Από το «Hangover» στο «Maestro»: Η εξέλιξη του Μπράντλεϊ Κούπερ στον κινηματογράφο

Από το «Hangover» στο «Maestro»: Η εξέλιξη του Μπράντλεϊ Κούπερ στον κινηματογράφο

Πώς ένας από «τους πιο σέξι άντρες» σε μια ταινία για bachelor parties κατέληξε να αναλάβει το διπλό χρέος της σκηνοθεσίας και της ενσάρκωσης του θρυλικού μαέστρου, Λέοναρντ Μπερνστάιν

bradley_cooper_-234
Έγινε παγκοσμίως γνωστός κλέβοντας τις εντυπώσεις στο «Hangover», μια ταινία για τα τρελά μεθύσια και άγρια καμώματα μιας παρέας εργένηδων που γιόρτασαν τον γάμο του φίλου τους. Όμως, ο Μπράντλεϊ Κούπερ γρήγορα απέδειξε ότι ήθελε να απεγκλωβιστεί από την αναλαφρότητα του φιλμικού είδους που τον εξύψωσε και να απαλλαγεί από τον τίτλο του «σέξι» (τον οποίο κέρδισε το 2011 από το περιοδικό «People») και να στραφεί σε πιο ποιοτικές καλλιτεχνικές επιλογές. Μέσα σε λίγες χρονιές εργάστηκε με πυρετώδεις ρυθμούς παίζοντας σε ταινίες - τη μία με την άλλη - με μεγάλους σκηνοθέτες (Ντέιβιντ Ο. Ράσελ, Κλιντ Ίστγουντ) και εδραιώντας ταχέως το όνομα του στην κορυφή του Χόλιγουντ. Κάνοντας μια αναδρομή στις ταινίες-σταθμούς της καριέρας του, εύλογα αναρωτιέται κανείς πώς γίνεται ο άντρας που σπέρνει ευτράπελα το χάος στο πλευρό του Ζακ Γαλιφιανάκης και ο άντρας που εκπαιδεύτηκε για 6 ολόκληρα χρόνια προκειμένου να διευθύνει μια ολόκληρη ορχήστρα αλά Μπερνστάιν, να είναι ο ίδιος άνθρωπος;

The Hangover (2009)
Η επιτυχία της ταινίας άλλαξε την πορεία της καριέρας του Κούπερ, οδηγώντας τον από έναν εμφανίσιμο δευτεραγωνιστή σε έναν ολοκληρωμένο κινηματογραφικό αστέρα. Ο ηθοποιός υποδύθηκε τον δάσκαλο Φιλ Γουένεκ, ο οποίος είναι ο ηγέτης μιας ομάδας φίλων που ονομάζεται «The Wolfpack», οι οποίοι ταξιδεύουν στο Λας Βέγκας για τον γάμο του φίλου τους Νταγκ, αλλά μετά από μια νύχτα πάρτι, ξυπνούν για να βρουν ένα μωρό στη ντουλάπα τους, μια κότα στο σαλόνι τους και μια τίγρη στο μπάνιο τους. Η επιτυχία της πρώτης ταινίας επέφερε δύο συνέχειες το 2011 και το 2013.
hangover__1_

Limitless (2011)
Κλείσιμο
Σε αυτό το θρίλερ επιστημονικής φαντασίας, ο Κούπερ υποδύεται τον συγγραφέα Έντι Μόρα, ο οποίος, υποφέροντας από συγγραφικό μπλοκάρισμα, αποφασίζει να πάρει ένα νοοτροπικό φάρμακο, το NZT-48, το οποίο λέγεται ότι θα επιτρέψει στον χρήστη να αξιοποιήσει πλήρως όλη την εγκεφαλική του δύναμη. Το συγγραφικό μπλοκάρισμα του Έντι εξαφανίζεται, ολοκληρώνει το βιβλίο του σε χρόνο μηδέν και σύντομα χρησιμοποιεί τη νεοαποκτηθείσα εγκεφαλική του δύναμη για να στριμώξει το χρηματιστήριο, ενισχύοντας τον πλούτο και τον τρόπο ζωής του. Αλλά ο Έντι σύντομα μαθαίνει ότι πρέπει να προσέχεις τι εύχεσαι.
limitless

The Place Beyond the Pines (2012)
Σε αυτό το εξαιρετικό αστυνομικό θρίλερ του Ντέρεκ Σιάφρανς ο νεοσύλλεκτος αστυνομικός Άβερι Κρος, τον οποίο υποδύεται ο Κούπερ αντιμετωπίζει τον ύποπτο για ληστεία τράπεζας Λουκ Γκλάντον (τον οποίο παίζει ένα άψογος Ράιαν Γκόσλινγκ). Η αντιπαράθεσή τους, που καταλήγει σε τραγωδία, συνεχίζεται μια γενιά αργότερα, όταν οι αντίστοιχοι γιοι τους απειλούν να αναλάβουν συνεχίσουν τη σύγκρουση των πατεράδων τους.
the_place_beyond_the_pines

Silver Linings Playbook (2012)
Ο Κούπερ ενσαρκώνει τον Πατ Σολιτάνο Τζούνιορ, ένα άνδρα που μόλις έχει βγει από ένα ψυχιατρικό νοσοκομείο στο οποίο αντιμετώπιζε τη διπολική διαταραχή του, ο Κούπερ κατάφερε να ενσωματώσει έναν πολύπλοκο χαρακτήρα στα όρια μιας ουσιαστικά ρομαντικής κωμωδίας. Για την ερμηνεία του ως Πατ, ο Κούπερ κέρδισε την πρώτη του υποψηφιότητα για Όσκαρ, την πρώτη του Χρυσή Σφαίρα και την πρώτη του υποψηφιότητα για το «Screen Actors Guild Award».
silver_linings_playbook

American Hustle (2013)
Ο Κούπερ με περμανάντ μαλλιά παίζει στην ιδιαίτερη και ευφυή μαύρη κωμωδία του Ντείβιντ Ο. Ράσελ που βασίζεται στο σκάνδαλο ABSCAM της δεκαετίας του 1980. Ο ρόλος του είναι ο Ρίτσι Ντιμάσο, έναν μυστικό πράκτορα του FBI που έχει μετατρέψει ένα ζευγάρι απατεώνων (Κρίστιαν Μπέιλ και Έιμι Άνταμς) σε ένα περίτεχνο σχέδιο για να ρίξουν τον διεφθαρμένο δήμαρχο (Τζέρεμι Ρένερ) του Camden, NJ. Για την ερμηνεία του ως Ρίτσι, ο Κούπερ κέρδισε το πρώτο του Screen Actors Film Award ως μέλος του καστ της ταινίας, ενώ κέρδισε τη δεύτερη υποψηφιότητά του για Όσκαρ και τη δεύτερη υποψηφιότητά του για Χρυσή Σφαίρα.
american_hustle

American Sniper (2014)
Η τεράστια επιτυχία του Κλιντ Ίστγουντ το 2014 για τις πολεμικές εμπειρίες του σκοπευτή Κρις Κάιλ (Κούπερ), του οποίου η επιτυχία ως ελεύθερου σκοπευτή στον πόλεμο του Ιράκ είχε τεράστιο αντίκτυπο στην προσωπική και οικογενειακή του ζωή. Ο Κάιλ, ένας αφοσιωμένος SEAL του Πολεμικού Ναυτικού, είναι πολύ περήφανος για τις ικανότητές του στη σκοποβολή, αλλά ο Ίστγουντ ενδιαφέρεται εξίσου για την οικογένεια που άφησε πίσω του. Ο Κούπερ κέρδισε την τρίτη και την τέταρτη υποψηφιότητά του για Όσκαρ (καλύτερου ηθοποιού και καλύτερης ταινίας αντίστοιχα).
american_sniper

Guardians of the Galaxy - Tαινίες Marvel (2018, 2017, 2014)
Ο Κούπερ δεν είχε γίνει ποτέ γνωστός ως ηθοποιός φωνής μέχρι την ταινία «Guardians of the Galaxy» του 2014, στην οποία έδωσε τη φωνή του στον Ρόκετ, σε έναν χαρακτήρα motion-capture που είναι μέλος της παρέας «Guardians of the Galaxy». Ο Κούπερ εμπνεύστηκε για τη φωνή από τους σκληρούς αθυρόστομους ταξιτζήδες του Μπρούκλιν που δεν δέχονται τίποτα από κανέναν, μια στάση που συνέχισε και στις επόμενες ταινίες «Guardians of the Galaxy» αλλά και στα «Avengers: Infinity Way» και «Avengers: Endgame».
guardians_of_the_galaxy

A Star is Born (2018)
Το σκηνοθετικό ντεμπούτο του με αυτή την τέταρτη μεταφορά του «A Star Is Born» έκανε ο Κούπερ, καθώς έδωσε παράλληλα και μία από τις καλύτερες ερμηνείες της καριέρας του, ως Τζάκσον Μέιν, ένας αλκοολικός τραγουδιστής της country, του οποίου η ζωή και η καριέρα βγαίνουν εκτός ελέγχου καθώς η σύντροφός του, η Άλι (Lady Gaga), ανεβαίνει στο προσκήνιο ενώ εκείνος χάνει από τη λάμψη της δημοσιότητας. Ο ρόλος του χάρισε υποψηφιότητες στα Όσκαρ, τις Χρυσές Σφαίρες, το SAG, το BAFTA, ενώ ως σκηνοθέτης, διεκδίκησε το DGA, τις Σφαίρες και το BAFTA.
a_star_is_born

Maestro (2023)
Τη δεύτερη σκηνοθετική απόπειρα μετά το ιδιαιτέρως επιτυχημένο «A Star is Born» πραγματοποίησε ο ηθοποιός με τη βιογραφία του Λέοναρντ Μπερνστάιν, «Maestro». Δίπλα στον Αμερικανό ηθοποιό στέκεται η Κάρεϊ Μάλιγκαν, η οποία ενσαρκώνει τη σύζυγό του, τη Φελίσια Μοντεαλέγκρε Κον. Το φιλμ έλαβε θετική υποδοχή από τους κριτικούς και κατατάχτηκε ως μία από τις 10 καλύτερες ταινίες του 2023 από το «National Board of Review» και του «American Film Institute».
maestro
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης