Διαμαρτυρία στη Βουλή για το λουκέτο τη Γιάννας
Πορεία προς τη Βουλή πραγματοποίησαν, οι εργαζόμενοι στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, εκφράζοντας τη διαμαρτυρία τους για το «λουκέτο» στην εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος» και το ραδιοφωνικό σταθμό «City 99,5». Αντιπροσωπεία των Συνεργαζομένων Ενώσεων Τύπου επέδωσε ψήφισμα για τις δυσμενείς αλλαγές στο χώρο της ενημέρωσης. Οι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ πραγματοποίησαν 24ωρη απεργία, από τις 5 μ.μ. της Δευτέρας έως τις 5 μ.μ. σήμερα, αντιδρώντας στην αιφνίδια απόφαση της ιδιοκτησίας των δύο μέσων, η οποία αφ
Πορεία προς τη Βουλή πραγματοποίησαν, οι εργαζόμενοι στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, εκφράζοντας τη διαμαρτυρία τους για το «λουκέτο» στην εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος» και το ραδιοφωνικό σταθμό «City 99,5». Αντιπροσωπεία των Συνεργαζομένων Ενώσεων Τύπου επέδωσε ψήφισμα για τις δυσμενείς αλλαγές στο χώρο της ενημέρωσης. Οι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ πραγματοποίησαν 24ωρη απεργία, από τις 5 μ.μ. της Δευτέρας έως τις 5 μ.μ. σήμερα, αντιδρώντας στην αιφνίδια απόφαση της ιδιοκτησίας των δύο μέσων, η οποία αφήνει περίπου 450 εργαζόμενους χωρίς δουλειά.
Αυτή την ώρα οι εργαζόμενοι του Ελεύθερου Τύπου και του City 99,5 συνεδριάζουν στα γραφεία των δύο μέσων για να αποφασίσουν τη μορφή των κινητοποιήσεών τους.
Το ψήφισμα των Συνεργαζομένων Ενώσεων Τύπου αναφέρει τα εξής:
Δραματικές είναι, κατά τα τελευταία χρόνια, αλλαγές στον χώρο της ενημέρωσης, σε συνδυασμό με την επιμονή της εργοδοτικής πλευράς να αρνείται πεισματικά την ικανοποίηση θεσμικών αιτημάτων των δημοσιογράφων και όλων των εργαζομένων στον Τύπο και στα ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης.
Η γιγάντωση των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον χώρο των ΜΜΕ, η ταυτόχρονη εξάπλωσή τους σε άλλους επιχειρηματικούς τομείς, η μετατροπή των εφημερίδων σε SUPER MARKET, η υπερσυγκέντρωση των ΜΜΕ στα χέρια ολίγων, η είσοδος των επιχειρήσεων Τύπου στο Χρηματιστήριο, η απόφαση των εργοδοτών να μην επενδύουν τα έσοδα από το Χρηματιστήριο με σκοπό την ποιοτική βελτίωση των επιχειρήσεών τους, η μετατροπή των μέσων ενημέρωσης σε επιχειρηματικά «εργαλεία», αποτελούν ορισμένα από τα στοιχεία που χαρακτηρίζουν τα ΜΜΕ. Στοιχεία, τα οποία ήταν μοιραίο να οδηγήσουν σε κρίση. Κρίση ποιοτική, κρίση ανταγωνιστική, κρίση οικονομική που δημιουργήθηκε όμως από επιχειρησιακές επιλογές και όχι από αντικειμενικούς λόγους. Μέσα σε αυτό το ασταθές και ασφυκτικό περιβάλλον, η δημοσιογραφική εργασία, ενώ αποτελεί την πρώτη ύλη χωρίς την οποία είναι αδύνατη η λειτουργία των επιχειρήσεων Τύπου, υποτιμάται συνεχώς και καθίσταται ολοένα δυσκολότερη και πιο επισφαλής.
Το τελευταίο χρονικό διάστημα, έχουμε γίνει μάρτυρες ενός pogrom απολύσεων, άρνησης πλήρους συμμόρφωσης στις ΣΣΕ και τις Ιδιωτικές Συμφωνίες, ελαστικοποίησης των εργασιακών σχέσεων, επέκτασης του τρόπου αμοιβής με Δελτία Παροχής Υπηρεσιών, αδιαφανείς μεταβιβάσεις επιχειρήσεων ΜΜΕ, εφαρμογής σε ευρεία κλίμακα προγραμμάτων αναγκαστικών «οικειοθελών» παραιτήσεων, και αναστολής εκδόσεων ημερησίων εφημερίδων, με αποτέλεσμα ολόκληροι κλάδοι εργαζομένων στα ΜΜΕ (δημοσιογράφοι, διοικητικοί, τεχνικοί) να βρίσκονται σε ένα μόνιμο καθεστώς ανασφάλειας, εργασιακής ομηρίας με άμεσες συνέπειες στην ποιότητα της ενημέρωσης.
Η αιφνιδιαστική απόφαση της οικογένειας Θόδωρου και Γιάννας Αγγελοπούλου, ιδιοκτητών των εφημερίδων Ελεύθερος Τύπος και Τύπος της Κυριακής, του ραδιοσταθμού «CITY 99,5» και του ειδησεογραφικού site του Ομίλου, να πετάξουν στο δρόμο 450 συναδέλφους μας, κλείνοντας τα συγκεκριμένα ΜΜΕ, αποδεικνύει ότι το ντόμινο της κρίσης στα ΜΜΕ ξεσπά στις πλάτες των εργαζομένων και αποτελεί πρόκληση και «αιτία πολέμου» για όλους τους εργαζόμενους στην ενημέρωση, ολόκληρο τον κόσμο της εργασίας.
Οι εργαζόμενοι στον χώρο των ΜΜΕ δημοσιογράφοι, τεχνικοί, διοικητικοί υπάλληλοι, τυπογράφοι, εφημεριδοπώλες είναι αποφασισμένοι να μην επιτρέψουν να γίνουν τα εξιλαστήρια θύματα στο βωμό των κερδοσκοπικών παιχνιδιών και άσκησης εξουσίας της ιδιοκτησίας των ΜΜΕ . Γι’ αυτό ζητούν:
- • Να σταματήσουν τώρα οι απολύσεις και να ανακληθούν όσες έγιναν
- • Να εξασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας όλων των εργαζομένων
- • Να κατοχυρωθούν οι συνθήκες εργασίας και αποδοχές που θα διασφαλίζουν την προσωπική μας αξιοπρέπεια
- • Να υπάρχει απόλυτη διαφάνεια του ιδιοκτησιακού καθεστώτος των ΜΜΕ
- • Να μην κλείσουν ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ, ο ΤΥΠΟΣ της ΚΥΡΙΑΚΗΣ, ο ραδιοφωνικός σταθμός CITY 99,5 και το portal e-tipos.gr
- • Να αναλάβουν οι εργοδοτικές οργανώσεις και η Κυβέρνηση τις ευθύνες τους.
Τσίπρας: Πολιτικά παιχνίδια στο χώρο του Τύπου
Ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για «πολιτικά παιχνίδια στο χώρο του Τύπου και της ενημέρωσης», τα οποία «οδήγησαν τους δημοσιογράφους στην ανεργία» και τόνισε ότι «η αιφνιδιαστική απόφαση» των ιδιοκτητών του Ομίλου «στέλνει ένα ευρύτερο μήνυμα για το πώς οι ισχυροί επιχειρηματίες σκοπεύουν να αντιμετωπίσουν την οικονομική κρίση, αντιμετωπίζοντας τους εργαζόμενους ως τον τελευταίο τροχό της άμαξας».
«Βάρβαρο» χαρακτήρισε το κλείσιμο του συγκροτήματος ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Π. Λαφαζάνης, ο οποίος τόνισε ότι «δεν είναι δυνατόν να εξακολουθούν να παίζονται εκδοτικά και πολιτικά παιχνίδια εις βάρος των εργαζόμενων» και κάλεσε την κυβέρνηση «να πάρει θέση».
Για «αιφνιδιαστικό κλείσιμο, που δεν πλήττει μόνο τη δημοκρατία, αλλά με βάναυσο τρόπο πλήττει και τις εργασιακές σχέσεις σε όλους του κλάδους εργαζομένων στα ΜΜΕ», έκανε λόγο η πολιτική εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Απασχόλησης, Ε. Χριστοφιλοπούλου.
Η κ. Χριστοφιλοπούλου ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι το ΠΑΣΟΚ θεωρεί πως «η κυβέρνηση πρέπει να πάρει δραστικά μέτρα για το εργασιακό πλαίσιο και την ασφάλεια των εργαζομένων».
Εκ μέρους του ΚΚΕ, ο Χρ. Κατσώτης ανέφερε ότι «στις νέες συνθήκες, κρίσης, όπου η επίθεση μεγαλώνει, οι εργαζόμενοι πρέπει να βγάλουν τα συμπεράσματά τους και να σταθούν απέναντι σε τέτοιες πολιτικές των ιδιοκτητών».
«Η απόφαση - λουκέτο λειτουργεί ως προοίμιο του ντόμινο γι αυτό που έρχεται στο χώρο μας», υποστήριξε η εκπρόσωπος των συντακτών της εφ. «Ελεύθερος Τύπος, Μ. Παπαχρηστούδη», προσθέτοντας πως οι δημοσιογράφοι πρέπει να βρίσκονται στο εξής στις επάλξεις, καθώς επίσης και πως η κυβέρνηση πρέπει να πάρει θέση άμεσα.
Ο εκπρόσωπος των εργαζόμενων στο ρ.σ. «CITY 99,5», Δ. Σαραντόπουλος, δήλωσε ότι ο ραδιοφωνικός σταθμός θα συνεχίσει να λειτουργεί σε ενημερωτικό επίπεδο, καθώς επίσης και να ενημερώνει για τις εξελίξεις στο «Ίδρυμα Τύπου».
Κατά τη συγκέντρωση έξω από τη Βουλή, αντιπροσωπεία των Ενώσεων παρέδωσε σχετικό ψήφισμα στον πρόεδρο της Βουλής και τα κόμματα, ενώ οι διαδηλωτές δεν συνέχισαν προς τα γραφεία της΄Ενωσης Ιδιοκτητών, όπως είχε προγραμματιστεί.
Το πέρας της πορείας ακολούθησε συζήτηση στην αίθουσα της ΕΣΗΕΑ και στη συνέχεια θα συνεδρίαζε το Διοικητικό, το Διασωματειακό και το Μικτό Συμβούλιο της Ένωσης, για τη «λήψη αποφάσεων σχετικά με τα επόμενα βήματα δράσης».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr