Μητσοτάκης: Επίλογος της κρίσης, πρόλογος της αναγέννησης το «τείχος» των 24 δισ. στην οικονομία

Μητσοτάκης: Επίλογος της κρίσης, πρόλογος της αναγέννησης το «τείχος» των 24 δισ. στην οικονομία

Ο πρωθυπουργός στο διάγγελμά του περιέγραψε τις δυσκολίες, αλλά εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι θα τα καταφέρουμε με το «σχέδιο – γέφυρα» που εξειδίκευσαν οι συναρμόδιοι υπουργοί 

5082031
Τείχος για την αναχαίτιση της ανεργίας που απειλεί μεγάλη μερίδα του κόσμου της εργασίας και για την αποτροπή των λουκέτων από τα οποία κινδυνεύουν πολλές επιχειρήσεις ύψωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με το πρόγραμμα – γέφυρα από την ύφεση στην ανάκαμψη που παρουσίασε το απόγευμα της Τετάρτης και εξειδίκευσαν, εν συνεχεία, οι συναρμόδιοι υπουργοί.

Στέλνοντας μηνύματα αισιοδοξίας, ο κ. Μητσοτάκης μίλησε για «το τέλος του πρώτου κύκλου της αναμέτρησης με την πανδημία». Που αποτελεί, όμως, ταυτόχρονα και «αφετηρία μίας νέας περιόδου, με επίκεντρο την οικονομία και την κοινωνία».

Live Streaming

Δεν έκρυψε, ωστόσο, τη δυσμενή πραγματικότητα που διαμορφώνεται εξαιτίας του δίμηνου και πλέον αποκλεισμού της οικονομικής δραστηριότητας και των επιπτώσεων που θα έχει αυτή η κατάσταση τους προσεχείς μήνες σε αρκετούς τομείς της οικονομίας και κυρίως στον τουρισμό.

«Ποτέ δεν έκρυψα πως η μάχη για την ζωή θα έχει βαρύ οικονομικό αντίκτυπο», τόνισε. «Σε όλον τον κόσμο, άλλωστε, το κόστος είναι, ήδη, τεράστιο: Οι άνεργοι στην Αμερική ξεπερνούν τα 30 εκατομμύρια. Και στην Ευρώπη καταρρέουν μαζί παραγωγή και ζήτηση. Μιλάμε για μία παγκόσμια οικονομική κρίση, που όμοιά της δεν έχουμε δει εδώ και τρεις γενιές», συμπλήρωσε.

Κλείσιμο
Αναφερόμενος ειδικά για την Ελλάδα, υπογράμμισε ότι «ο κίνδυνος είναι ίσως μεγαλύτερος. Όχι μόνο γιατί η κρίση πλήττει κομβικούς τομείς, όπως ο τουρισμός και η εστίαση. Αλλά και γιατί η πανδημία ανέκοψε την πορεία της χώρας σε μία εποχή που έμπαινε ορμητικά σε τροχιά ανάπτυξης».

«Το πρόγραμμα της μετάβασης από την αβεβαιότητα του σήμερα στην ασφάλεια του αύριο θα ανεβάσει το ύψος των παρεμβάσεών μας στα 24 δισ. ευρώ», επεσήμανε ο πρωθυπουργός, εξηγώντας ότι εδράζεται σε τρεις πυλώνες:

*Στήριξη εργασίας,

*Μείωση φόρων, και

«Τόνωση επιχειρηματικότητας.

Όπως είπε, είναι ένα πρόγραμμα το οποίο:

*Ενισχύει την συνοχή της κοινωνίας, προστατεύοντας τις θέσεις απασχόλησης.

*Ανακουφίζει τα νοικοκυριά, μειώνοντας τα καθημερινά τους έξοδα, και

*Διευκολύνει τον κόσμο της αγοράς, ώστε να κινητοποιηθεί ξανά.

«Με άλλα λόγια, και αυτή η δέσμη μέτρων έχει κοινωνική σφραγίδα και αναπτυξιακή υπογραφή. Είναι, όμως, προσαρμοσμένη στις ανάγκες της συγκεκριμένης περιόδου», τόνισε.

«Επιλέγω ενίσχυση εργασίας»

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, «κλειδί του κυβερνητικού σχεδιασμού είναι το έκτακτο και προσωρινό πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ για την απασχόληση». Και, όπως δηλώνει και το όνομά του, εξήγησε, πρόκειται για σύμπραξη του κράτους και όλων των δυνάμεων της παραγωγής, ώστε να μην χαθούν θέσεις εργασίας μέσα σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία.

«Στο δίλημμα, συνεπώς, “επίδομα ανεργίας ή ενίσχυση εργασίας”, επιλέγω την ενίσχυση εργασίας. Είναι η μόνη υπεύθυνη και ρεαλιστική απάντηση στα λουκέτα που απειλούν, πια, όλες τις οικονομίες», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός δίνοντας προσωπικό τόνο στις επιλογές που έκανε.

«Το πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ χρηματοδοτείται από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα SURE», συμπλήρωσε. «Σε πρώτη φάση θα κοστίσει 1 δισεκατομμύριο ευρώ. Και βέβαια ακόμα δεν έχουμε συνυπολογίσει στο σχέδιό μας τα ευρωπαϊκά κεφάλαια που θα λάβουμε από το ευρωπαϊκό ταμείο ανάκαμψης», τόνισε.

Και με αυτή την ευκαιρία χαιρέτισε την κοινή πρωτοβουλία Γαλλίας και Γερμανίας, λέγοντας ότι «είναι ένα σημαντικό βήμα προς μία πραγματική Ευρώπη της αλληλεγγύης».

Το δεύτερο σκέλος του κυβερνητικού σχεδίου που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός αφορούσε τη φορολογική ανακούφιση πολιτών και επιχειρήσεων. Ιδίως στον τουρισμό, στις μεταφορές, στην εστίαση και στον πολιτισμό. Ενώ ο τρίτος πυλώνας αφορούσε την ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων, με έμφαση και πάλι στον τουρισμό.

«Δεν φοβόμαστε τα δύσκολα»

«Ας αντικρίσουμε, όμως, με θάρρος την πραγματικότητα: Τον Απρίλιο και τον Μάιο ο τουρισμός βρέθηκε στο ναδίρ. Ό,τι πετύχουμε, λοιπόν, φέτος θα είναι κέρδος», επεσήμανε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας: «Όπως κερδίσαμε τη μάχη της υγείας, θα νικήσουμε και στον πόλεμο της οικονομίας».

«Αποστολή μου είναι να βλέπω τη μεγάλη εικόνα και να επιμερίζω με όσο πιο δίκαιο τρόπο το βάρος της κρίσης. Ναι, είμαστε σε αχαρτογράφητα νερά. Αλλά αποδείξαμε, ως λαός, ότι δεν φοβόμαστε τα δύσκολα. Κυρίως, δεν φοβόμαστε να αλλάξουμε», τόνισε.

«Προσωπικά, νιώθω πιο δυνατός, έχοντας αντιμετωπίσει σε λίγους μήνες -και σχεδόν παράλληλα- την πρόκληση της οικονομίας, την καταιγίδα του μεταναστευτικού και την απειλή μίας παγκόσμιας πανδημίας», συνέχισε: «Όλα ήταν δύσκολα. Πήγαμε όμως καλά. Γι’ αυτό και αισιοδοξώ για την επόμενη μέρα. Γιατί ο στόχος μου παραμένει ένας: Η Ελλάδα να διατηρεί το δικαίωμά της να αλλάζει και να γίνεται όλο και καλύτερη».

Απευθυνόμενος, τέλος, στους πολίτες, κατέληξε λέγοντας: «Στην αρχή της γέφυρας που έχουμε να διασχίσουμε, λοιπόν, σας ζητώ να κάνουμε το φετινό καλοκαίρι επίλογο της κρίσης και πρόλογο της αναγέννησης. Με αναπτερωμένη την υπερηφάνεια και την πίστη στις δυνάμεις μας. Κι όπως πάντα, με πυξίδα τον ρεαλισμό και με χάρτη μας το μελετημένο σχέδιο».

Ειδήσεις σήμερα:

Σχέδιο 24 δισ. για την οικονομία με μειώσεις φόρων, εκπτώσεις ενοικίων, φθηνότερες μετακινήσεις

Qatar Airways: Αεροσυνοδοί όπως... ιατρικό προσωπικό - Με ολόσωμες στολές και ειδικά γυαλιά

Μεγαλώνει η λίστα θανάτου από την πανδημία στις ΗΠΑ: Άλλοι 1.561 άνθρωποι κατέληξαν σε 24 ώρες
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης