Σχέδιο 24 δισ. για την οικονομία με μειώσεις φόρων, εκπτώσεις ενοικίων, φθηνότερες μετακινήσεις

Σχέδιο 24 δισ. για την οικονομία με μειώσεις φόρων, εκπτώσεις ενοικίων, φθηνότερες μετακινήσεις

Στήριξη δανειοληπτών με νέα πλατφόρμα από 1ης Ιουλίου - Τι ισχύει για τους ιδιοκτήτες ακινήτων - Δείτε όλο το σχέδιο  σε 43 διαφάνειες

cafe-arthrou
Φορολογικές ελαφρύνσεις για όσους πλήττονται, πτώσεις τιμών και φτηνότερες μετακινήσεις για τουρίστες και εργαζόμενους λόγω «πτώσης» του ΦΠΑ, αλλά και μειώσεις φόρων για εκατοντάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων που χάνουν εδώ και μήνες το 40% των εισοδημάτων τους από ενοίκια, προβλέπει το νέο πακέτο ελαφρύνσεων που ανακοίνωσε η κυβέρνηση.

Τα νέα μέτρα στήριξης δεν είναι οριζόντια, αλλά εξετάζουν αν και κατά πόσον επλήγη κάθε κλάδος επιχειρήσεων ή εργαζομένων. «Θα ήταν ίσως ευκολότερο και για εμάς και για όλους ίσως τα «οριζόντια» μέτρα στήριξης προς όλους, αλλά αν δεν έμπαιναν ειδικά κριτήρια και «κόφτες», θα χαίρονταν κάποιοι που δεν το περίμεναν, ενώ θα απογοητεύονταν οι περισσότεροι από αυτούς που τα χρειάζονται» λένε στο υπουργείο Οικονομικών.

Οι ανακοινώσεις Σταϊκούρα

Χρήστος Σταϊκούρας


Με βάση τις χθεσινές ανακοινώσεις από τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα:

1. Παρατείνονται όσο διαρκούν οι αναστολές λειτουργίας και συμβάσεων, η ειδική αποζημίωση των 533 ευρώ το μήνα (17,78 ευρώ τη μέρα ή 800 για 45 μέρες) και οι αναστολές πληρωμών φόρων για τα τέλη Σεπτεμβρίου.

2. Μείωση επαγγελματικού μισθώματος κατά 40%, τον μήνα Ιούνιο, δικαιούνται όσες επιχειρήσεις παραμένουν κλειστές αλλά και όσες επιχειρήσεις άνοιξαν τον Μάιο, συμπεριλαμβανομένου του λιανικού εμπορίου. Ειδικά οι επιχειρήσεις του τουρισμού, των μεταφορών, του πολιτισμού και του αθλητισμού, δικαιούνται μείωση του ενοικίου και για Ιούνιο, και για Ιούλιο, και για Αύγουστο. Μείωση ενοικίου για την 1η τους κατοικία και τη φοιτητική κατοικία των παιδιών τους, δικαιούνται και όλοι οι εργαζόμενοι των οποίων οι συμβάσεις εργασίας τελούν σε προσωρινή αναστολή.

3. Για τους ιδιοκτήτες ακινήτων, εκτός από αναστολή πληρωμής φόρων, η κυβέρνηση σχεδιάζει να καλύψει το κράτος κατά 1/3 τις απώλειες που είχαν, με βάση τα μισθωτήρια συμβόλαια. Αν το νόμιμο συμβόλαιο αναγράφει πχ ενοίκιο 500 ευρώ το μήνα και έχασε κάποιος πχ 1.000 ευρώ ως τον Ιούλιο (40% ή 200 ευρώ Χ 5 μήνες από Μάρτιο έως Ιούλιο) στο β΄εξάμηνο φέτος ο ιδιοκτήτης δεν θα πληρώσει φόρους αξίας 333 ευρώ, είτε για φόρους εισοδήματος είτε για ΕΝΦΙΑ, όταν ξεκινήσουν οι πληρωμές τους.

4. Μειώσεις a la cart έρχονται και στην προκαταβολή φόρου. Η ΑΑΔΕ θα εντοπίσει όσους έχασαν τόσα στο α΄εξάμηνο φέτος, ώστε να τους απαλλάξει από την υποχρέωση να πληρώσουν διπλάσιο φόρο -με βάση τα κέρδη του 2019 για τα κέρδη που δεν θα έχουν όμως το 2020.

5. Τουλάχιστον 10% θα πρέπει να μειωθούν και τα κόμιστρα στα μέσα μεταφοράς, λόγω μείωσης από 24% σε 13% του ΦΠΑ για 5 μήνες (Ιούνιος-Οκτώβριος 2020). Η πτώση του πετρελαίου θα μπορούσε να ενισχύσει την πτώση αυτή. Αλλά αντιθέτως οι κανόνες αραιής επιβίβασης ή η απροθυμία για μετακινήσεις με ΜΜΜ (αστικές ή υπεραστικές συγκοινωνίες, τραμ, μετρό, τραίνα, αεροπλάνα, πλοία) θα μπορούσαν να μεταφέρουν επιπλέον κόστος στους χρήστες, για να μη διακοπούν ως ασύμφορα τα δρομολόγια με λιγοστούς ή καθόλου επιβάτες.

6. Πτώση τιμών για να αυξηθούν οι πωλήσεις αναμένονται και για τα καφέ, τα τουριστικά πακέτα ή τα σερβιριζόμενα ροφήματα, χυμούς και μη αλκοολούχα ποτά, αν φυσικά μεταφερθούν από τους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις οι μειώσεις ΦΠΑ από 24% σε 13% στις τελικές τιμές για τους Έλληνες και τους ξένους καταναλωτές.

Επιπλέον, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας εξήγγειλε χθες και «ομπρέλα προστασίας» για όλους τους δανειολήπτες που έχουν βάλει υποθήκη το σπίτι τους και πλήττονται από την κρίση. Και όπως αποκαλύπτει η Έκθεση Προόδου που δημοσιοποιήθηκε την Τετάρτη από την Κομισιόν, η κυβέρνηση έχει συζητήσει ήδη με κάθε λεπτομέρεια το σχέδιο με τους θεσμούς και από την 1η Ιουλίου θα λειτουργεί ειδική πλατφόρμα για να υποδεχθεί τις αιτήσεις των ενδιαφερομένων.

Το σχέδιο αυτό προβλέπει ότι το Κράτος θα επιδοτεί, για ορισμένο χρονικό διάστημα, σημαντικό μέρος των μηνιαίων δόσεων όσων πλήττονται από τις συνέπειες του κορωνοϊού, και έχουν δάνεια με υποθήκη στην πρώτη κατοικία.

Κλείσιμο
Όπως αναφέρεται στην 6η έκθεση Ενισχυμένης Εποπτείας, τα κριτήρια επιλογής θα είναι μεταξύ άλλων,

· το οικογενειακό εισόδημα,
· η αξία της ακίνητης περιουσίας αλλά και
· το υπόλοιπο του δανείου, δηλαδή τι προκατέβαλε ο δανειολήπτης ή πόσο κοντά είναι πλέον στην εξόφληση.

Από 1ης Ιουλίου, θα ανοίξει και πλατφόρμα όπου οι πολίτες οι οποίοι θα πληρούν τα κριτήρια, θα υποβάλλουν αίτηση μέχρι 31 Ιουλίου, θα περνούν από έλεγχο αν πληρούν τα κριτήρια και, κατόπιν, η τράπεζα θα προχωρά σε αναδιάρθρωση του δανείου κρίνοντας κατά πόσο το συγκεκριμένο δάνειο είναι βιώσιμο και θα υποβάλλει σχετική πρόταση στον οφειλέτη.

Παράλληλα με το νέο αυτό πρόγραμμα, παρατείνεται και το υφιστάμενο πλαίσιο προστασίας των δανειοληπτών.

 Δείτε αναλυτικά το σχέδιο:

Διαφανεια1_2
Διαφανεια2_2
Διαφανεια3_2
Διαφανεια4_2
Διαφανεια5_2
Διαφανεια6_2
Διαφανεια7_2
Διαφανεια8_2
Διαφανεια9_2
Διαφανεια10_2
Διαφανεια11_2
Διαφανεια12_2
Διαφανεια13_2
Διαφανεια14_2
Διαφανεια15_2
Διαφανεια16_2
Διαφανεια17
Διαφανεια18
Διαφανεια19
Διαφανεια20
Διαφανεια21
Διαφανεια22
Διαφανεια23
Διαφανεια24
Διαφανεια25
Διαφανεια26
Διαφανεια27
Διαφανεια28
Διαφανεια29
Διαφανεια30
Διαφανεια31
Διαφανεια32
Διαφανεια33
Διαφανεια34
Διαφανεια35
Διαφανεια36
Διαφανεια37
Διαφανεια38
Διαφανεια39
Διαφανεια40
Διαφανεια41
Διαφανεια42
Διαφανεια43


Δείτε εδώ το σχέδιο επανεκκίνησης της οικονομίαςΕιδήσεις σήμερα

Τα διεθνή ΜΜΕ πανηγυρίζουν για την έναρξη της τουριστικής περιόδου στην Ελλάδα στις 15 Ιουνίου

Οι Θεσσαλονικείς επιμένουν στον... συνωστισμό: Take away «πάρτι» έξω από μπαρ (βίντεο, φωτ.)

Χάιντι Κλουμ: Το τερμάτισε! Κάνει ανταύγειες φορώντας διχτυωτό καλσόν, γόβες - στιλέτο και σέξι εσώρουχα
Κλείσιμο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης