Ντέιβιντ Φίντσερ για «Fight Club»: Δεν είμαι υπεύθυνος για το πώς οι άνθρωποι ερμηνεύουν τα έργα μου

Ντέιβιντ Φίντσερ για «Fight Club»: Δεν είμαι υπεύθυνος για το πώς οι άνθρωποι ερμηνεύουν τα έργα μου

«Δεν το φτιάξαμε γι' αυτούς, αλλά οι άνθρωποι θα δουν αυτό που θα δουν σε έναν πίνακα του Νόρμαν Ρόκγουελ ή στη Γκερνίκα [του Πικάσο]»

david_fincher
Ο Ντέιβιντ Φίντσερ ρωτήθηκε πρόσφατα από την εφημερίδα «The Guardian» για το πώς η θρυλική ταινία του, το «Fight Club» του 1999, έχει γίνει αγαπημένο έργο μεταξύ των ακροδεξιών ομάδων, επειδή απεικονίζει λευκούς άνδρες χωρίς δικαιώματα να ενώνονται για να συσπειρωθούν ενάντια στην καπιταλιστική κοινωνία.

Ο διάσημος σκηνοθέτης πήρε τις αποστάσεις του, λέγοντας στο δημοσίευμα: «Δεν είμαι υπεύθυνος για το πώς οι άνθρωποι ερμηνεύουν τα πράγματα... Η γλώσσα εξελίσσεται. Τα σύμβολα εξελίσσονται».

«Εντάξει, ωραία», απάντησε ο Φίντσερ όταν ο δημοσιογράφος του «Guardian» είπε ότι το «Fight Club» έχει γίνει σημείο αναφοράς για την ακροδεξιά. «Είναι μία από τις πολλές λυδίες λίθους στη λεξικογραφία τους» είπε ο δημοσιογράφος, στο οποίο ο σκηνοθέτης απάντησε: «Δεν το φτιάξαμε γι' αυτούς, αλλά οι άνθρωποι θα δουν αυτό που θα δουν σε έναν πίνακα του Νόρμαν Ρόκγουελ ή στη Γκερνίκα [του Πικάσο]». Επανέλαβε ότι δεν είναι υπεύθυνος για το πώς οι άνθρωποι ερμηνεύουν το έργο του.
«Μου είναι αδύνατο να φανταστώ ότι οι άνθρωποι δεν καταλαβαίνουν ότι ο Τάιλερ Ντάρντεν (Μπραντ Πιτ) είναι μια αρνητική επιρροή», πρόσθεσε ο Φίντσερ. «Οι άνθρωποι που δεν μπορούν να το καταλάβουν αυτό, δεν ξέρω πώς να αντιδράσω και δεν ξέρω πώς να τους βοηθήσω».

Στο «Fight Club» πρωταγωνιστεί ο Έντουαρντ Νόρτον ως ένας κακομοίρης υπάλληλος γραφείου που πάσχει από αϋπνίες και γίνεται φίλος με έναν αρρενωπό πωλητή σαπουνιών (Πιτ). Οι δυο τους ξεκινούν μια ομάδα αντρικών αγώνων. Ο Τάιλερ Ντάρντεν του Πιτ σχεδιάζει στη συνέχεια μια επίθεση στις εταιρείες καταναλωτικών πιστώσεων, καθώς η λέσχη μάχης εξελίσσεται σε μια αυτοσχέδια εγχώρια τρομοκρατική ομάδα. Η ταινία ήταν μια αποτυχία στα ταμεία κατά την κυκλοφορία της το 1999, αλλά αναδείχθηκε σε κλασικό cult στα χρόνια που ακολούθησαν.

Φωτογραφία: Shutterstock

Ειδήσεις σήμερα:

Εκδόσεις Ελευθερουδάκη: Το δράμα μιας οικογένειας και ενός ιστορικού βιβλιοπωλείου

Αποστολή στην Ιταλία: Πώς η Μελόνι «καθάρισε» τον Αντρέα

ΗΠΑ - FBI: Η Χαμάς θέτει απειλές όμοιες με αυτές του Ισλαμικού Κράτους - Ανησυχούμε για «μοναχικούς λύκους»
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης