Ψηφοδέλτιο εσωκομματικών συμβιβασμών

Ψηφοδέλτιο εσωκομματικών συμβιβασμών

Ευρωψηφοδέλτιο προιόν εσωκομματικών ισορροπιών με επικεφαλής την πρώην υπουργό κυρία Μαριέττα Γιαννάκου παρουσίασε σε πανηγυρική εκδήλωση στο Ζάππειο Μέγαρο την Κυριακή το πρωί ο πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής.

Ήδη ασκείται η κριτική από το εσωτερικό του κόμματος ότι το ψηφοδέλτιο είναι εσωστρεφές αποσκοπεί να κινητοποιήσει το κομματικό ακρωατήριο και λείπουν οι αναφορές στην κοινωνία, απαρτίζεται από κομματικά και κυβερνητικά στελέχη και απουσιάζουν οι προσωπικότητες με κοινωνική ε

Ψηφοδέλτιο εσωκομματικών συμβιβασμών

Ευρωψηφοδέλτιο προιόν εσωκομματικών ισορροπιών με επικεφαλής την πρώην υπουργό κυρία Μαριέττα Γιαννάκου παρουσίασε σε πανηγυρική εκδήλωση στο Ζάππειο Μέγαρο την Κυριακή το πρωί ο πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής.

Ήδη ασκείται η κριτική από το εσωτερικό του κόμματος ότι το ψηφοδέλτιο είναι εσωστρεφές αποσκοπεί να κινητοποιήσει το κομματικό ακρωατήριο και λείπουν οι αναφορές στην κοινωνία, απαρτίζεται από κομματικά και κυβερνητικά στελέχη και απουσιάζουν οι προσωπικότητες με κοινωνική εμβέλεια.

Παρά τις αρχικές επιφυλάξεις του τελικά το Μέγαρο Μαξίμου όρισε επικεφαλής την κυρία Γιαννάκου θέλοντας να αξιοποιήσει τα συναισθήματα που δημιουργεί στην κοινή γνώμη το σθένος και η αξιοπρέπεια με την οποία η πρώην υπουργός αντιμετώπισε την περιπέτεια της υγείας της. Είναι χαρακτηριστικό ότι μέχρι και την Παρασκευή το πρωί η απόφαση για την κ. Γιαννάκου δεν είχε οριστικοποιηθεί. Στην απόφαση βάρυνε η έλλειψη άλλου κατάλληλου προσώπου καθώς ο κ. Καραμανλής δεν θέλησε να «εξορίσει» στην Ευρώπη κάποιον από τους δημοφιλείς υπουργούς του. Την υποψηφιότητα της κ. Γιαννάκου στήριξε και πρόβαλλε προς τα έξω το σύστημα της κυρίας Ντόρας Μπακογιάννη. Ωστόσο υπάρχουν και επιφυλάξεις από βουλευτές και στελέχη που σημειώνουν ότι «η κ. Γιαννάκου αποδοκιμάστηκε μόλις πριν από δύο χρόνια από τους ψηφοφόρους της Α΄ Αθήνας για τις απόψεις της για την Παιδεία και ότι το συναίσθημα μπορεί να μην είναι αρκετό». Ήδη από τον ΛΑΟΣ θυμίζουν το βιβλίο ιστορίας της ΣΤ΄ Δημοτικού με τον «συνωστισμό στο λιμάνι της Σμύρνης» ενώ και από το ΠΑΣΟΚ θυμίζουν ότι η θητεία της στο υπουργείο Παιδείας είχε προκαλέσει την αντίδραση της νέας γενιάς.

Εσωκομματική μάχη μέχρι την τελευταία στιγμή δόθηκε για τις υπόλοιπες θέσεις του ψηφοδελτίου. Η τοποθέτηση του εκλεκτού της κ. Μπακογιάννη κ. Θεόδωρου Σκυλακάκη προκάλεσε την αντίδραση του εκπροσώπου της ΝΔ κ. Γιώργου Κουμουτσάκου -που αρχικά ήταν εκτός της εκλόγιμης επτάδας -και του κυκλώματος του Μεγάρου Μαξίμου που τον υποστηρίζει. Τελικώς ο κ. Κουμουτσάκος μπήκε στην έκτη θέση κάτι που είχε συνέπεια να μείνουν έκτος οι εκπρόσωποι της Θεσσαλονίκης(μέχρι την Παρασκευή έπαιζαν τα ονόματα των κ.κ. Κουσκουβέλη και Φρατζή). Το ότι η συμπρωτεύουσα έμεινε χωρίς εκπροσώπηση εκτιμάται ότι θα στοιχίσει στις εκλογές. Λέγεται ότι έντονη ήταν η διεκδίκηση και η ανάλογη απογοήτευση της Διοικούσας Θεσσαλονίκης γιατί τελικά δεν συμπεριελήφθη ο επικεφαλής της κ. Βάκης Φρατζής. Η Ρηγίλλης προβάλλει ως Μακεδόνα τον κ. Γιώργο Παπαστάμκο ο οποίος όμως κέρδισε δεύτερη θητεία επειδή είχε την υποστήριξη του κ. Γιώργου Σουφλιά. Από νωρίς είχαν κλείσει οι υποψηφιότητες του προέδρου της ΔΑΚΕ κ. Κώστα Πουπάκη και του προέδρου της ΟΝΝΕΔ κ. Γιώργου Παπανικολάου που στήριζε ο γραμματέας του κόμματος κ. Λευτέρης Ζαγορίτης. Θεωρούνται πρόσωπα που ικανοποιούν δύο ισχυρούς εσωκομματικούς μηχανισμούς -των συνδικαλιστών και των νεολαίων- και συμβάλλουν στην συσπείρωση της κομματικής βάσης.  

Παρά τον πανηγυρικό χαρακτήρα που θέλησε να προσδώσει η Ρηγίλλης στην παρουσίαση των υποψηφίων το κλίμα στο Ζάππειο Μέγαρο ήταν μουδιασμένο. Αίσθηση προκάλεσε η απουσία κορυφαίων στελεχών όπως οι κ.κ. Γιώργος Σουφλιάς, Άρης Σπηλιωτόπουλος, Βαγγέλης Μειμαράκης, Αντώνης Σαμαράς και Δημήτρης Αβραμόπουλος που εκτιμάται ότι έχει πολιτική σημασία.

Στην σύντομη ομιλία του ο πρωθυπουργός περιόρισε τις ευρωεκλογές στην ευρωπαική τους διάσταση αποφεύγοντας να αναφερθεί στην εσωτερική πολιτική τους σημασία. Καθώς οι ευρωεκλογές έχουν αποκτήσει εκ των πραγμάτων δημοψηφισματικό χαρακτήρα για την κυβερνητική πολιτική, η ΝΔ που στην καλύτερη περίπτωση επιδιώκει ήττα με μικρή διαφορά προσπαθεί να υποβαθμίσει την σημασία τους.

«Στις ευρωεκλογές, καλούμαστε να απαντήσουμε τι θέλουμε από τους ευρωβουλευτές μας, ποιοι θέλουμε να είναι, τι να εκφράζουν, ποια Ευρώπη θέλουμε, ποιες θέσεις προωθούμε και ποιο είναι το πραγματικό διακύβευμα της 7ης Ιουνίου» ανάφερε ο κ. Καραμανλής και πρόσθεσε: «θέλουμε μια Ευρώπη που να οικοδομείται στην κοινωνική δικαιοσύνη, τη δημοκρατία, το κράτος δικαίου, με ισχυρή παρουσία στη διεθνή σκηνή, ανοιχτή και δημοκρατική, ασφαλή για όλους τους λαούς και τους πολίτες της, με αποτελεσματική αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης, της φύλαξης των συνόρων της, αλλά και μια Ευρώπη που θα απαντά στις μεγάλες προκλήσεις της εποχής, την κλιματική αλλαγή, την προστασία του περιβάλλοντος και τη φτώχεια».

Η πλήρης σύνθεση του ψηφοδελτίου της ΝΔ είναι η εξής:

1. Μαριέττα Γιαννάκου 
2. Ρόδη Κράτσα (κοινωνιολόγος-αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ευρωβουλευτής από το 1999) 
3. Γιώργος Παπαστάμκος (ευρωβουλευτής) 
4. Κώστας Πουπάκης (πρόεδρος της ΔΑΚΕ ιδιωτικού τομέα και γγ της ΓΣΕΕ) 
5. Θόδωρος Σκυλακάκης (οικονομολόγος, γγ Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων & Ανάπτυξης του υπουργείου Εξωτερικών) 
6. Γιώργος Κουμουτσάκος (διπλωμάτης, εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών) 
7. Γιώργος Παπανικολάου (δικηγόρος, πρόεδρος ΟΝΝΕΔ) 
8. Γιάννης Τσουκαλάς (ομότιμος καθηγητής ΑΠΘ, πρώην γγ Έρευνας & Τεχνολογίας) 
9. Σταύρος Παπασταύρου (δικηγόρος, γραμματέας Διεθνών Σχέσεων & ΕΕ της ΝΔ) 
10. Αλίκη Μοσχή (εκλεγμένη Γυναίκα της Ευρώπης, διεθνολόγος, πρώτη επιλαχούσα στα Δωδεκάνησα) 
11. Λευτέρης Δημητρίου (πρόεδρος Παγκυπρίου Συνδέσμου Βορειοηπειρωτών) 
12. Βάσω Κόλλια (πρώην γγ Νέας Γενιάς) 
13. Ελένη Φωτέα (δικηγόρος)  
14. Βασίλης Κανάκας (αγρότης από τη Θεσσαλονίκη, μηχανολόγος, νομαρχιακός σύμβουλος Θεσσαλονίκης) 
15. Αννα Μπρεδήμα (δικηγόρος) 
16. Δημήτρης Κούρτης (εκπαιδευτικός, πολύτεκνος, συντονιστής β βάθμιας εκπαίδευσης της Στουτγάρδης) 
17. Αλεξάνδρα Πάλλη (γγ Εμπορικού Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών) 
18. Γιάννης Αντωνιάδης (αντιπρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος) 
19. Αφροδίτη Μπλέτα (δικηγόρος παρ Αρείω Πάγω) 
20. Αχμεντσίν Ριτβάν (δάσκαλος) 
21. Πηνελόπη Παππά (πτυχιούχος Πολιτικών Επιστημών) 
22. Γιώργος Κασσιμάτης (επιχειρηματίας, πρόεδρος Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος) 
 
 

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης