Βραβεία Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου 2019: Δείτε τους νικητές

Βραβεία Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου 2019: Δείτε τους νικητές

Τα βραβεία απονεμήθηκαν το Σάββατο 30 Μαρτίου

zaxra_nikolas_istories_cover
Στον Πολυχώρο της Μουσικής Βιβλιοθήκης «Λίλιαν Βουδούρη», στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών το Σάββατο 30 Μαρτίου απονεμήθηκαν τα βραβεία Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου 2019 του Ελληνικού Τμήματος της ΙΒΒΥ – Κύκλος του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου. Τα βραβεία του 2019 αφορούσαν συγγραφείς, εικονογράφους, μεταφραστές και φορείς (για τα βιβλία που κυκλοφόρησαν το 2018).

Δείτε αναλυτικά τους νικητές:

Βραβείο «Πηνελόπη Μαξίμου» σε συγγραφέα βιβλίου αφήγησης βραχείας φόρμας για παιδιά:

«Το αγόρι που διάβαζε στις κότες παραμύθια»
Τι έγινε όταν το ΑΓΟΡΙ άρχισε να διαβάζει στις κότες παραµύθια; Τι συνέβη όταν οι ΚΟΤΕΣ, από τα πολλά παραµύθια που άκουσαν, σταµάτησαν να έχουν στενό µυαλό και τα φτερά της φαντασίας τους άρχισαν να µεγαλώνουν; Τι έκανε ο ΜΑΥΡΟΚΟΚΟΡΑΣ όταν παρατήρησε πως οι κότες σταµάτησαν ξαφνικά να τρώνε πίτουρα; Ποιος θα δώσει ένα τέλος σ’ αυτή την ιστορία, η ΓΙΑΓΙΑ, το ΑΓΟΡΙ, ή µήπως ΕΣΥ; Μια αλληγορική ιστορία για µικρά και µεγάλα παιδιά που πιστεύουν αυτό που λένε όλα τα παραµύθια: «Αν θέλεις, µπορείς να αλλάξεις τον κόσµο».

Το-αγορι-που-διαβαζε-στις-κοτες-παραμυθια
Κλείσιμο


Συγγραφέας: Σοφία Μαντουβάλου

Εκδόσεις: Πατάκης

Για παιδιά 5+


Βραβείο σε εικονογράφο και σε συγγραφέα εικονοβιβλίου (Picture Book ή Album) για την εικονογράφηση και για το κείμενο:

Ζαχρά και Νικόλας, Οι ιστορίες τους
Στη μια σελίδα ειρήνη, στην άλλη πόλεμος.

Δύο παιδιά αντικριστά.

Δύο ζωές με λόγια κοινά.

Δύο δρόμοι παράλληλοι

που θα τα οδηγήσουν κοντά.

zaxra_nikolas_istories_cover


Συγγραφέας: Σοφία Πανίδου

Εκδόσεις: Παπαδόπουλος

Για παιδιά 4+


Βραβείο «Φανή Αποστολίδου» σε συγγραφέα εκτενούς αφηγήματος, για παιδιά μεγάλων τάξεων Δημοτικού και Γυμνασίου:

Οι Ψηλοκάραβοι
Τι να ’ταν οι Ψηλοκάραβοι; Να ’ταν κακούργοι; Να ’ταν ληστές; Ή αιμοβόροι πειρατές; Και γιατί ήταν καταζητούμενοι και επικηρυγμένοι; Τα παιδιά της ιστορίας ήθελαν να μάθουν, μα κάθε φορά που ρωτούσαν τους μεγαλύτερους έπαιρναν για απάντηση τη σιωπή τους. Και σαν με το σούρουπο ένα παράξενο τραγούδι αντιλαλούσε στο λιμάνι και στις πλατείες της μικρής τους χώρας, έτρεχαν φοβισμένα στα σπίτια τους να κρυφτούν. Μια ιστορία αλληγορική για μικρούς και μεγάλους, δοσμένη με την τέχνη των παλιών παραμυθιών.

oi_psilokaravoi_cover2


Συγγραφέας: Γεωργία Γαλανοπούλου

Εκδόσεις: Πατάκης

Για παιδιά 10+


Βραβείο σε συγγραφέα εφηβικού – νεανικού βιβλίου, για εφήβους και νέους:

Ο μικρός μονομάχος
Δύο είναι οι κόσμοι του Αργύρη. Ο κόσμος του σχολείου και ο ηλεκτρονικός. Στον πρώτο ασφυκτιά, στον δεύτερο απελευθερώνεται. Στον έναν θυμάται όσα θέλει να ξεχάσει, στον άλλον ξεχνάει όσα δε θέλει να θυμάται. Μέχρι τη στιγμή που μια παρατεταμένη διακοπή ρεύματος θα αφαιρέσει από τη ζωή του και τους δύο κόσμους. Οι εφιάλτες του θα ζωντανέψουν, οι μνήμες του θα ξυπνήσουν, οι απορίες του θα γιγαντωθούν. Γύρω του και μέσα του όλα σκοτεινιάζουν – όπως τότε... Θα παραδοθεί και πάλι στο σκοτάδι, σαν δειλός και συνεσταλμένος που λένε όλοι πως είναι, ή θα παλέψει μαζί του γενναία, όπως πάλεψαν κάποτε οι μονομάχοι τους Ρωμαίους κατακτητές;

fullsizerender_1_1


Συγγραφέας: Βασιλική Νευροκοπλή

Εκδόσεις: Λιβάνη

Για παιδιά 11+


Βραβείο «Βίτω Αγγελοπούλου» σε συγγραφέα βιβλίου με πληροφοριακά κείμενα (γνώσεων) για παιδιά:

Τα δάκρυα του Καραγκιόζη
Όταν έφυγε ο πατέρας μου, ήταν τα μαγικά χέρια του αδελφού μου που με κινούσαν πίσω από τον φωτισμένο μπερντέ. Πρώτος έβγαινα στην παράσταση, με κέφι και ζωντάνια. Μη νομίζετε πως δεν είχα βάσανα και προβλήματα, άνεργος και πεινασμένος όπως τόσοι και τόσοι που προσπαθούν για την καθημερινή επιβίωση. Έβλεπα την αδικία γύρω μου και τις βαριές καρδιές και προσπαθούσα να μη χάσω την αισιοδοξία και την αγάπη για τη ζωή. Κατάφερνα με την τέχνη που έβαλε σ’ εμένα ο αδελφός μου να βρίσκω λόγια που έδιναν παρηγοριά κι ελπίδα, ώστε οι άνθρωποι να χαμογελούν και να μπορούν να πιστέψουν σε καλύτερες μέρες.

ta_dakrya_tou_karagkiozh_cover


Συγγραφέας: Ναννίνα Σακκά Νικολακοπούλου

Εκδόσεις: Πατάκης

Για παιδιά 8+



Βραβείο σε ξένο συγγραφέα, Έλληνα εκδότη και μεταφραστή βιβλίου μεταφρασμένου στα ελληνικά, για παιδιά ή νέους:

Ο πόλεμος που έσωσε τη ζωή μου
Το βιβλίο αφηγείται τη συγκινητική ιστορία ενός γενναίου κοριτσιού την περίοδο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Η δεκάχρονη Έιντα, ξεπερνώντας τις κακουχίες της καθημερινής της ζωής, δραπετεύει με τον αδερφό της στη βρετανική επαρχία. Εκεί ξεκινάει μια νέα ζωή μαθαίνοντας το αυτονόητο: πως έχει ίσα δικαιώματα με τα υπόλοιπα παιδιά της ηλικίας της. Παράλληλα, τα δύο αδέρφια αναπτύσσουν μια δυνατή σχέση με τη Σούζαν Σμιθ, τη γυναίκα που τα παίρνει υπό την προστασία της. Θα αποδειχτεί άραγε ο δεσμός τους αρκετά ισχυρός ώστε να τους κρατήσει ενωμένους, παρά τον πόλεμο και τις συνθήκες που απειλούν να τους χωρίσουν;

o_polemos_pou_esose_th_zoi_mou_cover


Συγγραφέας: Bradley Brubaker Kimberly

Εκδόσεις: Παπαδόπουλος

Για παιδιά 10+


Βραβείο σε εικονογράφο για την εικονογράφηση βιβλίου με εικόνες για παιδιά και νέους:

Η γυναίκα που κοιμάται
Ξύπνησε από τα βήματα που άκουσε στην άμμο. Άνοιξε τα μάτια και είδε το αγόρι, χωρίς το μεγάλο τετράδιό του, κι έναν θαλασσινό του νησιού που ήξερε να μιλάει τη γλώσσα του αγοριού.

Της είπε ότι η πήλινη κούκλα της είναι τόσο παλιά όσο τα αρχαία χρόνια, ότι οι ξένοι, που ήταν αρχαιολόγοι, είχαν φτάσει στο απέναντι νησί για να βρουν κι άλλες τέτοιες κούκλες, ακόμα και σπασμένες, για να τις γλιτώσουν από χρόνια και καιρούς και για να μπορούν να τις βλέπουν οι άνθρωποι σ’ ολόκληρο τον κόσμο. Της είπε ότι η κούκλα που ’χε εκείνη ήταν η πιο πολύτιμη απ’ όλες, γιατί δεν ήταν σπασμένη. Κάποτε είχε χρώμα, μα της το ’κλεψε ο χρόνος για να μην ξεχωρίζει από το χώμα –το σπίτι της. Θα την έπαιρναν οι ξένοι, θα τη φρόντιζαν, θα την έβαζαν σ’ ένα κουτί ανάμεσα σε μαλακά υφάσματα και θα την ταξίδευαν παντού, να μάθουν όλοι για τους θησαυρούς του νησιού. Το αγόρι κοιτούσε μια την κούκλα, μια το κορίτσι, μια τον θαλασσινό. Ο θαλασσινός κοιτούσε μια το κορίτσι, μια το αγόρι. Το Μοσχούδι κοιτούσε μια το αγόρι, μια την κούκλα. Η κούκλα δεν κοιτούσε πουθενά, αφού μάτια δεν είχε.

h_gynaika_pou_koimatai_cover


Συγγραφέας: Εύη Γεροκώστα

Εκδόσεις: Καλειδοσκόπιο

Για παιδιά 10+


Βραβείο Λότη Ανδρουτσοπούλου σε Πρωτοεμφανιζόμενο Συγγραφέα

Χαρίλαος; Τι όνομα είναι αυτό;
Νομίζετε ότι στην Ελλάδα υπήρχε πάντα η δημοκρατία που ξέρετε σήμερα; Ότι πρωθυπουργοί γίνονταν εκείνοι που είχαν την ψήφο του λαού ή των βουλευτών; Νομίζετε ότι η χώρα μας ήταν πάντα μια σύγχρονη χώρα με δρόμους και τρένα; Ε, λοιπόν, όχι. Όλα έγιναν, γιατί κάποιοι τα ονειρευτήκαμε. Η μυθιστορηματική βιογραφία του Χαρίλαου Τρικούπη, γραμμένη με πένα φρέσκια και ζωντανή, θα δώσει στα παιδιά την ευκαιρία να κάνουν μια πρώτη βουτιά στην Ιστορία της νεότερης Ελλάδας.

xarilaos_ti_onoma_cover


Συγγραφέας: Κατερίνα Λαγού

Εκδόσεις: Ψυχογιός

Για παιδιά 9+
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης