Ξένοι βλέπουν τα πετρέλαια στην Δυτική Ελλάδα

Ξένοι βλέπουν τα πετρέλαια στην Δυτική Ελλάδα

«Σε πολλές περιοχές της Ελλάδας υπάρχουν αποθέματα υδρογονανθράκων που είναι πιθανό να ανακαλυφθούν στο μέλλον και αξίζει ο κόπος να προσπαθήσουμε να τα ανακαλύψουμε στο μέλλον»…

Το συγκεκριμένο στίγμα έδωσε χτες ένας από τους «γκουρού» του εγχώριου ενεργειακού τομέα, ο Ραφαήλ Μωυσής, Πρόεδρος του Συμβουλίου Εθνικής Ενεργειακής Στρατηγικής (ΣΕΕΣ), στο οποίο θα δημιουργηθεί μία νέα διεύθυνση με ειδικά καταρτισμένα στελέ

Ξένοι βλέπουν τα πετρέλαια στην Δυτική Ελλάδα

«Σε πολλές περιοχές της Ελλάδας υπάρχουν αποθέματα υδρογονανθράκων που είναι πιθανό να ανακαλυφθούν στο μέλλον και αξίζει ο κόπος να προσπαθήσουμε να τα ανακαλύψουμε στο μέλλον»…

Το συγκεκριμένο στίγμα έδωσε χτες ένας από τους «γκουρού» του εγχώριου ενεργειακού τομέα, ο Ραφαήλ Μωυσής, Πρόεδρος του Συμβουλίου Εθνικής Ενεργειακής Στρατηγικής (ΣΕΕΣ), στο οποίο θα δημιουργηθεί μία νέα διεύθυνση με ειδικά καταρτισμένα στελέχη, η οποία θα «τρέξει» το ζήτημα της παραχώρησης περιοχών της χώρας σε ξένες ενεργειακές εταιρείες για έρευνα και εκμετάλλευση πιθανών κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου (βλ. εδώ http://www.protothema.gr/content.php?id=31287 το σχετικό ρεπορτάζ που μετέδωσε χτες το μεσημέρι το protothema gr).

Όσο κι αν την ύπαρξη κοιτασμάτων πετρελαίου στην χώρα μας συνοδεύουν διάφοροι μύθοι, υπάρχουν κάποια δεδομένα: πρώτον, ότι στο παρελθόν έχουν εκφραστεί εκτιμήσεις για την ύπαρξη κοιτασμάτων που φτάνουν τα 4 δισεκατομμύρια βαρέλια!

Δεύτερον, το ίδιο το ΣΕΕΣ έχει εκτιμήσει στην περσινή του έκθεση για τον μακροχρόνιο ενεργειακό σχεδιασμό ότι είναι πιθανό η χώρα να μπορεί να αποκτήσει παραγωγή 200.000 βαρελιών ημερησίως, δηλαδή να καλύπτει σχεδόν τις μισές της ανάγκες με ελληνικό πετρέλαιο. Να αναφέρουμε εδώ, για να έχετε μία σύγκριση, ότι ακόμη κι αν επιτύχει η σε εξέλιξη νέα γεώτρηση στον Πρίνο, απλώς θα παρατείνει τη «ζωή» του κοιτάσματος με ημερήσια παραγωγή περί τα 10.000 βαρέλια έναντι των 1.300 που εξορύσσονται τώρα.  

Τρίτον, ότι οι γεωτρήσεις που ξεκίνησαν προ δεκαετίας στην Δυτική Ελλάδα, ολοκληρώθηκαν, μεν, χωρίς αποτέλεσμα, αλλά άφησαν μία γεύση αμφιβολίας ως προς το ότι οι ξένες εταιρείες που τις πραγματοποίησαν, δεν θα προχωρούσαν περισσότερο εάν στο μεταξύ, στις αρχές της τρέχουσας δεκαετίας, δεν είχαν καταρρεύσει οι τιμές του πετρελαίου.

Τέταρτον, ότι τον χειμώνα του 2007, στο συνέδριο των Αμερικανών γεωλόγων πετρελαίου που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, το Πρώτο Θέμα ήταν εκεί και είχε καταγράψει ότι δύο ενεργειακοί κολοσσοί, η Shell και η Chevron, είχαν διοργανώσει εκδηλώσεις ειδικά για τις προοπτικές ανάπτυξης του τομέας της έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στην Ελλάδα.

Πέμπτον, ότι όπως πληροφορείται το protothema.gr, το υπουργείο Ανάπτυξης δέχεται την τελευταία διετία κρούσεις από νορβηγικές και καναδέζικες εταιρείες που ζητούν να πληροφορηθούν τις προθέσεις της ελληνικής κυβέρνησης σχετικά με το ενδεχόμενο πραγματοποίησης διαγωνισμών για παραχώρηση προς έρευνα περιοχών στη Δυτική Ελλάδα, στην Ήπειρο και στο Ιόνιο, μετά και την πρόσφατη διευθέτηση ζητημάτων με την Αλβανία 

Και έκτον, φαίνεται πως αξίζει να γίνει προσπάθεια! «Κάθε χρόνο πληρώνουμε 11 δις ευρώ, δηλαδή όσο είναι το μισό ΚΠΣ, το οποίο διαρκεί 7 χρόνια, για εισαγωγές πετρελαίου από άλλες χώρες», δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Κωστής Χατζηδάκης.

Ακόμη κι αν ισχύει αυτό που λέγεται εδώ και χρόνια, ότι δηλαδή «εάν είχαμε πετρέλαια προς εκμετάλλευση, αυτά ήδη θα είχαν εξορυχθεί», τα λεφτά είναι πολλά!

Ειδικά αν συνυπολογίσει κανείς ότι, λογικά, έχουμε μπροστά μας άνοδο των τιμών του μαύρου χρυσού, όταν οι οικονομίες αρχίσουν να βγαίνουν από την κρίση…

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης