Η Αθήνα απαντά στην Άγκυρα: Δεν δικαιούστε να κάνετε μαθήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων

ypex-arthrou

Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών καταλογίζει «πρωτοφανή κυνισμό» στην Τουρκία για «να πυροδοτήσει νέα ευρω-τουρκική ένταση» - Προκλητική η απάντηση του τουρκικού ΥΠΕΞ στις δηλώσεις Δένδια στον ΘΕΜΑ 104,6 για βάρβαρη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Σε υψηλούς τόνους απάντησε το υπουργείο Εξωτερικών στην προκλητική ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ με αφορμή τις δηλώσεις Δένδια στον ΘΕΜΑ 104,6 στις οποίες ο υπουργός Εξωτερικών επισήμανε ότι η Τουρκία παραβιάζει με βάρβαρο τρόπο τα ανθρώπινα δικαιώματα των μεταναστών.

«Αυτοί που καταδικάστηκαν από τη διεθνή κοινότητα για εργαλειοποίηση του ανθρώπινου πόνου χάριν εξυπηρέτησης πολιτικών σκοπιμοτήτων, προφανώς δεν δικαιούνται να παραδίδουν μαθήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων» τονίζει σε ανακοίνωσή της η Αθήνα καταλογίζοντας στην Άγκυρα «πρωτοφανή κυνισμό» για «να πυροδοτήσει νέα ευρω-τουρκική ένταση».

Η ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών έχει ως εξής:

Αυτοί που καταδικάστηκαν από τη διεθνή κοινότητα για εργαλειοποίηση του ανθρώπινου πόνου χάριν εξυπηρέτησης πολιτικών σκοπιμοτήτων, προφανώς δεν δικαιούνται να παραδίδουν μαθήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Τα πρώτα δειλά βήματα ελληνο-τουρκικού διαλόγου που είχαν μόλις ξεκινήσει δεν εμπόδισαν την Τουρκία να εκδηλώσει τον πρωτοφανή κυνισμό της και να πυροδοτήσει νέα ευρω-τουρκική ένταση.

Η Ελλάδα παραμένει ανοιχτή στο διάλογο αλλά δεν είναι διατεθειμένη να συμπράξει στην νομιμοποίηση της επίμονης τουρκικής παραβατικότητας.

Τι προηγήθηκε

«Δεν είμαστε εμείς αυτοί που θα παραβιάσουμε τα ανθρώπινα δικαιώματα. Και οφείλω να πω ότι αυτός που βάρβαρα τα παραβιάζει είναι η Τουρκία, η οποία σπρώχνει απελπισμένους ανθρώπους, ως υπό μορφή υβριδικού πολέμου, προς τα σύνορα της Ελλάδας και της Ευρώπης και σχεδόν τους αναγκάζει, τους πιέζει, τους εξωθεί.Η Τουρκία είναι που παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και αυτό δεν είναι καλό ούτε για την Τουρκία, ούτε για κανέναν και είναι δυστυχία για τους ανθρώπους αυτούς» είχε δηλώσει ο υπουργός Εξωτερικών στον ΘΕΜΑ 104,6 με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη από τον Έβρο να διαμηνύει ότι η Ελλάδα θα προχωρήσει με την επέκταση του φράχτη στον Έβρο.

Αντιδρώντας το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας σε ανακοίνωσή του το πρωί της Πέμπτης προχώρησε σε νέα πρόκληση χρησιμοποιώντας για άλλη μια φορά fake news και φτάνοντας μέχρι του σημείου να ζητήσει από την Αθήνα να σεβαστεί τα δικαιώματα των μεταναστών!

Θα κατασκευάσουμε τον φράχτη διαμηνύει η Αθήνα

«Θα κατασκευάσουμε τον φράχτη προασπίζοντας τα συμφέροντα της χώρας μας» δήλωσε από τον Έβρο ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, λίγα 24ωρα μετά τον θόρυβο και τις αντεγκλήσεις για το αν δυνάμεις της τουρκικής στρατοχωροφυλακής εισέβαλαν ή κατέλαβαν ελληνικό έδαφος.

«Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι οι φύλακες είναι εδώ. Οι δυνάμεις του Frontex είναι εδώ και η μεθόριος είναι ασφαλής και θα παραμείνει ασφαλής γιατί η κυβέρνηση είναι παρούσα, έχει σχέδιο, έχει στρατηγική και σε καθημερινή βάση επαγρυπνεί» διαβεβαίωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη από τον Έβρο τον οποίο επισκέφθηκε λίγες ώρες αφού έγινε γνωστό ότι 400 αστυνομικοί που υπηρετούσαν στα ελληνοτουρκικά σύνορα προτού ξεσπάσει η πανδημία μεταφέρονται και πάλι στην περιοχή.

«Δεν συμβαίνει τίποτα το έκτακτο, τίποτε το οποίο πρέπει να μας ανησυχεί. Ένα πράγμα μας ανησυχεί διαρκώς: Η ασφάλειά μας. Για το λόγο αυτό ήδη επαναφέρουμε στον Έβρο, μετά τη διακοπή που έγινε λόγω της πανδημίας, τους αστυνομικούς που ήταν και πριν».

Παραλλήλως με τις ενέργειες για τη θωράκιση του Έβρου εν όψει της προαναγγελθείσας από τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών νέας προσπάθειας που θα γίνει από μετανάστες να περάσουν σε ελληνικά εδάφη ώστε να μπουν στην Ευρώπη, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε συνάντηση με τους υπουργούς Εξωτερικών Νίκο Δένδια και Εθνικής Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο, με σκοπό τον καλύτερο συντονισμό.

Μετά την διάψευση από τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι Τούρκοι στρατιώτες μπήκαν σε ελληνικό έδαφος, ο πρωθυπουργός συζήτησε με τους υπουργούς Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας πως θα διευθετηθούν τα τεχνικά ζητήματα που αφορούν την τεχνική οριοθέτηση της συνοριακής γραμμής με βάση την αποτύπωση των συντεταγμένων που ισχύουν με βάση το πρωτόκολλο του 1926.

Ο πρωθυπουργός στην πρόσφατη συνέντευξή του στο Star εξήγησε ότι ο φράχτης στο προγεφύρωμα των Φερρών θα χτιστεί λίγο εντός του ελληνικού εδάφους, όπως ακριβώς και στις Καστανιές, για να μην υπάρχει καμία απολύτως αμφιβολία για το πού μπαίνει ο φράχτης, χωρίς να σημαίνει ότι απεμπολούμε το έδαφος που μεσολαβεί μεταξύ του φράχτη και της συνοριακής γραμμής.

Η προκλητική απάντηση της Τουρκίας

Ο εκπρόσωπός του τουρκικού ΥΠΕΞ Χαμί Ακσόι σε ανακοίνωσή του υποστηρίζει ότι είναι η Ελλάδα που προκαλεί την ένταση και η Τουρκία αυτή που θέλει τον διάλογο.

Με αφορμή, δε, την δήλωση του κ. Δένδια στον ΘΕΜΑ 104,6 ότι είναι η Τουρκία που παραβιάζει με «βάρβαρο τρόπο» τα δικαιώματα των μεταναστών, το τουρκικό ΥΠΕΞ επικαλείται για άλλη μια φορά τα fake news περί παραβίασης του δικαιώματος στη ζωή των μεταναστών από την Ελλάδα προσθέτοντας ότι «είναι ντροπή να αποκαλείς βαρβάρους κάθε είδους αθώους ανθρώπους».

Η Άγκυρα καλεί, μάλιστα, την Ελλάδα να σταματήσει τη «βαρβαρότητα» και «να σεβαστεί τα δικαιώματα των αιτούντων άσυλο, να μην τους βασανίζει και να μην τους επαναπροωθεί».

Στο τέλος της ανακοίνωσης, δε, ο κ. Ακσόι επαναφέρει έμμεσα το θέμα της «μουσουλμανικής μειονότητας» στη Θράκη αναφέροντας ότι «αυτοί που αυτοαποκαλούνται λίκνο του πολιτισμού πρέπει να σέβονται όσους δεν έχουν γλώσσα και θρησκεία».

Φίλης στον ΘΕΜΑ 104,6: Η Τουρκία θα ανοιγοκλείνει την κάνουλα των μεταναστών

Μιλώντας στον ΘΕΜΑ 104,6 ο Κωνσταντίνος Φίλης, Εκτελεστικός Διευθυντής του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων του Παντείου Πανεπιστημίου, εκτίμησε ότι στον Έβρο «δεν θα δούμε τους αριθμούς που είδαμε το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας» και σημείωσε ότι ο φράχτης χτίζεται πιο μέσα «για επιχειρησιακές πρακτικές», δηλαδή για να υπάρχει περιθώριο περιπολιών και έξω από το φράχτη.

Στον αντίποδα, ο κ. Φίλης υποστήριξε ότι αν δεν υπάρχει θετική έκβαση στις διαπραγματεύσεις με την Τουρκία, η τελευταία θα ανοιγοκλείνει τη στρόφιγγα των προσφυγικών ροών στα νησιά. «Οι Τούρκοι μπορούν με αριθμούς που για εμάς είναι αρκούντως επιβαρυντικοί» να ενισχύουν τη διαπραγματευτική τους θέση απέναντι στους Ευρωπαίους, ακόμη και αν στέλνουν 2-3.000 πρόσφυγες στα ελληνικά νησιά, επικαλούμενοι τα 4 εκατομμύρια προσφύγων που φιλοξενούν ήδη.

Ειδήσεις σήμερα:

Σε απολυταρχικά μονοπάτια ο Τραμπ: Υπογράφει σήμερα εκτελεστική εντολή για τα social media

Στριμωγμένος ο Ερντογάν: Η οικονομική κατάρρευση και οι αποκαλύψεις για την υγεία του που φέρνουν σκέψεις «διαδοχής»

Νέα βίντεο δείχνουν τι προηγήθηκε της βίαιης σύλληψης του Τζορτζ Φλόιντ που σόκαρε τον πλανήτη
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (10)

Γιαννης

Η Τουρκία τη δουλειά της κάνει τα συμφέροντα της κοιτάει.Εσεις κοιτάξτε να φτιάξετε ένα στρατό της προκοπής που θα είναι έτοιμος για μάχη και πόλεμο κι όχι ένα μάτσο μπουληδες τεμπελαροι που έχουν μάθει στις άδειες στο τεμπελιο και στην ξάπλα όπως τωρα

Νεοδημοκράτης

Ακούς εκεί να λένε οι Τούρκοι για ανθρώπινα δικαιώματα... Εμείς εδώ στην Ελλάδα δεχόμαστε όλους τους μετανάστες και τους στεγάζουμε σε δομές φιλοξενίας σε όλη την Ελληνική επικράτεια! Ψήφισες Koύλη, πήρες δώρο ένα τζαμί κι ένα hot spot σε κάθε πόλη με τον Giousouf να σου γαργαλάει την γυvαίκα και Μοustafa να σου πασπατεύει την κόρn.

Biz

Μη μου τους αγριεύετε παιδιά να χαρείτε! Όχι τέτοια σκληρά λόγια.

ξε

Ξεπέρασε και τον Προκόπη Παυλόπουλο στην αυστηρότητα.

ΑΝΤΙΣΚΑΡΙΟΣ

Τις ''σκληρες''(;) ανακοινωσεις του τ.προεδρου, τις καθιστουσαν ανυποληπτες ο Τσιπρας και οι τσιπροβουλευτες του.Διοτι την ιδια χρονικη στιγμη,δεν εβλεπαν συνορα,δεν ηθελαν φραχτες, δεν ηθελαν κλειστες δομες, και προσκαλουσαν ολης της Γης τους κολασμενους: Ελατε,ανοιξαμε και σας περιμενουμε, να λιαστειτε,μαζι να μοιραστουμε το βραβειο Νομπελ...Παραβγαιναν με τον Ερτογαν, ποιος θα φοβεριζε περισοτερο την ΕΕ με τζιχαντιστες, μπουρλοτα! Υιοθετουσαν στην πραξη τουρκικες αποψεις κλπ, κλπ, και βεβαια οι σκληρες τους ανακοινωσεις φανταζαν. . . φαιδρες! Τωρα ομως επι Μητσοτακη, οι σκληρες ανακοινωσεις συμβαδιζουν με την εθνικη,ελληνικη αντιμετωπιση της τουρκικης προκλητικοτητας!Και οι τουρκοι τωρα, το ξερουν!...

Μαρία

πσσσσ ανατρίχιασα... πολύ σκληρή ανακοίνωση... Αμαν βρε πρώτο θέμα, άμαν... σκληρή ανακοίνωση είναι αυτή? πόση παραπλάνηση πια?

G.

Ηταν σκληρός και τον ελεγαν βιτάμ....

iam

πω πω μια σκληράδα ανατριχιασα και εγώ και ο τουρκος.

Billy

Τους έκαναν του μούρη κρέας. Μας λείπει και ο πρώην Πρόεδρος της...Δημοκρατίας να τους τσακίσει με τη γλώσσα του.

Takis

Μα στείλει ένα αυστηρό μήνυμα...

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης