Η Κούβα δεν διαπραγματεύεται το πολιτικό της σύστημα
Ο πρόεδρος της Κούβας Ραούλ Κάστρο, απευθυνόμενος στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρωπαϊκή Ένωση, είπε χθες ότι το σοσιαλιστικό πολιτικό σύστημα στη χώρα του δεν τίθεται υπό διαπραγμάτευση κι ότι δε θα «παλινορθώσει τον καπιταλισμό» στη νήσο.
Σε ομιλία του κατά την ολοκλήρωση της ετήσιας κανονικής περιόδου λειτουργίας της Βουλής - στην διάρκεια της οποίας κυριάρχησε η σοβαρή οικονομική κρίση που αντιμετωπίζει η χώρα - ο Κάστρο επανέλαβε πως προτίθεται «να συζητήσει για όλα», πλην του ι
Ο πρόεδρος της Κούβας Ραούλ Κάστρο, απευθυνόμενος στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρωπαϊκή Ένωση, είπε χθες ότι το σοσιαλιστικό πολιτικό σύστημα στη χώρα του δεν τίθεται υπό διαπραγμάτευση κι ότι δε θα «παλινορθώσει τον καπιταλισμό» στη νήσο.
Σε ομιλία του κατά την ολοκλήρωση της ετήσιας κανονικής περιόδου λειτουργίας της Βουλής - στην διάρκεια της οποίας κυριάρχησε η σοβαρή οικονομική κρίση που αντιμετωπίζει η χώρα - ο Κάστρο επανέλαβε πως προτίθεται «να συζητήσει για όλα», πλην του ισχύοντος πολιτικού και κοινωνικού συστήματος στην Κούβα.
Ο ηγέτης της χώρας, που διαδέχθηκε τον ασθενή αδελφό του Φιδέλ Κάστρο στην προεδρία πριν τρία χρόνια, απάντησε με αυτόν τον τρόπο στην υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον, που συνδέει τον διάλογο των δυο χωρών με τις «δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις» στη χώρα.
«Με όλο τον προσήκοντα σεβασμό, απαντώντας στην κα Κλίντον, αλλά επίσης και στην Ευρωπαϊκή Ένωση: δεν αναδείχθηκα πρόεδρος για να παλινορθώσω τον καπιταλισμό στην Κούβα, ούτε να παραδώσω αμαχητί την επανάσταση», είπε. «Με επέλεξαν για να υπερασπιστώ, να διατηρήσω και να συνεχίσω την προσπάθεια για την τελειοποίηση του σοσιαλισμού, όχι για να τον καταστρέψω», πρόσθεσε ο Κάστρο.
Ο 78χρονος πρώην επικεφαλής του υπουργείου Άμυνας επανέλαβε πως θέλει να διεξάγει έναν «διάλογο με σεβασμό, μεταξύ ίσων» με τις ΗΠΑ. «Είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε για όλα, αλλά όχι να διαπραγματευτούμε το πολιτικό ή το κοινωνικό μας σύστημα. Πρέπει να σεβόμαστε τις διαφορές μας», δήλωσε.
Χαρακτήρισε «θετικές» ορισμένες αποφάσεις της κυβέρνησης των ΗΠΑ όσον αφορά την Κούβα αφότου ανέλαβε ο Μπαράκ Ομπάμα, περιλαμβανομένης της απόφασης να αρθούν κάποιοι από τους περιορισμούς για τα ταξίδια στην Κούβα. Είπε επίσης πως θεωρεί τον Ομπάμα «λιγότερο επιθετικό» έναντι της Κούβας. Ωστόσο, ο Κάστρο σημείωσε πως το εμπάργκο των ΗΠΑ σε βάρος της νήσου συνεχίζει να εφαρμόζεται, όπως συμβαίνει επί 47 χρόνια.
Ακόμα, κάλεσε εκ νέου να «επιστραφεί χωρίς όρους» η Ακτή Γκουαντάναμο, όπου βρίσκεται βάση του πολεμικού ναυτικού των ΗΠΑ, στην δικαιοδοσία της Κούβας. Ο Κάστρο χαρακτήρισε την παράκτια περιοχή ως το μόνο μέρος της Κούβας όπου «έχουν γίνει βασανιστήρια» μετά την επανάσταση του 1959.
Στο εγχώριο πεδίο, ο Κάστρο κάλεσε τους συμπατριώτες του «να εξοικονομούν όσα περισσότερα μπορούν», καθώς η Κούβα αντιμετωπίζει τη χειρότερη οικονομική κρίση που την έχει πλήξει από την δεκαετία του 1990. Η κατάρρευση της τιμής του νικελίου διεθνώς αλλά και η πτώση των εσόδων από τον τουρισμό έχουν πλήξει την οικονομία της χώρας, όπως επίσης και οι φυσικές καταστροφές του περασμένου καλοκαιριού, το κόστος των οποίων εκτιμήθηκε ότι έφθανε τα 10 δις δολάρια--ή περίπου το 20% του ΑΕΠ της Κούβας.
Η οικονομία της νήσου αναπτύχθηκε μόλις 0,8% το πρώτο εξάμηνο του 2009, και η αύξηση του ΑΕΠ δεν αναμένεται να υπερβεί το 1,7% στο έτος. «Αναγκαζόμαστε να επαναδιαπραγματευτούμε χρέη, πληρωμές και άλλες υποχρεώσεις μας προς το εξωτερικό», σημείωσε ο Κάστρο.
Οι κυβερνητικοί σχεδιασμοί για το 2010 προβλέπουν εξισορρόπηση των πληρωμών χωρίς ελλείμματα, και απόδοση προτεραιότητας σε προϊόντα και υπηρεσίες που προσελκύουν ξένο συνάλλαγμα σε σκληρά νομίσματα. Ο Κάστρο είπε ότι θα συνεχιστεί η αποκέντρωση της οικονομίας, ενώ μίλησε για συνέχιση των προσπαθειών καταπολέμησης της διαφθοράς.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr