Πώς μια μονοκατοικία στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας σώθηκε από την εγκατάλειψη
mema-agapinou-arthrou

Πώς μια μονοκατοικία στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας σώθηκε από την εγκατάλειψη

Πλέον αποτελεί ένα από τα ωραιότερα σπίτια στην καρδιά της πόλης - Η γνωστή δικηγόρος και νέα του ιδιοκτήτρια Μέμα Σιμωνετάτου - Αγαπηνού φρόντισε για όλα αυτά

Ενα από τα παλαιότερα σπίτια στην Πλάκα ανακαινίστηκε και απέκτησε νέα μορφή συνδυάζοντας την αρχοντιά του χθες με τη μίνιμαλ φιλοσοφία του σήμερα και αποτελεί πλέον ένα ακόμη οικιστικό αριστούργημα στην Αθήνα. Η νέα του ιδιοκτήτρια είναι η διακεκριμένη δικηγόρος Μέμα Σιμωνετάτου-Αγαπηνού, μια γυναίκα με ιδιαίτερο γούστο που λατρεύει το κέντρο της πόλης και ανέλαβε να μεταμορφώσει το ιστορικό αυτό κτίριο σε μια σύγχρονη καλόγουστη κατοικία.



«Η πρώτη φορά που το αντίκρισα ήταν όταν ένας φίλος μου μεσίτης θέλησε να μου δείξει ένα μικρό Bauhaus σπίτι του 1931 σε ένα στενάκι κοντά στην Πλατεία της Αγίας Αικατερίνης στην Πλάκα. Ηταν έρωτας με την πρώτη ματιά. Παρότι εγκαταλελειμμένο στην τύχη του, γεμάτο συνθήματα στους εξωτερικούς τοίχους και πάρα πολλά αντικείμενα και έπιπλα στο εσωτερικό που μαρτυρούσαν τη διαδρομή του στον χρόνο, ήταν ένα γοητευτικό οίκημα», αναφέρει η Μέμα Σιμωνετάτου-Αγαπηνού.



«Η μικρή ταράτσα του με την εκπληκτική θέα στην Ακρόπολη που σε συνεπαίρνει με έκανε να μετατρέψω την αγάπη που ένιωσα σε ανυπομονησία προκειμένου να το επαναφέρω εκεί όπου ανήκε χρονικά, αλλά με μια έντονη πινελιά του σήμερα». Την αναπαλαίωση ανέλαβε η εταιρεία ΒΝΚ Development με αρχιτέκτονα τον βραβευμένο Θανάση Καλογιάννη, ενώ το interior επιμελήθηκε η ίδια η Μέμα Σιμωνετάτου-Αγαπηνού μαζί με τη φίλη της Μαριαλένα Βαρότση.

Το παραμυθένιο οίκημα είναι ένα σπίτι τριών επιπέδων συνολικού εμβαδού 170 τ.μ. όπου αξιοποιήθηκε μέχρι και η τελευταία σπιθαμή. Το κέλυφος έμεινε το ίδιο με απόλυτο σεβασμό στον αρχιτεκτονικό ρυθμό του. Κάποια βασικά δομικά υλικά του, όπως η εσωτερική σκάλα με μωσαϊκό της εποχής, συντηρήθηκαν και αναγεννήθηκαν.



Η μεταλλική μαύρη στριφογυριστή σκάλα του φωταγωγού χρησίμευσε ως μήτρα για να δημιουργηθεί μια ολόιδια νέα σιδερένια σκάλα. Οι παλιοί ξύλινοι δοκοί στο ταβάνι συντηρήθηκαν και βάφτηκαν μαύροι. Τα μάρμαρα, το μέταλλο και το γυαλί άλλες φορές βουτούσαν στο 1930 και άλλες στο σήμερα. Τρεις κρεβατοκάμαρες, από τις οποίες ένα master bedroom, προσφέρουν τη δυνατότητα μιας άνετης διαμονής, αλλά και φιλοξενίας φίλων.



Στην εσωτερική διακόσμηση κυριαρχούν το μαύρο χρώμα και παλιά έπιπλα που απέκτησαν σύγχρονη μορφή, ενώ το σκηνικό ολοκληρώνεται με ιδιαίτερα έργα τέχνης, όπως το χαρακτικό της Χρύσας που ξεχωρίζει πάνω από μια κομόντα στην είσοδο.



Ολες οι ηλεκτρικές συσκευές είναι έξυπνα κρυμμένες πίσω από διακοσμητικά ντουλάπια, ενώ η κουζίνα είναι υπερσύγχρονη με κρυφές εστίες και ο νεροχύτης όταν δεν χρησιμοποιείται μετατρέπεται σε πάγκο. Υπάρχουν όμως κι άλλες εκπλήξεις, που αποδεικνύουν ότι τα πάντα είναι εφικτά όταν υπάρχει φαντασία και ευφυής σχεδιασμός. Λόγω της περιορισμένης έκτασης του ακινήτου, στον χώρο του φωταγωγού δημιουργήθηκε ένας μικροσκοπικός κήπος.



Τα φυτά εξάλλου πρωταγωνιστούν στους χώρους: από δέντρα κουμκουάτ στην ταράτσα με τη μαγευτική θέα στα τείχη της Ακρόπολης μέχρι παπύρους στα υπόλοιπα μπαλκόνια. Εκτός από το σαλόνι, ενεργειακό τζάκι υπάρχει και στην ταράτσα προκειμένου ο επισκέπτης να την απολαμβάνει και τον χειμώνα.

Χωρίς αμφιβολία, ο απόλυτος σεβασμός στην αρχιτεκτονική του χθες με τον εκσυχρονισμό του σήμερα πρόσφερε μια νέα ζωή σ’ αυτό το μικρό κόσμημα στην ομορφότερη γειτονιά της Αθήνας, την Πλάκα. Εναν τόπο που μοσχοβολάει βασιλικό και που με τα παλιά του κτίσματα ταξιδεύει επισκέπτες απ’ όλο τον κόσμο σε άλλες εποχές.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης