Πρόεδρος Παιδικών Χωριών SOS: Η παιδική κακοποίηση μόνο σε ακραίες περιπτώσεις γίνεται αντιληπτή

Πρόεδρος Παιδικών Χωριών SOS: Η παιδική κακοποίηση μόνο σε ακραίες περιπτώσεις γίνεται αντιληπτή

Ο Αντώνης Αλακιώτης με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα του Παιδιού μίλησε στο protothema.gr και παρουσίασε τη δράση και το όραμα του οργανισμού, που είναι η μοναδική μονάδα προστασίας παιδιού στη χώρα μας οικογενειακού χαρακτήρα

Sos_Exof
Πόσο δύσκολο είναι να προασπίσεις τα δικαιώματα του παιδιού και πώς μπορούν να βοηθήσουν προς αυτή την κατεύθυνση οι ευαισθητοποιημένοι πολίτες; Αυτά τα ερωτήματα γίνονται ακόμα πιο επίκαιρα με αφορμή την 20η Νοεμβρίου, που έχει καθιερωθεί ως η Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα του Παιδιού. Απευθυνθήκαμε σε έναν άνθρωπο που γνωρίζει καλά τη σημασία αυτών των θεμάτων και εργάζεται καθημερινά για να βελτιώσει την καθημερινότητα παιδιών που έχουν ανάγκη.

Ο πρόεδρος των Παιδικών Χωριών SOS κ. Αντώνης Αλακιώτης μίλησε στο protothema.gr και παρουσίασε τη δράση και το όραμα του οργανισμού, που είναι η μοναδική μονάδα προστασίας παιδιού στη χώρα μας οικογενειακού χαρακτήρα. Οπως σημείωσε, δυστυχώς στην Ελλάδα, «η κακοποίηση μόνο σε πολύ ακραίες περιπτώσεις γίνεται αντιληπτή, καταγγέλλεται και κατά κάποιο τρόπο κινείται μια διαδικασία προστασίας για τα παιδιά και τιμωρίας για τους ενόχους». Μίλησε για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα Παιδικά Χωριά SOS και μάλιστα επισήμανε ότι μετά την περίπτωση της Κιβωτού υπάρχει καχυποψία και επιφυλακτικότητα που «έχει επηρεάσει την επιβίωση πολλών μονάδων, οι οποίες στηρίζονται σε δωρεές και χορηγίες».   
Paidika_Xoria_SOS

20 Νοεμβρίου: Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα του Παιδιού. Πόσο επίκαιρη είναι η ημέρα αυτή στη σημερινή εποχή;
Είναι δύσκολο και υποκριτικό ίσως να μιλάμε σήμερα για τα δικαιώματα του Παιδιού, όταν στο Ισραήλ και την Παλαιστίνη σκοτώθηκαν και σκοτώνονται χιλιάδες παιδιά. Αυτό είναι έγκλημα κατά της ανθρωπότητας και όμως η Παγκόσμια Κοινότητα, το μόνο που κάνει, είναι δηλώσεις καταδίκης, ενώ θα μπορούσε -πιστεύω- να παρέμβει όπως σε άλλες περιπτώσεις, σταματώντας αυτό το έγκλημα.

Πόσο δύσκολο είναι να προασπίσεις τα δικαιώματα των  παιδιών στην Ελλάδα;
Είναι δύσκολο να προασπιστούν τα δικαιώματα των παιδιών στη χώρα μας. Δυστυχώς, η βία ή εκμετάλλευση ή κακοποίηση μόνο σε πολύ ακραίες περιπτώσεις γίνεται αντιληπτή, καταγγέλλεται και κατά κάποιο τρόπο κινείται μια διαδικασία προστασίας για τα παιδιά και τιμωρίας για τους ενόχους.

Ποιες είναι οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα Παιδικά Χωριά SOS Ελλάδος;
Τα Παιδικά Χωριά SOS Ελλάδος είναι η μοναδική μονάδα προστασίας παιδιού στη χώρα μας οικογενειακού χαρακτήρα. Το μοντέλο με σπιτάκια, όπου κατοικούν 4-5 παιδιά με δικό τους  δωμάτιο με εικοσιτετράωρη παρουσία μιας «μαμάς» (οικόσιτο προσωπικό), η οποία τα ξυπνά, τους ετοιμάζει το πρωινό, ετοιμάζει το φαγητό τους, πλένει τα ρούχα, τα διαβάζει, τα έχει σαν παιδιά της, κινδυνεύουν  με την Υπουργική Απόφαση 40494/11-5-2022 να χάσουν το οικογενειακό χαρακτήρα που έχουν και να μετατραπούν σαν όλα τα άλλα ιδρύματα με προσωπικό οκτάωρης παρουσίας. Οικονομικά και νομοθετικά θέματα απασχολούν σήμερα τα παιδικά Χωριά SOS. Θα πρέπει η πολιτεία να συμβάλλει οικονομικά, επιδοτώντας τα Παιδικά Χωριά SOS τουλάχιστον με το ποσό των 320-370 Ευρώ μηνιαίως για κάθε παιδί, όπως τις οικογένειες που αναλαμβάνουν την αναδοχή ή υιοθεσία κάποιού παιδιού. Με πολύ μεγαλύτερα ποσά επιδοτούνται τα παιδιά στα Παιδικά Χωριά SOS στη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία και σχεδόν σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες.
Paidika_Xoria_SOS1

Πόσα παιδιά ζουν στα Παιδικά Χωριά SOS;
Στα 4 Χωριά μας στη Βάρη, στην Αλεξανδρούπολη, στο Πλαγιάρι Θεσσαλονίκης και στο Ηράκλειο Κρήτης, στις δύο Στέγες Νέων στο Παλαιό Φάληρο και τη Θεσσαλονίκη, και στο Κέντρο Βρεφών στο Μαρούσι υποστηρίζουμε περίπου 120 παιδιά. Και πάνω από 1.500 παιδιά υποστηρίζουμε ψυχολογικά και μαθησιακά στα 10 Κέντρα Υποστήριξης Οικογένειας και Παιδιού σε  10 πόλεις στην Ελλάδα.
Xoria_Sos

Ποιοι είναι οι στόχοι και το όραμα για το μέλλον;
Οι στόχοι και το όραμα μας για το μέλλον είναι να συνεχίσουμε το έργο και την λειτουργία των Μονάδων μας και αν είναι δυνατόν, να το επεκτείνουμε. Να βοηθήσουμε ώστε η αναδοχή και υιοθεσία να πετύχει στην χώρα μας, γιατί η οικογένεια με μαμά και μπαμπά είναι το καλύτερο για ένα παιδί και να ξεπεράσουμε τα οικονομικά και νομοθετικά προβλήματα που μας επηρέασαν τα τελευταία χρόνια.

Η περίπτωση της «Κιβωτού», είχε επιπτώσεις στο έργο των Παιδικών Χωριών;
Η περίπτωση της Κιβωτού επηρέασε πολύ τους δωρητές και χορηγούς των Μονάδων Παιδική Προστασίας. Η καχυποψία και η επιφυλακτικότητα έχει επηρεάσει την επιβίωση πολλών μονάδων, οι οποίες στηρίζονται σε δωρεές και χορηγίες.  

Ο ευαισθητοποιημένος πολίτης, πώς μπορεί να συνδράμει στο έργο σας;
Ο ευαισθητοποιημένος πολίτης ξέρει πως τα παιδιά σε ανάγκη είναι και δικά του παιδιά. Εάν δεν μπορεί να αναλάβει την αναδοχή ή την υιοθεσία ενός παιδιού, τουλάχιστον μπορεί να υποστηρίξει οικονομικά ή με όποιο άλλο τρόπο θέλει τα Παιδικά Χωριά SOS. Μπορεί να κάνει μια κλήση αγάπης στο 19820 ή να επισκεφθεί το site μας sos-villages.gr και να επιλέξει κάποια οικονομική ενίσχυση. Επίσης, σε λίγες ημέρες, από 27 έως 29 Νοεμβρίου, θα πραγματοποιηθεί, στο  μετρό του Συντάγματος, το Χριστουγεννιάτικο Bazaar μας.

Κλείσιμο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης