Orangeland και OrangelandHome: Η... ιστορία του πορτοκαλιού «ταξιδεύει» από την Σπάρτη στην Αθήνα

land_orange_6

Το θεματικό πάρκο στην Λακωνία και η... αστική του εκδοχή στην Αθήνα - Οι δράσεις για τα παιδιά, αλλά και τους μεγάλους - Το μεγάλο φεστιβάλ του καλοκαιριού

Eδώ και περίπου δύο χρόνια, στην κοιλάδα του ποταμού Ευρώτα στην Λακωνία, γεννήθηκε μια ιδέα, που αποτυπώνει την γενναιοδωρία της φύσης, τα αρώματα, τα χρώματα και τους πολύτιμους καρπούς της γης: η ιδέα της του θεματικού πάρκου της Orangeland.

Οι πορτοκαλεώνες της περιοχής αποτελούν ζωογόνο πυρήνα και το πορτοκάλι γίνεται, κατά κάποιον τρόπο, ο ήλιος της Σπάρτης. Γύρω από τον καρπό περιστρέφονται οι άνθρωποι, η καλλιέργεια, η οικονομία. Δύο παράγοντες, ωστόσο, φαίνεται να μην είχαν μπει σε... τροχιά: αυτοί της εκπαίδευσης και της ψυχαγωγίας.

Η Orangeland είναι ένα εμπνευσμένο και φιλόδοξο έργο και αναπτύσσεται από το γκρουπ της BiofreshCosmos, που δραστηριοποιείται στο πορτοκάλι και τον χυμό, στον τομέα παραγωγής και εμπορίας. Είναι μοναδικό στον κόσμο και συμπληρώνει και εμπλουτίζει την έως τώρα προσφορά των πορτοκαλιών. Πρόκειται για μια αγροτοβιομηχανική και εκπαιδευτική πλατφόρμα συνδυασμένη με επιλογές ψυχαγωγίας, που θα πραγματοποιούνται σε σύγχρονες εγκαταστάσεις.

Η κεντρική ιδέα του θεματικού πάρκου της Orangeland είναι να προσφέρει στους μικρούς και μεγάλους επισκέπτες την δυνατότητα

α. να έρθουν σε επαφή με την καλλιέργεια, την παραγωγή και την επεξεργασία του πορτοκαλιού
β. να κατανοήσουν την συνεισφορά και την σημασία του πορτοκαλιού στην οικονομία και την κοινωνία
γ. να προβούν σε σχετικές έρευνες κάνοντας χρήση όλων των σύγχρονων εγκαταστάσεών της
δ. να νιώσουν και να γευτούν όλον τον κύκλο της ζωής του πορτοκαλιού, από την φύτευση μέχρι την κατανάλωσή του
ε. να ψυχαγωγηθούν και να διασκεδάσουν, ώστε η γνώση να επιτυγχάνεται με ευχάριστο τρόπο.

Ήδη, εδώ και δύο χρόνια πραγματοποιούνται επισκέψεις από σχολεία και εκπαιδευτικά ιδρύματα στην Orangeland, που περιλαμβάνει αυτή την στιγμή:

1. το TheOrangeFactory
2. ένα μικρό θέατρο για παραστάσεις
3. έναν φυσικά δημιουργημένο υδροβιότοπο
4. ένα καταφύγιο ζώων
5. ένα ποδοσφαιρικό γήπεδο μικρών διαστάσεων για παιδιά
6. το λακωνικό μποστάνι με διάφορες καλλιέργειεςΟι μικροί επισκέπτες περιηγούνται στην γραμμή παραγωγής, γνωρίζουν όλη την βιομηχανική διαδικασία και μαθαίνουν παράλληλα τα σχετικά επαγγέλματα και τις ειδικότητες. Την Orangeland έχουν επίσης επισκεφθεί διάφοροι, τοπικοί φορείς, πολιτικοί, επιστήμονες και καθηγητές του γεωργικού και βιομηχανικού χώρου, καθώς και δημοσιογράφοι πολιτιστικού και ελεύθερου ρεπορτάζ μεγάλων Μέσων της χώρας.

Όλοι οι χώροι είναι διαρκώς διαθέσιμοι και στο κοινό, που μπορεί ελεύθερα να κάνει περιήγηση και να γευτεί τον φρέσκο χυμό.

Μάλιστα, η επιτυχία και το ενδιαφέρον όχι μόνο από την Ελλάδα, αλλά και απ' όλο τον κόσμο, είναι τέτοια, που το Οrangelandprojectπρόκειται να αναπτυχθεί, με την συνεργασία των τοπικών αρχών, στην Ανδαλουσία, στην Ισπανία και στο Μαϊάμ, στη Φλόριντα!

OrangelandHome


Το ΟrangelandHome, τις εγκαταστάσεις του οποίου είχε τη ευκαιρία να επισκεφθεί το protothema.gr, αποτελεί την αστική εκδοχή του πάρκου που αναπτύσσεται στην Σπάρτη.

Ο χώρος, που βρίσκεται στην οδό Νάκου 3, στην περιοχή του Μακρυγιάννη, στην «σκιά» της Ακρόπολης, απλώνεται σε πέντε επίπεδα: ατο ισόγειο, αίθουσα υποδοχής με αίθριο, ενώ στον πρώτο όροφο υπάρχει ο χώρος χαλάρωσης και παιδότοπος για προσκεκλημένους, αλλά και τους υπαλλήλους της Οrangeland.

Ο δεύτερος όροφος φιλοξενεί το εργαστήριο, όπου οι επιστημονικοί σύμβουλοι του project προσφέρουν τις γνώσεις τους με τρόπο κατανοητό, ψυχαγωγικό και διασκεδαστικό για τους επισκέπτες -και ιδιαίτερα για τα παιδιά.Ο τρίτος όροφος είναι ο χώρος των workshops, σεμιναρίων, προβολών και δρώμενων εκπαιδευτικής φύσεως, ενώ οι δύο επόμενοι όροφοι φιλοξενούν τα γραφεία. Τέλος, υπάρχει το «roof garden» με θέα προς την Ακρόπολη για ξεχωριστά και άκρως καλοκαιρινά thinktank.

Με πολλά χρώματα, ειδική διαμόρφωση σε όλα τα επίπεδα, ώστε να είναι πολύ φιλικό και «ζεστό» για τον επισκέπτη, ευχάριστη ατμόσφαιρα για να μπορεί να νιώθει «σαν το σπίτι του», το OranglenadHome διατίθεται για το κοινό, έπειτα από μια απλή επικοινωνία με τα γραφεία.
Copyright φωτογραφιών: Giota Efremidou


ΟrangeFestival


Στο πλαίσιο των δράσεων της Orangeland, το καλοκαίρι του 2016 θεσπίστηκε το OrangeFestival, σε μια προσπάθεια για μια ζωντανή, δραστήρια, δημιουργική Λακωνία. Με κεντρικό μήνυμα «Ελάτε να περάσουμε καλά», το φεστιβάλ διεξήχθη στην ευρύτερη περιοχή των δήμων Ανατολικής Μάνης, Ευρώτα και Σπάρτης, παρουσιάζοντας ένα σύνολο πολιτιστικών, ψυχαγωγικών και αθλητικών δράσεων, όλες μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα.

Το καλοκαίρι του 2017, με κεντρικό μήνυμα «Orange, OLA» διοργανώθηκε για δεύτερη χρονιά, διευρύνοντας τις συνεργασίες και τις συνέργειες και επεκτείνοντας τις δράσεις του και στην Μεσσηνία.

Από τον φετινό χειμώνα ξεκίνησε και το OrangeFestivalWinterμε δράσεις, αθλοπαιδιές και εκδηλώσεις σε κλειστούς χώρους στην Λακωνία και την Αθήνα.

Φέτος, το φεστιβάλ θα ξεκινήσει στις 20 Ιουνίου και θα διαρκέσει όλο το καλοκαίρι στη νότια Πελοπόννησο, με συνεργασίες με όλους τους τοπικούς φορείς και επιλεγμένες πολιτιστικές, αθλητικές, αγροτικές και ψυχαγωγικές δράσεις.

Όλες οι δράσεις του φεστιβάλ είναι δωρεάν.

Info
ΤheOrangelandproject http://www.orangeland-europe.com/
FacebookOrangeland https://www.facebook.com/orangelandsparta/
LinkedInOrangeland https://www.linkedin.com/company/orangeland/

Orange Festival http://orange-festival.gr/
Facebook Orange Festival https://www.facebook.com/Orange-Festival-1085604718197574/

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

paidakia

Ετοιμάζεται και η ελληνική εκδοχή - Παιδιά και ενήλικες με διαταραχή ή απώλεια λόγου ή τουρίστες μπορούν να δείξουν το σκίτσο με το πιάτο της επιλογής τους και να το παραγγείλουν - Πρωτοβουλία της Ιταλικής Ένωσης Angelman για ασθενείς με το σύνδρομο Angelman