«Παίζει η Μισέλ Ομπάμα» για αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, λέει στον ΘΕΜΑ 104,6 καθηγητής Διεθνών Σχέσεων

«Παίζει η Μισέλ Ομπάμα» για αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, λέει στον ΘΕΜΑ 104,6 καθηγητής Διεθνών Σχέσεων

«Μονόδρομος για Μπάιντεν η αφροαμερικανή Αντιπρόεδρος» λέει ο Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πανεπιστήμιο Tufts και στο Πάντειο Πανεπιστήμιο

michelle_obama
Ως απόρροια των φυλετικών διακρίσεων που σοβούν στις ΗΠΑ χαρακτήρισε τις εξεγέρσεις των τελευταίων ημερών, μιλώντας από τη Βοστώνη στον ΘΕΜΑ 104, 6 και τους Μπάμπη Κούτρα και Νίκο Φελέκη ο Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πανεπιστήμιο Tufts και στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.

Όλοι θεωρούσαμε ότι η Προεδρία Ομπάμα ερχόνταν να επιλύσει το πρόβλημα, σφραγίζοντας το τέλος των φυλετικών διακρίσεων που σοβούσαν για πάρα πολλά χρόνια στην αμερικανική κοινωνία” τόνισε ο κ. Αρβανιτόπουλος, χαρακτηρίζοντας την Αμερική ως “πυριτιδαποθήκη με συσσωρευμένα προβλήματα πολλών ετών”. Στην ίδια κατεύθυνση, η δολοφονία Φλόιντ ανακαλεί μνήμες από τα γεγονότα του 1968 και του 1992 επισήμανε ο ίδιος, λόγω και του συμβολισμού “του γόνατου πάνω στο λαιμό ενός αφροαμερικανού”.

Αναφορικά με τη διαχείριση της κρίσης από τον Πρόεδρο Τραμπ , “είναι προφανές ότι ο Τράμπ -ιδιαίτερα με το σημερινό του διάγγελμα αποφάσισε να τραβήξει το μονοπάτι της πόλωσης και του ρατσισμού” εκτίμησε ο κ. Αρβανιτόπουλος, επισημαίνοντας ότι επιχειρεί να μετατοπίσει την προεκλογική συζήτηση από τα ζητήματα της οικονομίας στην ατζέντα του “Νόμου και Τάξης”, προκειμένου να συσπειρώσει την εκλογική του βάση.

Είναι δύσκολο” να αποτυπωθεί η συμπεριφορά του εκλογικού κόμματος απέναντι στον “διχαστικό λόγο” του Τραμπ σημείωσε ο κ.Αρβανιτόπουλος, “γιατί αυτή τη στιγμή οι άνθρωποι του μόχθου στις ΗΠΑ προσπαθούν να ξανανοίξουν τις επιχειρήσεις τους και να επανέλθουν στην κανονικότητα”. Ήδη, η “Προεδρία Τραμπ είναι βεβαρημένη” από τη υπόθεση της καθαίρεσής του, τα θύματα της πανδημίας και τα εκρηκτικά ποσοστά ανεργίας εξήγησε ο Καθηγητής και έθεσε ως μονόδρομο για την υποψηφιότητα Μπάιντεν την επιλογή αφροαμερικανής γυναίκας για την αντιπροεδρία των ΗΠΑ.Η πίεση στην Μισέλ Ομπάμα θα είναι τεράστια. Η ίδια έχει αρνηθεί προσώρας, αλλά η πίεση να συμμετάσχει στο σχήμα θα είναι μεγάλη” υπογράμμισε ο κ. Αρβανιτόπουλος, με την Καμίλα Χάρις, γερουσιαστή από την Καλιφόρνια να συγκεντρώνει μεγάλες πιθανότητες ως μια από τις εναλλακτικές λύσεις για τους Δημοκρατικούς.

Ερωτηθείς για την τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο, ο κ. Αρβανιτόπουλος περιέγραψε ότι η μετάβαση από την αμερικανική ηγεμονία και τον μονοπολισμό σε έναν πολυπολικό κόσμο, αφήνει περιθώρια στον Ερντογάν για περισσότερες τυχοδιωκτικές κινήσεις από περιφερειακές δυνάμεις, όπως η Τουρκία. “Ο Ερντογάν τα τελευταία 2-3 χρόνια έχει αλλάξει στάση. Όσο δυσκολεύεται στο εσωτερικό, τόσο βγάζει δόντια παντού” υποστήριξε ο Καθηγητής, συστήνοντας η Ελλάδα να χρησιμοποιήσει ως μοχλό πίεσης και την αναβαθμισμένη στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ στην ελληνική επικράτεια.

Ειδήσεις σήμερα: 

Σε καταφύγιο πέντε ορόφους... κάτω από τη γη «ταμπουρώθηκε» ο Τραμπ όταν ξέσπασαν οι ταραχές!

Ο αρχηγός της αστυνομίας της Νέας Υόρκης γονατίζει για τον Τζορτζ Φλόιντ

Επιβεβαίωση από την ιατροδικαστική υπηρεσία: Ανθρωποκτονία ο θάνατος του Τζορτζ Φλόιντ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης