Κατάρ 2022 - Το Μουντιάλ που σπάει όλες τις παραδόσεις και... με γυναίκες διαιτητές

Κατάρ 2022 - Το Μουντιάλ που σπάει όλες τις παραδόσεις και... με γυναίκες διαιτητές

Oι πρωταγωνιστές και oι μεγάλοι απόντες - Βραζιλία, Γαλλία και Αργεντινή ξεχωρίζουν, αλλά και Ισπανία, Γερμανία - Ερωτηματικό η Αγγλία

qatar-ref-0
Όλες οι παραδόσεις κάποτε σπάνε... Χιλιοειπωμένο ποδοσφαιρικό κλισέ. Το οποίο όμως βρίσκει τέλεια εφαρμογή στο 22ο Παγκόσμιο Κύπελλο ποδοσφαίρου που θα κάνει σέντρα την επόμενη Κυριακή 20 Νοεμβρίου.

Κι έτσι η παραδοσιακή εικόνα «πίτσα, μπύρα και μπαλίτσα με την τηλεόραση στο μπαλκόνι», μπαίνει στα άλμπουμ των αναμνήσεων καθώς φέτος ελέω Κατάρ το σκηνικό θα είναι διαφορετικό.
Τουλάχιστον για όλους τους κατοίκους του Βορείου ημισφαιρίου, οι οποίοι θα απολαύσουν το πρώτο τους χειμερινό Μουντιάλ με το τζάκι αναμμένο και την ελπίδα πως το θέαμα που θα μας χαρίσουν οι 32 φιναλίστ θα μας ζεστάνει όλους.

Το τελευταίο 32άρι ταμπλό

«Το Κατάρ είναι χωνευτήρι πολλών πολιτισμών...», συνηθίζουν να λένε αρκετοί απ' αυτούς που έχουν επισκεφτεί το μικροσκοπικό Εμιράτο που έχει έκταση μόλις 11.637 τετραγωνικά χιλιόμετρα και πληθυσμό 2.657.000 κατοίκους.
Σ' αυτή τη λωρίδα γης που βρέχεται από τον περσικό κόλπο και συνορεύει με τη Σαουδική Αραβία αναμένεται να βρεθούν 1.5 εκατομμύριο ψυχές για να παρακολουθήσουν τις κορυφαίες ομάδες του πλανήτη στην προσπάθεια τους να κατακτήσουν τον τίτλο, σ' ένα τουρνουά που για πολλούς λόγους θα μείνει στην ιστορία.
075_holmes-notitle221112_nprTG_3
Κλείσιμο

Το Παγκόσμιο Κύπελλο που ξεκινά την ερχόμενη Κυριακή είναι και το τελευταίο που θα διεξαχθεί με 32 ομάδες... Από το 1982 έως το 1998 η τελική φάση διεξάγονταν με 24 ομάδες (πιο πριν ήταν 16) για να αυξηθούν από το 2002 σε 32 και από το επόμενο τουρνουά (ΗΠΑ, Καναδάς, Μεξικό) θα φτάσουμε στις 48.

Η αλήθεια είναι ότι η FIFA προσπάθησε να αυξήσει τις ομάδες από φέτος, προτείνοντας στους Καταριανούς (την εποχή που είχε επιβληθεί εμπάργκο στο Εμιράτο) να μπει μία συνδιοργανώτρια χώρα (Σαουδική Αραβία ή Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα), αλλά η κατηγορηματική τους αντίδραση δεν άφησε και πολλά περιθώρια.

Το τελευταίο για Ρονάλντο, Μέσι;

Ο Κριστιάνο είναι στα 37 του, ο Λιονέλ στα 35... Ο πρώτος έχει φτάσει ως τα ημιτελικά ενός Μουντιάλ, ο δεύτερος μέχρι και τον τελικό (2014), αλλά κανείς τους δεν έχει σηκώσει την κούπα. Μοναδική τους παρηγοριά τα ηπειρωτικά πρωταθλήματα που κατέκτηση (Euro 2016 και Copa America 2021).
F2

Στις 6 Οκτωβρίου ο Λιονέλ Μέσι αιφνιδιαστικά αποφάσισε να εξομολογηθεί αυτό που δεν ήθελαν να ακούσουν οι οπαδοί της Αργεντινής... «Σίγουρα, αυτό το Παγκόσμιο Κύπελλο θα είναι το τελευταίο μου», είπε σε τηλεοτπική του συνέντευξη και οι οπαδοί της αλμπισελέστε ζουν με το όνειρο της επιστροφής στο θρόνο μετά από 36 ολόκληρα χρόνια (1986 Μεξικό).

Αντιθέτως ο Κριστιάνο Ρονάλντο στις 22 Σεπτεμβρίου προειδοποίησε πως «... το ταξίδι μου δεν έχει τελειώσει ακόμα. Θέλω να είμαι παρών στο Παγκόσμιο Κύπελλο (2022), αλλά και στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα (2024)». Το 2026 μοιάζει πολύ μακρινό και λογικά αυτή θα είναι και η δική του τελευταία παράσταση σε Μουντιάλ.
F3_1

Αργεντινή (3ος όμιλος) και Πορτογαλία (8ος όμιλος) βρίσκονται στις αντίθετες πλευρές του ταμπλό και η μοναδική περίπτωση να βρεθούν αντίπαλοι θα είναι εφόσον φτάσουν στον ημιτελικό ή στον τελικό. Σύμφωνα με τους μπουκ αυτό το σενάριο είναι πολύ πιθανό για την Αργεντινή, όχι όμως και για τους Πορτογάλους...

referees


Γυναίκες διαιτητές για πρώτη φορά

Η Στεφανί Φραπάρ το καλοκαίρι του 2021 έγινε η πρώτη γυναίκα διαιτητής που ορίστηκε να διευθύνει αγώνες σε τελική φάση Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος.
Η Γαλλίδα ρέφερι μαζί με τις Σαλίμα Μουκανσάγκα από τη Ρουάντα και Γιοσίμι Γιαμασίτα από την Ιαπωνία θα γράψουν ιστορία στο Κατάρ καθώς επιλέχθηκαν να διευθύνουν αγώνες του Μουντιά, ενώ η γυναικεία παρουσία στο διαιτητικό κομμάτι δεν σταματά εκεί καθώς οι Νέουζα Μπακ από τη Βραζιλία, Κάρεν Ντρίας Μεδίνα από το Μεξικό και η Αμερικανίδα Κάθριν Νέσμπιτ, έχουν οριστεί ως βοηθοί διαιτητές.
Συνολικά 36 διαιτητές, 69 βοηθοί διαιτητές και 24 διαιτητές VAR έχουν επιλεγεί από τη FIFA για το τουρνουά.

Οι προβλέψεις δίνουν πρωταθλητή από τη Λατινική Αμερική

Οι στοιχηματικές εταιρίες είναι απ' αυτές που πανηγυρίζουν μέσα στην κρίση καθώς μόνο μέσα στο πρώτο εξάμηνο είχαν άνοδο 25% (από τα 10.2 δισ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2021 πήγαμε στα 12.8 δισ. το 2002) και με το Μουντιάλ προ των πυλών οι αριθμοί αναμένεται να εκτιναχθούν.

Οι λογαριασμοί θα γίνουν στο τέλος, αλλά προς το παρόν το δικό τους ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι αποδόσεις που δίνονται για τον πιθανό νικητή.
Η Βραζιλία ήταν και παραμένει το φαβορί με απόδοση που κυμαίνεται από το 5.5 στο 6, ενώ στη δεύτερη θέση εναλλάσσονται Γαλλία (μεταξύ 6 και 7) και Αργεντινή (μεταξύ 7 και 8) με την Αγγλία να ακολουθεί με απόδοση 9.
Υπάρχουν και οι άλλες προβλέψεις που δίνουν ένα διαφορετικό χρώμα στον συγκεκριμένο τρόπο προσέγγισης του Μουντιάλ.
F3_2

Αυτή που παρουσιάζει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον είναι της εταιρίας EA Sports (η εταιρία πίσω από το διασήμο video game FIFA).

Στον... εξομοιωτή του παγκοσμίου οι άνθρωποι της εταιρίας «έπαιξαν» και τους 64 αγώνες με το τελικό αποτέλεσμα να θέλει την Αργεντινή πρωταθλήτρια με γκολ του Λιονέλ Μέσι στον τελικό κόντρα στη Βραζιλία!
«Μα η Βραζιλία με την Αργεντινή μπορούν να συναντηθούν μόνο στον ημιτελικό», αναρρωτήθηκαν οι περισσότεροι χωρίς να δοθεί κάποια απάντηση, ωστόσο εδώ πρέπει να αναφέρουμε το εξής. Η EA Sports είχε κάνει ανάλογες προβλέψεις στα τρία προηγούμενα Μουντιάλ (2010, 2014, 2018) και δικαιώθηκε στο απόλυτο καθώς οι τίτλοι κατέληξαν διαδοχικά σε Ισπανία, Γερμανία, Γαλλία...

Η αλήθεια είναι ότι Βραζιλία, Γαλλία και Αργεντινή είναι όντως οι τρεις ομάδες που ξεχωρίζουν, ωστόσο κανείς δεν μπορεί να ξεγράψει εύκολα Ισπανία και Γερμανία που θα παρουσιάσουν στα γήπεδα του Κατάρ πολλά από τα νέα τους αστέρια, ενώ ένα μεγάλο ερωτηματικό είναι η Αγγλία.
068_AA_08112022_932747

Οι μεγάλοι απόντες

Όπως σε κάθε τουρνουά, έτσι και σ’ αυτό υπάρχουν ηχηρές απουσίες τόσο από πλευράς ομάδων όσο κι από πλευράς αθλητών.
Ξεκινώντας από τις ομάδες η Ιταλία μετά το Μουντιάλ της Ρωσίας κατάφερε να μείνει εκτός κι απ’ αυτό του Κατάρ, παρόλο που ενδιάμεσα κατέκτησε το Euro 2020!

Η Σκουάντρα Ατζούρα (με 4 κατακτήσεις Παγκοσμίων Κυπέλλων) πήρε τη 2η θέση στον όμιλο της καθώς την προσπέρασε η Ελβετία (!) και στα μπαράζ, ενώ όλοι περίμεναν ότι θα είχαμε έναν μεγάλο τελικό κόντρα στην Πορτογαλία, έκανε το θαύμα της και ηττήθηκε με 1-0 από τη Βόρειο Μακεδονία.

Εκτός έμεινε και η Αίγυπτος του Μοχάμεντ Σαλάχ η οποία αποκλείστηκε στα μπαράζ της Αφρικής από την Σενεγάλη του Σαντιό Μανέ με τον τελευταίο να προκαλεί… εμφράγματα στους συμπατριώτες του όταν τραυματίστηκε στον αγώνα με τη Μπάγερν, αλλά τελικά είναι στην αποστολή.

Τις ποιο σημαντικές απώλειες πάντως τις έχει η Γαλλία καθώς εκτός έμειναν οι Ενγκολό Καντέ, Πολ Πογκμπά τα δύο βασικά αμυντικά χαφ στην πορεία προς τον τίτλο το 2018…

Στη Γερμανία υπάρχει η απώλεια του Ρόις, ο οποίος στάθηκε για μια ακόμη φορά άτυχος (λόγω τραυματισμών έχει χάσει τα 5 τελευταία μεγάλα τουρνουά), ενώ στην Αγγλία προέκυψαν οι απώλειες των Τσίλγουελ, Ρις.

Όσον αφορά τους «Έλληνες» που θα αγωνιστούν στο Μουντιάλ, υπάρχουν αρκετοί νυν και πρώην ποδοσφαιριστές που θα βρεθούν στο Κατάρ.
Οι Κούντε (Ολυμπιακός), Ενκουλού (Άρης) κι ο Επασί άλλοτε τερματοφύλακας των Λαμία, Λεβαδειακού, ΟΦΗ, είναι στην αποστολή του Καμερούν, ο Σιμάνσκι της ΑΕΚ σ’ αυτήν της Πολωνίας (όπως κι ο πρώην Ενωσίτης Κριχόβιακ κι ο πρώην του ΠΑΟΚ Σφιντέρσκι), ενώ η ΑΕΚ κι άλλους εκπροσώπους καθώς ο Βίντα είναι στην ομάδα της Κροατίας (στην αποστολή κι ο πρώην κιτρινόμαυρος Λιβάγια) και οι Χατζισαφί, Μοχαμαντί στην ομάδα του Ιράν.

Τέλος στην επιλογή της Σερβίας είναι και ο Άντριγια Ζίβκοβιτς του ΠΑΟΚ, σ’ αυτήν της Γκάνας ο Μποάκι της Λαμίας και οι δύο Χουάνγκ του Ολυμπιακού στην ομάδα της Νότιας Κορέας κι ο επίσης ερυθρόλευκος Σισέ στην Σενεγάλη.
Οι Ομοσπονδίες έχουν περιθώριο να δηλώσουν τις τελικές τους επιλογές έως τη Δευτέρα 14 Νοεμβρίου και αυτή η λίστα μπορεί να μεγαλώσει καθώς πολλές ελπίδες να συμπεριληφθεί στην αποστολή του Καναδά έχει ο Κορνέλιους του Παναιτωλικού, στην αποστολή του Μεξικό ο Πινέδα της ΑΕΚ και σ’ αυτήν της Τυνησίας ο Κεσχρίντα του Ατρομήτου.
053_AR-22114QATAR01010_2


Οι 8 όμιλοι της τελικής φάσης

Η Αυστραλία και η Κόστα Ρίκα ήταν οι τελευταίες ομάδες που συμπλήρωσαν το παζλ των 32 φιναλίστ του 22ου Παγκοσμίου Κυπέλλου καθώς απέκλεισαν στους αγώνες μπαράζ τον περασμένο Ιούνιο Περού και Νέα Ζηλανδία.
Από την κλήρωση δεν προέκυψε κάποιος «όμιλος του θανάτου» με εξαίρεση τον 5ο όπου συνυπάρχουν οι (φουλ ανανεωμένες) Ισπανία, Γερμανία, αλλά έχουμε κάποια ζευγαρώματα που παρουσιάζουν μεγάλο ενδιαφέρον.

Όπως για παράδειγμα ο δεύτερος όμιλος όπου συνυπάρχουν η Αγγλία με την Ουαλία και οι ΗΠΑ με το Ιράν, αλλά και ο 8ος όπου η Ουρουγουάη και η Γκάνα ξαναβρίσκονται αντίπαλες μετά τον δραματικό προημιτελικό του 2010. Τότε με το σκορ στο 1-1 στο 90’ ο Λουίς Σουάρες έδιωξε τη μπάλα με το χέρι πριν περάσει τη γραμμή, για να αποβληθεί αλλά οι Γκανέζοι αστόχησαν και τελικά οι λατινοαμερικάνοι πήραν την πρόκριση στα πέναλτι.
Ένα άλλο αξιοσημείωτο γεγονός ότι ο 4ος και ο 7ος όμιλος είναι σχεδόν ίδιοι με το 2018.

Στο Μουντιάλ της Ρωσίας είχαμε Γαλλία, Αυστραλία, Δανία, Περού (3ος όμιλος) και τώρα έχουμε Γαλλία, Δανία, Τυνησία, Αυστραλία (4ος όμιλος), ενώ στον 5ο όμιλο η σύνθεση ήταν Βραζιλία, Ελβετία, Κόστα Ρίκα, Σερβία και τώρα ο 7ος όμιλος είναι Βραζιλία, Ελβετία, Σερβία, Καμερούν.
GIA_GRAFIMA_000_32LP4Z4σσσ

Αναλυτικά οι όμιλοι της τελικής φάσης:
1ος: Κατάρ, Ολλανδία, Σενεγάλη, Ισημερινός
2ος: Αγγλία, ΗΠΑ, Ιράν, Ουαλία
3ος: Αργεντινή, Μεξικό, Πολωνία, Σαουδική Αραβία
4ος: Γαλλία, Δανία, Τυνησία, Αυστραλία
5ος: Ισπανία, Γερμανία, Ιαπωνία, Κόστα Ρίκα
6ος: Βέλγιο, Κροατία, Μαρόκο, Καναδάς
7ος: Βραζιλία, Ελβετία, Σερβία, Καμερούν
8ος: Πορτογαλία, Ουρουγουάη, Νότια Κορέα, Γκάνα

Όσον αφορά το σύστημα διεξαγωγής δεν υπάρχει καμία διαφοροποίηση με τις δύο πρώτες ομάδες να προκρίνονται στα νοκ άουτ.
Η φάση των ομίλων ολοκληρώνεται την Παρασκευή 3/12 και από το Σάββατο 3/12 ξεκινούν οι αγώνες γι τη φάση των 16.
Οι προημιτελικοί είναι προγραμματισμένοι να διεξαχθούν το διήμερο 9/10 Δεκεμβρίου, οι ημιτελικοί 14/15 Δεκεμβρίου με τον αγώνα για τις θέσεις 3-4 το Σάββατο 17 Δεκεμβρίου και ο μεγάλος τελικός την Κυριακή 18/12.
referees


VAR, Goal Line Technology και ημιαυτόματο οφσάιντ

Τα δύο πρώτα έχουν μπει στη ζωή μας εδώ και αρκετό καιρό. Το ημιαυτόματο οφσάιντ (SAOT) που έρχεται να προστεθεί στη λειτουργία του VAR, χρησιμοποιεί πολλαπλές κάμερες για να παρακολουθεί τις κινήσεις των παικτών συν έναν αισθητήρα στην μπάλα και θα εμφανίζει γρήγορα τρισδιάστατες εικόνες στις οθόνες του γηπέδου για να βοηθήσει τους φιλάθλους να κατανοήσουν την απόφαση του διαιτητή.
Κάθε στάδιο στο Κατάρ θα έχει 12 συγχρονισμένες εσωτερικές κάμερες για την παρακολούθηση 29 σημείων δεδομένων στο σώμα κάθε παίκτη 50 φορές το δευτερόλεπτο. Τα δεδομένα υποβάλλονται σε επεξεργασία με χρήση τεχνητής νοημοσύνης για τη δημιουργία μιας τρισδιάστατης γραμμής οφσάιντ που αποστέλλεται στην ομάδα των αξιωματούχων του VAR.
F6

Η FIFA μοιράζει πολλά λεφτά

Για ένα Παγκόσμιο Κύπελλο για το οποίο δαπανήθηκαν περισσότερα από 200 δισεκατομμύρια δολάρια (κατασκευή γηπέδων και υποδομών) μπορεί τα περίπου 450 εκατομμύρια που θα δώσει η FIFA στις 32 φιναλίστ να μοιάζουν ψίχουλα, αλλά σίγουρα είναι ένα πολύ σημαντικό έσοδο.

Η νικήτρια ομάδα θα αποχωρήσει από το Εμιράτο με μια επιταγή 42 εκατομμυρίων δολαρίων, ενώ η φιναλίστ
θα πάρει συνολικά 32 εκατομμύρια δολάρια.

Η χώρα που θα κατακτήσει την τρίτη θέσει θα καρπωθεί 27 εκατ. δολάρια, ενώ η τέταρτη δύο λιγότερα (25 εκατ δολάρια).
Από κει και πέρα από την 5η έως την 8η θέση κάθε ομοσπονδία θα πάρει 17 εκατ., από την 9η έως την 16η 13 εκατ. και οι ομάδες από τις θέσεις 17 έως τις 32, θα πάρουν ένα ποσό 9 εκατ. δολαρίων.

Το πρώτο Παγκόσμιο Κύπελλο που θα μεταδοθεί από ελληνικό ιδιωτικό κανάλι

Στο πρώτο παγκόσμιο κύπελλο που θα διεξαχθεί χειμώνα, θα φιλοξενηθεί στη Μέση Ανατολή και θα έχουμε γυναίκες διαιτητές να διευθύνουν τους αγώνες, ένα άλλο… οχυρό που έπεσε ήταν αυτό του τηλεοπτικού παρόχου.
Ο ΑΝΤ1 αφού το 2021 έγινε ο πρώτος ιδιωτικός σταθμός στην Ελλάδα που μετέδωσε την τελική φάση ενός Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος, γράφει ξανά ιστορία καθώς θα κατέχει και την πρωτιά μετάδοσης ενός Μουντιάλ.
Οι 64 αγώνες της διοργάνωσης θα μεταδοθούν ζωντανά και αποκλειστικά από τον ΑΝΤ1 και το ΑΝΤ1+, ενώ καθημερινά θα υπάρχουν και οι ειδικές εκπομπές.


Ειδήσεις σήμερα:

Αστυνομικός της τουρκικής πρεσβείας στην Ελλάδα έψαχνε Γκιουλενιστές σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, αποκαλύπτει το Nordic Monitor

Αυξήσεις στις συντάξεις, μόνιμες οι μειώσεις στις εισφορές - Στη Βουλή το ασφαλιστικό νομοσχέδιο

Πετρελαιοφόρο ισραηλινών συμφερόντων χτυπήθηκε από drone με εκρηκτικά ανοιχτά του Ομάν
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK