Οι Αραβες θέλουν και το Ελληνικό

Οι Αραβες θέλουν και το Ελληνικό

Σε διαδικασία fast track τα 6.000 στρέμματα της αθηναϊκής Ριβιέρας, που προκαλούν το ενδιαφέρον επενδυτών και από το Κατάρ - Στα χέρια του Χάρη Παμπούκη η πρόταση - Διαφωνεί η Τίνα Μπιρμπίλη

Στο κλαμπ των μεγάλων επενδύσεων, που θα διαχειριστεί με εξπρές διαδικασίες το λεγόμενο «fast track» εντάσσει η κυβέρνηση το φιλέτο των περίπου 6.000 στρεμμάτων στο Ελληνικό, ρίχνοντας στην αρένα τον υπουργό Επικρατείας κ. Χάρη Παμπούκη, ο οποίος επιδιώκει να τα αξιοποιήσει με επιχειρηματικά και αναπτυξιακά κριτήρια, και την υπουργό Περιβάλλοντος κυρία Τίνα Μπιρμπίλη, που σχεδιάζει μικτές χρήσεις με επικρατούσα την πράσινη.

Το «δόλωμα» έριξε από τη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης το προηγούμενο Σαββατοκύριακο ο ίδιος ο πρωθυπουργός, όταν μνημονεύοντας τις μεγάλες επενδύσεις που σκοπεύει να προσελκύσει η κυβέρνηση στο πλαίσιο του fast track, έφερε ως παράδειγμα την έκταση στο Ελληνικό, για την οποία ερίζουν εδώ και χρόνια τα συναρμόδια υπουργεία (πρώην ΥΠΕΧΩΔΕ, Οικονομικών) και οι όμοροι δήμοι που ζητούν επίμονα να μετατραπεί σε μητροπολιτικό πάρκο.

Η αναφορά από τον κ. Γιώργο Παπανδρέου δεν έγινε τυχαία και για το θέμα υπάρχει μεγάλη κινητικότητα το τελευταίο διάστημα. Πληροφορίες από αρμόδιες κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι για το Ελληνικό έχει εκδηλωθεί ζωηρό ενδιαφέρον από επενδυτές που έχουν καταθέσει προτάσεις για την αξιοποίησή του, ενώ ανάμεσα στους ενδιαφερόμενους φιγουράρει και το Κατάρ.

Το ενδιαφέρον του Εμιράτου, που συνδέεται και με την άλλη επένδυση στον Αστακό (για το υγροποιημένο πετρελαϊκό αέριο-LPG), την οποία για περιβαλλοντικούς λόγους δεν βλέπει με καλό μάτι η κυρία Μπιρμπίλη, όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές, εκδηλώθηκε τον περασμένο Μάιο κατά τη συνάντηση του κ. Παπανδρέου με τον πρωθυπουργό του Κατάρ, σεΐχη Hamad Bin Jassim Bin Jabr al-Thani.

Στο πλαίσιο αυτής της συνάντησης υπογράφηκαν πέντε μνημόνια συνεργασίας και ανακοινώθηκε η επιθυμία του αραβικού κράτους για επενδύσεις 5 δισ. δολαρίων στη χώρα μας.

«Αιρετικές» πρωτοβουλίες

Μόνο που γι’ αυτή τη γενναιόδωρη προσφορά, ο πρωθυπουργός του Κατάρ φρόντισε να στείλει μήνυμα εγρήγορσης στην ελληνική κυβέρνηση, λέγοντας ότι για να προχωρήσει «χρειάζεται παρακολούθηση και αποφασιστικότητα και από τις δύο πλευρές, ώστε να ληφθούν οι αποφάσεις και να υλοποιηθούν». Αυτή την αποφασιστικότητα επιδιώκει να δείξει τώρα η κυβέρνηση μέσω των «αιρετικών» κατά πολλούς νομοθετικών πρωτοβουλιών του κ. Παμπούκη, που ήδη έχουν σπείρει ζιζάνια στο κυβερνητικό στρατόπεδο ως προς τις διαδικασίες που θα ακολουθήσει για να υπερπηδήσει τα γραφειοκρατικά εμπόδια.

Η περιοχή του Ελληνικού, η οποία έχει χαρακτηριστεί ως «ένα από τα πιο ακριβά οικόπεδα» της Ευρώπης, φαίνεται να περιλαμβάνεται στα σχέδια αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου, απομακρύνοντας οριστικά την πιθανότητα να γίνει όλος ο χώρος πράσινο. Μάλιστα, ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου έχει αναφερθεί στο σημαντικό αυτό περιουσιακό στοιχείο της ΚΕΔ, λέγοντας ότι θα υπάρξει ένα ειδικός φορέας διαχείρισης προκειμένου να γίνει μια «οικονομική αξιοποίηση ήπιας μορφής». Ο χρόνος που θα ξεδιπλωθεί αυτός ο σχεδιασμός φαίνεται ότι έχει ωριμάσει.

Η Τίνα απορρίπτει τις οικιστικές χρήσεις και τα «χοντρά πορτοφόλια»

Α κόμη και αυτοί που έχουν ταχθεί υπέρ της δημιουργίας μητροπολιτικού πάρκου, με τη λογική «ότι δεν εκποιούμε χώρους πρασίνου όταν έχουμε έλλειμμα πρασίνου», κατανοούν ότι το πάρκο πρέπει να είναι αυτοσυντηρούμενο και να μην επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό.

Υπό αυτή την έννοια η διαίρεσή του είναι αναπόφευκτη, καθώς από τις χρήσεις που θα παραχωρηθούν θα μπουν έσοδα στα δημόσια ταμεία και θα εξασφαλιστούν οι πόροι της συντήρησης. Εχει όμως σημασία ποιος θα είναι ο χαρακτήρας αυτός των χρήσεων. Τo Ελληνικό έχει χαρακτηριστεί «χώρος σύμβολο» από την υπουργό Περιβάλλοντος κυρία Τίνα Μπιρμπίλη, η οποία έχει υποστηρίξει ότι δεν μπορεί να μετατραπεί ολόκληρος σε χώρο πρασίνου. Απορρίπτει χωρίς δεύτερη σκέψη τις οικιστικές χρήσεις που θα προσελκύσουν τα «χοντρά πορτοφόλια» στο Ελληνικό και προτάσσει την ανάγκη για τη δημιουργία ενός πάρκου -χωρίς να προσδιορίζει την
έκταση- που θα πλαισιωθεί με χρήσεις πολιτισμού, καινοτομίας, αναψυχής και που θα περιλαμβάνει περιοχή προσέλκυσης επενδύσεων ειδικού χαρακτήρα (π.χ. ενυδρείο). «Θα έχουμε καταλήξει στο τελικό σχέδιο σε έναν μήνα», λένε αρμόδιες πηγές του ΥΠΕΚΑ, τονίζοντας ότι όλες οι προτάσεις θα αξιολογηθούν.

Στην αναφορά πάντως για το μητροπολιτικό πάρκο στο Ελληνικό που γίνεται στο σχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος για την οργάνωση της πόλης μέχρι το 2014 διαβάζουμε: «Στόχος είναι η προσέλκυση επενδύσεων που δεν απαιτούν την εκποίηση της δημόσιας γης και θα καταστήσουν το εγχείρημα της ανάπλασης, της κατασκευής και συντήρησής του εφικτό». Ως πηγές χρηματοδότησης αναφέρονται ιδιωτικοί πόροι και έσοδα από εκμισθώσεις, εκμετάλλευση υφιστάμενων κτιρίων κ.ά.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ