Το βράδυ της Τρίτης 13 Μαΐου, η σκηνή του πρώτου ημιτελικού της Eurovision 2025 στη Βασιλεία, πήρε «φωτιά» – κυριολεκτικά και μεταφορικά – με την εμφάνιση της Αλβανίας. Οι Shkodra Elektronike, το εκκεντρικό μουσικό ντουέτο, παρουσίασαν το τραγούδι «Zjerm» («Φωτιά») κατακτώντας τις εντυπώσεις των τηλεθεατών.
Η σκηνική παρουσία συνδύασε τον ηλεκτρονικό μινιμαλισμό με έντονες αναφορές στην αλβανική λαϊκή παράδοση. Η τραγουδίστρια Beatriçe Gjergji ανέβηκε στη σκηνή ντυμένη με σύγχρονη εκδοχή παραδοσιακής φορεσιάς. Δίπλα της, ο παραγωγός Kolë Laca συντόνιζε τα ηλεκτρονικά beats που «έδεσαν» άψογα με βαλκανικά μοτίβα.
Δείτε το βίντεο από την εμφάνιση της Αλβανίας
Η χρήση έντονου κόκκινου φωτισμού, καπνών και δυναμικών φωνητικών εφέ, σε συνδυασμό με τη λιτή αλλά σκηνοθετικά επιμελημένη χορογραφία, δημιούργησαν μια ιδιαίτερη εμπειρία που ξέφυγε από τα συνηθισμένα της Eurovision. Το κοινό στο στάδιο χειροκρότησε θερμά την εμφάνιση, ενώ στα social media το #Zjerm έγινε σύντομα trend.
Το τραγούδι, που είχε ήδη αγαπηθεί στο Festivali i Këngës, όπου και κέρδισε την πρώτη θέση, παραμένει εξ ολοκλήρου στην αλβανική γλώσσα, κάτι που – όπως δήλωσαν οι ίδιοι οι καλλιτέχνες – «ήταν συνειδητή επιλογή, για να μην χαθεί η ψυχή του κομματιού».
Η πρωτοβουλία του WHEN και της Ολυμπιακής Ζυθοποιίας περνά στην επόμενη φάση της, προσφέροντας τρίμηνη εξατομικευμένη καθοδήγηση σε 20 γυναίκες επιχειρηματίες του κλάδου HORECA.
Υπάρχουν ερωτήσεις που πολλοί γονείς κάνουν ψιθυριστά. Και άλλες που δεν κάνουν ποτέ. Όχι γιατί δεν τους απασχολούν. Αλλά γιατί φοβούνται ότι η απάντηση μπορεί να τους γεμίσει ενοχές.
Το διήμερο της διοργάνωσης περιλαμβάνει τον 2ο διεθνή αγώνα ποδηλασίας UCI Gran Fondo Loutraki Greece, ποδηλατική Expo, pasta party, τεχνικές παρουσιάσεις και μια μεγάλη γιορτή στην τελετή απονομής των μεταλλίων, με την υπογραφή του Kyvernitis Sports & Events