Παιδική παχυσαρκία: Δείξε μου το φίλο σου να σου πω πόσο αθλείσαι...

Παιδική παχυσαρκία: Δείξε μου το φίλο σου να σου πω πόσο αθλείσαι...

Η φυσική δραστηριότητα αποτελεί σημαντικό παράγοντα πρόληψης της παχυσαρκίας

Παιδική παχυσαρκία: Δείξε μου το φίλο σου να σου πω πόσο αθλείσαι...
Στη σημερινή εποχή, τα παιδιά όχι μόνο γυμνάζονται λιγότερο, αλλά και έχουν λιγότερες καθημερινές μικροδραστηριότητες, όπως π.χ. το περπάτημα, το κυνηγητό, τα παιχνίδια στις αλάνες κ.ά. Η καθιστική ζωή, η τηλεόραση, τα παιχνίδια βίντεο και οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές οδηγούν τα παιδιά σε μια ολοένα και μικρότερη δαπάνη ενέργειας, με αποτέλεσμα το ισοζύγιο ενέργειας να διαταράσσεται και το αποτέλεσμα να φαίνεται στο σώμα του. Επίσης, τα πολλά μαθήματα και φροντιστήρια περιορίζουν τις πολλές αθλητικές δραστηριότητες.

Τα παιδιά που διαθέτουν λιγότερο χρόνο σε φυσικές δραστηριότητες, σε παιχνίδια και αθλήματα εμφανίζουν υψηλά ποσοστά παχυσαρκίας στην παιδική και εφηβική ηλικία. Το παχύσαρκο παιδί δυσκολεύεται να αθληθεί ή να συμμετάσχει σε δραστηριότητες με τους φίλους του, ειδικά όταν επιδέχεται το χλευασμό τους και την κριτική τους.

Η παιδική παχυσαρκία έχει γίνει μάστιγα που εξαπλώνεται και θέτει τις προϋποθέσεις για σημαντικά προβλήματα υγείας που θα προκύψουν όταν τα παχύσαρκα παιδιά θα γίνουν ενήλικες. Άρα, είναι επιτακτική η ανάγκη για συμμετοχή των παιδιών σε αθλητικές δραστηριότητες, σε σπορ, σε διάφορα παιχνίδια σε εξωτερικούς χώρους.

Κλείσιμο
Η φυσική δραστηριότητα αποτελεί σημαντικό παράγοντα πρόληψης της παχυσαρκίας. Εκτός της συνεισφοράς της στην καύση θερμίδων κατά τη διάρκειά της, διατηρεί ή αυξάνει τη μυϊκή μάζα, η οποία με τη σειρά της αυξάνει την ενεργειακή δαπάνη ηρεμίας. Αν και τα αίτια της παχυσαρκίας είναι πολλά, είναι γνωστό πως η κύρια αιτία για την αύξηση της παχυσαρκίας είναι η υπέρμετρη πρόσληψη θερμίδων (διαμέσου της τροφής) ή η έλλειψη φυσικής δραστηριότητας.

Η συχνή φυσική δραστηριότητα βελτιώνει την καρδιαγγειακή και αναπνευστική λειτουργία, βοηθά στην ανάπτυξη γερών μυών και οστών, επιδρά θετικά στην όρεξη και στην πρόληψη τροφής, αυξάνει το βασικό μεταβολισμό, συμβάλλει στον έλεγχο του υπερβάλλοντος βάρους που προκαλείται από την καθιστική ζωή και την ακατάλληλη δίαιτα που εμπεριέχει κινδύνους ανάπτυξης υψηλής πίεσης και διαβήτη.

Οι μαθητές που είναι σωματικά δραστήριοι έχουν περισσότερες πιθανότητες να έχουν μεγαλύτερη εγρήγορση, συμμετοχή και επιτυχία στα μαθήματά τους.

Τέλος, η φυσική δραστηριότητα επιδρά θετικά στην ψυχική, πνευματική υγεία και στην ευεξία τους.

Διαβάστε περισσότερα από το www.infokids.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης