LIVE

Κορωνοϊός

Στον αέρα η εκλογή προέδρου

Στον αέρα η εκλογή προέδρου

Εκρηκτική είναι η κατάσταση στο εσωτερικό της ΝΔ δύο ημέρες πριν από την συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής που αναμένεται να αποτελέσει την πρώτη δημόσια αντιπαράθεση των υποψηφίων και των υποστηρικτών τους.

Οι αποκλίνουσες πορείες των υποψηφίων και οι χαώδεις διαφορές τους σε συνδυασμό με το μετατραυματικό σοκ των εκλογών έχουν παραλύσει κυριολεκτικά τη ΝΔ που δείχνει αδύναμη να εξασφαλίσει ακόμη και τα στοιχειώδη για την εκλογή αρχηγού. Χαρακτηριστικό από αυτή την άποψη είναι ότι η

Εκρηκτική είναι η κατάσταση στο εσωτερικό της ΝΔ δύο ημέρες πριν από την συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής που αναμένεται να αποτελέσει την πρώτη δημόσια αντιπαράθεση των υποψηφίων και των υποστηρικτών τους.

Οι αποκλίνουσες πορείες των υποψηφίων και οι χαώδεις διαφορές τους σε συνδυασμό με το μετατραυματικό σοκ των εκλογών έχουν παραλύσει κυριολεκτικά τη ΝΔ που δείχνει αδύναμη να εξασφαλίσει ακόμη και τα στοιχειώδη για την εκλογή αρχηγού. Χαρακτηριστικό από αυτή την άποψη είναι ότι η εταιρία Singular Logic αρνήθηκε να αναλάβει την ηλεκτρονική υποστήριξη της διαδικασίας της ψηφοφορίας. Η εταιρία δεν έχει αξιόπιστο συνομιλητή από την πλευρά της ΝΔ και δεν διακινδυνεύει το κύρος της όταν μάλιστα δεν την εξασφαλίζουν ούτε τα απαραίτητα οικονομικά. Η εταιρία λέει ότι δεν μπορεί να αναλάβει την ευθύνη όταν δεν ξέρει ούτε που θα βάλλει τους υπολογιστές, σε ποια εκλογικά κέντρα ούτε πόσοι θα είναι οι υπολογιστές αυτοί, ούτε με ποιους θα συνεννοείται που θα έχουν την ευθύνη για την προσέλευση των πολιτών και θα εγγυώνται το αδιάβλητο της ψηφοφορίας. Στο πλαίσιο αυτό δημιουργούνται υπόνοιες ότι κάποιοι σκοπίμως δημιουργούν συνεχώς διαδικαστικά προσκόμματα ώστε στο τέλος να αναιρεθεί η δυναμική της εκλογής αρχηγού από την βάση λόγω τεχνικών δυσκολιών.

Η κατάσταση στη ΝΔ είναι πλήρης αποδιοργάνωση. Ο κ. Κώστας Καραμανλής δεν ενδιαφέρεται καν όπως έδειξαν και οι μίνι οικογενειακές διακοπές του στο Δολό της Ηπείρου. Το ερώτημα είναι γιατί παραμένει και δεν υποκίνησε διαδικασία για μεταβατική λύση; Ο κ. Λευτέρης Ζαγορίτης μετά τις εκλογές που δεν επανεξελέγη δείχνει ότι δεν έχει ούτε την δυνατότητα ούτε την διάθεση να κρατήσει συγκροτημένο το κόμμα. Ο πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής κ. Δημήτρης Σιούφας έχει συγκεκριμένο και περιορισμένο ρόλο την διοργάνωση του συνεδρίου. Άλλωστε ο κ. Βαγγέλης Μειμαράκης φρόντισε εγκαίρως να αμφισβητήσει και να απαξιώσει και τον κ. Ζαγορίτη και τον κ. Σιούφα. Παράλληλα εδώ και δύο εβδομάδες κάνει ότι μπορεί για να υπονομεύσει την διαδικασία εκλογής από την βάση. Μάλιστα ενώ στην αρχή ζητούσε επιτακτικά την σύγκληση της Κεντρικής Επιτροπής όταν αυτό αποφασίστηκε δηλώνει ότι δεν θα συμμετάσχει. Το ότι ο κ. Μειμαράκης έχει δηλώσει υποστηρικτής της κ. Μπακογιάννη η οποία επίσης προσπαθεί να περιορίσει την συμμετοχή στην εκλογική διαδικασία δημιουργεί υπόνοιες για συνεννόηση. Η κ. Μπακογιάννη στην αρχή ήθελε εκλογή από το συνέδριο στο οποίο έχει πλειοψηφία. Ακολούθως επιθυμεί να συρρικνωθεί η εκλογική βάση για να μπορεί να παίξει ρόλο ο προσωπικός της μηχανισμός στον οποίο έχουν ενταχθεί περισσότεροι από 1000 σύνεδροι.  

Τα προβλήματα αποδιάρθρωσης του κόμματος εντείνονται από την ασυνεννοησία μεταξύ των υποψηφίων. Όπως φάνηκε και από τα πλάνα στην παρέλαση της Θεσσαλονίκης Ντόρα Μπακογιάννη και Αντώνης Σαμαράς δεν θέλουν ούτε να βλέπουν ο ένας τον άλλο. Άρα ουδεμία συμφωνία μπορεί να υπάρξει ώστε να λειτουργεί στοιχειωδώς το κόμμα μέχρι να εκλέξει τον επόμενο πρόεδρο.  

Μέσα σε αυτό το γενικότερο πλαίσιο και καθώς οι υποψήφιοι περιοδεύουν ανά την Ελλάδα συσπειρώνοντας τους υποστηρικτές τους δημιουργείται κίνδυνος για την ενότητα του κόμματος. «Είναι υπαρκτός ο κίνδυνος διχασμού» δήλωσε στο «ΘΕΜΑ 9,89» ο κ. Άρης Σπηλιωτόπουλος ο οποίος εξακολουθεί να τηρεί στάση αναμονής περιμένοντας αν θα ξανανοίξει το θέμα των υποψηφιοτήτων μετά το συνέδριο και τι θα κάνουν οι τέσσερις διεκδικητές. Πάντως ο κ. Σπηλιωτόπουλος συντάχθηκε με τον κ. Δημήτρη Αβραμόπουλο δηλώνοντας ότι «η διαδικασία θα πρέπει να είναι ανοικτή, δεν μπορεί μία συμφωνία τριών ή τεσσάρων ανθρώπων να αποτελέσει εμπόδιο στην συμμετοχή των πολιτών –και όχι μόνο των μελών- στους οποίου θα πρέπει να δοθεί ρόλος και λόγος αν θέλει η ΝΔ να ξεπεράσει την κρίση στην οποία έχει βρεθεί».

Η κατάσταση θα φορτιστεί ακόμη περισσότερο στην Κεντρική Επιτροπή. Ο κ. Δημήτρης Αβραμοπουλος θα θέσει στα στελέχη το θέμα της εκλογικής βάσης προτείνοντας να συμμετέχουν και οι φίλοι της ΝΔ. Με την πρότασή του έχουν μέχρι στιγμής συμφωνήσει και ο κ. Παναγιώτης Ψωμιάδης αλλά και ο κ. Αντώνης Σαμαράς ενώ συντάχθηκε και ο κ. Σπηλιωτόπουλος. Η κυρία Μπακογιάννη μένει απομονωμένη να ζητά τον περιορισμό του εκλογικού σώματος μόνο στα μέλη ενώ ο υποστηρικτής της κ. Μειμαράκης λέει ότι για να γίνει κάποιος μέλος θα πρέπει να προταθεί το αργότερο μία εβδομάδα την εκλογή από δύο παλαιότερα μέλη. Παρά τις διαβεβαιώσεις του κ. Αβραμόπουλου κομματικοί παρατηρητές εκτιμούν ότι το ενδεχόμενο αποχώρησής του παραμένει ανοικτό στην περίπτωση που απορριφθεί η πρότασή του.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης