Κατερίνα Χέλμη: Η Σαϊεντολογία με εκφράζει

Κατερίνα Χέλμη: Η Σαϊεντολογία με εκφράζει

«Εμένα η Σαϊεντολογία με έκανε να συνειδητοποιήσω ότι δεν θέλω να 'χω ένα παιδί που να υποφέρει μελλοντικά»

Κατερίνα Χέλμη: Η Σαϊεντολογία με εκφράζει
Την αποκάλυψη ότι έχει ασπαστεί τη Σαϊεντολογία έκανε η Κατερίνα Χέλμη, μιλώντας στην εφημερίδα «Lifo».

Σε μια συνέντευξη εφ' όλης της ύλης η ηθοποιός που έχει χαραχθεί στις μνήμες μας ως η πιο «καλόκαρδη πόρνη» του κινηματογράφου, μιλά για όλους και για όλα. Προβαίνει σε αποκαλύψεις για τα μεγάλα «αστέρια» του κινηματογράφου, κάνει τη μεγάλη αποκάλυψη για την Σαϊεντολογία, και αναφέρεται στον αγαπημένο της ποιητή, τον Καβάφη.

«Είχα θρησκειολογικές αναζητήσεις και παρακολουθούσα σεμινάρια του «Christian Scientist»! Είναι το καλύτερο περιοδικό στην Αμερική με χιλιάδες επιστήμονες. Η Σαϊεντολογία με εκφράζει γιατί μπορεί να απαλύνει τον φόβο του θανάτου. Σε κάνει να φεύγεις ήρεμα και ειρηνικά», αναφέρει χαρακτηριστικά στη συνέντευξή της η κυρία Χέλμη που δε διστάζει να παραδεχτεί ότι έχει ασπαστεί την Σαϊεντολογία.

Η συνέντευξη είναι ένα οδοιπορικό που ξεκινά από το ξεκίνημα της ζωής της, μέχρι και σήμερα. Το «αντράκι» Κατερίνα Χέλμη που έπαιζε ξύλο με τους χωροφύλακες όταν διαδήλωνε κατά της δικτατορίας, η συμπονετική ηθοποιός που στεκόταν στο πλευρό της Αλίκης έχει έναν καλό λόγο για όλους. Πώς η Κατερίνα Χέλμη βίωνε τους δύσκολους ρόλους που έπαιζε στη μεγάλη οθόνη και πώς την ακολουθούν μέχρι και σήμερα; Η συνέντευξη κατευθύνεται και σε επίκαιρα μονοπάτια. Ο δημοσιογράφος την περιγράφει ως gay icon, με εκείνη να σχολιάζει ότι δεν την ενοχλεί που οι ομοφυλόφιλοι την μιμούνται. Μια συνέντευξη, που απλά, αξίζει να διαβαστεί. 


Κλείσιμο
Ακολουθεί απόσπασμα της συνέντευξης 


— Σας θυμάμαι το 1999 στο Σύνταγμα, δίπλα μου, κ. Χέλμη, στη συναυλία κατά των βομβαρδισμών στη Σερβία. Τραγουδούσαμε παρέα «Χτυπούν το βράδυ στην ταράτσα τον Ανδρέα» του Θεοδωράκη κι ήσασταν απ' τους λίγους που δεν ήταν άχαροι μες στο πλήθος. Στη ζωή σας έχετε κατέβει πολύ στους δρόμους;

Το θυμάμαι κι εγώ, ναι! Όχι μόνο κατέβαινα στους δρόμους, αλλά έχω φάει και ξύλο. Εργαζόμουν στη Θεσσαλονίκη, στο ΚΘΒΕ, και όταν έγινε η δεύτερη εξόρμηση των παιδιών κατά της δικτατορίας του Ιωαννίδη βγήκα κι εγώ μαζί τους στον δρόμο. Με μάζεψαν οι χωροφύλακες και, νταν-νταν, με άρχισαν στο ξύλο! Με γλίτωσε ο διευθυντής του θεάτρου που πήγε και τους είπε «οι καλλιτέχνες είναι έτσι» ή «ο ρόλος της είναι αυτός» κ.λπ.


— Σας κάλυψε, με λίγα λόγια. Ήταν χούντα και αυτό έπρεπε να κάνει. — Εσείς ήσασταν αριστερή;

Όχι, εγώ είμαι αναρχική. Δεν ήμουν ποτέ με κανέναν, δεν μπόρεσε κανείς να με «τοποθετήσει» ή να μου βάλει βραχιολάκι. Είχα χαρακτήρα αυτεξούσιο. 


— Είσαστε απ' τους λίγους Έλληνες ηθοποιούς που έχουν περάσει απ' όλες τις μεγάλες σχολές: Εθνικό, Τέχνης και Πέλου Κατσέλη. Πώς συνέβη αυτό;
Ήμουν καλά στο Εθνικό, αλλά ο Βασίλης Διαμαντόπουλος μου έβαλε την ιδέα: «Έλα και από τον Κάρολο, πρέπει να μάθεις απ' αυτόν, γιατί έχεις κάτι που πρέπει να το διδαχτείς». Έτσι άλλαξα σχολή, τόσο απλά. Με θέλανε. 

— Σας συμπαθούσε ο Κουν; Πώς;
(γέλια) Ήταν λακωνικός! Δεν με χώνευε (χαμηλώνει τη φωνή της).

— Ο Μάνος Χατζιδάκις είχε πει το περίφημο: «Θεέ μου, πόσες αμαρτίες πρέπει να έχει διαπράξει αυτή η πόλη για να έχει τόσο πολλές εκκλησίες!».
Ακριβώς. Οι άνθρωποι εκεί ήταν πιο θεοσεβούμενοι συγκριτικά με τους Αθηναίους. Νοίκιαζα ένα σπίτι μαζί με μια φίλη, που έγινα και κουμπάρα της μετά, η οποία με παρότρυνε να έχω έναν σκεπτικισμό, να είμαι ταπεινή, να μη σκορπίζομαι.


— Μες στην πολλή συνάφεια του κόσμου, που λέει κι ο ποιητής.
Τον έχω υπηρετήσει κι αυτόν!
— Τι εννοείτε; Πήγα με τον Μοσκώφ στην Αλεξάνδρεια, όπου απήγγειλα τα ποιήματα του Καβάφη.

— Είναι ο μεγαλύτερος Έλληνας ποιητής;
Είναι! Πρέπει να μπορείς να δεις μέσα στην ποίησή του, να διεισδύσεις, αλλιώς... Αρνάκι άσπρο και παχύ.

— Στη ζωή σας συγχρωτιστήκατε με ποιητές;
Όταν ήμουν μαθήτρια, είχα έναν πολύ καλό φίλο, τον Δημήτρη Χριστοδούλου.

— Που έγραψε και τα καλύτερα λαϊκά τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη.
Αυτός, ναι! Με λάτρευε και με θαύμαζε σαν φιγούρα, σαν κορίτσι. Δεν μου «κόλλησε» ποτέ, μαζί μου ήτανε... τι να σου πω τώρα! «Κατερίνα, εσύ έχεις μυαλό», μου 'λεγε, «πρέπει να μπεις στο πανεπιστήμιο». «Δεν έχω καιρό», του απαντούσα, «πάω στη σχολή». Τελείωνα το Γυμνάσιο, πήγαινα και μπαλέτο ταυτόχρονα. Ήμουν γεμάτη. Ήμασταν μια παρέα από μικρά παιδιά με τον Ευαγγελάτο και τον Σβολόπουλο, τον μετέπειτα σύζυγό μου.

— Ο Διαμαντόπουλος, να ένας αναρχικός καλλιτέχνης. Όλοι αυτοί ήταν τόσο χρεωμένοι, που αναγκάστηκαν να φύγουν στο εξωτερικό. Το ξέρατε αυτό;

— Για πότε μιλάτε;
Για τότε. Όλοι αυτοί φεύγανε στο Παρίσι. Ο Διαμαντόπουλος, ο Κούνδουρος.

— Αυτοεξόριστοι στο Παρίσι έφευγαν λόγω χούντας. Αυτοεξόριστοι, αλλά χρωστάγανε κιόλας. (γέλια)

— Ίσως ο Χατζιδάκις να ήταν πολύ ειλικρινής όταν έγραφε στο βιογραφικό του ότι έφυγε στην Αμερική λόγω χρεών προς την εφορία και όχι για αντιστασιακούς λόγους.
Σάμπως τους άλλους τους ρώτησαν για να το πουν αυτό; Ο Χατζιδάκις το είπε, αλλά ο Διαμαντόπουλος, ο Φυσσούν, ο Ληναίος, δεν το είπαν.

— Καθίστε λίγο, οι άλλοι έκαναν αντιδικτατορικό αγώνα και με δυο λόγια εσείς τώρα τους αποκαθηλώνετε. Τι να κάνω; Έτσι έχουν τα πράγματα. Έλληνες είμαστε.

— Ο Έλληνας δηλαδή λέει ψεματάκια που τον συμφέρουν;
Κάποιος μου 'χε πει μια μάγκικη έκφραση για όλο αυτό − απ' τον άντρα μου την έχω ακούσει.

— Υποδυθήκατε με εντυπωσιακή φυσικότητα την πόρνη, ήσασταν το ωραίο κορίτσι, το όχι μοιραίο, που τα έλεγε με τον λαϊκό του τρόπο.
Κοιτάξτε, ήταν έτσι όπως τα λέτε, καμία όμως απ' όλες αυτές στα «Κόκκινα Φανάρια» δεν έπαιζε τον ρόλο μου. Εγώ βρήκα την καθημερινότητα του ρόλου μου. Αν ξαναδείτε την ταινία, προσέξτε πως όλες ήταν σαν να βγήκαν απ' τον Τσούχλο ή δεν ξέρω κι εγώ από ποια μπουτίκ. Τέτοια πράγματα φορούσαν στην Τρούμπα, σαν της Καρέζη και της Χρονοπούλου;

— Από σχολές μέχρι τις «Κούκλες» στη Συγγρού, που σας κάνουν οι τρανσέξουαλ. Τι είν' αυτό που μου λέτε, δεν το ξέρω!

— Γυναίκες τρανσέξουαλ που σας μιμούνται, έτσι ακριβώς όπως παίζετε στη σκηνή.
Α, μπα! Και γιατί το κάνουν;

— Σόου κάνουν, άλλη παριστάνει τη Βουγιουκλάκη, άλλη εσάς, έτσι πάει και διασκεδάζει ο κόσμος. Πάρα πολλές φύσεις με λατρεύουν εμένα, όχι μόνο οι τραβεστί, αλλά και οι ομοφυλόφιλοι γενικά.

— Είστε gay icon, ναι.
Βάσει αυτής της σκηνής.

— Μ' ενδιαφέρει ν' ακούσω πώς το ερμηνεύετε εσείς ψυχολογικά.
Θα ήθελαν πάρα πολύ οι ομοφυλόφιλοι να πέσουν στα πόδια του εραστή τους.

— Πώς και παντρευτήκατε σε ώριμη ηλικία;
Δεν ήθελα πρωτύτερα, δεν με ενδιέφερε.


— Πιστεύατε ότι θα ήταν τροχοπέδη στο θέατρο;
Είχα πολλές προτάσεις, αλλά όλοι ήθελαν να παρατήσω το θέατρο.


 — Ούτε χτύπησε ποτέ μέσα σας το καμπανάκι της μητρότητας.
Όχι. Είχα θρησκειολογικές αναζητήσεις και παρακολουθούσα σεμινάρια του «Christian Scientist»! Είναι το καλύτερο περιοδικό στην Αμερική με χιλιάδες επιστήμονες.


— Καθίστε, γιατί εγώ έβγαλα λαβράκι σήμερα! Για τη Σαϊεντολογία μού μιλάτε! Ενδιαφέρον!
Ακριβώς. Η Σαϊεντολογία λέει πως δεν είναι απαραίτητο να κάνεις παιδί ως γυναίκα. Γιατί να φέρεις ένα παιδί στον κόσμο και να υποφέρει;


 — Καλά, δεν χρειάζεται να 'σαι σαϊεντολόγος για να το πεις αυτό.
Εμένα η Σαϊεντολογία με έκανε να συνειδητοποιήσω ότι δεν θέλω να 'χω ένα παιδί που να υποφέρει μελλοντικά. Έκανε ο αδερφός μου ένα κι έτσι έχω ανίψι τώρα.

 — Η σχέση σας με τη Σαϊεντολογία ποια είναι σήμερα;
Πάρα πολλοί μεγάλοι ηθοποιοί παγκοσμίως την έχουν ασπαστεί. Τον Ρίτσαρντ Γκιρ λέτε;

— Και όχι μόνο. Ο Τομ Κρουζ, ο Τραβόλτα, μέχρι και ο Τσικ Κορία υπήρξε οπαδός της.
Η Σαϊεντολογία με εκφράζει γιατί μπορεί να απαλύνει τον φόβο του θανάτου. Σε κάνει να φεύγεις ήρεμα και ειρηνικά.


Πηγή: www.lifo.gr


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης