Το ερώτημα όλων των γονέων: «Μπορώ να πειθαρχήσω το παιδί μου χωρίς τιμωρία;»

children-817365_1920

Πώς να μεγαλώσετε ευγενικά και γεμάτα αυτοπεποίθηση παιδιά! 

Γιατί να θέλετε να πειθαρχήσετε το παιδί σας επειδή έχει χαμηλή αυτοεκτίμηση; Στην πραγματικότητα, είναι πολύ σημαντικό να σκεφτείτε τα θέματα αυτά, επειδή συχνά υποκρύπτονται κάτω από τη δύσκολη ή άσχημη συμπεριφορά. Οπότε, πώς θα μπορούσε η έλλειψη αυτοεκτίμησης ή αυτοπεποίθησης να εκδηλωθεί μέσα από μια ανεπιθύμητη συμπεριφορά;

Ακολουθούν λίγα μόνο παραδείγματα – η λίστα δεν είναι κατά καμία έννοια πλήρης:

Γκρίνια – το παιδί προσπαθεί να τραβήξει την προσοχή του γονιού επειδή αισθάνεται άσχημα και επομένως έχει περισ­σότερες ανάγκες.

Μούτρα – αισθάνεται ότι όλος ο κόσμος είναι εναντίον του και ότι δεν θα είναι ποτέ αρκετά καλό

Βίαιη συμπεριφορά – εξωτερικεύει τα άσχημα συναισθή­ματα που έχει και κατηγορεί άλλους επειδή το ίδιο δεν αισθάνεται καλά.

Δύσκολη συμπεριφορά στο σχολείο – ειδικά ως προσπά­θεια να ξεπεραστεί η έλλειψη αυτοπεποίθησης στις ικανότη­τές του μελέτης και μάθησης.

Αδιαφορία όταν του ζητάτε να κάνει κάτι – μερικές φορές επειδή αμφιβάλλει για την ικανότητά του, οπότε θα προτι­μούσε να σώσει το γόητρό του και αρνείται να το κάνει.

Εκφοβισμός άλλων παιδιών – όταν κάνει τα άλλα παιδιά να αισθάνονται άσχημα, υποσυνείδητα αισθάνεται καλύτερα.

Όταν ένα παιδί εκδηλώνει τα δύσκολα συναισθήματά του μέσα από τις πράξεις του, εξωτερικεύοντας τα άγχη του, όχι μόνο είναι δύσκολο να διαχειριστεί ο γονιός τη συμπεριφορά του, αλλά και τον κάνει να νιώθει άσχημα, επειδή όλοι οι γονείς θέλουν να έχουν τα παιδιά τους αυτοπεποίθηση και αυτοε­κτίμηση. Μερικοί γονείς βέβαια μπορεί να ανησυχούν ότι το παιδί τους παραέχει πολλή αυτοπεποίθηση και αυτοεκτίμηση, θεωρώντας ότι αυτός είναι ο λόγος για τη ναρκισσιστική, αντι­κοινωνική και χωρίς ενσυναίσθηση συμπεριφορά του. Στην περίπτωση αυτή, ωστόσο, κάνουν λάθος. Ένα παιδί με αυτο­εκτίμηση και αυτοπεποίθηση είναι συναισθηματικά ισορροπη­μένο. Δεν έχει την ανάγκη να μειώσει τους άλλους ή να πάρει τον έλεγχο της κατάστασης. Τα παιδιά, από την άλλη μεριά, που δείχνουν αλαζονικά και υπερβολικά σίγουρα για τον εαυτό τους έχουν στην πραγματικότητα ελάχιστη αυτοεκτίμηση και αυτοπεποίθηση, αλλά παριστάνουν τους νταήδες για να ξεγε­λάσουν τους άλλους. Η ανασφάλειά τους στηρίζει την αντικοι­νωνική συμπεριφορά τους, παρότι μπορεί να μη φαίνεται ότι αμφισβητούν τον εαυτό τους.

Nα θυμάστε το βασικό πλαίσιο «Γιατί; Πώς; Τι;»: Γιατί έχει πρόβλημα με την αυτοεκτίμησή του το παιδί σας; Πώς αισθάνεται; Και τι αλλαγές επιδιώκετε να πετύχετε ως προς τις σκέψεις και τις πεποιθήσεις του μέσα από τις μεθόδους ήπιας πειθαρχίας;

Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Διόπτρα και μπορείτε να το βρείτε εδώ

Λίγα λόγια για το βιβλίο:

Δεν_θελουν_τιμωρια__αγαπη_θελουν
Πώς να μεγαλώσετε ευγενικά και γεμάτα αυτοπεποίθηση παιδιά! To βιβλίο Δεν θέλουν τιμωρία, αγάπη θέλουν! της Sarah Ockwell – Smith είναι ένα βιβλίο που παρέχει λύσεις σε προβλήματα όπως το κλάμα, τα ψέματα και η χαμηλή αυτοεκτίμηση.

Δεν χρειάζεται να «κακομάθετε» ή να καταπιέσετε τα παιδιά σας, αλλά να κατανοήσετε τους λόγους που δεν συμπεριφέρονται σωστά και να τους αντιμετωπίσετε εκπαιδεύοντάς τα ρεαλιστικά και δραστικά.
Με απλές και πρακτικές συμβουλές, η διακεκριμένη ψυχολόγος και συγγραφέας Sarah Ockwell-Smith δείχνει πώς να μεγαλώσουμε κάθε παιδί με σεβασμό και αγάπη, δουλεύοντας μαζί του και όχι εναντίον του και καταρρίπτοντας τη θεωρία της τιμωρίας αλλά και της επιβράβευσης.

Κατανοώντας απόλυτα ότι η καθημερινότητα δεν μας επιτρέπει να εστιάσουμε αποκλειστικά στην ανατροφή των παιδιών μας, με αυτό το βιβλίο παρέχει λύσεις σε προβλήματα όπως:
Γκρίνια και κλάμα
Bίαιη και απρεπή συμπεριφορά
Ανυπακοή και άρνηση σε κάθε εντολή
Αγένεια
Ψέματα
Χαμηλή αυτοεκτίμηση

Ένα βιβλίο που καλύπτει όλο το ηλικιακό φάσμα του παιδιού από το προνηπιακό στάδιο έως την εφηβεία.

Διαβάστε απόσπασμα εδώ

Λίγα λόγια για τη συγγραφέα:

Η Sarah Ockwell – Smith είναι μητέρα τεσσάρων παιδιών με σπουδές Ψυχολογίας, Ψυχιατρικής και Μαιευτικής. Είναι συνδημιουργός της ιστοσελίδας Gentle Parenting www.gentleparenting.co.uk και του Blog www.sarahockwell-smith.com. Έχει γράψει εννέα βιβλία σχετικά με την ανατροφή των παιδιών, αρθρογραφεί σε περιοδικά και εφη ερίδες και συμμετέχει συχνά ως ειδικός γονικής φροντίδας σε τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές εκπομπές.

ΣΧΟΛΙΑ (2)

κωστας

Για κυττα ρε! Ενα εκατομμυριο χρονια ολοι ειμαστε λαθος, και ηρθε ενας αριστερουλης να μας δειξει το φως. Μεγαλε!

Ch

Όλα ξεκινούν από την ενότητα μέσα στην οικογένεια.Πρεπει ο άνθρωπος να σοβαρευτεί,και να έλθει σε επικοινωνία με τον Πατέρα Θεό.Λογω των θρησκειών,λόγω των ταινιών και βίντεο,λόγω των ενταλμάτων ,οι άνθρωποι έχουν αφαιρέσει και έχουν προσθέσει,και έχουν απορρίψει τον Λόγο του Θεού.Αι γυναίκες,υποτασεσθαι εις τους άνδρας σας ως εις τον Κύριον'διοτι ο ανήρ είναι κεφαλή της γυναικός, καθώς και ο Χριστός κεφαλή της εκκλησίας,και αυτός σωτήρ του σώματος.Αλλα καθώς η εκκλησία υποτάσσεται εις τον Χριστόν, ούτω και οι γυναίκες ας υποτάσσωνται εις τους άνδρας αυτων, καθώς πρέπει εν Κυρίω.Οι άνδρες, αγαπάτε τας γυναίκας σας, καθώς και ο Χριστός ηγαπησε την εκκλησία,και παρεδωκεν εαυτόν υπέρ αυτής,δια να αγιαση αυτήν,καθαρισας με το λουτρόν του ύδατος δια του λόγου,και μη ησθε πικροί προς αυτάς.Τα τέκνα,υπακουετε εις τους γονείς κατά πάντα'διοτι τούτο είναι ευαρεστον εις τον Κύριον.Οι πατέρες,μη ερεθιζετε τα τέκνα σας,δια να μην μικρωψυχωσιν.Μη παροργιζετε τα τέκνα σας,αλλ' εκτρεφετε αυτά εν παιδεία καί νουθεσία Κυρίου.Διοτι όταν γνωρίζουν οι γονείς,την οδόν του Κυρίου ,την διδάσκουν στα παιδιά τους.Πρεπει να προσέχουμε οι γονείς,την οδό του Κυριου,τις εντολές αυτού,οι οποίες βαρειές δεν είναι,αλλά πρέπει να τις διδάσκουμε στα παιδιά μας,και στα εγγόνια μας.Και οπωσδήποτε,τα παιδιά θα μας ρωτήσουν, γιατί πρέπει να τις ακολουθούμε,θα απαντούμε για το Έργο της Σωτηρίας του Ιησού Χριστού,για αυτά που έκαμε στην ζωή μας,ακούσαμε τον Λόγο Του,αναγεννήθηκε,μας πήρε από τον θάνατο και μας έφερε στην Ζωή.Μας απελευθέρωσε από τα πάθη καί τίς αδυναμίες.Παιδευε τον υιόν σου ενόσω είναι ελπίς'αλλα μη διεγειρης την ψυχήν σου, ώστε να θανατώσεις αυτόν.Παδευε τον υιόν σου,και θέλει φέρει αναπαυσιν εις σε'και θέλει φέρει ηδονην εις την ψυχή σου.Η ανοησία είναι συνδεδεμένη μετά της καρδίας του παιδιου'η ράβδος της παιδείας θέλει αποχωρίσει αυτήν απ'αυτού.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

745

Ενα από τα πιο όμορφα παραμύθια (το μοναδικό με δύο διαφορετικά φινάλε) του Ευγένιου Τριβιζά ανεβαίνει στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού, σε μια βραδιά που διοργανώνει η Φιλεκπαιδευτική Εταιρεία. Διαβάστε την «ιστορία» του παραμυθιού όπως την περιγράφει στο «ΘΕΜΑ» ο μεγάλος Ελληνας συγγραφέας

DIHMERA-1280x800px

Τα παιδιά μαθαίνουν βασικές αρχές επικοινωνίας σε πολλά και διαφορετικά πεδία, από τα πιο γνωστά, ως τα εντελώς άγνωστα κι από τα πιο μεγάλα ως τα πιο μικροσκοπικά, ώστε στο τέλος να επιλύσουν έναν ενδιαφέροντα γρίφο