Κωνσταντίνος Φίλης στον «Θέμα 104,6»: Είχαμε κινητικότητα στον Έβρο

Κωνσταντίνος Φίλης στον «Θέμα 104,6»: Είχαμε κινητικότητα στον Έβρο

«Δεν μπορούμε να λέμε ότι δεν έγινε τίποτα και να έχουμε ανταλλάξει ρηματικές διακοινώσεις», αναφέρει

filis_kons
«Οι πληροφορίες μου λένε ότι στον Έβρο πράγματι είχαμε μια κινητικότητα και από τις δύο πλευρές, όμως δεν έλαβε τη διάσταση και την έκταση που παρουσιάστηκε από ορισμένους», τόνισε στον «Θέμα 104, 6» και τους Γιάννη Μακρυγιάννη και Βασίλη Αδαμόπουλο ο Κωνσταντίνος Φίλης, Εκτελεστικός Διευθυντής του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων του Παντείου Πανεπιστημίου.

Αναφορικά με το συμβάν, «βρέθηκαν στο όριο της συνοριογραμμής στην αρχή κάποιοι τοπογράφοι και μετά κάποιοι από τη στρατοχωροφυλακή» τόνισε ο κ. Φίλης και πρόσθεσε ότι «δεν μπορούμε να λέμε ότι δεν έγινε τίποτα και να έχουμε ανταλλάξει ρηματικές διακοινώσεις».

Ως προς τη δημοσιοποίηση του περιεχομένου των ρηματικών διακοινώσεων, «υπάρχουν ορισμένα θέματα στη διπλωματία που καλό είναι να μένουν σε επίπεδο υπουργείων εξωτερικών» εξήγησε ο κ. Φίλης, αλλά εμφανίστηκε θετικός στο «να να μάθουμε το περιεχόμενο αυτών με κάποιο τρόπο». Ο ίδιος εκτίμησε ότι στον Έβρο «δεν θα δούμε τους αριθμούς που είδαμε το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας» και σημείωσε ότι ο φράχτης χτίζεται πιο μέσα «για επιχειρησιακές πρακτικές», δηλαδή για να υπάρχει περιθώριο περιπολιών και έξω από το φράχτη.

Στον αντίποδα, ο κ. Φίλης υποστήριξε ότι αν δεν υπάρχει θετική έκβαση στις διαπραγματεύσεις με την Τουρκία, η τελευταία θα ανοιγοκλείνει τη στρόφιγγα των προσφυγικών ροών στα νησιά. “Οι Τούρκοι μπορούν με αριθμούς που για εμάς είναι αρκούντως επιβαρυντικοί” να ενισχύουν τη διαπραγματευτική τους θέση απέναντι στους Ευρωπαίους, ακόμη και αν στέλνουν 2-3.000 πρόσφυγες στα ελληνικά νησιά, επικαλούμενοι τα 4 εκατομμύρια προσφύγων που φιλοξενούν ήδη.

Ειδήσεις σήμερα

Κορωνοϊός - ΗΠΑ: Ξεπέρασαν τα 100.000 τα θύματα της πανδημίας

Wall Street: Πάνω από τις 3.000 μονάδες έκλεισε ο S&P 500

Καναδάς: Ακόμη ένα βήμα για την έκδοση της οικονομικής διευθύντριας της Huawei στις ΗΠΑ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης