Για λύση στο Κυπριακό επείγεται η Λευκωσία
Η κυβέρνηση επείγεται για λύση του Κυπριακού, ωστόσο το τέλος του 2009 δεν είναι χρονοδιάγραμμα κατάληξης των διαπραγματεύσεων μεταξύ των ηγετών των δύο κοινοτήτων για εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό αλλά χρονικό ορόσημο για αξιολόγηση της πορείας της Τουρκία προς την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Τη θέση της κυβέρνησης διατύπωσε ο εκπρόσωπός της Στέφανος Στεφάνου, σχολιάζοντας τη συνάντηση του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ με το Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών στο Παρίσι και δηλώσεις για το
Η κυβέρνηση επείγεται για λύση του Κυπριακού, ωστόσο το τέλος του 2009 δεν είναι χρονοδιάγραμμα κατάληξης των διαπραγματεύσεων μεταξύ των ηγετών των δύο κοινοτήτων για εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό αλλά χρονικό ορόσημο για αξιολόγηση της πορείας της Τουρκία προς την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Τη θέση της κυβέρνησης διατύπωσε ο εκπρόσωπός της Στέφανος Στεφάνου, σχολιάζοντας τη συνάντηση του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ με το Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών στο Παρίσι και δηλώσεις για το εφικτό λύσης στο Κυπριακό μέχρι το τέλος του 2009.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, αναφερόμενος σε δήλωση που έκανε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, ότι οι απευθείας διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό προχωρούν με κάπως αργούς ρυθμούς, είπε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά δραστηριοποιείται σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, ώστε να ασκηθούν επιρροή και πιέσεις στην Τουρκία για υλοποίηση των δεσμεύσεών της προς την Ευρωπαϊκή Ένωση ως προς την Κύπρο και για να συνεργασθεί για εξεύρεση σωστής και λειτουργικής λύσης.
Ο εκπρόσωπος τόνισε ότι ο ρυθμός των διαπραγματεύσεων δεν εξαρτάται από τη συχνότητα των συναντήσεων των ηγετών των δύο κοινοτήτων, αλλά από τις θέσεις που κατατίθενται στο τραπέζι.
«Εάν οι θέσεις αυτές είναι λογικές και βρίσκονται στο πλαίσιο της συμφωνίας για τη βάση της λύσης, θα προχωρούμε γρήγορα. Σε αντίθετη περίπτωση, όσες συναντήσεις και να γίνουν δεν θα προχωρούμε», είπε ο κ. Στεφάνου.
Ανέφερε επίσης ότι ορισμένες θέσεις της τουρκοκυπριακής πλευράς είναι τέτοιες που δεν βοηθούν στην επιτάχυνση των συνομιλιών.
Αναφερόμενος στο ρόλο των Ηνωμένων Εθνών, ο κ. Στεφάνου είπε ότι αυτός καθορίζεται μέσα από τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και έχει συμφωνηθεί, δηλαδή ο ρόλος τους είναι να βοηθούν τις δύο κοινότητες να φθάσουν σε συμφωνημένη λύση.
«Η ιδιοκτησία της λύσης καθορίζεται ξεκάθαρα ότι ανήκει στις δύο κοινότητες και δεν επιβάλλεται από κανένα. Αυτό αποκλείει την επιδιαιτησία και τα χρονοδιαγράμματα», είπε.
Περαιτέρω ανέφερε ότι το βάρος της λύσης πέφτει στις δύο κοινότητες και πρόσθεσε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά είναι αποφασισμένη να εργασθεί για εξεύρεση σωστής και λειτουργικής λύσης. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι το κλειδί βρίσκεται στην Τουρκία, η οποία θα πρέπει να αλλάξει τη στάση της και να συμβάλει θετικά στις προσπάθειες για εξεύρεση λύσης προς όφελος και των Τουρκοκυπρίων και των Ελληνοκυπρίων.
Εξ άλλου, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ Νίκος Κατσουρίδης, σχολιάζοντας τις εκκλήσεις του κ. Ταλάτ προς τα Ηνωμένα Έθνη για επιτάχυνση των διαδικασιών και την επιθυμία του Ευρωπαίου επιτρόπου αρμόδιου για την Διεύρυνση της ΕΕ, Ολι Ρεν, για σύντομη λύση, δήλωσε ότι «εμείς θέλουμε λύση σήμερα».
Κάλεσε επίσης την Ευρωπαϊκή Ενωση να στραφεί προς την Τουρκία ώστε να λογικευτεί και να σταματήσει να απαιτεί να διατηρήσει επεμβατικά δικαιώματα στην Κύπρο, μια χώρα-μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Περαιτέρω, κάλεσε και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη να υλοποιήσει αυτά που συμφωνούσε για χρόνια με το ΑΚΕΛ, αναφέροντας ότι ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ ανήλθε στην εξουσία για τις θέσεις που πρέσβευε, ενώ σήμερα φαίνεται ότι χάνει από την εκλογική του δύναμη, λόγω της στάσης που τηρεί στο Κυπριακό.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr