Καζάνι που βράζει η ΝΔ
Εγκλωβισμένος στην ίδια αδιέξοδη πολιτική που οδήγησε την κυβέρνηση στην ευρεία ήττα με 4,4% και τη ΝΔ στο πιο χαμηλό ποσοστό που έχει πάρει σε ευρωεκλογές παραμένει ο πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής.
Όπως έδειξε και στην δήλωσή του την Κυριακή το βράδυ ο κ. Καραμανλής θεωρεί ότι «δεν φταίει εκείνος που οδήγησε το κόμμα στην ήττα, φταίνε οι ψηφοφόροι που δεν τον ψήφισαν». Ο κ. Καραμανλής από τον πανικό που τον είχε καταλάβει
Εγκλωβισμένος στην ίδια αδιέξοδη πολιτική που οδήγησε την κυβέρνηση στην ευρεία ήττα με 4,4% και τη ΝΔ στο πιο χαμηλό ποσοστό που έχει πάρει σε ευρωεκλογές παραμένει ο πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής.
Όπως έδειξε και στην δήλωσή του την Κυριακή το βράδυ ο κ. Καραμανλής θεωρεί ότι «δεν φταίει εκείνος που οδήγησε το κόμμα στην ήττα, φταίνε οι ψηφοφόροι που δεν τον ψήφισαν». Ο κ. Καραμανλής από τον πανικό που τον είχε καταλάβει την Κυριακή το απόγευμα όταν τα exit polls έδειχναν διαφορά μεγαλύτερη από έξι ποσοστιαίες μονάδες πέρασε στην συνήθη απάθεια όταν βεβαιώθηκε ότι παρά την διάχυτη δυσαρέσκεια στο κόμμα του κανείς δεν μπορεί προς το παρόν να τον αμφισβητήσει. Σύμφωνα με πληροφορίες την Κυριακή όσο ακόμη οι δημοσκοπήσεις έδειχναν συντριβή ο κ. Καραμανλής συναντήθηκε με τον κ. Γιώργο Σουφλιά στο διαμέρισμά του στον Λυκαβηττό και συζήτησε μαζί του την κατάσταση που διαμορφωνόταν. Είχε πάρει την απόφαση να πάει στο Ζάππειο και να προαναγγείλει προσφυγή στις εθνικές εκλογές αν και οι κάλπες έβγαζαν διαφορά σε αυτά τα επίπεδα. Λέγεται μάλιστα ότι είχε αρχίσει να διαμορφώνει την σχετική δήλωση. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες η απόφαση αυτή άλλαξε μετά από επικοινωνία που είχε με τον υπουργό Εσωτερικών ο οποίος του εγγυήθηκε ότι η τελική διαφορά θα είναι 3,8%. Έπαιξε ρόλο βέβαια ότι όλοι όσοι συζήτησαν μαζί του εξέφρασαν την αντίρρησή τους με την προσφυγή στις κάλπες.
Ο κ. Καραμανλής φαίνεται να έχει πεισθεί ότι η διαφορά οφείλεται στην αυξημένη αποχή και ότι οι ψηφοφόροι του θα επαναπατριστούν χωρίς να κάνει τίποτε λόγω του «ψυχικού δεσμού που έχει μαζί τους». Άλλωστε όλοι οι υπουργοί στις δηλώσεις τους είπαν ότι η αποχή είναι διαμαρτυρία αλλά δεν σημαίνει ότι οι ψηφοφόροι αυτοί άλλαξαν στρατόπεδο. Μάλιστα τα στελέχη αυτά κάνουν διαρροές εναντίον του κ. Σουφλιά ο οποίος μίλησε καθαρά για μήνυμα αποδοκιμασίας της κυβέρνησης.
Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Καραμανλής κινούμενος με την συνήθη αναβλητικότητά του δείχνει να απορρίπτει προς το παρόν τις εισηγήσεις για συνέδριο επανίδρυσης και για σαρωτικό ανασχηματισμό.
Άρχισαν τα όργανα
Η στάση αυτή προκαλεί ανησυχία σε βουλευτές και κομματικά στελέχη που θεωρούν ότι αν συνεχίσουν με τον ίδιο τρόπο δεν θα έχουν καμία ελπίδα όποτε κι αν γίνουν εκλογές. Αυτό που τους εξοργίζει όμως ακόμη περισσότερο είναι οι δηλώσεις του υπουργού Οικονομίας ότι «θα επιμείνει στην ίδια οικονομική πολιτική». Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του κ. Γιάννη Μανώλη ο οποίος είπε ότι «φοβάμαι ότι το μήνυμα δεν το έλαβαν εκεί που έπρεπε». Αλλαγές ζήτησε ο υπουργός Τουρισμού κ. Κώστας Μαρκόπουλος και ο βουλευτής κ. Θεόδωρος Καράογλου ενώ για συμπεράσματα που πρέπει να οδηγήσουν σε ενέργειες μίλησε και ο κ. Άρης Σπηλιωτόπουλος. Πιο προωθημένη η κυρία Κατερίνα Παπακώστα έκανε λόγο για συνεργασία με τον ΛΑΟΣ του κ. Γιώργου Καρατζαφέρη. Μαξίμου και Ρηγίλλης απορρίπτουν «μετά βδελυγμίας» το ενδεχόμενο αυτό και για να περιορίσουν την δύναμη του κ. Καρατζαφέρη θα αλλάξουν προς το δεξιότερο την δική τους πολιτική ατζέντα ανεβάζοντας τα θέματα της λαθρομετανάστευσης και του «νόμου και της τάξης».
Το κόμμα πάντως μοιάζει με καζάνι που βράζει και είναι θέμα χρόνου να αρχίσει η αμφισβήτηση. Οι βουλευτές περιμένουν την ομιλία του κ. Καραμανλή στο υπουργικό συμβούλιο για να βγάλουν τα συμπεράσματά τους. Οι πληροφορίες από το Μέγαρο Μαξίμου πάντως δεν προβλέπουν κάτι εντυπωσιακό. Ο κ. Καραμανλής θα επαναλάβει τα γνωστά που λέει κάθε φορά ότι «οι πολίτες απαιτούν έργο και αποτελεσματικότητα, ότι όλοι θα κριθούν αυστηρά, δεν υπάρχει περιθώριο για καθυστερήσεις και ολιγωρίες». Ο επικοινωνιακός μηχανισμός προβάλει τις συνήθεις ρητορικές πομφόλυγες του κ. Καραμανλή που δεν έχουν κανένα αντίκρυσμα ως «αυστηρές συστάσεις προς τους υπουργούς του».
Αν ο κ. Καραμανλής όπως λένε οι συνεργάτες του απορρίπτει προς το παρόν τον ανασχηματισμό τότε δεν έχει κανένα μέσο για να πειθαναγκάσει τους υπουργούς επιτέλους να παράγουν έργο αντί να ασχολούνται με την προσωπική τους διαδρομή και τις μεταξύ τους αντιπαραθέσεις.
Υπουργός σχολίαζε ως εξής την συνήθη αναποφασιστικότητα του κ. Καραμανλή: «αν έχει αποφασίσει να πάει σε εκλογές τον Σεπτέμβριο δεν μπορεί να κάνει σαρωτικό ανασχηματισμό, αν αποφασίσει να πάει σε εκλογές την Άνοιξη τότε κάποια στιγμή σύντομα πρέπει να τον κάνει. Πολύ φοβούμαι όμως ότι δεν θα αποφασίσει τίποτε. Ούτε στο κόμμα θα κάνει αλλαγές για να μην δυσαρεστήσει τους βολεμένους».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr