Καταδίκη της πυρηνικής δοκιμής από το ΣΑ του ΟΗΕ

Καταδίκη της πυρηνικής δοκιμής από το ΣΑ του ΟΗΕ

Το ΣΑ του ΟΗΕ καταδίκασε ομόφωνα τη νέα πυρηνική δοκιμή που πραγματοποίησε η Βόρεια Κορέα, χαρακτηρίζοντάς την «σαφή παραβίαση» της απόφασης του 2006 που υιοθέτησε μετά την πρώτη βορειοκορεατική δοκιμή.

Παράλληλα, τα μέλη του Συμβουλίου ανακοίνωσαν πως θα ετοιμάσουν μια νέα απόφαση με σκληρότερα μέτρα εναντίον της Πιονγκγιάνγκ.

«Τα μέλη του ΣΑ εξέφρασαν την σθεναρή αντίθεσή τους και την καταδίκη της πυρηνικής δοκιμής που πραγματοποίησε στις 25 Μαΐου η Β. Κορέα, η οποία αποτελεί σα

Καταδίκη της πυρηνικής δοκιμής από το ΣΑ του ΟΗΕ

Το ΣΑ του ΟΗΕ καταδίκασε ομόφωνα τη νέα πυρηνική δοκιμή που πραγματοποίησε η Βόρεια Κορέα, χαρακτηρίζοντάς την «σαφή παραβίαση» της απόφασης του 2006 που υιοθέτησε μετά την πρώτη βορειοκορεατική δοκιμή.

Παράλληλα, τα μέλη του Συμβουλίου ανακοίνωσαν πως θα ετοιμάσουν μια νέα απόφαση με σκληρότερα μέτρα εναντίον της Πιονγκγιάνγκ.

«Τα μέλη του ΣΑ εξέφρασαν την σθεναρή αντίθεσή τους και την καταδίκη της πυρηνικής δοκιμής που πραγματοποίησε στις 25 Μαΐου η Β. Κορέα, η οποία αποτελεί σαφή παραβίαση της απόφασης 1718 του Συμβουλίου. Τα μέλη του αποφάσισαν να αρχίσουν να εργάζονται για μία απόφαση του ΣΑ στο θέμα αυτό», ανακοίνωσε ο προεδρεύων του Σώματος Βιτάλι Τσούρκιν.

Πολλοί διπλωμάτες και ιδίως η αμερικανική πλευρά, μέσω της πρέσβειράς τους στον ΟΗΕ Σούζαν Ράις, μετά την κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση, εξέφρασαν στους δημοσιογράφους την βούλησή τους να χρησιμοποιηθεί «σκληρή» γλώσσα στη νέα απόφαση του Οργανισμού κατά της Βορείου Κορέας.

Ιταλία: Η διεθνής κοινότητα πρέπει να συνεχίσει το διάλογο με το Ιράν

Η διεθνής κοινότητα πρέπει να συνεχίσει το διάλογο με το Ιράν για να το εμποδίσει να γίνει μια νέα πυρηνική δύναμη, δήλωσε σήμερα ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Φράνκο Φρατίνι, ενώ η Τεχεράνη έχει αποκλείσει κάθε νέα συνομιλία για το πυρηνικό της πρόγραμμα.

«Ο διεθνής διάλογος με το Ιράν πρέπει να συνεχιστεί ώστε να εμποδίσουμε να εμφανιστούν, η μια μετά την άλλη, νέες πυρηνικές δυνάμεις, στον ήδη αρκετά επικίνδυνο κόσμο», τόνισε ο Φρατίνι στο ραδιοσταθμό Rai Uno.

«Το Ιράν είναι μια χώρα που δε διαθέτει ακόμα πυρηνικό όπλο και ελπίζουμε ότι δεν θα αποκτήσει ποτέ. Υπάρχει διαφορά ανάμεσα στα πυρηνικά για ειρηνικούς σκοπούς και την πυρηνική βόμβα, ωστόσο ο διεθνής διάλογος πρέπει να συνεχιστεί», υπογράμμισε ο Ιταλός υπουργός.

Ο Ιρανός πρόεδρος Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ απέκλεισε κάθε συνομιλία με τις μεγάλες δυνάμεις για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.

Να συνεχίσει το διάλογο κάλεσε ο γ.γ. του ΟΗΕ την Πιονγκγιάνγκ

Η Βόρεια Κορέα πρέπει να επιστρέψει στις διαπραγματεύσεις με τους γείτονές της και τις ΗΠΑ, σχετικά με τις πυρηνικές και πυραυλικές δοκιμές, δήλωσε σήμερα ο γ.γ. του ΟΗΕ, Μπαν Κι-Μουν.

«Αν θέλει να παραμείνει ένα υπεύθυνο μέλος της διεθνούς κοινότητας, η μόνη βιώσιμη επιλογή για τη Βόρεια Κορέα είναι να επιστρέψει στο τραπέζι του διαλόγου», δήλωσε ο κ. Μπαν σε συνέντευξη τύπου στο Ελσίνκι.

«Μέσω ανταλλαγών και συνεργασίας μεταξύ (Κορεατικού) Βορά και Νότου και μέσω του διαλόγου μεταξύ των έξι μερών, αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να παίξουν κάποιο ρόλο», πρόσθεσε ο γενικός γραμματέας.

Συντονισμός από Ιαπωνία- Ν. Κορέα και ΗΠΑ

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, συνομίλησε σήμερα τηλεφωνικά με τον ομόλογό του της Νότιας Κορέας, Λι Μιουνγκ-μπακ και με τον πρωθυπουργό της Ιαπωνίας, Τάρο Άσο, προκειμένου οι τρεις χώρες να συντονίσουν την αντίδρασή τους στην πυρηνική δοκιμή της Βόρειας Κορέας.

Οι ηγέτες των ΗΠΑ και της Ν. Κορέας συμφώνησαν να ενεργήσουν από κοινού για να επιτύχουν και να στηρίξουν μια απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που θα περιλαμβάνει συγκεκριμένα μέτρα για τον περιορισμό της πυρηνικής δραστηριότητας και της εκτόξευσης πυραύλων από τη Βόρεια Κορέα, προστίθεται στην ανακοίνωση.

Μιλώντας με τον Άσο ο Ομπάμα επανέλαβε ότι οι ΗΠΑ δεσμεύονται να προστατεύσουν την Ιαπωνία και να διατηρήσουν την ειρήνη και την ασφάλεια στη βορειοανατολική Ασία.

ΕΕ και Ασία καταδικάζουν την πυρηνική δοκιμή της Β. Κορέας

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ασίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που συμμετέχουν στη σύνοδο ΕΕ-Ασίας στο Ανόι του Βιετνάμ, καταδικάζουν, με κοινή ανακοίνωσή τους, την πυρηνική δοκιμή στην οποία προχώρησε η Βόρεια Κορέα.

Στο προσχέδιο της κοινής ανακοίνωσης οι υπουργοί σημειώνουν ότι η δοκιμή αυτή συνιστά παραβίαση των συμφωνιών που επιτεύχθηκαν κατά τις εξαμερείς συνομιλίες (μεταξύ της Βόρειας και της Νότιας Κορέας, της Κίνας, της Ιαπωνίας, των ΗΠΑ και της Ρωσίας) καθώς και των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

«Νομίζω ότι υπάρχει πλήρης συμφωνία για τη Βόρεια Κορέα. Κανείς δεν φαίνεται να δείχνει κατανόηση για τη θέση της Βόρειας Κορέας», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας, Καρλ Μπιλτ, λίγο πριν ξαναρχίσουν οι επίσημες συνομιλίες.

Να σημειωθεί πάντως ότι το τελικό κείμενο της ανακοίνωσης μπορεί να αλλάξει μέχρι το τέλος της συνόδου.

Η Αυστραλία ζητά την επιβολή κυρώσεων στη Β. Κορέα

O Αυστραλός υπουργός Εξωτερικών Στίφεν Σμιθ ζήτησε την επιβολή κυρώσεων στη Β. Κορέα, μετά την αιφνιδιαστική πυρηνική δοκιμή της τελευταίας.

«Η Αυστραλία», είπε ο κ. Σμιθ, «θα διατηρήσει μόνο ανθρωπιστικές και διπλωματικές σχέσεις με τη Βόρεια Κορέα. Επιβάλλεται στο καθεστώς αυτό να επιβληθούν αυστηρές κυρώσεις, κυρίως οικονομικές».

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης