Σκέρτσος: Αυτό είναι το σχέδιο εξόδου με τους νέους κανόνες

Σκέρτσος: Αυτό είναι το σχέδιο εξόδου με τους νέους κανόνες

Το σχέδιο εξόδου, είναι ένα σχέδιο μετάβασης από το «μένουμε σπίτι στο μένουμε ασφαλείς σε μία νέα καθημερινότητα υψηλού ρίσκου που επιβάλλει νέους κανόνες συμβίωσης, εργασίας και κυκλοφορίας» Δείτε αναλυτικά το σχέδιο αποκλιμάκωσης των μέτρων

skertsos11
Τη φιλοσοφία, τους άξονες και τα στάδια της νέας κυβερνητικής στρατηγικής, με κεντρικό σύνθημα «Μένουμε Ασφαλείς» παρουσίασε ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, Άκης Σκέρτσος. Το νέο πρόγραμμα ακολουθεί πρακτικές άλλων χωρών, αλλά υιοθετεί και εθνικές λύσεις, καθώς «δεν υπάρχει μία συνταγή», αλλά κάθε χώρα προσαρμόζει την μετάβαση στις ιδιαίτερες συνθήκες, τους πόρους και την κουλτούρα της. 

Δηλώσεις Σκέρτσου

Για το λόγο αυτό, το δίμηνο Μαΐου – Ιουνίου χρειάζεται επαγρύπνηση τόνισε ο κ. Σκέτσος, υπογραμμίζοντας ότι «τίποτε δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένο ως προς τον προγραμματισμό που εξαγγέλλουμε» με την Τρίτη -και καταληκτική-φάση εξόδου από την πανδημία να τοποθετείται με την εύρεση του εμβολίου.

Κλείσιμο
Μέχρι τότε, «όσοι φοβούνται και διστάζουν να προχωρήσουν στην επόμενη φάση θα πρέπει να εμπιστευθούν τη πολιτεία» υποστήριξε ο Υφυπουργός, αφού η «κανονικότητα που γνωρίζαμε μέχρι το Φεβρουάριο και μέχρι να βρεθεί το εμβόλιο δεν υπάρχει πια».

Στην κατεύθυνση αυτή, «το προσεκτικό άνοιγμα της οικονομίας είναι ένα ρίκσο που πρέπει να πάρουμε τώρα» τόνισε ο κ. Σκέρτσος, περιγράφοντας την επόμενη φάση, ως «φάση με αυξημένη πολυπλοκότητα και πολλές αβεβαιότητες». Παρότι ο ίδιος ξεκαθάρισε πως «τώρα είμαστε σε καλύτερο σημείο από το Φεβρουάριο», αφού κερδίσαμε χρόνο, η συνολική χωρητικότητα των ΜΕΘ αυξάνεται εβδομαδιαία, διατηρήθηκε κάτω του 50% στην πρώτη φάση και τώρα βρίσκεται στο 25%. Επιπλέον, ο δείκτης μετάδοσης του ιού βρίσκεται σήμερα κάτω από το 1%, «δείκτης που θα παρακολουθούμε στενά το επόμενο διάστημα» προανήγγειλε ο κ. Σκέρτσος.

Ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ ανέλυσε το πλαίσιο της νέας κυβερνητικής πολιτικής ως προς:

Άξονες

1. Σταδιακή αύξηση των βαθμών ελευθερίας πάντα υπό το πρίσμα της αιρεσιμότητας,

2. Προτεραιότητα στην απελευθέρωση δραστηριοτήτων που έχουν χαμηλό ή μέσο δείκτη επικινδυνότητας εφόσον τηρούνται τα αναγκαία μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης αλλά και την πάροδο ικανού χρόνο για την εκτίμηση της κατάστασης και

3. Δημιουργία ενός μόνιμου μηχανισμού παρακολούθησης και παρέμβασης, ενός Παρατηρητηρίου για την καταπολέμηση της πανδημίας και την καταγραφή των κρουσμάτων, που θα μετράει το βαθμό επικινδυνότητας και θα προχωράει στην ταχεία λήψη μέτρων αναλόγως του επιπέδου του κινδύνου.

4. Ευλαβική τήρηση νέων κανόνων κοινωνικής αποστασιοποίησης με συγκεκριμένες υποδείξεις για τη χρήση μάσκας, τήρηση αποστάσεων ασφαλείας, συχνή χρήση αντισηπτικών και πλύσιμο χεριών.

3 Στάδια

Όπως χαρακτηριστικά είπε ο κ. Σκέρτσος η αποκλιμάκωση των μέτρων κατά τον μήνα Μάιο διαρθρώνεται σε τρία στάδια:

· 4 Μαΐου

· 11 Μαΐου

· 16 Μαΐου, τοποθετώντας την ανακοίνωση του κυβερνητικού πλάνου για τον Ιούνιο στις 18 Μαΐου.

Κανόνες επαναφοράς

Αναλυτικά αναφέρθηκε ο υφυπουργός και στους κανόνες επαναφοράς στην κανονικότητα, οι οποίοι συνοψίζονται στους εξής:

1. Υποχρεωτική χρήση μασκας σε μέσα μαζικής μεταφοράς, ταξί, νοσοκομεία, διαγνωστικά κέντρα, κομμωτήρια και κλειστού χώρους.

2. Συνίσταται χρήση ΙΧ αντί μέσων μαζικής μεταφοράς και αίρεται δακτύλιος

3. Διαφοροποίηση της ώρας προσέλευσης και έναρξη εμπορικών καταστημάτων στις 10 το πρωί

4. Ισχυρή σύσταση για τηλεργασία σε ποσοστό 70%

5. Διατήρηση εργαζόμενων στο σπίτι με γονείς να κάνουν χρήση της άδειας ειδικού σκοπού

6. Ειδικά κατά το μήνα Μάϊο, άτομα μεγάλης ηλικίας ακολουθούν τους κανόνες του προγράμματος «Μένουμε σπίτι» μεταβαίνοντας μετά το Μάιο σε εξοχικά.

Συλλογικότητα της ευθύνης

Παράλληλα, «κάθε στάδιο θα αξιολογείται καθημερινά και έτσι θα λαμβάνονται πρόσθετα μέτρα ασφάλειας, όπου κρίνεται απαραίτητο» επισήμανε ο κ. Σκέρτσος, με πυλώνες, ωστόσο του νέου προγράμματος την ειλικρίνεια και τη διαφάνεια. «Η υπευθυνότητα και η ιστορικότητα που επιδείξαμε ως κοινωνία δεν ήταν αυτονόητη» υπογράμμισε ο Υφυπουργός και χαρακτήρισε ως «δείγμα κοινωνικής προόδου» την «νέα συλλογικότητα της ευθύνης». «Είναι ένα κεκτημένο που δεν πρέπει να απεμπολήσουμε γιατί μπορεί να μας μεταφέρει σε ένα άλλο μέλλον», κατέληξε ο κ. Σκέρτσος.

Δείτε το σχέδιο αποκλιμάκωσης


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης