Σύγκρουση με εκλογικό άρωμα στη Βουλή

Σύγκρουση με εκλογικό άρωμα στη Βουλή

Με τον πρωθυπουργό να ζητά πολιτική και κοινωνική συναίνεση απέναντι στην οικονομική κρίση και τον Γιώργο Παπανδρέου να ζητά εκλογές, ώστε το ΠΑΣΟΚ να αναλάβει τις τύχες της τύχες και να την βγάλει από το σημερινό αδιέξοδο ολοκληρώθηκε η συζήτηση στη Βουλή για την οικονομία.

Όπως ήταν φυσικό η συζήτηση εξελίχθηκε σε μία εφ’ όλης της ύλης σύγκρουση με φόντο τις κάλπες, που για άλλους πλησιάζουν επικίνδυνα, λόγω της κυβερνητικής αποτυχίας και για άλλους απομακρύνονται, αφού η ΝΔ δεν

Σύγκρουση με εκλογικό άρωμα στη Βουλή

Με τον πρωθυπουργό να ζητά πολιτική και κοινωνική συναίνεση απέναντι στην οικονομική κρίση και τον Γιώργο Παπανδρέου να ζητά εκλογές, ώστε το ΠΑΣΟΚ να αναλάβει τις τύχες της τύχες και να την βγάλει από το σημερινό αδιέξοδο ολοκληρώθηκε η συζήτηση στη Βουλή για την οικονομία.

Όπως ήταν φυσικό η συζήτηση εξελίχθηκε σε μία εφ’ όλης της ύλης σύγκρουση με φόντο τις κάλπες, που για άλλους πλησιάζουν επικίνδυνα, λόγω της κυβερνητικής αποτυχίας και για άλλους απομακρύνονται, αφού η ΝΔ δεν μπορεί να καλύψει τη διαφορά από το ΠΑΣΟΚ. Σε κάθε περίπτωση το κλίμα στη Βουλή δεν απείχε από μία συνηθισμένη προεκλογική μάχη, ανεξαρτήτως των όποιων εξελίξεων υπάρξουν τελικά.

Ο κ. Καραμανλής απέρριψε την πρόταση του κ. Παπανδρέου για εκλογές τώρα και συμφωνία για την επανεκλογή του κ. Κάρολου Παπούλια στην προεδρία της Δημοκρατίας, αποδίδοντάς την σε στρατηγική μικροπολιτικής σκοπιμότητας. «Με το θεσμό του προέδρου της Δημοκρατίας δεν παίζουμε. Εσείς και τα στελέχη σας διακηρύσσετε ότι θα γίνουν εκλογές το 2010. Αν χρειάζεστε συμφωνία να την κάνετε με τον εαυτό σας και τα στελέχη σας» είπε πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Ζητάτε εκλογές και δεν τις θέλετε, προσέχετε όταν τις ζητάτε».

Ο κ. Παπανδρέου κατηγόρησε τον κ. Καραμανλή για διγλωσσία και εξέλαβε τα λεγόμενά του ως ένδειξη της πρόθεσης της κυβέρνησης να πάει σε εκλογές και όχι το αντίθετο. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, όπως και τα κόμματα της ήσσονος αντιπολίτευσης απέρριψαν όπως ήταν αναμενόμενο την πρωθυπουργικό πρόταση για συναίνεση: «Μας ζητάτε αυτό που δεν δείξατε εσείς πέντε χρόνια τώρα, συναίνεση», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ενώ ανάλογη στάση κράτησαν η Αλέκα Παπαρήγα, ο Αλέκος Αλαβάνος και ο Γιώργος Καρατζαφέρης.

Απαντώντας ο κ. Καραμανλής στην κριτική, που του άσκησαν όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί, μίλησε για «δημαγωγία και παραπλάνηση των πολιτών», ενώ κατηγόρησε τον κ. Παπανδρέου για αναξιοπιστία και χονδροειδείς ανακρίβειες, σχετικά με τις επικρίσεις του για την κυβερνητική πολιτική απέναντι στην κρίση.

Ο κ. Καραμανλής προσπάθησε δια της κινδυνολογίας να παρουσιάσει τη συναίνεση στο κυβερνητικό σχέδιο ως αναγκαία προϋπόθεση της περαιτέρω πορείας της χώρας. Είπε μεταξύ άλλων ότι η κατάσταση της διεθνούς οικονομίας επιδεινώνεται καθημερινά και η κρίση λαμβάνει απρόβλεπτες διαστάσεις και διάρκεια, ότι πρόκειται για τη «σφοδρότερη μεταπολεμική οικονομική κρίση που γνώρισε η ανθρωπότητα» και για «εξαιρετικά κρίσιμες περιστάσεις» οι οποίες «δεν προσφέρονται για δημαγωγία και άγονες αντιπαραθέσεις» και επιχείρησε να πείσει ότι το «τελευταίο που ενδιαφέρει να κερδίσουμε είναι οι εντυπώσεις».

Προειδοποίησε ακόμη ότι το 2009 θα είναι «πολύ δύσκολη χρονιά» με την Ελλάδα να «δέχεται ολοένα και πιο έντονες επιπτώσεις», ενώ σημείωσε ότι «δεν μπορεί να υπάρχει από κανέναν ασφαλής πρόβλεψη για την διάρκεια και την ένταση της κρίσης».

 

Ο κ. Παπανδρέου, μιλώντας σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους κατηγόρησε την κυβέρνηση για «κακοδιαχείριση, ιδιοτελή και κομματική εκμετάλλευση» και για «πέντε χρόνια ανεύθυνης, πρόχειρης, πελατειακής και φαύλης πολιτικής».  

Απέρριψε δε το κυβερνητικό σχέδιο για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, λέγοντας ότι καταρτίστηκε κι αυτό με την ίδια σοβαρότητα, που καταρτίστηκε και ο προϋπολογισμός, που ήδη ανατράπηκε.

«Η χώρα δεν έχει κόστος από τις εκλογές μόνο εσείς έχετε που θα χάσετε την εξουσία», είπε ο κ. Παπανδρέου.

 

Η κα Παπαρήγα ζήτησε να καταδικαστούν τα δύο μεγάλα κόμματα που κυβέρνησαν τη χώρα, ενώ τα κατηγόρησε, όπως και τον ΣΥΡΙΖΑ με τις προτάσεις τους για την έξοδο από τη κρίση, έχουν μία φιλοσοφία τους, η οποία είναι «αρκεί να διασωθεί το κεφάλαιο».

Ο κ. Αλαβάνος κάλεσε την κυβέρνηση να καταλάβει το μέγεθος του προβλήματος και να αποχωρήσει «με αξιοπρέπεια και σοβαρότητα».

Ο κ. Καρατζαφέρης τάχθηκε κατά των πρόωρων εκλογών, πρότεινε, μεταξύ άλλων, την επανεξέταση όλων των φορολογικών απαλλαγών «με κοινωνική ευαισθησία και επ ωφελεία του κοινωνικού συνόλου».

 

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης