε μακριά. Ξεχνάμε τι έγινε εδώ την περίοδο της κρίσης με την βία ακροδεξιών μαχαιροβγαλτών ή με τον θάνατο δύο παιδιών της Χρυσής Αυγής;

Η βόμβα στην Δημοκρατία είναι ο βίαιος εξτρεμισμός, τα πογκρόμ βίας. Ο ακροδεξιός βίαιος εξτρεμισμός γι αυτό και η αντιμετώπισή του είναι μια από τις προτεραιότητες της γερμανικής προεδρίας».


Τόνισε δε ότι «συγκροτείται με νόμο η διεύθυνση πρόληψης βίας. Είναι εξαγγελία και δέσμευση της κυβέρνησης. Θα προσπαθήσουμε να τη οργανώσουμε με τον καλύτερο τρόπο για να συμβάλουμε στην αντιμετώπιση ενός φαινομένου που παίρνει ευρύτερα χαρακτηριστικά. Το τελευταίο καιρό εμφανίζεται το φαινόμενο της βίας από μικρά παιδιά που συγκροτούνται σε παρέες και συγκρούονται μεταξύ τους. Όλα αυτά θέλουν αντιμετώπιση όχι σε επίπεδο αστυνομίας αλλά σε επίπεδο πολιτικών επιλογών».

Προηγήθηκε σφοδρή σύγκρουση πλειοψηφίιας και αντιπολίτευσης

Με σφοδρή σύγκρουση μεταξύ πλειοψηφίας και αντιπολίτευσης συνεχίζεται η συζήτηση του νομοσχεδίου για τις διαδηλώσεις στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής.

Η Νέα Δημοκρατία υπογραμμίζει ότι η κυβέρνηση νομοθετεί το αυτονόητο και ρυθμίζει ένα ζήτημα που όλες οι μεταπολιτευτικές κυβερνήσεις απέφευγαν. Παράλληλα επέστρεψε το γάντι στον ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζοντας ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης επιθυμεί την διατήρηση του καθεστώτος ανομίας.

Από την άλλη πλευρά τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ επέμειναν στις καταγγελίες περί επαναφοράς χουντικών διατάξεων ενώ το ΚΚΕ ζήτησε την απόσυρση του νομοσχεδίου.

Παράθυρο συναίνεσης άνοιξε το Κίνημα Αλλαγής θέτοντας όμως ως προϋπόθεση περαιτέρω θεσμικές εγγυήσεις για την ελεύθερη άσκηση του δικαιώματος των συναθροίσεων.

«Απαιτούνται θεσμικές εγγυήσεις για την άσκηση του συνταγματικού δικαιώματος (συνέρχεσθαι) αλλιώς δεν συναινούμε» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Γιώργος Καμίνης.

Καραγκούνης: Ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει «να παραμείνει το πέπλο ανομίας»

Πιο αναλυτικά, ο εισηγητής της πλειοψηφίας Κωνσταντίνος Καραγκούνης στρέφοντας τα βέλη προς τον ΣΥΡΙΖΑ είπε: «Είπατε απίθανα πράγματα. Υποστηρίξατε να αφήσουμε την πόλη να καεί, τα αυτοκίνητα να καίγονται τα κεφάλια να ανοίγουν και εκ των υστέρων να εφαρμόζουμε τον Ποινικό Κώδικα. Όμως ρόλος του κράτος είναι να προλαμβάνει και αν δεν τα καταφέρει τότε να εφαρμόζεται ο ποινικός κώδικας» για να προσθέσει «Αν σας είχαμε αφήσει να ρυθμίσετε το θέμα του κορωνοϊού τι θα λέγατε; Θα τους αφήνατε όλους έξω και αν δεν πήγαινε καλά το πράγμα θα τους στέλνατε στο νοσοκομείο».

Ο ίδιος υποστήριξε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει «να παραμείνει το πέπλο ανομίας. Αν θεωρείτε ότι είναι ανεφάρμοστο το νομοσχέδιο τότε εμείς θα εκτεθούμε. Η λυσσώδης αντίδραση σε ένα αυτονόητο νομοσχέδιο δείχνει το φόβο σας ότι το νομοθέτημα και θα εφαρμοστεί και θα επιτύχει. Οι χιλιάδες συμπολίτες μας που ταλαιπωρήθηκαν τόσα χρόνια θα πουν ότι ήρθε μια κυβέρνηση και έλυσε το πρόβλημα. Θα συμβεί και γι αυτό αντιδράτε τόσο έντονα σε αυτό το νομοσχέδιο

Προφανώς θα υπάρξει πρόβλημα με τους μπαχαλάκηδες και τα “παιδιά”. Ας τους εξηγήσετε ότι το πάρτι τελείωσε και τα πράγματα επιστρέφουν στην λογική και στη νομιμότητα».

Ραγκούσης: «Εξισώνετε τις πορείες και τις διαδηλώσεις με ανομία και δολοφονίες»

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Ραγκούσης σημείωσε ότι επέμεινε ότι το νομοσχέδιο είναι απλή μεταφορά στην δημοτική γλώσσα των διατάξεων της χούντας. «Εξισώνετε τις πορείες και τις διαδηλώσεις με ανομία και δολοφονίες . Έχετε συνδέσει στη ρητορική σας ότι κάθε νέος, εργαζόμενος, συνταξιούχος που διαδηλώνει είναι ύποπτος διάπραξης εγκλημάτων. Σκοπός του νομοσχεδίου είναι η ποινικοποίηση του συνέρχεσθαι» είπε.

Καμίνης: Το νομοσχέδιο χρειάζεται ενισχυμένες εγγυήσεις

Ο αγορητής του Κινήματος Αλλαγής Γιώργος Καμίνης είπε ότι το νομοσχέδιο έχει σοβαρές διαφοροποιήσεις από την πρόταση νόμου που είχε συντάξει επιτροπή συνταγματολόγων την περίοδο που ήταν ο ίδιος δήμαρχος Αθηναίων. «Το νομοσχέδιο δεν έχει βασικές εγγυήσεις που ανταποκρίνονται στην σημασία του. Η σημασία του δικαιώματος είναι μεγάλη και πρέπει να δώσουμε προσοχή. Είναι και ατομικό δικαίωμα να εκφράζει κανείς τους συλλογισμούς του αλλά είναι και δικαίωμα πολιτικής συμμετοχής. Γι αυτό απαιτούνται ενισχυμένες εγγυήσεις.

Τα προεδρικά διατάγματα της χούντας είναι αντισυνταγματικά. Αν είναι νεκρά έπρεπε να τα θάψουμε. Τα νεκρά νομοθετήματα τα καταργεί ο νομοθέτης. Γιατί δεν έγινε; Γιατί με την κατάργησή τους θα όφειλε ο νομοθέτης να φέρει και το νέο πλαίσιο. Γιατί η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ που κατά τα άλλα ορκιζόταν σε κάθε λέξη του Συντάγματος δεν έφερε ρυθμιστικό νόμο. Δεν νομιμοποιείστε σήμερα να κάνετε κριτική γιατί δεν εκπληρώσατε μια συνταγματική επιταγή» είπε.

ΚΚΕ: Νομοθετείτε γελοιότητες

Σφοδρή κριτική άσκησε ο αγορητής του ΚΚΕ Γιάννης Γκιόκας: «Το νομοσχέδιο στοχεύει στην ηθική, κοινωνική και οικονομική εξόντωση των προέδρων σωματείων, ομοσπονδιών συνδικάτων κλπ. Η παρακώλυση της κυκλοφορίας είναι σκοπός μιας διαδήλωσης για να γίνει γνωστό το αίτημα των διαδηλωτών. Νομοθετείτε γελοιότητες. Απαγορεύετε τις αντισυγκεντρώσεις. Στο κάλπικο δημοψήφισμα έγιναν δύο, μια για το “όχι” και μια για το “ναι”. Ασχέτως αν και το “όχι” ήταν στην ουσία “ναι”, με το νομοσχέδιο σας θα έπρεπε να γίνει μια από τις δύο συγκεντρώσεις». Παράλληλα, κατήγγειλε πως «έχει ξεκινήσει μπίζνα με την ασφαλιστική κάλυψη. Ήδη οι ασφαλιστικές εταιρείες ακονίζουν τα νύχια τους».


Στα χαρτιά υποστήριξε ότι θα μείνουν οι διατάξεις ο αγορητής της Ελληνικής Λύσης Αντώνης Μυλωνάκης ζητώντας αυστηροποίηση του πλαισίου για την τιμωρία όσων καταστρέφουν δημόσια και ιδιωτική περιουσία. Την απόσυρση του νομοσχεδίου ζήτησε και η αγορήτρια του ΜεΡΑ25 Αγγελική Αδαμοπούλου.

Ειδήσεις σήμερα:

Αγία Σοφία: Μόλις 17' κράτησε η συνεδρίαση του τουρκικού δικαστηρίου - Το «μπαλάκι» στον Ερντογάν

Ροζάκης: Διορίστηκε με απόφαση Κοτζιά - Εκτός ΥΠΕΞ πλέον, ποιοι άλλοι ήταν μέλη της επιτροπής

Για διακοπές στην Ελλάδα παρά την απαγόρευση ο πατέρας του Μπόρις Τζόνσον
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης