Ποιες επιπτώσεις έχει το πιπίλισμα του δακτύλου;

paid_009

Ενα φυσικό ένστικτο οδηγεί μερικά μωρά να πιπιλίζουν τους αντίχειρές τους κατά τους πρώτους μήνες της ζωής τους - Ποιες είναι οι επιπτώσεις από αυτή τη συνήθεια;

ΓΙΑΤΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΘΗΛΑΖΟΥΝ ΤΟ ΔΑΚΤΥΛΟ ΤΟΥΣ;

Ο θηλασμός δακτύλου ξεκινά κιόλας από την εμβρυική ηλικία και συνεχίζεται στη νεογνική και αργότερα στην προσχολική ή και στην σχολική περίοδο. Πρόκειται για μία φυσιολογική αντανακλαστική κίνηση η οποία κάνει τα παιδιά να αισθάνονται ασφαλή και τα χαλαρώνει ιδιαίτερα όταν βρίσκονται σε άγνωστο περιβάλλον, όταν είναι κουρασμένα ή όταν κοιμούνται.

Μετά την γέννηση του το παιδί συνδέει την αίσθηση του θηλασμού με τον κορεσμό της πείνας του, την ζεστασιά και ασφάλεια της αγκαλιάς της μητέρας του και γενικά με θετικά και ευχάριστα συναισθήματα. Κατά τους πρώτους μήνες της ζωής το παιδιού, το πιπίλισμα του δακτύλου θεωρείται σαν υποκατάστατο του θηλασμού ή και σαν ένδειξη ότι το μωρό πεινάει. Περίπου 70% με 90% των παιδιών πιπιλάνε το δάχτυλο τους σε αυτή την ηλικία.

ΠΟΙΕΣ ΑΛΛΕΣ ΑΙΤΙΕΣ ΣΥΝΤΕΛΟΥΝ ΣΤΗ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΤΗΣ ΣΥΝΗΘΕΙΑΣ;

Το άγχος, ο φόβος και η κούραση συνδέονται επίσης με το πιπίλισμα του αντίχειρα καθώς η αίσθηση που δίνει στο παιδί πιστεύεται ότι είναι υποσυνείδητα συνδεδεμένη με την ασφάλεια της μητρικής παρουσίας. Οι παιδοψυχολόγοι θεωρούν ότι ο θηλασμός του δακτύλου είναι για το βρέφος ένα υποκατάστατο της άνεσης, ευχαρίστησης και ασφάλειας. Επίσης κατά την περίοδο της ανατολής των πρώτων δοντιών το πιπίλισμα ή και δάγκωμα του δακτύλου ανακουφίζει το παιδί από τον πόνο των ούλων μέσω της πίεσης που ασκείται σε αυτά από το δάκτυλο.

Αξίζει επίσης να τονισθεί ότι δυσάρεστες καταστάσεις όπως το άγχος των παιδιών, η έλλειψη στοργής και αγάπης από τους γονείς, η ταραγμένη οικογενειακή ατμόσφαιρα και οι συγκρούσεις στο σχολικό περιβάλλον έχουν ως συνέπεια την παράταση της έξης του θηλασμού δακτύλου ή και πιπίλας.

Διαβάστε περισσότερα στο kontasou

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

paidakia

Ετοιμάζεται και η ελληνική εκδοχή - Παιδιά και ενήλικες με διαταραχή ή απώλεια λόγου ή τουρίστες μπορούν να δείξουν το σκίτσο με το πιάτο της επιλογής τους και να το παραγγείλουν - Πρωτοβουλία της Ιταλικής Ένωσης Angelman για ασθενείς με το σύνδρομο Angelman