Συρία: Έτοιμη για διαπραγματεύσεις με Ισραήλ
Ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ είναι «έτοιμος» να επαναλάβει τις ειρηνευτικές συνομιλίες με το Ισραήλ και «θέλει» απευθείας συμμετοχή των ΗΠΑ σ αυτές, δήλωσε ο Αμερικανός γερουσιαστής Τζων Κέρυ.
Ο Κέρυ -πρόεδρος της επιτροπής διεθνών σχέσεων της Γερουσίας- είχε συναντήσει τον Άσαντ σε επίσκεψή του στην Δαμασκό το Φεβρουάριο, πριν υπάρξουν ενδείξεις περί βελτίωσης των διμερών σχέσεων. Η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρυ Κλίντον ανακοίνωσε την Τρίτη ότι η κυβέρνηση Ομπάμα θα στείλει δυ
Ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ είναι «έτοιμος» να επαναλάβει τις ειρηνευτικές συνομιλίες με το Ισραήλ και «θέλει» απευθείας συμμετοχή των ΗΠΑ σ αυτές, δήλωσε ο Αμερικανός γερουσιαστής Τζων Κέρυ.
Ο Κέρυ -πρόεδρος της επιτροπής διεθνών σχέσεων της Γερουσίας- είχε συναντήσει τον Άσαντ σε επίσκεψή του στην Δαμασκό το Φεβρουάριο, πριν υπάρξουν ενδείξεις περί βελτίωσης των διμερών σχέσεων. Η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρυ Κλίντον ανακοίνωσε την Τρίτη ότι η κυβέρνηση Ομπάμα θα στείλει δυο «υψηλόβαθμους αξιωματούχους» το αμέσως προσεχές διάστημα στην Δαμασκό για συνομιλίες, αφού σχηματιστεί κυβέρνηση στο Ισραήλ.
Ο Κέρυ δήλωσε πως ο Σύρος πρόεδρος του είχε πει στην διάρκεια της συνάντησής τους την 21η Φεβρουαρίου ότι είναι «έτοιμος να ξαναρχίσει τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με το Ισραήλ και να υιοθετήσει εκ νέου την Αραβική ειρηνευτική πρωτοβουλία».
Η λεγόμενη Αραβική πρωτοβουλία, η οποία είχε αναληφθεί το 2002 με την στήριξη της Σαουδικής Αραβίας, προσφέρει την προοπτική ομαλοποίησης των σχέσεων των Αραβικών χωρών με το Ισραήλ με αντάλλαγμα την επιστροφή των αραβικών εδαφών που κατέλαβε ο Ισραηλινός στρατός στον πόλεμο του 1967.
«Η Συρία θα ήθελε την άμεση Αμερικανική συμμετοχή σε αυτές τις ειρηνευτικές συνομιλίες», πρόσθεσε ο Κέρυ. «Και θα πρέπει να παίξουμε αυτό το ρόλο εάν η συμμετοχή μας συμβάλλει στην πρόοδο της ειρηνευτικής διαδικασίας». Η Δαμασκός είχε έμμεσες ειρηνευτικές συνομιλίες με το Ισραήλ με Τουρκική διαμεσολάβηση το 2008, οι οποίες όμως διακόπηκαν μετά την επίθεση στη Γάζα τον Δεκέμβριο που κλιμακώθηκε σε χερσαία εισβολή τον Ιανουάριο.
Η κυβέρνηση του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα επανεξετάζει την πολιτική της έναντι της Συρίας, ακόμη και την επιστροφή πρεσβευτή στην Δαμασκό, κίνηση που εξέταζε και η κυβέρνηση Μπους λίγο πριν το τέλος της θητείας της.
Η Ουάσινγκτον επιδιώκει επίσης την μείωση της «επιρροής του Ιράν» στη Συρία. Ο Κέρυ είπε πως οι ΗΠΑ δεν πρέπει να τρέφουν την ψευδαίσθηση πως η Δαμασκός θα διακόψει αμέσως τις σχέσεις της με την Τεχεράνη, αλλά αυτό «δε θα πρέπει να μας ανησυχεί όσο η σχέση τους παύει να αποσταθεροποιεί την περιοχή». «Νομίζω» --συνέχισε ο Κέρυ-- «πως ο Πρόεδρος Άσαντ αντιλαμβάνεται ότι με δεδομένο πως πρόκειται για μια κοσμική Αραβική χώρα με πληθυσμό κατά πλειοψηφία σουνιτικό, τα μακροπρόθεσμα συμφέροντα της Συρίας δεν βρίσκονται στο Ιράν αλλά στις γειτονικές τις σουνιτικές χώρες και στη Δύση».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr