Σαν σήμερα, η «χρυσή» μεταγραφή του Γκάλη στον Παναθηναϊκό

Σαν σήμερα, η «χρυσή» μεταγραφή του Γκάλη στον Παναθηναϊκό

Δείτε ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο…

Σαν σήμερα, η «χρυσή» μεταγραφή του Γκάλη στον Παναθηναϊκό
Στις 14 Ιουλίου του 1992 η μεγαλύτερη μορφή του ελληνικού μπάσκετ, ο Νίκος Γκάλης, θα «μεταπηδήσει» μετά από 13 χρόνια από τον Άρη στον Παναθηναϊκό και θα αφήσει τη Θεσσαλονίκη για την Αθήνα. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη μετεγγραφή με βάση τα δεδομένα των καιρών σε ελληνικό επίπεδο στην καλαθοσφαίριση, καθώς κόστισε ένα δισεκατομμύριο δραχμές. Η κίνηση αυτή έγινε από τους αδελφούς Παύλο και Θανάση Γιαννακόπουλο, οι οποίοι εκείνη την περίοδο επιθυμούσαν να μεταμορφώσουν τον Παναθηναϊκό σε πρώτη ευρωπαϊκή δύναμη. Πώς, όμως, ο Νίκος Γκάλης έφτασε να αποτελεί μέχρι και σήμερα την κορυφαία μορφή στο ελληνικό μπάσκετ;

Κυπελλούχος Ελλάδας το 1993 ο Παναθηναϊκός



Στις 2 Δεκεμβρίου του 1979 ο Νίκος Γκάλης κάνει την πρώτη του εμφάνισή στο τοπικό ντέρμπι με τον Ηρακλή όπου ο Άρης κερδίζει με 79-78. Οι 30 πόντοι σε αυτή την αναμέτρηση είναι του Νίκου Γκάλη. Παρά το θεαματικό σκορ ο Γκάλης δείχνει ιδιαίτερα τρακαρισμένος και σε δηλώσεις του μετά το παιχνίδι τονίζει μεταξύ άλλων: «Ο κόσμος του Άρη ας κάνει λίγη υπομονή. Υπόσχομαι πως θα παίξω μεγάλο μπάσκετ και μαζί θα πανηγυρίσουμε μεγάλες νίκες».

"Συντρίβει" τη Λιμόζ εντός και εκτός έδρας και οδηγεί τον Παναθηναϊκό στο Final Four του Τελ Αβίβ:





Από κει και πέρα, ο Γκάλης άρχισε να «χτίζει» το μύθο του. Έχει αναδειχθεί 11 φορές πρώτος σκόρερ του πρωταθλήματος της πρώτης εθνικής κατηγορίας, από το 1980 μέχρι το 1991. Σε συλλογικό επίπεδο με τον Άρη Θεσσαλονίκης κατέκτησε οκτώ πρωταθλήματα Ελλάδος (1983, 1985, 1986, 1987, 1988, 1989, 1990, 1991) και επτά κύπελλα (με τον Άρη το 1985, 1987, 1988, 1989, 1990, 1992 και το 1993 με τον Παναθηναϊκό) κερδίζοντας ταυτόχρονα πέντε «νταμπλ», ενώ τρεις φορές συμμετείχε στους τελικούς του κυπέλλου πρωταθλητριών (Γάνδη, Μόναχο, Σαραγόσα). Γιατί, πάραυτα, αποφάσισε να κλείσει την καριέρα του από την ομάδα του Τριφυλλιού και όχι από την ομάδα που ήταν το «σπίτι» του για παραπάνω από μια δεκαετία;



Στους κίτρινους της Θεσσαλονίκης θα αγωνιστεί για 13 χρόνια, μέχρι το 1992. Η ομάδα του Άρη, παρά την τεράστια οικονομική άνθηση που γνώρισε επί Γκάλη, εκείνη τη χρονιά βρίσκεται ένα βήμα πριν την χρεοκοπία και ο τότε πρόεδρός του, Θεόφιλος Μητρούδης, θέλοντας να κάνει περικοπές των δαπανών -μεγάλο μέρος των οποίων καταλάμβανε το υψηλό συμβόλαιο του Γκάλη- τού πρότεινε μείωση των αποδοχών του, κάτι, όμως, που εκείνος δε θα δεχθεί. Μετά το αναπόφευκτο «διαζύγιο», ο Νίκος Γκάλης κατηφορίζει για την Αθήνα και το ίδιο έτος εντάσσεται στην ομάδα του Παναθηναϊκού, δεύτερου και τελικού προορισμού της καριέρας του. Εκεί θα αγωνιστεί για τρία χρόνια, κερδίζοντας ένα Κύπελλο Ελλάδος και μια συμμετοχή σε Final Four.

Πρώτος σκόρερ και πασέρ στην Ευρωλίγκα τη σεζόν 1993-94 και
3ος στην Ευρώπη με τον Πανθηναϊκό στο φάιναλ φορ του Τελ Αβίβ το 1994:

br />
Εν έτει 2012, ο μπασκετικός Παναθηναϊκός, κατάφερε να γίνει η ευρωπαϊκή ομάδα που ονειρεύτηκαν το 1992 με Γκάλη οι αδελφοί Γιαννακόπουλοι. Με 32 πρωταθλήματα Ελλάδος και 6 Κύπελλα Πρωταθλητριών Ευρώπης, ο Παναθηναϊκός είναι μακράν η καλύτερη ομάδα της καλαθόσφαιρας στη χώρα μας και μία από τις κορυφαίες παγκοσμίως. Σήμερα, όμως, στη μετα… Ομπράντοβιτς εποχή που χάρισε στην ομάδα των Πρασίνων 5 Κύπελλα Πρωταθλητριών Ευρώπης. Πολλοί είναι αυτοί που εκφράζουν φόβους και προβληματισμούς για τη δυναμικότητα για τη μετέπειτα πορεία του  μπασκετικού Παναθηναϊκού. Εντούτοις, μια τέτοια ομάδα που έκανε ουκ ολίγες φορές την Ευρώπη να υποκλιθεί στην αξία και στο αθλητικό της μεγαλείο, δεν είναι εύκολο να χάσει την αίγλη της. Η ιστορία είναι αυτή που θα κρίνει…

Το τελευταίο ντέρμπι της καριέρας του στις 25 Σεπτεμβρίου 1994:





14 Ιουλίου 2002

Οι Red Hot Chili Peppers ανεβαίνουν στο Νο1 του αγγλικού πίνακα επιτυχιών με το άλμπουμ By The Way.

14 Ιουλίου 1992

•    Σημειώνεται απόπειρα δολοφονίας εναντίον του υπουργού Οικονομικών Ιωάννη Παλαιοκρασά από τη «17 Νοέμβρη» στην πλατεία Συντάγματος. Σκοτώνεται ο περαστικός Θάνος Αξαρλιάν.

14 Ιουλίου 1982

Η ΕΟΚ δέχεται εν μέρει το μνημόνιο που έχει υποβάλει η ελληνική κυβέρνηση.

14 Ιουλίου 1952

Γεννήθηκε ο Κρις Κρος, καλλιτεχνικό ψευδώνυμο του Κρίστοφερ Άλεν, άγγλος μπασίστας και οργανίστας των Ultravox.

14 Ιουλίου 1942

•    50 Έλληνες πατριώτες εκτελούνται από τους Ναζί στο Ηράκλειο της Κρήτης.
•    Το Εθνικό Κογκρέσο της Ινδίας αξιώνει την αποχώρηση των Βρετανών
•    Γεννήθηκε ο Χαβιέ Σολάνα Μαδαριάγα, Ισπανός πανεπιστημιακός, σοσιαλιστής πολιτικός και κομισάριος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την εξωτερική πολιτική.

14 Ιουλίου 1932

Γεννήθηκε ο Ντελ Ριβς, τραγουδιστής της κάντρι. Έγινε περισσότερο γνωστός για τον ύμνο των νταλικέρηδων «Looking Through the Windshield». (Θαν. 1/1/2007).

14 Ιουλίου 1912
Γεννήθηκε ο Γούντι Γκάθρι, αμερικανός τραγουδιστής και συνθέτης της φολκ. («This Land is your Land»). (Θαν. 3/10/1967).


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ