Μεταξύ οργής και ηττοπάθειας η κοινοβουλευτική ομάδα

Απελευθέρωση επαγγελμάτων και μεταρρυθμίσεις για έξοδο από την κρίση

Μεταξύ οργής και απογοήτευσης κινούνται τα στελέχη και οι βουλευτές της ΝΔ καθώς οι πολυδιαφημισμένες πρωτοβουλίες για την αλλαγή του πολιτικού κλίματος καθυστερούν.

Στην δημόσια έκφραση δυσαρέσκειας πρωτοστατεί η λεγόμενη «λαική δεξιά» που θεωρεί ότι η ευρύτερη πολιτική συγκυρία ευνοεί την επανάκαμψή της στο πολιτικό προσκήνιο. Οι βουλευτές ζητούν την αλλαγή της οικονομικής πολιτικής σε φιλολαική κατεύθυνση. Την κατάσταση πε

Μεταξύ οργής και απογοήτευσης κινούνται τα στελέχη και οι βουλευτές της ΝΔ καθώς οι πολυδιαφημισμένες πρωτοβουλίες για την αλλαγή του πολιτικού κλίματος καθυστερούν.

Στην δημόσια έκφραση δυσαρέσκειας πρωτοστατεί η λεγόμενη «λαική δεξιά» που θεωρεί ότι η ευρύτερη πολιτική συγκυρία ευνοεί την επανάκαμψή της στο πολιτικό προσκήνιο. Οι βουλευτές ζητούν την αλλαγή της οικονομικής πολιτικής σε φιλολαική κατεύθυνση. Την κατάσταση περιέγραψε με γλαφυρότητα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ κ. Πάνος Παναγιωτόπουλος ο οποίος δήλωσε ότι αν δεν γίνουν κινήσεις μέσα στους επόμενους τρεις μήνες «θα φύγουμε νύχτα» και πρόσθεσε ότι «ο πρωθυπουργός έχει πάρει τα μηνύματα και θα κάνει τις κινήσεις που πρέπει» εννοώντας τον ανασχηματισμό. Ο κ. Θεόδωρος Καράογλου ερμήνευσε την δήλωση Παναγιωτόπουλου με χιούμορ λέγοντας ότι «προφανώς εννοεί ότι όταν γίνονται εκλογές τα αποτελέσματα βγαίνουν νύχτα». Στο ίδιο κλίμα ο κ. Μάκης Γιακουμάτος επισημαίνει με δηλώσεις του ότι η κυβέρνηση μπαίνει σε δρόμο χωρίς επιστροφή αν προσθέτει ότι «δεν θα πάμε τώρα σε εκλογές σαν να κάνουμε χαρακίρι».  Ο κ. Γιάννης Μανώλης δημοσιοποίησε επιστολή του προς το υπουργό Οικονομίας κ. Γιώργο Αλογοσκούφη στην οποία μιλάει «υπάρχουν πολίτες που δεν μπορούν να επιβιώσουν και παρακολουθούν άναυδοι τον χορό εκατομμυρίων που έχει στηθεί με μίζες και μεσάζοντες». Πρόκειται για μία επιστολή που σε άλλη εποχή θα είχε προκαλέσει μέχρι και ερώτημα διαγραφής του βουλευτή. Ο κ. Κώστας Μαρκόπουλος δήλωσε ότι η κυβέρνηση είναι δύσκολο να ανακάμψει.

Στην πλειοψηφία τους οι βουλευτές αλλά και αρκετοί υπουργοί ζητούν αλλαγή οικονομικής πολιτικής και παρασκηνιακά συνδέουν το αίτημα με τον ανασχηματισμό και την μετακίνηση του κ. Γιώργου Αλογοσκούφη. Στον υπουργό Οικονομίας χρεώνουν εκτός από την «νεοφιλελεύθερη οικονομική πολιτική και αστοχίες όπως την επιλογή και στήριξη του προέδρου της ΔΕΗ κ. Τάκη Αθανασόπουλου που έχει προκαλέσει την αγανάκτηση της κομματικής βάσης».

Η νευρικότητα μεταξύ των βουλευτών αυξάνεται καθώς βλέπουν ότι οι απαραίτητες κατά την άποψή του αλλαγές που θα ανακόψουν την πτώση καθυστερούν και η ΝΔ χάνει πολύτιμο χρόνο ενώ μέρα με την ημέρα αυξάνεται το πολιτικό κόστος. Υπάρχει ο φόβος ότι όταν οι αλλαγές γίνουν θα είναι πλέον αργά. Βουλευτής προέβλεπε ότι «αν μέσα στις δύο επόμενες εβδομάδες ο κ. Καραμανλής δεν προχωρήσει σε αλλαγή πολιτικής και προσώπων το κλίμα θα γίνει εκρηκτικό και θα υπάρξουν ομαδικές εκφράσεις δυσαρέσκειας». Ήδη μεταξύ των βουλευτών υπάρχουν συνεννοήσεις για να είναι πιο αποτελεσματική η πίεση που ασκούν στην ηγεσία.

 Συνομιλητές του πρωθυπουργού πάντως λένε ότι παρά τις πιέσεις των βουλευτών του έχει μεταθέσει τον ανασχηματισμό για μετά τις γιορτές με τον καινούργιο χρόνο.

Ο κ. Καραμανλής δείχνει εγκλωβισμένος. Την Τετάρτη στην συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας για τον προυπολογισμό αναμένεται ότι θα στηρίξει τον κ. Αλογοσκούφη. Ο υπουργός Οικονομίας θα υπεραμυνθεί της οικονομικής του πολιτικής με μικρές μόνο αλλαγές που πόρρω απέχουν από αυτά που ζητούν οι βουλευτές.

Δυσαρέσκεια προκαλούν και οι εξελίξεις στην Εξεταστική Επιτροπή. Όλο και περισσότεροι θεωρούν ότι είναι λάθος η κεντρική γραμμή που δεν αναγνωρίζει ότι υπήρξε σκάνδαλο με πολιτικές ευθύνες. Η κατάθεση της κ. Σωτηροπούλου και τα όσα διαμείφθηκαν με τις παράνομες μαγνητοσκοπήσεις συνομιλιών ευτελίζουν ακόμη περισσότερο την υπόθεση που αποκτά και υποκοσμιακές διαστάσεις. Και φυσικά όλα αυτά δεν είναι προς όφελος της κυβέρνησης.

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

Σαλάτα ψητών λαχανικών

Αν ετοιμάζετε BBQ πρέπει σίγουρα να φτιάξετε και αυτή την πολύ νόστιμη σαλάτα με καλοκαιρινά λαχανικά, που συνοδεύει εξαιρετικά ψητό κρέας και ψάρι.