Σοκ στο Περού από τους «Los Pishtacos»
Συνεχίζει να προκαλεί σοκ στην κοινή γνώμη του Περού η υπόθεση συμμορίας που κατηγορείται ότι σκότωνε ανθρώπους - ίσως τα θύματά της να φτάνουν ακόμη και τα 60 - με κίνητρο να αφαιρέσει το λίπος από τις σορούς τους και να το πουλήσει σε εταιρίες που παράγουν καλλυντικά.
Ωστόσο, ορισμένοι ειδικοί εκφράζουν τις αμφιβολίες τους σχετικά με το αν η συγκεκριμένη ιστορία φρίκης ευσταθεί.
Το ανθρώπινο λίπος, που θεωρείτο άλλοτε πολύτιμο για την παραγωγή καλλυντικών και ιατρικές χρήσεις,
Συνεχίζει να προκαλεί σοκ στην κοινή γνώμη του Περού η υπόθεση συμμορίας που κατηγορείται ότι σκότωνε ανθρώπους - ίσως τα θύματά της να φτάνουν ακόμη και τα 60 - με κίνητρο να αφαιρέσει το λίπος από τις σορούς τους και να το πουλήσει σε εταιρίες που παράγουν καλλυντικά.
Ωστόσο, ορισμένοι ειδικοί εκφράζουν τις αμφιβολίες τους σχετικά με το αν η συγκεκριμένη ιστορία φρίκης ευσταθεί.
Το ανθρώπινο λίπος, που θεωρείτο άλλοτε πολύτιμο για την παραγωγή καλλυντικών και ιατρικές χρήσεις, συλλεγόταν τους προηγούμενους αιώνες από τα πτώματα κρατούμενων που εκτελούνταν - μια σκοτεινή ιστορική παράδοση που ορισμένοι λένε ότι μπορεί να ενέπνευσε τη συμμορία.
Ο Σεράπιο Βεραμέντι, ένας από τους υπόπτους που συνελήφθησαν και φέρεται να είχε ηγετικό ρόλο στη συμμορία, προκάλεσε με τα λεγόμενά του ρίγη στους πολίτες του Περού που αναρωτιούνται εάν όσα είπε είναι πράγματι αλήθεια: «Χρησιμοποιούσαμε μια wincha [εργαλείο] για να κόψουμε τα κεφάλια τους. Κρεμάγαμε τα διαμελισμένα πτώματα από γάντζους, μετά ανάβαμε έξι ή οκτώ κεριά από κάτω τους και περιμέναμε δυο τρεις μέρες για να στάξει το λίπος στο μπουκάλι», φέρεται να ομολόγησε ο 32χρονος Βεραμέντι στους αστυνομικούς.
Ακόμα και βετεράνοι Περουβιανοί αστυνομικοί είπαν πως πρόκειται για την πιο μακάβρια ιστορία που έχουν ακούσει ποτέ.
Τα μέλη της συμμορίας αυτοαποκαλούνταν «Los Pishtacos». Στη μυθολογία των πολιτισμών των Άνδεων, ο «πιστάκο» είναι ένας ανθρωπόμορφος διάβολος, συνήθως λευκός, που δολοφονεί για να κλέψει το λίπος ή να κομματιάσει τις σορούς των ιθαγενών. Η έννοια προέρχεται από την λέξη «pishtay», η οποία στα Κέτσουα σημαίνει αποκεφαλισμός, διαμελισμός, ή κόψιμο του λαιμού.
Πολλοί Περουβιανοί διερωτώνται ως πού είναι ικανοί να φτάσουν οι άνθρωποι για να ικανοποιήσουν την απληστία τους. «Πώς μπορεί να υπάρχουν άνθρωποι που διαμελίζουν άλλους με μόνο στόχο να βγάλουν λεφτά από το ανθρώπινο λίπος;», διερωτήθηκε με μια έκφραση φρίκης ο υπουργός Δικαιοσύνης Οκτάβιο Σαλασάρ.
Ο Βεραμέντι συνελήφθη αυτήν την εβδομάδα μαζί με τρεις συνεργούς του, όταν σε ελέγχους ρουτίνας σε λεωφορεία που ταξίδευαν από τις επαρχίες στη Λίμα βρέθηκαν μπουκάλια γεμάτα λίπος που εργαστηριακοί έλεγχοι έδειξαν ότι ήταν ανθρώπινο. Τα μπουκάλια είχαν σταλεί ως ασυνόδευτα πακέτα. «Επρόκειτο για δείγμα», δήλωσε με ανατριχιαστικό κυνισμό ο Βεραμέντι.
Υποστήριξε ότι η συμμορία συνέλεξε περίπου 17 λίτρα ανθρώπινου λίπους που ήλπιζε να πουλήσει σε εταιρίες που παράγουν προϊόντα ομορφιάς - ορισμένες εκ των οποίων είπε πως βρίσκονται στην Ευρώπη - με αντίτιμο 15.000 δολάρια το λίτρο.
Οι αρχές βρήκαν μια ποσότητα λίπους στο σπίτι ενός ακόμη φερόμενου ως «πιστάκο», του Έλμερ Καστιγιέχος, σ ένα χωριό στην επαρχία Ουανούκο στο κεντρικό Περού, περίπου 400 χλμ. βορειοανατολικά από τη Λίμα. Επτά ύποπτοι παραμένουν ασύλληπτοι.
Αν και ορισμένοι αστυνομικοί εκφράζουν αμφιβολίες για το αν η υπόθεση στέκει, ο διευθυντής των τμήματος εγκληματικών ερευνών Εουσέμπιο Φελίς υπογράμμισε πως οι αρχές πιστεύουν ότι πράγματι υπήρξαν δολοφονίες σαν κι αυτές που περιέγραψε ο Βεραμέντι. Ο Φελίς σημείωσε ότι δεν είναι δυνατόν αυτή τη στιγμή να εκτιμηθεί επακριβώς πόσους ανθρώπους δολοφόνησαν τα μέλη της συμμορίας.
«Προφανώς δεν μπορούμε να εμπιστευθούμε έναν κακοποιό, αλλά βρήκαμε αρκετά στοιχεία ώστε να είμαστε σχεδόν 100% σίγουροι πως πρόκειται για μια υπόθεση πιστάκος», είπε.
Η αστυνομία φοβάται πως η συμμορία ενδέχεται να δρούσε επί χρόνια, ίσως ακόμα και δυο δεκαετίες, και δεν αποκλείουν την ανάμιξή της στις εξαφανίσεις, επί σειρά ετών, 60 αγροτών στις επαρχίες Ουανούκο και Πάσκο, στα βουνά όπου ζούσαν οι ύποπτοι που συνελήφθησαν.
Ο πρόεδρος του ιατρικού συλλόγου του Περού Χούλιο Κάστρο Γκόμες δηλώνει, πάντως, ότι η υπόθεση τον κάνει να δυσπιστεί. Σημειώνει ότι οι κλινικές πλαστικής χειρουργικής συχνά αποκτούν μεγάλες ποσότητες λίπους από χειρουργικές επεμβάσεις λιποαναρρόφησης και τις πετούν, διότι δεν υπάρχει αγορά που να τις χρειάζεται. Οι κλινικές μερικές φορές χρησιμοποιούν λίπος για να καλύπτουν ρυτίδες και άλλες ατέλειες, αλλά αξιοποιούν για το σκοπό αυτό λίπος από τον ίδιο ή την ίδια τον ή την ασθενή για το σκοπό αυτό.
«Γιατί λοιπόν να πλήρωνε κάποιος 15 χιλιάδες δολάρια το λίτρο;», διερωτάται. Πέραν αυτού, αν και ο Κάστρο Γκόμες παραδέχεται ότι το λίπος θα μπορούσε να εξαχθεί με αυτοσχέδιες μεθόδους, όπως αυτές που περιέγραψε ο Βεραμέντι, εξήγησε ότι θα ήταν γεμάτο ακαθαρσίες και άρα άχρηστο.
Η αστυνομία εξακολουθεί να προσπαθεί να διαλευκάνει την υπόθεση, ειδικά καθώς ανακύπτουν στοιχεία ότι τουλάχιστον το ένα θύμα - ένας 27χρονος - πράγματι δολοφονήθηκε και το σώμα του αποστραγγίστηκε με αυτόν τον τρόπο.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr